POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Výpoveď v práci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Výpoveď v práci

Dobrý deň, prostredníctvom tohto textu by som vás chcela poprosiť o pomoc. Mám na mysli prípad, keď by som dostala výpoveď dohodou z dôvodu zrušenia pracovného miesta. Ak by som dostala výpoveď dohodou ku konkrétnemu dňu a neboli by v nej udané žiadne dôvody ani nárok na odstupné, môžem odmietnuť jej podpísanie a požiadať, aby tam boli tieto informácie jasne uvedené? Môžu mi vyplynúť nejaké dôsledky, ak by som odmietla podpísať výpoveď bez udania dôvodu?

Odpoveď: Výpoveď v práci

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

pre skončenie pracovného pomeru dohodou platí nasledovné:

§ 60 Dohoda o skončení pracovného pomeru

(1) Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom.

(2) Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c).

(3) Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi.

V zmysle vyššie uvedeného vyplýva, že môžete požadovať, aby v dohode o skončení pracovného pomeru bol uvedený dôvod. Ak by tam uvedený nebol, nebolo by možné túto dohodu považovať za platnú, a teda ani skončenie pracovného pomeru by nebolo platné. Ak by zamestnávateľ odmietol vyhovieť Vašim požiadavkám a skončil by s Vami pracovný pomer, mohli by ste sa domáhať určenia neplatnosti skončenia pracovného pomeru. 

Nároky z neplatného skončenia pracovného pomeru

§ 79 (1) Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

(2) Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa jeho povinnosť nahradiť mzdu za čas presahujúci 12 mesiacov primerane znížiť, prípadne náhradu mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov zamestnancovi vôbec nepriznať. Náhrada mzdy môže byť priznaná najviac za čas 36 mesiacov.

(3) Ustanovenie odseku 2 sa nevzťahuje na oznamovateľa kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti, ak došlo k skončeniu pracovného pomeru počas poskytovania ochrany podľa osobitného predpisu.

(4) Ak zamestnávateľ skončil pracovný pomer neplatne a zamestnanec netrvá na tom, aby ho zamestnávateľ ďalej zamestnával, platí, ak sa so zamestnávateľom nedohodne písomne inak, že sa jeho pracovný pomer skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,

b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite alebo v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(5) V prípadoch ustanovených v odseku 4 písm. b) zamestnanec má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného zárobku podľa § 134 za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

§ 80 Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom. Zamestnávateľ nemôže uplatňovať nárok na náhradu škody pre neplatnosť dohody.

Pokiaľ ide o odstupné, to je upravené v ustanovení § 76:

Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,

b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

Podľa odseku 6  Odstupné vypláca zamestnávateľ po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne určenom u zamestnávateľa na výplatu mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

Nárok na odstupné vyplýva zo zákona, pričom podmienkou na jeho vyplatenie nie je skutočnosť, aby bolo uvedené v dohode o skončení pracovného pomeru. Inak povedané, ak v dohode o skončení pracovného pomeru nebude uvedené, že Vám vzniká nárok na odstupné, neznamená to, že Vám nárok na odstupné nevzniká. Vznikne Vám totiž priamo zo zákona po splnení zákonných podmienok.

Záverom si dovoľujem uviesť, že ak dohodu o skončení pracovného pomeru, ako Vám bola predložená, nepodpíšete, nemôžete byť za to nijako sankcionovaná. Dohoda je dvojstranný právny úkon, na ktorého platnosť sa vyžaduje súhlas oboch zmluvných strán s jej obsahom. Ak s niektorými časťami dohody nesúhlasíte, môžete to namietnuť a prejsť si zo zamestnávateľom jej prípadnú zmenu, či doplnenie.

