Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

Dobrý deň, potreboval by som poradiť v tejto veci: Počas dlhodobého PN (4 mesiace) vykonal zamestnávateľ organizačné zmeny a zrušil moju pozíciu. Nevie mi ponúknuť inú vhodnú pozíciu, a tak som sa stal nadbytočným. Pracoval som tam šesť rokov. Podľa zákonníka mám teda právo na trojmesačnú výpovednú lehotu a dvojmesačné odstupné. Zamestnávateľ ma zastrašoval návrhom, že mi počas výpovednej doby prideliť úlohu na metanie chodníkov za minimálnu mzdu a v prípade, že prídem do práce o minútu neskôr, poskytne mi okamžitú výpoveď. Môže zamestnávateľ prideliť prácu, keď je moje pracovné miesto zrušené? Je možné túto situáciu považovať za prekážku v práci zo strany zamestnávateľa? Momentálne som na dovolenke. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

Dobrý deň, Vy máte povinnosť robiť iba to, čo máte v pracovnej zmluve. Ak bolo Vaše miesto zrušené s okamžitou účinnosťou, potom ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Zamestnávateľ Vám nemôže dať zametať chodníky, ak ste to dovtedy nerobili. 

 

Trápi vás "Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, vo firme pracujem už 18 rokov ako "operátor - technik kvality". Prácu technika kvality vykonávam približne 15 rokov. Teraz sa môj zamestnávateľ rozhodol ma z dôvodu reorganizácie preradiť na pozíciu operátora. Moje pracovné miesto sa však neruší, dostane ho iná kolegyňa. Preradenie som si zaslúžila tým, že som, ľudovo povedané, "otvorila ústa". Mám podpísaný popis mojej práce, v ktorom sa o práci operátora na linke nepíše nič. Taktiež mám podpísaný dodatok o vyplácaní bonusu za kvalitu, pokiaľ budem na tejto pozícii pracovať. K práci som vždy pristupovala zodpovedne a nemám žiadne porušenie. Nechcem zmeniť pozíciu a radšej by som chcela z firmy odísť, no samozrejme po toľkých rokoch s odstupným. Musím takéto preradenie akceptovať? Alebo sa môžem dožadovať odstupného? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 30.05.2024)

Dobrý deň, nemusíte nič akceptovať. 
U Vášho zamestnávateľa ide o organizačnú zmenu, ktorú Vy nemusíte prijať. V prípade, ak zmenu nepríjmete, tak Váš zamestnávateľ by Vám mal po správnosti dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. Pri tomto výpovednom dôvode Vám vzniká nárok na odstupné vo výške podľa odpracovaných rokov uvedené v § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

Podľa § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."   Zákonník práce ráta aj s možnosťou, že namiesto výpovede sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú tak, že pracovný pomer sa skončí s dohodou ale s uvedením výpovedného dôvodu (vo Vašom prípade nadytočnosť), s nárokom na odstupné podľa § 76 ods. 2 Zákonníka práce. Z pohľadu výšky odstupného je to pre Vás výhodnejšie, nakoľko podľa odseku 2 je odstupné vyššie o jedno-mesačný plat.   Podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."  
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v danej škole už 11 rokov. Som zamestnaná na dobu neurčitú. Môj zamestnávateľ zrazu oznámil, že pre mňa nebude mať plný úväzok od septembra, napriek tomu, že učím tri predmety a viem, že by pre mňa úväzok mali. Vedenie skôr uprednostňuje osobné záujmy pred záujmami školy a žiakov. Môže odo mňa žiadať, aby som zostala na polovičný úväzok? Môže ma prepustiť z dôvodu nadbytočnosti a neskôr prijať nového učiteľa? Ako sa môžem brániť? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 29.05.2024)

Dobrý deň,
ak dostanete výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, ktorú budete považovať za neoprávnenú voči Vašej osobe (osobné záujmy uprednostnené pred záujmami žiakov, školy), tak môžete na súde napadnúť platnosť výpovede, žalobou podanou do dvoch mesiacov.

