Máte
otázku?

Vymáhanie výživného súdnym exekútorom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Vymáhanie výživného súdnym exekútorom

Dobrý deň. Rada by som sa Vás opýtala ohľadom výživného. Som rozvedená už 10 rokov a môj bývalý manžel má povinnosť platiť výživné vo výške 82,98 eur. Túto sumu mi každý mesiac posiela exekútor z jeho výplaty, no v decembri mi prišlo len 10 eur a v januári iba 30 eur. Obávam sa, že nevedia strhnúť toľko, koľko by mali na výživné. Potrebujem poradiť, kto by mi mal doplatiť rozdiel. Na sociálku nemôžem ísť preto, lebo žijem s priateľom, ktorý zarába, a máme spolu 21-mesačnú dcérku. V súčasnosti som na materskej a pri výpočte ma berú do úvahy jeho príjmy, ktoré nemajú nič spoločné s mojou prvou dcérou. Na políciu tiež nemôžem ísť, pretože aspoň nejaké peniaze mi posiela. Prosím Vás, mohli by ste mi poradiť, ako a odkiaľ by som mohla vymáhať peniaze, ktoré mi dlží? Moja prvá dcéra je stará 16 rokov, chodí na strednú školu a potrebujem na ňu peniaze. Ďakujem Vám za odpoveď. Pekný deň prajem.

Odpoveď: Vymáhanie výživného súdnym exekútorom

Dobrý deň, trestný čin zanedbania povinnej výživy nespácha dotyčná osoba iba vtedy ak neplní svoju vyživovaciu povinnosť vôbec, ale aj vtedy, ak ju neplní riadne v súdom určenej výške. Pre naplnenie tejto skutkovej podstaty trestného činu je potrebné, aby svoju vyživovaciu povinnosť neplnil vôbec alebo riadne najmenej tri mesiace v období troch rokov (mesiace nemusia nasledovať za sebou). Rovnako je potrebné si uvedomiť, že ak mu exekútor zrazí z jeho príjmu 10,- €, on zo svojho príjmu dostáva určitú časť (vypočítanú podľa nariadenia vlády) a z toho by mohol doplatiť výživné. Rovnako je potrebné poukázať na jeho účelné konanie s neustálym uplatnením PN, ak nie sú na to vážne dôvody. Týmto spôsobom jednak zneužíva sociálny systém a rovnako ukracuje maloleté dieťa o výživné, čim ohrozuje jeho zdravý vývoj. Takéto úmyselné konanie zo strany otca je neakceptovateľné a protiprávne. Odporúčam Vám obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní (ak najmenej tri mesiace nezaplatil riadne výživné) a podrobne im opísať Váš problém a poukázať aj na jeho konanie s PN.

Trápi vás "Vymáhanie výživného súdnym exekútorom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie výživného súdnym exekútorom (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať: Môj bývalý partner je povinný platiť výživné vo výške 130 eur do 15. dňa v mesiaci. Posiela však len 30 eur a tento mesiac len 50 eur. Je možné niečo podniknúť, aby posielal kompletnú sumu, a nie tieto nedostatočné čiastky? Už predtým neplatil vôbec a podávala som trestné oznámenie. Teraz, keď posiela aspoň niečo, je možné proti tomu niečo podniknúť? Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie výživného súdnym exekútorom

(odpoveď odoslaná: 18.02.2019)

Dobrý deň, 

vo veci je potrebné podať návrh na exekúciu.

Návrh na exekúciu Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor, súdny poplatok predstavuje sumu 16,50 € plus DPH, ktorý poplatok budete vymáhať v exek. konaní.

Nakoľko sa jedná o peňažnú pohľadávku, podľa exek. poriadku exekúciu možno vykonať aj príkazom na zadržanie vodičského preukazu.

Podľa ust. § 179a/  exekučného poriadku platí :

"(1) Exekútor môže vydať príkaz na zadržanie vodičského preukazu tomu, kto nesplní výživné stanovené rozhodnutím súdu.

(2) Exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu exekútor doručí orgánu Policajného zboru, príslušnému podľa miesta pobytu povinného.

(3) Exekútor exekučný príkaz doručí aj oprávnenému a povinnému. Povinnému sa príkaz doručí do vlastných rúk.

(4) Ak pominú dôvody exekúcie, exekútor bezodkladne vydá príkaz na vrátenie vodičského preukazu. Príkaz doručí orgánu Policajného zboru, príslušnému podľa miesta pobytu povinného, a upovedomí o tom povinného."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vymáhanie výživného súdnym exekútorom (Rodinné právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Mali sme exekúciu na dlh z výživného. V rozsudku zo súdu sa nepíše o bežnom výživnom. Môže exekútor strhávať aj bežné výživné a tým predlžovať exekúciu na dlžnom výživnom? Bežné výživné som platil pravidelne, takže by som rád vedel, ako má exekútor rozdeliť strhávanú čiastku. Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie výživného súdnym exekútorom

(odpoveď odoslaná: 13.08.2017)

Dobrý deň, pokiaľ máte zaplatený celý dlhh na výživnom a už zostáva platiť iba bežné výživné, potom požiadajte o zastavenie exekúcie. 

Exekútor na započítavať splátky na najskôr splatné výživné.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie výživného súdnym exekútorom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.