Trápi vás "Výpoveď v práci" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, mohol by som sa informovať? Po ukončení pracovného pomeru "dohodou", môže ma bývalý zamestnávateľ vyzvať k dokončeniu neuzavretých zákaziek, ak momentálne pracujem na živnosť v oblasti elektroinštalácií? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 04.03.2024)

Dobrý deň, vzhľadom na skutočnosť, že pracovný pomer skončil, nie ste povinný pre zamestnávateľa pracovať na základe jeho výzvy. V tomto smere si vás môže len objednať ako živnostníka na uvedené práce na základe dohodnutých podmienok pokiaľ ide o platby za vykonané práce.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, s mojím zamestnávateľom som sa dohodol na skončení pracovného pomeru dohodou. Avšak namiesto dohodnutého dátumu ukončenia mi zamestnávateľ posunul termín o tri dni a zaznamenal mi tri absencie, o čom som sa dozvedel až z dokumentu, ktorý mi bol dodatočne poslaný k dohode o ukončení. V dohode je uvedený dôvod "organizačné zmeny" a nie sú tam spomenuté žiadne absencie, iba čistá dohoda. Zaujímalo by ma, či mi bude vyplatená mzda za odpracované dni, a tiež, čo mám robiť v prípade, že mi zamestnávateľ nevyplatil stravné lístky, ktoré mi mal vydávať, pričom mám aj podpísaný doklad, že som odpracoval viac ako 8 hodín. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 24.02.2024)

Dobrý deň, je potrebné sa držať obsahu dokumentu, ktorým sa končí Váš pracovný pomer, teda dohodou.

Za odpracované dni, by Vám mala byť vyplatená mzda, nakoľko nevyplatenie mzdy je trestným činom. Rovnako by Vám mali byť vyplatené všetky Vaše nároky vyplývajúce z Vášho pracovného pomeru (vrátane príspevkov na stravovanie). 

V prípade, že Vám nebude niečo z Vašich nárokov vyplatené, môžete si tieto nároky uplatňovať u zamestnávateľa aj po skončení pracovného pomeru. Môžete tak urobiť súdnou cestou návrhom na vydanie platobného rozkazu. Každopádne, je dobré zamestnávateľa najprv písomne vyzvať. 

Príspevok na stravovanie je povinný poskytovať každý zamestnávateľ. Táto povinnosť mu vyplýva z § 152 ods. 3 Zákonníka práce. 

Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ prispieva na stravovanie podľa odseku 2 v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Príspevok podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu.


Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, podala som výpoveď v práci počas skúšobnej doby, ale so zamestnávateľom sme nepodpísali žiadnu dohodu o skončení pracovného pomeru. Je teda moja výpoveď platná? Mohla by som mať z toho nejaký problém? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 26.12.2023)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že v skúšobnej dobe sa pracovný pomer neukončuje výpoveďou, alebo jednoduchým písomným oznámením druhému účastníkovi  - v tomto prípade zamestnávateľovi, že ukončujete pracovný pomer k určitému dňu. Dôvod skončenia pracovného pomeru môžete, ale aj nemusíte uvádzať. Platí v tomto prípade ust. § 72 Zákonníka práce :

"Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe

(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."

 

Súhlas zamestnávateľa na skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe nepotrebujete, rovnako nepotrebujete súhlas zamestnávateľa na skončenie pracovného pomeru výpoveďou v zmysle ust. § 67 Zákonníka práce.

Za oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe, prípadne za podanie výpovede z pracovného pomeru vás zamestnávateľ nemôže nijako sankcionovať, lebo ide o vaše oprávnenie.

Záver :
Ak ste teda zamestnávateľovi oznámili skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe, pričom rozhodujúci je obsah listiny/, potom treba zamestnávateľa kontaktovať, aby vám v zmysle ust. § 75 Zákonníka práce pripravil potvrdenie o zamestnaní, prípadne vy môžete žiadať aj o pracovný posudok ak oň máte záujem.

 

 


Trápi vás "Výpoveď v práci" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, bol(a) som postavený(á) pred situáciu, pri ktorej mi bola predložená výpoveď dohodou. Avšak v dokumente nebol uvedený dôvod výpovede ani náležitá výpovedná lehota. Napriek tomu som dokument podpísal(a), aj keď to prišlo nečakane. Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 23.12.2023)

Dobrý deň,
svojím podpisom výpovede (dohody) ste prejavili svoj súhlas so skončením Vášho pracovného pomeru, ako aj s obsahom samotnej výpovede, bez uvedenia dôvodu a bez odstupného.

