Máte
otázku?

Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc a radu. S RK sme podpísali 01.06.2016 rezervačnú zmluvu a zaplatili rezervačný poplatok za nehnuteľnosť. Po tomto termíne sme niekoľkokrát kontaktovali pána z realitky, aby nám prezistil niektoré doplňujúce informácie, nakoľko sa jedná o nehnuteľnosť, ktorá je vo výstavbe. Nedočkali sme sa od neho žiadnej relevantnej odpovede, nebol s nami ani raz na obhliadke nehnuteľnosti (poslal developera, ktorý si túto realitku najal) a ak sme naňho tlačili, že potrebujeme nejakú odpoveď, poslal nám kontakt na stavbyvedúceho prípadne developera, investora atď aby sme tieto otázky dávali im (pravdepodobne nemal záujem riešiť naše otázky). Už pred podpisom zmluvy sme ich upozornili, že nás trochu tlačí čas, nakoľko predávame našu nehnuteľnosť a do septembra sa potrebujeme presťahovať. K tomu sa vyjadril tak, že s tým problém nebude nakoľko už bytový dom stojí, a v júli sa predpokladá kolaudácia. Do rezervačnej zmluvy sme však zahrnuli klauzulu v tom zmysle, že ak do 1.7 nebudú dokončené určité veci (vonkajšie a vnútorné omietky, rozvody kúrenia vrátane kotla, rozvody elektriky, vody, plynu) môžeme od zmluvy odstúpiť. Potrebujeme v tomto zmysle hľadať ďalej a neriskovať. Prešiel mesiac a my sme od RK nedostali ani poriadne podklady do banky, na základe ktorých by sme mohli žiadať o úver, nedostali sme žiadne info, pokiaľ sme si ich u stavbyvedúceho alebo developera neprezistili. Preto by sme radi odstúpili od zmluvy s RK, nakoľko nemáme pocit, že by pre nás nejakú službu vykonala. Sme s ňou max. nespokojní! Preto by som sa Vás rada opýtala, či je možné z našej strany odstúpiť od zmluvy, ak bola vytvorená na dobu určitú a to do 15.09.2016, avšak je v nej uvedená táto klauzula: Zmluvné strany sa dohodli že v prípade, že do tohto termínu 01.07.2016 nebudú na stavbe uskutočnené práce a to: vonkajšie a vnútorné omietky, rozvody kúrenia vrátane plynového kotla, rozvody elektriky, vody a plynu je zložiteľ oprávnený od zmluvy odstúpiť a uschovávateľ je povinný vrátiť zložiteľovi rezervačnú zálohu najneskôr do 3 dní od vyzvania zložiteľom. Môžeme sa teda odvolať na tieto riadky a odstúpiť od zmluvy? Ak by ste potrebovali, môžem Vám celú našu zmluvu poslať na mail. Vopred Vám veľmi pekne ďakujeme za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

Dobrý deň, bolo z Vašej strany veľmi dobré, že ste predmetnú vetu do rezervačnej zmluvy zahrnuli. Od akejkoľvek zmluvy je totiž možné odstúpiť iba v prípade ak to upravuje zákon alebo predvída túto možnosť samotná zmluva. Ak do dnešného dňa nesplnili podmienky uvedené v rezervačnej zmluve, je možné od tejto zmluvy odstúpiť s odvolaním sa na predmetné ustanovenie zmluvy. Odporúčam Vám v odstúpení od zmluvy uviesť konkrétny dôvod spolu s odvolaním sa na konkrétny článok rezervačnej zmluvy. Zároveň Vám odporúčam priamo v odstúpení od zmluvy vyzvať sprostredkovateľa (makléra) na vrátenie rezervačnej zálohy (v odstúpení od zmluvy uveďte aj konkrétne číslo účtu, kam Vám má byť zložená rezervačná záloha vrátená). Odstúpenie od zmluvy je jednostranným právnym úkonom, ktorý je perfektný dôjdením do dispozičnej sféry adresáta. Tzn. že nie je potrebné, aby Vám maklér odstúpenie od zmluvy potvrdil alebo nejako inak odsúhlasil. V prípade, že by Vám rezervačná zálohu nevrátil, je možné túto sumu od neho vymáhať. 

