Máte
otázku?

Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

V roku 2008, keď som bol riadne zamestnaný, som si vzal úver a pravidelne ho splácal. Urobil som to v 14 splátkach z celkových 36. Chcel by som sa opýtať, ako môžem zistiť, či je tento úver už premlčaný? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

Dobrý deň, každá splátka úveru ma svoj deň splatnosti, od ktorého začína plynúť trojročná premlčacia doba. Veriteľ (banka), ktorý poskytol úver, môže na základe zmluvných podmienok pristúpiť k zosplatneniu celého úveru aj s jeho príslušenstvom, a to na základe opakovaného resp. trvalého omeškania dlžníka so splácaním úveru. V takom prípade je o tejto skutočnosti dlžník spravidla informovaný písomným upozornením, ktoré obsahuje dlžnú sumu a termín, do ktorého musí úverovú sumu vrátiť. Premlčacia doba tak plynie odo dňa nasledujúceho po dni uvedenom v predmetnom liste. Pre konkrétnu odpoveď je preto nevyhnutné oboznámiť sa s obsahom zmluvy o úvere, zmluvnými podmienkami, prípadne aj s komunikáciou medzi Vami a Vašim veriteľom.

Trápi vás "Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je moja pohľadávka z roku 2007 už premlčaná. Vymáhacia spoločnosť poslala príkaz na strhávanie sumy zo mzdy. Dlžná suma je 1 405 eur. Keď som im zavolala, oznámili mi, že ak uhradím z tej sumy 334 eur, a to aj v štyroch splátkach, môj zamestnávateľ nemusí nič strhávať. Poslali mi číslo účtu a celkovú sumu 334 eur cez SMS. Nie som si istá, čo mám robiť, či to uhradiť. Celá situácia sa mi zdá byť akási čudná. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

(odpoveď odoslaná: 26.02.2024)

Dobrý deň,vo veci uvádzame, že ak ohľadom dlžnej sumy z pôžičky z roku 2007 nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie /platobný rozkaz alebo rozsudok/, ktorým by ste boli zaviazaná k úhrade dlžnej sumy, potom nič neuhradzujte ani jeden jediný cent.Uplynula premlčacia doba, ktorá v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka je 3 roky a táto už dávno uplynula.

Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia. Zamestnávateľ na základe príkazu alebo žiadosti nebank. spoločnosti nesmie vykonávať žiadne zrážky zo mzdy ani keby uvedená spoločnosť predložila dohodu o zrážkach zo mzdy, ktorú ste museli podpísať pri poskytnutí pôžičky. Ide o to, že ak by ste vtedy v roku 2007 nepodpísali dohodu o zrážkach zo mzdy, potom by vám pôžička nebola poskytnutá. Naviac v čase podpísania dohody o zrážkach zo mzdy ste neban. spoločnosti nič nedlhovali a preto v prípade spd. konania by súd vyhlásil dohodu o zrážkach zo mzdy za neplatnú.

Nič neuhradzujte, na SMS nereagujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný? (Občianske právo)

Dobrý deň, Chcem sa opýtať na jednu vec. Už asi sedem rokov ma vyvoláva vymáhačská firma s tým, že prebrali pohľadávku od mobilného operátora z roku 2008. Napíšu mi raz, že ak zaplatím 50 eur, zvyšok dlhu mi odpustia, inokedy mi napíšu, že ak zaplatím 200 eur, tak mi tiež zvyšok dlhu odpustia. Podľa ich papierov, ktoré mi chodia, ide o sumu 420 eur. Chcem sa opýtať, či je už ten dlh premlčaný, keďže je z roku 2008 a aktuálne je rok 2022. Ako môžem zastaviť túto vymáhačskú firmu, aby ma neobťažovala telefonátmi? Ďakujem s pozdravom, S.

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

(odpoveď odoslaná: 07.12.2022)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému je jednoduché : nič neuhradzujte, nič nepodpisujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach zo mzdy, ani žiadny prísľub, že ak časť premlčaného dlhu uhradíte zostatok Vám odpustia ! Pohľadávka mobil. operátora ako aj jej vymáhanie cestou vymáhačskej spoločnosti cestou súdu sú bezpredmetné, lebo uplynula premlčacia doba 3 roky podľa § 101 Obč. zákonníka.