V prípade, že tento dokument neobsahoval tieto dve informácie (dôvod a odstupné) je možné vyvodiť, že išlo o skončenie pracovného pomeru "dohodou" podľa § 60 Zákonníka práce. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Na odstupné nevzniká zamestnancovi nárok vždy, pri každom skončení pracovného pomeru, automaticky. 

Zamestnanec má nárok na odstupné len v prípade, že zamestnávateľ dá zamestnancovi výpoveď z dôvodu, že sa zrušuje, premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí s novým miestom výkonu práce, v prípade ak sa stane zamestnanec pre zamestnávateľa nadbytočný v dôsledku organizačnej zmeny u zamestnávateľa, alebo v prípade zdravotných problémov zamestnanca. 

Podľa § 63 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť 1. zrušuje alebo 2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu, c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva." Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."   Ak by ste v konečnom dôsledku nesúhlasili so skončením Vášho pracovného pomeru, môžete skončenie pracovného pomeru napadnúť neplatnosťou do dvoch mesiacov, žalobou na súde. Dôvodom neplatnosti môže byť viac.


Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval. V nedeľu 24.9. mi zamestnávateľ dal výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny. V zmluve je uvedené, že pracovný pomer ukončujeme dohodou bez udania dôvodu. Túto dohodu o ukončení pracovnej činnosti som podpísal. Avšak, keď som si doma dôkladne preštudoval papiere, našiel som v nich uvedené klamstvá súvisiace s dôvodmi pre ukončenie pracovného pomeru, s ktorými samozrejme nesúhlasím. Je možné sa odvolať? Ako by som mal postupovať? Je to už uzavretá kapitola, alebo môžem ešte niečo urobiť, napriek tomu, že som tam už dal svoje podpisy? Ďakujem za reakciu.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 27.09.2023)

Dobrý deň,

ak ste podpísali Dohodu o ukončení pracovného pomeru, tak uvedená vec, sa dá považovať za uzavretú.

Odvolať voči dohode nie je možné. Dohoda nemá povahu rozhodnutia ale ide o dvojstranný právny úkon, v ktorom je vzájomne vyjadrený súhlas oboch účastníkov dohody, o jej obsahu. 

Podpísaním dohody, ste vyjadrili Váš súhlas s jej obsahom. 

Zamestnávateľ Vám napriek tomu, že Vám mohol dať výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny (čo by pre Vás bolo menej výhodné ako dohoda), tak Vám dal podpísať dohodu o ukončení bez uvedenia dôvodu. 

Pre Vás je záväzné to, že v dohode je uvedené, že Váš pracovný pomer sa končí  dohodou "bez uvedenia dôvodu". A to je pre Vás priaznivejšie, ako mať v dokumente o ukončení Vášho pracovného pomeru uvedené, že ste porušili pracovnú disciplínu. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Ak naozaj došlo z Vašej strany k porušeniu pracovnej disciplíny a zamestnávateľ by Vám mal dať kvôli tomu výpoveď, tak by Vám mal dať šancu na Vaše vyjadrenie pred samotnou výpoveďou. Je to jeho zákonná povinnosť, ktorej sa zrejme chcel vyhnúť. 

Podľa § 63 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak zamestnávateľ chce dať zamestnancovi výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu."

Ak k vyššie uvedenému nedošlo (§ 63 ods. 6 ZP), tak platí, že Váš pracovný pomer bol ukončený Dohodou o skončení pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu. Tým, že ste dohodu podpísali, dohoda je platná a Váš pracovný pomer skončí ku dňu, ktorý je v nej uvedený ako deň skončenia. 