Trápi vás "Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň,

Zaplatili sme zálohu 4000e za dom. Je možné vrátenie peňazí, ak sa udiali nasledovne veci?
1. Dom sa predával v čase dedičského konania. Realitná maklérka nás ubezpečovala, že do 2 týždňov sa dedičské konanie ukončí. Avšak nestalo sa nakoľko sa postupne až po podpísaní vyskytujú nové informácie - možný ďalší dedič - okrem deti. Neznámi termín ďalšieho dedičského pojednávania. Že mal cenné papiere, ktoré nevie ako dlho budú trvať ( neviem, či prepis alebo predaj )… čiže postupne zavádzanie, nakoľko dedičské kovanie malo byt podľa jej slov vyriešené na 1 sedení.
2. Najvážnejšie je to, že sme si zavolali znalca. Len už 3 týždeň nemôže vypracovať znslecký posudok, nakoľko realitná maklérka neposlala všetky potrebe dokumenty, v písomnej forme - mail mala vyznačené všetko čo k znaleckého posudku potrebujeme … zaujímavé je na tom to, že chyba kolaudačné rozhodnutie a stavebné povolenie…
Dom pozostáva zo starej časti a prístavby (10 ročná prístavba)
Prístavba neni zapísaná ani c katastrálnej mape ako sme si zisťovali. Znalec nám povedal, že to nevyzerá dobre. Lebo ak je to čierna stavba tak znalecký posudok neurobí a ani banka nám neposkytne úver.
Na obhliadke nám tvrdili, že majú všetku dokumentáciu k domu a aj znalec to počul, že majú všetku dokumentáciu.
Mame možnosť odstúpiť od zmluvy bez zmluvnej pokuty a vrátenie depozitu 4000e?
V zmluve mame uvedené, že najneskôr do 30. 4. 2022 mame uzavrieť budúcu kúpnu zmluvu a do 16. 4 sú povinný predávajúci doručiť budúcu kúpnu zmluvu … v zmluve mame aj podmienku, že predávajúci sa zaväzuje, že neuzavrie žiadnu zmluvu alebo žiaden právny úkon v dôsledku, ktorého bude nerušený výkon vlastníckeho práva budúcich kupujúcich ohrozený, obmedzený alebo, akokoľvek sťažený …

A zmluvnú pokutu vo výške 4000e Ak nedôjde k uzavretiu budúcej kúpnej zmluvy z dôvodu porušenia niektorej z povinnosti zmluvných strán dohodnutých touto zmluvou uhradiť 4000e druhej strane ak teda došlo k porušeniu -, že vinou niektorej strany nedošlo k uzavretiu budúcej kúpnej zmluvy…


A momentálne realitná maklérka sa neozýva a neposkytla žiadne doklady o tom, že ma kolaudačné rozhodnutie alebo povolenie o stavbe.
Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 28.03.2024)

Dobrý deň, vzhľadom na opísanú situáciu a s ohľadom na Vaše vyjadrenia o dohodnutých podmienkach v zmluve, možnosť odstúpiť od zmluvy a následne požadovať vrátenie zálohy závisí od toho, či boli podmienky zmluvy porušené. V zmluvnom práve je možné od zmluvy odstúpiť, ak je to v zmluve výslovne dohodnuté alebo ak to ustanovuje zákon. Odstúpenie od zmluvy má za následok, že zmluva sa zrušuje s účinkom od jej začiatku, čo znamená, že by mal nastat taký právny stav, ako keby k uzavretiu zmluvy vôbec nedošlo. Obligačné účinky zmluvy, teda vzniknúť záväzky medzi stranami, trvajú len do doby, kým nie sú nahradené účinkami vecnoprávnymi, ako je napríklad prevod vlastníctva nehnuteľnosti. 