Spoločnosti pri telef. hovore oznámte, že ak sú právneho názoru, že ich požiadavka je oprávnená, aby vec postúpili na súd. Na súd však žalobu nepodajú, lebo pohľadávka je premlčaná a súd by žalobu zamietol v celom rozsahu z dôvodu uplynutia premlčacej doby a neuplatnenie práva v priebehu premlčacej doby.


Podotázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moja banka mi zosplatnila úver 24. 10. 2015, ten som splatila v decembri 2018. Medzitým mi banka poslala oznámenie o predaji mojej nehnuteľnosti v júli 2018, a v novembri toho istého roka ma dali na súd. Na platobný rozkaz sme napísali odpor a následne nám bol platobný rozkaz zrušený. S bankou sme viackrát negovali o mimosúdnej dohode a viackrát vzali svoju žalobu späť. Moja otázka znie, či môže byť úver premlčaný, ak posledná splátka bola 18. 12. 2018? Ďakujem. Andrea

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

(odpoveď odoslaná: 19.03.2022)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že úver zo strany banky bol zosplatnený v roku 2015, úver z Vašej strany bol uhradený resp. ste ho platili do 12/2018. Banka uplatnila svoju pohľadávku na súde, súd vydal platobný rozkaz a Vy ste podlai odpor. V konečnom dôsledku banka ako veriteľ zobrala žalobu späť a súd zrejme konanie zastavil.

Ak je situácia taká ako sme vyššie uviedli na základe Vašej otázky a ak by Vás kontaktovala banka alebo vymáhačská spoločnosť, potom nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Konanie vo veci bolo zastavené na základe späťvzatia žaloby zo strany banky ako veriteľa a opätovné konanie o tej istej veci nie je právne možné /ide o tzv. prekážku rozsúdenej veci/. Nič neuhradzujte.

V prípade, že by Vás banka alebo vymáhačská spoločnosť kontaktovali, aby ste uhradili nimi uvádzanú sumu, potom kontaktujte našu advokátsku kanceláriu, aby sme Vám pomohli.


Trápi vás "Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný? (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2017 som si vzala pôžičku od spoločnosti Pohotovosť vo výške 1600 €. Zaplatila som len 420 €, posledná splátka bola vykonaná v roku 2017 alebo v prvých mesiacoch roku 2018. Úver mal byť vyplatený v septembri 2021. Myslím si, že tento úver je možno premlčaný. Keď som sa odvolala, povedali mi, že moje odvolanie neakceptujú a že úver nie je premlčaný. Čo by som mala teraz robiť? S pozdravom, Alena

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2021)

Dobrý deň,
z otázky usudzujeme, že Vás v týchto dňoch kontaktovala nebanková spoločnosť s výzvou k úhrade istiny a úrokov z omeškania podľa ich výpočtu.

Ako sme Vám už uviedli v predchádzajúcej odpovedi, je potrebné kontaktovať prísl. okresný súd, ktorým je súd podľa miesta Vášho trvalého bydliska resp. podľa bydliska uvedeného v zmluve s nebank. spoločnosťou a zistiť, či vo veci bola voči Vám podaná žaloba na súd.Uvádzame, že podľa ust. §  101 Obč. zákonníka platí všeob. premlčacia doba, ktorá je tri roky a plynie odo dňa, kedy sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Ak ste teda poslednú splátku uhradila pred 6.9.2018 a nebola podaná žiadna žaloba na súd, potom nič neuhradzujte. Súhlas veriteľa - nebank. spoločnosti na vznesenie námietky premlčania nie je potrebný. To, či nebank.  spoločnosť akceptuje alebo neakceptuje vznesenie námietky premlčania z právneho hľadiska je nepodstatné. Platí ust. § 101 Obč. zákonníka.

Nebank. spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach a alebo dohodu o zrážkach zo mzdy ! Ak žaloba podaná nebola, nič neuhradzujte.

