POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti s dvoma vlastníkmi?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti s dvoma vlastníkmi?

Dobrý deň, žijeme v jednom dome s matkou môjho priateľa. Môj priateľ daroval matke polovicu domu, pretože do jeho stavby investovala svoje financie. Naše vzťahy sú veľmi napäté aj napriek tomu, že tu žijú dve malé deti. Ona odmieta prispievať na výdavky spojené s bývaním a stále nám vyhráža súdmi, sociálkou a podobne. Chceme dom predať a vrátiť jej všetky peniaze, ktoré do neho investovala, ale ona s týmto plánom nesúhlasí. Neustále nám vyčíta, ako jej všetci ubližujeme, a hrozí nám, že nás dá na súd. Cítime sa byť pod veľkým psychickým tlakom a tak isto si uvedomujeme, že toto nie je vhodné prostredie na výchovu detí. Čo by sme mohli v tomto prípade urobiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti s dvoma vlastníkmi?

Dobrý deň,

v danom prípade máte dve možnosti. Buď môžete svoj spoluvlastnícky podiel predať tretej osobe (pričom z praktického hľadiska by bolo asi dosť náročné nájsť kupcu, keďže ide len o predaj spoluvlastníckeho podielu o veľkosti 1/2) alebo môžete podať na súd návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva (keďže sa s druhou spoluvlastníčkou neviete dohodnúť mimosúdne).

Následne súd v tomto konaní bude posudzovať či je vec dobre rozdeliteľná - ak tomu tak nie je, súd prikáže nehnuteľnosť do výlučného vlastníctva jedného zo spoluvlastníkov a zároveň určí tomuto spoluvlastníkovi povinnosť vyplatiť bývalému spoluvlastníkovi vyrovnací podiel - jeho hodnota sa spravidla určuje na základe znaleckého posudku, ktorým sa určuje všeobecná hodnota vyporiadavanej nehnuteľnosti. Ak by ani jeden zo spoluvlastníkov nemal záujem o tento spôsob vyporiadania, súd by nariadil predaj nehnuteľnosti na dražbe a výťažok z predaja by rozdelil medzi spoluvlastníkov podľa veľkosti ich spoluvlastníckych podielov. V praxi dochádza najčastejšie k vyporiadaniu práve druhým spôsobom - prikázaním do výlučného vlastníctva jednému zo spoluvlastníkov s povinnosťou vyplatiť druhému spoluvlastníkovi (ktorý už po zrušení podielového spoluvlastníctva nebude spoluvlastníkom) vyrovnací podiel.

Trápi vás "Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti s dvoma vlastníkmi?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti s dvoma vlastníkmi?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.