Ak bola v zmluve dohodnutá podmienka, že predávajúci sa zaväzujú, že nebudú vykonávať žiadne úkony, ktoré by mohli ohroziť alebo sťažiť budúci výkon vlastníckeho práva na strane kupujúceho, a táto podmienka nebola splnená , môžete mať zákonný dôvod na odstúpenie od zmluvy, ak sa jedná o porušenie zmluvných podmienok. Navyše, domová prístavba, ktorá nie je evidovaná v katastrálnom operáte, by mohla byť považovaná za čiernu stavbu, čo by mohlo predstavovať ďalšie vážne porušenie podmienok.

Je však dôležité presne sa oboznámiť s konkrétnymi ustanoveniami Vašej zmluvy a zvážiť právne kroky v poradenstve s právnikom, ktorý má k dispozícii všetky relevantné informácie a dokumenty. Ak interpretujem informácie poskytnuté v zmluve, môžete mať dôvody na odstúpenie od zmluvy bez zaplatenia zmluvnej pokuty a s požiadavkou na vrátenie zálohy, ak máte dôkazy o porušení zmluvných podmienok zo strany predávajúceho alebo realitnej maklérky. Avšak pre konkrétne poradenstvo a odpoveď na Vašu situáciu odporúčam obrátiť sa na právnika špecializujúceho sa na oblasť nehnuteľností a majetkového práva.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, predávame rodinný dom prostredníctvom realitnej kancelárie. Máme uzavretú rezervačnú zmluvu s budúcim kupujúcim, ktorý uhradil rezervačný poplatok. Kupujúci však od zmluvy odstupuje a podľa ujednania v zmluve mu rezervačný poplatok prepadá. Má realitná kancelária nárok na polovicu tejto sumy, teda rezervačného poplatku? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 27.11.2023)

Dobrý deň, pomerne častou je problematika v našej advokátskej kancelárii týkajúcich sa vami uvedenej problematiky.

Podstatný je síce obsah zmluva, ale samotná rezervačná zmluva nesmie odporovať zákonom, hlavne ustanoveniach Občianskeho zákonníka. Ak samotná rezervačná zmluva oprávňovala budúceho kupujúceho, aby od zmluvy odstúpil, prípadne možnosť odstúpenia od zmluvy vyplýva zo zákona, potom budúci kupujúci je oprávnený od rezervačnej zmluvy odstúpiť.

Odstúpenie od zmluvy je potom výkonom práva a toto odstúpenie nemôže byť pokutované tým, že realitná kancelária si rezervačný poplatok ponechá titulom pokuty. Toto konanie zo strany realitnej kancelárie je v rozpore so zákonom - ust. § 3 Obč zákonníka.

Odporúčam budúcemu kupujúcemu kontaktovať advokáta za účelom vyporiadania rezervačnej zálohy.

 

 


Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, Aký je postup pri vrátení rezervačnej platby za nehnuteľnosť? Nechcem prísť o 2000 EUR. Ďakujem vopred za pochopenie. S pozdravom, Viera Tóthová.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 16.11.2021)

Dobrý deň,
nepoznáme obsah Vašej zmluvy s RK, preto môžeme len odporučiť žiadať vrátiť zálohu dopor. listom s požiadavkou na jej vrátenie vo Vami uvedenej lehote s tým upozornením, že ak k jej vráteniu nedôjde, budete kontaktovať advokáta za účelom jej vymáhania cestou súdu.

Ak k jej vráteniu nedôjde, kontaktujte nás aj s dokladmi.