Ak žaloba bola podaná, potom treba vedieť presne kedy, aká je žalovaná suma a jej príslušenstvo.

Ak by bola podaná žaloba, dajte nám vedieť, aby sme Vám pomohli, prípadne kontaktujte najbližšiu kanceláriu Centra právnej pomoci aj s dokladmi.

 


Podotázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný? (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval, aká je premlčacia doba úverov. Bol som oslovený s informáciou, že v roku 2005 som mal úver a teraz ma opätovne kontaktovali. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

(odpoveď odoslaná: 28.04.2021)

Dobrý deň,
premlčacia doba plynie od momentu, kedy mohol veriteľ svoje právo využiť po prvý raz, teda kedy prvýkrát mohol podať žalobu. Odvíja sa to od splatnosti, ktorú máte dohodnutú v zmluve. Ak od posledného dňa splatnosti uplynuli už viac, ako 3 roky a nejde  o podnikateľský úver, tak je nárok premlčaný. Na presné posúdenie by však bolo potrebné vidieť doklady. Ak máte za to, že je nárok premlčaný, napíšte im list, že vznášate námietku premlčania. Ak by náhodou podali žalobu, namietnite premlčanie aj na súde. 

 

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný? (Občianske právo)

V roku 2014 mi zomrela manželka, ktorá mala úver v banke. Tento úver však nebol súčasťou dedičského osvedčenia /11/2014. Bol to druhý úver u tej istej banky, ktorý som splácal, tak ako prvý. Keďže byt mal byť už celý splatený, vybral som sa na pobočku tejto banky s dedičským osvedčením, aby som tam podal potrebné informácie. Neuspel som na žiadnej z pobočiek, keďže v osvedčení o dedičstve som nebol uvedený. Na základe rady od kompetentnej osoby som prestal platiť tento druhý úver, o ktorom som do tohto momentu nevedel. V roku 2018 sa na mňa obrátil advokát banky s výzvou, aby som uhradil celkovú sumu. Chcel by som sa opýtať, ako mám postupovať - nie je tento dôžička už premlčaný?

Odpoveď: Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?

(odpoveď odoslaná: 27.04.2019)

Dobrý deň, 
v otázke uvádzate, že manželka zomrela v roku 2014 a že predmetný úver ako dlh nebol predmetom vyporiadania v dedičskom konaní.
Úver, ktorý zobrala Vaša manželka, ste napriek tomu splácali. Neuvádzate, kedy ste uhradili poslednú splátku.

Podľa ust. § 470 Občianskeho zákonníka platí :
"Prechod dlhov
§ 470 :
(1)  Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.
(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."

Ak sa na Vás obrátil právnik z banky, treba si z Vašej strany ozrejmiť, aká bola výška úveru, koľko do dňa úmrtia uhradila Vaša manželka, koľko ste uhradili Vy a kedy ste uhradili poslednú splátku.
Ak od úhrady poslednej splátky uplynuli viac ako tri roky, potom je zostatok premlčaný.
Otázkou tiež je, či zmluva o úvere neobsahuje neprijateľné zmluvné podmienky podľa ust. Občianskeho zákonníka, napr. nezákonné úroky, rôzne nezákonné poplatky a pod., ktoré spôsobujú neplatnosť zmluvy
Opätovne uvádzame, že podľa Občianskeho zákonníka, dedič zodpovedá za primerané náklady spojené s pohrebom a dlhy poručiteľa len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva, uvedené sa týka nielen Vás ale aj ostatných dedičov /napr. deti/, vždy však len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. 
Banke nepodpisujte žiadne uznanie záväzku ani dohodu o splátkach.

Odporúčame kontaktovať advokáta za účelom posúdenia zmluvy a všetkých dokladov, ktoré máte k dispozícii a zatiaľ žiadne splátky neplatiť, lebo je možné, že zmluva je neplatná, zostatok úveru premlčaný a hradili ste nezákonné úroky, poplatky, a teda úver v konečnom dôsledku môže byť aj uhradený.

Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy je nárok zo splatenia úveru premlčaný?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.