 

Jediná možnosť je napadnúť dohodu pre jej neplatnosť. Museli by byť však splnené podmienky takého napadnutia a museli by ste to riešiť jedine cez súd. Dôvodov na napadnutie neplatnosti môže byť viacero. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. V stredu 2.9.2020 som nastúpila do nového zamestnania. Teraz je 5.9.2020 a stále nemám v rukách podpísanú pracovnú zmluvu, a ani som nepodpísala papiere ohľadom opatrení COVID-19. Chcem podotknúť, že ide o prácu v jasliach s malými deťmi. Keďže práca nezodpovedá podmienkam, ktoré boli dohodnuté na osobnom pohovore, nechcem už viac do práce ísť. Moja otázka teda znie: Musím podať písomnú výpoveď, keď nemám v rukách žiaden dokument? Ako by som mala postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 07.09.2020)

Dobrý deň,
z právneho hľadiska je platná aj ústna pracovná zmluva. Ak ste sa dohodli na druhu práce, mieste výkonu práce, dni nástupu do práce a mzdových podmienkach a jediná prekážka je, že nemáte písomnú zmluvu, pracovný pomer vznikol. Ak ste sa dohodli na skúšobnej dobe, je neplatná a Vy tak môžete skončiť jedine tak, že dáte výpoveď. Tú môžete dať aj bez uvedenia dôvodu.


Trápi vás "Výpoveď v práci" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, prosím Vás, potrebovala by som poradiť. Momentálne som na čiastočnom invalidnom dôchodku a pracujem na plný úväzok na dobu neurčitú. Od 6. 2. 2020 som na maródke. Medzitým zamestnávateľ ukončil práce na prevádzke, kde som pracovala. Moje kolegyne dostali výpoveď dohodou s odstupným na 1 alebo 2 mesiace, podľa dĺžky pracovného pomeru (vo firme pracujem od 10. 5. 2017). Podľa mojich informácií túto dohodu podpísala len jedna kolegyňa. Ďalšia zostala doma na rodičovskej dovolenke a čerpala ešte svoju dovolenku. Tá potom chcela výpoveď podpísať, ale zamestnávateľ jej dal výpoveď dohodou bez odstupného. Keď odmietla podpísať, povedal jej, že ju očakáva na inej prevádzke s iným zaradením, kde by dochádzala cca 50 km denne (doteraz to bolo do 10 km). Teraz mám otázku: čo môžem očakávať od zamestnávateľa? Akú výpoveď mi môže dať? Môžem nesúhlasiť s náhradnou pracovnou pozíciou, ktorá bude iná a ďaleko, aj keď v zmluve mám napísané, že miestom výkonu práce môže byť aj iná prevádzka, podľa potrieb zamestnávateľa? Mám nárok na odstupné, aj keď zamestnávateľ tvrdí, že ho nikomu nedá, pretože nemá z čoho? Nemal by zamestnávateľ riešiť moju výpoveď aj s Úradom práce a rodiny, keď som na čiastočnom invalidnom dôchodku? Úprimne neviem, čo mám robiť, keď mi postaví pred hotovú vec. Prepáčte, že to tak zdĺhavo opisujem. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 03.04.2020)

Dobrý deň, ak ste boli zamestnaná výslovne na miesto výkonu práce na danú prevádzku a táto prevádzka (teda časť zamestnávateľa) sa zrušila, môže Vám dať výpoveď podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce. Ak by Vám dal výpoveď z tohto dôvodu, po uplynutí výpovednej doby Vám vzniká nárok na odstupné. Rovnako môže chcieť s Vami z tohto dôvodu podpísať aj dohodu o skončení pracovného pomeru. V tomto prípade Vám tiež vzniká nárok na odstupné, trvajte však na tom, aby v dohode bol uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru. Ak by totiž nevyplatil odstupné, budete ho musieť žalovať v súdnom konaní a v rámci konania budete musieť preukázať dôvod skončenia pracovného pomeru. To isté sa na Vás vzťahuje ak nebudete súhlasiť so zmenou miesta výkonu práce (§ 63 ods. 1 písm. a) bod 2 Zákonníka práce). Nárok na odstupné Vám vznikne aj v prípade, že v súčasnosti nemá financie na jeho vyplatenie. Jeho nesolventnosťou Váš nárok nezaniká. Na poslednú otázku odpoveď závisí od toho, či ste boli zamestnaná cez určitý podporný program UPSVaR-u alebo nie.


Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

V mojej pracovnej zmluve je uvedené, že výpovedná lehota pre zamestnávateľa aj zamestnanca je 15 dní. Po kúpe firmy iným majiteľom som podala výpoveď a odvolala sa na tento bod v pracovnej zmluve. Terajší majiteľ, ktorý zmluvu nezmenil a tvrdí, že všetko ostáva tak, ako je ustanovené v zmluve s predošlým majiteľom, teraz hovorí, že tento bod zmluvy je neplatný a nechce ma prepustiť k dátumu, ktorý som uviedla. Môžete mi, prosím, poradiť, ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 01.04.2020)

Dobrá deň. Nový majiteľ firmy má pravdu. Ustanovenie o výpovednej dobe dojednané s pôvodným zamestnávateľom nie je platné. Výpovedná doba je v Zákonníku práce upravená v § 62 s tým, že minimálna výpovedná doba je jeden mesiac a ak dáva výpoveď zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.

Súčasne vo všeobecnosti platí, že  výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

Záverom ešte poukážem na fakt, že Zákonník práce myslí aj na prípad nezotrvania v práci počas plynutia výpovednej doby. V tomto smere určuje, že ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.


Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň! Odpracovala som 16 rokov v istej firme a chcela by som vedieť, čo by bolo pre mňa výhodnejšie: výpoveď s dohodou a odstupným z organizačných dôvodov, alebo výpoveď s odmenou. V ktorom prípade môžem ísť na úrad práce ihneď, aby som okamžite dostala podporu? Vopred ďakujem za ochotu vyriešiť moju otázku. S pozdravom,

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 29.04.2019)

Dobrý deň, zamestnanec, ktorý dáva výpoveď, a to bez ohľadu na dôvod výpovede nemá nárok na odstupné. Nárok na odstupné vzniká zamestnancovi vtedy ak dostáva výpoveď zo strany zamestnávateľa, a aj to iba vo vybraných prípadoch (napríklad ak sa zamestnávateľ ruší alebo premiestňuje, z organizačných dôvodov...). Z toho dôvodu, ak chcete pri odchode zo spoločnosti dostať aj odstupné ako určité zadosťučinenie za odrobené roky v tejto spoločnosti, bude potrebné pracovný pomer ukončiť dohodou a Váš zamestnávateľ bude musieť súhlasiť s tým, že Vám odstupné v dohodnutej výške vyplatí. Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká bez ohľadu na to spôsob ukončenia pracovného pomeru (ak ste boli dostatočný počet rokov za ostatné obdobie poistená). Nemusíte preto pri výbere spôsobu ukončenia zamestnania prihliadať na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti.


Trápi vás "Výpoveď v práci" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výpoveď v práci (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, ako mám postupovať, ak chcem podať výpoveď. Skúšobná doba mi skončila len pred 6 dňami, ale nie som spokojná s platovým ohodnotením a objavila sa mi lepšia pracovná príležitosť. Za Vašu radu a odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v práci

(odpoveď odoslaná: 22.01.2019)

Dobrý deň, ak chcete skončiť pracovný pomer výpoveďou, musí byť písomná a doručená, inak je neplatná. § 61 Zákonníka práce: "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná." Odporúčame zaslať výpoveď zamestnávateľovi doporučeným listom, aby ste v prípade potreby vedeli preukázať, že mu bola doručená. Pracovný pomer potom končí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac a začína plynúť od prvého dňa mesiaca po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená.

Považujeme za vhodné pripomenúť, že existuje aj možnosť ukončiť pracovný pomer dohodou. Dohodu o skončení pracovného pomeru uzavriete písomne so zamestnávateľom a pracovný pomer sa končí dňom stanoveným v dohode. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď v práci" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.