 

 

 

 

 

 

 


Trápi vás "Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu ohľadom rezervačnej zálohy na kúpu nehnuteľnosti. S manželom by sme v blízkej budúcnosti chceli kúpiť byt v novostavbe, ktorej výstavba sa začne v júli 2018. Pri podpise Rezervačnej zmluvy sa platí poplatok 10 % z hodnoty predmetnej nehnuteľnosti. Pri podpise Zmluvy o uzavretí budúcej kúpnej zmluvy je úhrada vo výške 20 % z kúpnej ceny a zvyšných 70 % sa uhrádza pri uzatvorení Kúpnej zmluvy. Poplatok 10 % z ceny nehnuteľnosti sa nám zdá až príliš vysoký, keďže bytovka sa ešte ani nezačala stavať a existuje zatiaľ len projekt. Prosím Vás o Váš názor na toto financovanie. Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď a ostávam s pozdravom.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 15.04.2018)

Dobrý deň, výška sumy, ktorú máte zaplatiť ako prvú 1. časť kúpnej ceny závisí od dohody strán. Sú prípady, keď sa platí vyššia suma, ale aj prípady, keď sa platí nižšia suma. Ak sa stavba nezačala ani len stavať, uhradením takejto sumy môžete ísť do rizika.

Veľmi pozorne si pozrite predávajúceho, kto to je, akú má históriu. Ak ide o obchodnú spoločnosť (SRO), ktorá nie je spoločnosťou so silným zázemím, môže sa stať, že sa dostane do konkurzu a Vy svoje peniaze neuvidíte.

Kúpa budúcej veci, ktorá ešte neexistuje, je často riziko pokiaľ nemáte dostatočne zabezpečené svoje peniaze.

Stretol som sa už s tuctom prípadov kedy ľudia naozaj prišli o svoje peniaze pre problémy spoločnosti, ktorá nehnuteľnosť predávala. Tým, že spoločnosť zoberie od Vás peniaze, nejde vôbec do rizika a ak by sa niečo stalo, napr. dostala by sa do konkurzu, svoju pohľadávku by ste museli uplatňovať v konkurznom konaní. 

Môžete požadovať od predávajúceho zábezpeku k tomu, ak by nastal nejaký problém. Pokiaľ vám spoločnosť nedá žiadnu zábezpeku, rátajte s tým, že sa môže stať najhoršie. 

Aby ste to nebrali zle, ja vôbec nie som pesimista, práve naopak. Bez zábezpeky by som však nikdy nedával peniaze spoločnosti, ktorá nemá silné zázemie, alebo som mal čo i len 1 % pochybnosť o tom, že niečo nie je v poriadku.


Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, zložil som zálohu za kúpu domu realitke skôr, než som vybavil hypotéku. Avšak, v práci mi dali výpoveď. Je možné dostať túto zálohu späť? V zmluve bolo napísané, že musím urobiť maximum. Chyba však nebola z mojej strany. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 01.08.2016)

Dobrý deň. Bez toto, aby som bol oboznámený s textom zmluvy, ktorú ste s realitnou kanceláriou uzavreli, nie je možné povedať, aké sú Vaše možnosti ohľadom prípadného vrátenia zloženej zálohy. Niektoré realitné kancelárie majú úpravu benevolentnejšiu a pokiaľ sa kupujúcemu nepodarí vybaviť hypotéku, tak zloženú zálohu, prípadne jej časť vracajú späť. Všetko závisí od konkrétnej zmluvnej úpravy.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Predávame byt prostredníctvom realitnej spoločnosti. Realitka našla kupca, ktorý zaplatil zálohu vo výške 3 000 eur v hotovosti. Kupujúci si to však rozmyslel a záloha zostala realitnej kancelárii. Realitka našla ďalšieho záujemcu a následne sme byt predali. Podľa zmluvy o sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti s realitnou spoločnosťou mám nárok na 50 percent zálohy, v prípade ak prvý kupujúci odstúpi od zmluvy. Moja otázka znie: Ako získať túto polovicu od realitky a na základe akého potvrdenia mi realitka vyplatí moje peniaze? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 27.07.2016)

Dobrý deň, obsah právneho vzťahu medzi Vami a realitnou kanceláriou je upravený v predmetnej zmluve o sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti. Táto zmluva teda vymedzuje vaše vzájomné práva a povinnosti. Ak teda obsahom zmluvného vzťahu je povinnosť realitnej kancelárie, resp. Vaše právo, vyplatiť polovicu zaplatenej zálohy v prípade odstúpenia od kúpnej zmluvy zo strany kupujúceho, domáhajte sa svojho práva voči realitnej kancelárii. Na vyplatenie zodpovedajúcej sumy peňažných prostriedkov nepotrebujete žiadne osobitné potvrdenie, samotná zmluva o sprostredkovaní predaja je totiž právnym titulom pre ich zaplatenie.


