Máte
otázku?

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

Dobrý deň, som spoluvlastníčkou rodinného domu, ktorý som nadobudla dedičstvom, preto sa nenachádza v BSM (bezpodielovom spoločnom manželskom majetku). Aktuálne budem uzatvárať s ostatnými spoluvlastníkmi (s ich súhlasom) dohodu o vyporiadaní podielového spoluvlastníctva bezodplatne a tak nadobudnem celú nehnuteľnosť. Moja otázka znie: Nadobúdam v rámci tejto dohody podiely ostatných spoluvlastníkov do BSM? A teda, mám zahrnúť do dohody o vyporiadaní podielového spoluvlastníctva bezodplatne ako nadobúdateľa podielov aj môjho manžela? Alebo, keďže ide o bezodplatné nadobudnutie podielov (tj. darovanie), ktoré do BSM nepatrí, nemusím ho zahrňovať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že podiel na nehnuteľnosti ste nadobudli dedením. Teraz chcete s ostatnými spoluvlastníkmi uzatvoriť dohodu o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva bezodplatne a Vy by ste tak nadobudli celú nehnuteľnosť do svojho výlučného vlastníctva, ktorá v konečnom dôsledku nebude patriť do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Uvádzame, že darovanie do BSM nie je právne možné a nie je povinnosťou ostatných spoluvlastníkov darovať prípadný podiel na nehnuteľnosti, ktorý bude predmetom vyporiadania darovať aj Vášmu manželovi, lebo on nie je spoluvlastníkom nehnuteľnosti a na nehnuteľnosť nemá žiadny právny nárok a to bez ohľadu na to, že ste manželia.

Do dohody teda nemusíte uviesť Vášho manžela. Je následne vecou Vás a Vášho manžela či mu nejaký podiel na nehnuteľnosti darujete alebo nie.

Trápi vás "Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.