Máte
otázku?

Kúpa pozemku s ťarchou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Nitra

Otázka: Kúpa pozemku s ťarchou

Dobrý deň, rád by som Vás poprosil o radu pri riešení problému s kúpou pozemku, na ktorý je uvedená ťarcha. Máme všetky dostupné informácie o tom, za čo a za koľko je táto exekúcia, avšak exekútor, ktorý ju spravuje, odmieta komunikovať s predávajúcim a tým brzdí celý predaj pozemku. Ja som v pozícii kupujúceho. Ako je treba postupovať v takomto prípade? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kúpa pozemku s ťarchou

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 46 ods. 7 Exekučného poriadku je exekútor povinný raz ročne na žiadosť účastníka exekučného konania (napr. povinného - predávajúceho) do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti oznámiť vyúčtovanie exekučného konania podľa jeho stavu ku dňu vyhotovenia. Ide o zákonnú povinnosť exekútora, ktorú musí splniť, ak ju nesplní porušuje zákon a môžete na neho podať sťažnosť na komore exekútorov. Následne keď zistíte výšku exekúcie, môžete túto sumu zapracovať do kúpnej zmluvy (na základe dohody s predávajúcim) a pristúpiť k zrealizovaniu zmluvy.

Trápi vás "Kúpa pozemku s ťarchou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpa pozemku s ťarchou (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, Chcem kúpiť záhradu od susedky, na ktorej v Liste vlastníctva je ťarcha. Ako mám formulovať Kúpnu zmluvu (KZ)? Môžem tam dopísať ťarchu, alebo mám napísať predbežnú Kúpnu zmluvu? Uznajú na katastri Kúpnu zmluvu s dopísanou ťarchou? Ťarchu už riešim s exekútorom, ja ju zaplatím za povinného. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kúpa pozemku s ťarchou

(odpoveď odoslaná: 16.03.2022)

Dobrý deň,
ak sa jedná o exekúciu, tak bez predchádzajúceho písomného súhlasu exekútora alebo bez výmazu záložného práva z LV nie je možné platne previesť vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Podľa Exekučného poriadku v prípade vedenia exekúcie voči určitej osobe sa zo zákona ukladá zákaz nakladať s majetkom. Bez toho by sa jednalo o neplatný prevod, ktorý by mohol byť napadnuteľný. Preto Vám odporúčam najprv vyriešiť exekúcie a vymazať ťarchy.

Ak máte obavy o to, či následne vlastník podpíše kúpnu zmluvu, tak uzavrite s ním zmluvu o budúcej zmluve. Podmienku na podpis riadnej zmluvy stanovte tak, že bude viazaná na výmaz záložného práva z LV.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kúpa pozemku s ťarchou (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám otázku ohľadne pozemku, z ktorého by sme chceli odkúpiť časť, pretože nám chýbajú niektoré metre k nášmu pozemku na vydanie stavebného povolenia. Problém spočíva v tom, že pozemok s domom, z ktorého potrebujeme kúpiť časť, má ťarchu z Daňového exekútorského úradu. Je možné odkúpiť časť tohto pozemku s tým, že by sa táto časť zaplatila priamo daňovému exekútorovi? Ďakujem. S pozdravom, L.

Odpoveď: Kúpa pozemku s ťarchou

(odpoveď odoslaná: 05.11.2020)

Dobrý deň,
vo veci bude budúci predávajúci ; potrebovať písomný súhlas daň. úradu na predaj časti pozemku. Ak chcete odkúpiť len časť sused. pozemku, nevyhnutný bude geom. plán., ktorý bude podkladom k uzatvoreniu kúpnej zmluvy. Kúpna cena bude musieť byť uhradená na účet správcu dane.

Na správcu dane v uvedenej veci sa musí obrátiť povinný v daňovom exek. konaní, keďže on je účastníkom konania a vlastníkom pozemku.

Podľa ust . § 81 ods. 7 daňového poriadku platí :

"Právne úkony týkajúce sa predmetu záložného práva po vydaní rozhodnutia o zriadení záložného práva môže daňový dlžník vykonať len po predchádzajúcom súhlase správcu dane. To neplatí, ak ide o výkon záložného práva prednostným záložným veriteľom podľa osobitného predpisu v mene a na účet záložného dlžníka alebo v mene záložného veriteľa a na účet daňového dlžníka; túto skutočnosť je prednostný záložný veriteľ povinný vopred oznámiť správcovi dane."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpa pozemku s ťarchou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.