Trápi vás "Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, chceli sme kúpiť 4-izbový byt cez realitnú kanceláriu. Podpísali sme Rezervačnú zmluvu, vyplatili zálohu, no majiteľ nám oznámil, že ešte nemôže byt predať tak nám maklérka ponúkla iný byt, ktorý sa nám páčil. Maklérka povedala, že netreba písať novú rezervačku, že stará sa roztrhá a záloha sa napíše do kúpnej zmluvy. Tak aj bolo. O pár dní, keď nám schválili úver, sme šli do banky s tým, že majiteľka podpíše záložné zmluvy. Predtým som si pýtala od maklérky Kúpnu zmluvu, že ju musíme dať pozrieť právnikovi. No poslala mi ju hodinu pred stretnutím v banke, takže sme si ju nemohli dať skontrolovať. Zrazu v banke vytiahla Kúpnu zmluvu, že ju musíme podpísať hneď. Po prečítaní sme povedali, že treba do nej pár vecí doplniť a že je tam aj nedokončená veta. Povedala, že teraz sa musí nechať v banke zmluva a že tá čo pôjde na kataster, tam nám napíše čo nám chýba. Hneď na druhý deň, som maklérke napísala, čo tam chceme zmeniť. Po vyznačení plomby na LV poslala banka peniaze majiteľke. Volali sme s maklérkou, aby pripravila papiere na kataster (Návrh na vklad vlastníckeho práva, Kúpne zmluvy, Dodatok k Zmluve a Vyhlásenie správcu). Povedala nám, že papiere nám dá, keď doplatíme zvyšnú časť peňazí. O dva dni na to, sme uhradili majiteľke na účet zostatok peňazí (22.06.2016) no maklérka nám nechce ani ukázať Vyhlásenie správcu o nedoplatkoch a stále nedala potrebné dokumenty na kataster. Vraj ešte majiteľka nepodpísala Dodatok. Nám ho dala podpísať 25.06.2016. Momentálne maklérka neberie mobil. Môžete mi prosím poradiť, čo máme robiť? Ako sa máme dostať k našim papierom? Hovorila som jej, že ja to tam môžem všetko zaniesť, no povedala že nemôžem, lebo vraj oni platia kolok. V Kúpnej zmluve máme uvedené, že návrh na vklad vlastníckeho práva sa dá na kataster v deň podpisu zmluvy (08.06.2016). Ďakujeme.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 03.07.2016)

Dobrý deň, tak ako ste sama vo svojej otázke uviedla, takéto konanie maklérky je nezvyčajné a tiež neseriózne. Už pri druhej rezervačnej zmluve ste mali spozornieť, nakoľko započítanie už uhradenej rezervačnej zálohy bolo dojednané len ústne s maklérkou. V prípade vzniku problémov, by ste nemali o tejto dohode žiadnu písomnú dohodu. Ak som správne pochopil, tak celá kúpna cena je už vyplatená, ale kvôli nepodpísanému dodatku nie je možné ešte podať návrh na vklad do katastra nehnuteľnosti. Z pohľadu kupujúceho ide o nepríjemnú situáciu, kedy ste kúpnu cenu už zaplatili, ale zatiaľ nie ste vlastníkmi nehnuteľnosti (vo väčšine prípadov sa to rieši vinkuláciou v banke). Nakoľko maklérka v súčasnosti neberie mobil a ak ju nie je možné kontaktovať inak (napr. osobne) odporúčam Vám kontaktovať priamo predávajúceho (predávajúcu) a zistiť od nej, kde mohla nastať chyba. Rovnako je potrebné v kúpnej zmluve pozrieť, ako je dohodnuté podanie návrhu na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. T.j. či je možné, aby ste návrh na vklad do katastra nehnuteľností podali Vy alebo je potrebné, aby bol návrh na vklad podaný spolu oboma zmluvnými stranami. 


Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, viem, že neznalosť zákona neospravedlňuje, napriek tomu by som potrebovala radu právnika. Podpísala som rezervačnú zmluvu na byt. Výška zálohy bola 5000 eur. Po pár dňoch som zistila, že byt mi nevyhovuje. Konkrétne, vo výmere 65 m² bola zarátaná aj výmera miestnosti, ktorá sa nachádza mimo bytu, kde je plynový kotol, teda samotný byt má výmeru len 62 m². Existuje nejaká možnosť odstúpenia od zmluvy, respektíve vrátenia aspoň časti zálohy? Neskôr som tiež zistila, že suma 5 000 eur je, oproti ostatným realitným agentúram, ako rezervácia za byt enormne vysoká. Je možné požiadať pri zrušení o vrátenie nejakej časti alebo ide iba o to, ako morálne sa k tomu postaví realitka? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 27.05.2016)

Dobrý deň, pre zodpovedanie Vašej otázky je nevyhnutné oboznámiť sa s obsahom zmluvy, ktorú ste uzavrela s realitnou kanceláriou. Uvedená zmluva môže byť podľa svojho obsahu zmluvou o budúcej zmluve alebo sprostredkovateľskou zmluvou. Spravidla by mala obsahovať podmienky odstúpenia a to aj s prípadnými sankciami pre prípad, že niektorý z účastníkov zmarí predaj resp. kúpu nehnuteľnosti. V prípade, že ste boli uvedená do omylu v otázke technickej špecifikácie bytu (napr. výmera podlahovej plochy), máte právo odstúpiť od zmluvy bez povinnosti zaplatiť peňažnú sankciu, resp. strpieť prepadnutie zálohy. Taktiež je potrebné poznamenať, že zmluvnú pokutu, ktorej obsahom je prepadnutie zálohy v neprimerane vysokej výške, môže súd v prípade súdneho sporu znížiť resp. nepriznať pre rozpor s dobrými mravmi. 


Podotázka: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť (Občianske právo)

Dobrý deň, kupovala som si byt v novostavbe a pár mesiacov pred kúpou som zložila zálohu za byt v hodnote 2 000,- EUR. Táto záloha mala byť odpočítaná z konečnej kúpnej ceny nehnuteľnosti. Keď sme prevádzali peniaze za kupovanú nehnuteľnosť, všimli sme si, že suma nebol odrátaná a peniaze sa previedli bez odpočítania zálohy. Predávajúci mi povedal, že to nie je problém a peniaze mi vráti - stačí, povedal, keď mu napíšem žiadosť a pošlem ju na jeho e-mail. Tak som aj urobila. Táto záležitosť sa však ťahá už takmer 5 mesiacov a doteraz mi neboli vrátené žiadne peniaze. Stále ho upozorňujem telefonicky a on mi stále tvrdí, že o tom vie a že to čo najskôr uhradí. Zatiaľ sa tak nestalo a predpokladám, že ak to nebudem riešiť právne, nebude to možno ani vyriešené. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako by som to mala riešiť? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

(odpoveď odoslaná: 30.11.2015)

Dobrý deň, 5 mesiacov na vrátenie zálohy za kúpeny byt je príliž dlho. 

Ak by to bolo len pár dní alebo 2-3 týždne, tak by to bolo v poriadku, nie však 5 mesiacov.

Ak to budete riešiť právne, máte nárok na to, aby Vám zaplatil (naheadil) všetky torvy konania. Právna zastupovanie Vás teda nebude stáť vôbec nič.

Ak si chcete pozrieť postup  vymáhania zálohy u nás, pošlem Vám podmienky vymáhania.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.