Máte
otázku?

Paragraf za návštevu lekára


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Paragraf za návštevu lekára

Dobrý deň, koľko paragrafov môžem využiť za 3 mesiace? Môže mi zamestnávateľ neakceptovať štvrtý paragraf za tri mesiace, ak som mala nevyhnutné vyšetrenie, ktoré sa nedalo preložiť? Ďakujem.

Odpoveď: Paragraf za návštevu lekára

Dobrý deň, Zákonník práce nerieši otázku koľko § môžete využiť v priebehu 3 mesiacov, určuje len, že zákonný nárok je sedem dní v kalendárnom roku, čo vyplýva, z ust. § 141 Zákonníka práce, kedy nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy je vtedy, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Vo Vami uvedenom prípade je podstatné to, či ste o vyšetrení alebo ošetrení vedeli vopred, či išlo o vyšetrenie plánované vopred, kedy ste mali zamestnávateľa o tomto vopred informovať, či nebolo možné vyšetrenie alebo ošetrenie vykonať mimo pracovného času alebo išlo o neplánované ošetrenie /napr. úraz a podobne/. Poukazujeme na ust. § 144 Zákonníka práce :

"Spoločné ustanovenia o prekážkach v práci (1) Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. (2) Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Ustanovenie prvej vety a druhej vety neplatí, ak osobitný predpis ustanovuje iný spôsob preukazovania a potvrdzovania prekážky v práci."

Trápi vás "Paragraf za návštevu lekára" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Paragraf za návštevu lekára" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.