Postup je však taký, že najprv zamestnávateľovi písomne oznámite, že trváte na tom, aby Vás naďalej zamestnával a prideľoval Vám prácu. To je podstatný úkon v rámci postupu napadnutia platnosti skončenia pracovného pomeru so zamestnancom zo strany zamestnávateľa. Následne sa podá žaloba na súd, kde sa navrhne súdu, aby rozsudkom rozhodol, že výpoveď, ktorú ste dostali je neplatná a že zamestnávateľ je Vám povinný vyplatiť náhradu mzdy, za dobu trvania súdneho konania. 

Podľa § 77 Zákonníka práce, "Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."

Podľa § 79 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru."

Čo sa týka zníženia uväzku na polovičný, s ktorým nebudete súhlasiť, rovnako by to skočilo tak, že by Vám dal zamestnávateľ výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP.

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."


Podotázka: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, od júla minulého rok som na PN. Teraz by som sa chcela vrátiť späť do práce, ale bolo mi povedané, že už prijali náhradu a pre mňa nemajú miesto. Chcem sa opýtať, či ma môžu takto jednoducho prepustiť. Moje miesto teraz zastáva niekto iný. Nemôžem si pomôcť, že som bola na PN. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 21.05.2024)

Dobrý deň,
postup Vášho zamestnávateľa je v plnom rozpore s ustanoveniami Zákonníka práce. Po vrátení z PN máte nárok na Vaše pracovné miesto. Vaša práceneschopnosť, bez ohľadu jej trvania, nie je dôvodom na skončenie pracovného pomeru.Zamestnanca, ktorého prijali namiesto Vás, mali dať len na zastupovanie.

Určite sa po Vašej PN vráťte do zamestnania a trvajte na práci na Vašom pracovnom mieste. Váš pracovný pomer nebol nijakým spôsobom ukončený a preto stále trvá.

Zamestnávateľ Vás chce od Vášho návratu len odradiť, avšak kým on s Vami platne neukončí Váš pracovný pomer, je povinný Vám prideľovať prácu. Zamestnanca, ktorý pracuje teraz namiesto Vás, môže zamestnávateľ preradiť na inú prácu. 

Zamestnávateľ Vám teraz nemôže dať výpoveď, pretože ste PN a počas toho ste v ochrannej dobe podľa § 64 ods. 1 písm. a) ZP. 

Podľa § 64 ods.1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia."

Je možné však očakávať, že po Vašom návrate z PN, Vás zamestnávateľ bude chcieť prepustiť. Vtedy je potrebné si dať pozor na písomnosť, ktorou bude chcieť skončiť Váš pracovný pomer. Nakoľko, pracovný pomer so zamestnancom môže zamestnávateľ len z určitých dôvodov a za splnenia prísne formálnych náležitostí. Preto si dobre prečítajte, čo Vám dá na podpis a či Vám priznal odstupné alebo nie. 

Vo Vašom prípade, prichádza do úvahy výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, kedy má zamestnanec nárok aj na odstupné podľa § 76 ods. 1 ZP. Nevylučujeme však aj iný spôsob skončenia pracovného pomeru. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."


Trápi vás "Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý deň, dostala som výpoveď z práce, ktorú citujem: "Zamestnávateľ rozhodol o organizačnej zmene spočívajúcej v zrušení jedného pracovného miesta - inžinier vývoja. Vzhľadom na túto skutočnosť bolo Váše pracovné miesto ku dňu zrušené." Na rovnakej pozícii však pracujeme s viacerými kolegami. Ja som v tejto firme zamestnaná od roku 2010 a za celé roky som nikdy nemala výtku k svojej práci. Práve naopak, nadriadení boli so mnou spokojní. Môj súčasný šéf sa však rozhodol prepustiť práve mňa, zatiaľ čo zamestnaní zostali jeho kolegovia, s ktorými má priateľské vzťahy už od minulosti. So všetkými nimi podniká mimopracovné aktivity a takmer všetci začali pracovať vo firme až po jeho príchode. Moja otázka teda znie: Môžem nejako napadnúť šéfovo rozhodnutie o zrušení práve môjho pracovného miesta? Má môj nadriadený právo požadovať po mne vytvorenie pracovnej inštrukcie s mojím know-how a s využitím mojich vedomostí, ktoré som nadobudla počas 13 rokov? Ďakujem za odpoveď. I.

Odpoveď: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 18.01.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že je na rozhodnuté zamestnávateľa ohľadom ktorého zamestnanca dôjde ku skončeniu prac. pomeru z dôvodu nadbytočnosti, aj keď chápeme Vaše rozčarovanie z tohto postupu zamestnávateľa po 20 rokoch vykonávania práce, s ktorou bol zamestnávateľ spokojný. Sme názoru, že s týmto dôvodom ako dôvodom na podanie žaloby o neplatnosť výpovede na súd vy ste neuspeli. Ak máte však záujem, môžeme prekontrolovať samotnú listinu, ktorou Vám bola daná výpoveď z prac. pomeru.

Pokiaľ ide o prípadný príkaz zamestnávateľa, aby ste vytvorili pracovnú inštrukciu know-how Vašej práce, sme názoru, že na toto nemá oprávnenie, lebo v podstate by ho on mal aj vedieť, keďže Vás za prácu platil. Uvádzame tiež, že keďže Vám dal výpoveď z dôvodu nadbytočnosti resp. zrušenia pracovného miesta, potom zrejme Vaše know-how, s ktorým je spojený výkon Vašej práce, zamestnávateľ nepotrebuje.

Ak by Vám bol uvedený príkaz daný v písomnej forme, listinu treba prevziať.

V prípade záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca (Pracovné právo)

Dobrý večer. Dostala som výpoveď z nadbytočnosti s trojmesačnou výpovednou dobou. Zamestnávateľ mi hrozí, že nájde nejaký dôvod na ukončenie pracovného pomeru bez odstupného, pretože som odmietla podpísať dohodu o ukončení pracovného pomeru. Mám otázku: Ak by nemal pre mňa počas výpovednej doby prácu, môže mi skrátiť pracovnú dobu na polovicu a za tie mesiace mi vyplatiť len polovičnú mzdu? Ak by prácu pre mňa počas tejto doby nemal, musí mi to oznámiť písomne, alebo postačuje ústne oznámenie? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca

(odpoveď odoslaná: 06.08.2019)

Dobrý deň prajem,

ak by Vás chcel prepustiť tým, že bude vyhľadávať porušenia prac. disciplíny, v takom prípade porušuje § 13 ods. 3 Zákonníka práce nakoľko koná tak, že zneužíva svoje práva. Ďalej ako v prípade výpovede, pre porušenie prac. disciplíny, tak aj pri okamžitom skončení prac. pomeru sa nemôže jednať len o "maličkosť" ale musí sa skutočne jednať o porušenie povinností zamestnanca. Ak by s Vami takto úmyselne skončil prac. pomer, môžete sa domáhať určenia jeho neplatnosti na súde, s tým, že predtým mu je potrebné napísať aj list, v ktorom budete trvať na tom, aby Vás ďalej zamestnával (aby ste mohli žiadať náhradu mzdy).

Pokiaľ ide o skrátenie prac. času, zákon je v tomto jednoznačný. Podľa § 49 ods. 2 Zákonníka práce Zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť zmenu ustanoveného týždenného pracovného času na kratší týždenný pracovný čas a zmenu kratšieho týždenného pracovného času na ustanovený týždenný pracovný čas.

Ak by to urobil jednostranne, porušil by zákon a Vy máte aj tak nárok na to, aby Vám prideľoval prácu na "plný pracovný čas". Ak by ste boli pripravení na výkon práce a on by Vám prácu nepridelil, máte nárok na náhradu mzdy de facto vo výške mzdy.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.