Máte
otázku?

Zťp vyhodenie s domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Zťp vyhodenie s domu

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať v mojej situácii. Mám totiž operovanú chrbticu, čo mi sťažuje hľadanie práce. S priateľom žijem sama, ale nechcem byť bez príjmu. Moji rodičia mi pohrozili, že ma vyhodia, ak si nenájdem prácu. Keďže si z dôvodu zdravotných problémov ťažko hľadám prácu, mali by mi platiť výživné? Taktiež by mi bolo užitočné vedieť, na aký príspevok alebo inú podporu mám nárok. U rodičov mám stále trvalý pobyt, ale nedostávam od nich dostatok informácií. Občas sa ozvú, keď im vyhrozím, ale bez práce je moja situácia veľmi ťažká. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Zťp vyhodenie s domu

Dobrý deň. 

Rodičovské práva a povinnosti sú upravené v Zákone o rodine a ich rozsah závisí od toho, či ide o maloleté dieťa alebo plnoleté dieťa. Predpokladám, že ste plnoletým dieťaťom a preto odpoveď na Vami položenú otázku bude zameraná týmto spôsobom.

Vyživovacia povinnosť rodičov k deťom

Rodičia majú voči deťom vyživovaciu povinnosť, ktorej rozsah upravuje § 62 Zákona o rodine, ktorý znie:

"(1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.
 (2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.
(3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona. 13)
(4) Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.
(5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.
(6) Ak je maloleté dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti rodičov, súd pri určení výživného prihliadne na dĺžku striedavej osobnej starostlivosti každého rodiča alebo súd môže rozhodnúť aj tak, že počas trvania striedavej osobnej starostlivosti rodičov výživné neurčuje."

Schopnosťou dieťaťa samostatne sa živiť treba rozumieť schopnosť samostatne, z vlastných zdrojov uspokojovať všetky relevantné životné náklady. Vyžaduje sa, aby táto schopnosť napĺňala požiadavku trvalosti tohto stavu, príjem náhodného charakteru nemožno považovať za nadobudnutie schopnosti samostatne sa živiť. 

Z hľadiska posúdenia zániku vyživovacej povinnosti jednoznačnejšia je situácia, keď dieťa získa pravidelný príjem, či už zo závislej činnosti, podnikateľskej činnosti a pod.

Závery súdnej praxe spájajú vznik schopnosti samostatne sa živiť aj so vznikom nároku na príslušné dávky systému sociálneho poistenia v prípade ukončenia prípravy na povolanie a neuplatnenia sa na trhu práce. V tomto zmysle ide skôr o potenciálne nadobudnutie schopnosti samostatne sa živiť.

Dosiahnutím plnoletosti (ani inou časovou hranicou) vyživovacia povinnosť rodičov nezaniká (pokiaľ dieťa z rôznych dôvodov nenadobudne schopnosť samostatne sa živiť, vyživovacia povinnosť trvá do smrti rodiča alebo dieťaťa), v prípade uzavretia manželstva potomkom má prednosť vzájomná vyživovacia povinnosť medzi manželmi, kým rodičovská povinnosť má podpornú funkciu, a to v prípade, keď manžel nie je spôsobilý zabezpečiť všetky odôvodnené potreby.

Na základe vyššie uvedených skutočností, ak nie ste schopná samostatne sa živiť, rodičia majú voči Vám vyživovaciu povinnosť v rozsahu, ktorá nebude pokrytá príslušnými dávkami systému sociálneho poistenia.

Kompenzácia ťažkého zdravotného postihnutia

Zákon č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov okrem iného upravuje právne vzťahy pri poskytovaní peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, právne vzťahy pri vyhotovení preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, vyhotovení preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom (ďalej len "preukaz"), parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím (ďalej len "parkovací preukaz") a právne vzťahy na účely posudzovania potreby osobitnej starostlivosti poskytovanej podľa osobitného predpisu.

Kompenzácia sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia (ďalej len "kompenzácia") je zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku ŤZP poskytovaním peňažných príspevkov na kompenzáciu alebo poskytovaním sociálnych služieb. Za kompenzáciu sa považuje aj osobitná starostlivosť podľa zákona č. 305/2005 Z.z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele.

Cieľom poskytovania kompenzácie, ako aj vyhotovovania preukazu fyzickej osoby s ŤZP, preukazu fyzickej osoby s ŤZP so sprievodcom a parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím, je podpora sociálneho začlenenia fyzickej osoby s ŤZP do spoločnosti za jej aktívnej účasti pri zachovaní jej ľudskej dôstojnosti a v ustanovených oblastiach.

Sociálne dôsledky ťažkého zdravotného postihnutia sa kompenzujú v oblasti a) mobility a orientácie, b) komunikácie, c) zvýšených výdavkov, d) sebaobsluhy.

Druhy peňažných príspevkov na kompenzáciu

V zmysle vyššie uvedeného zákona peňažnými príspevkami na kompenzáciu sú:

a) peňažný príspevok na osobnú asistenciu,
b) peňažný príspevok na kúpu pomôcky,
c) peňažný príspevok na výcvik používania pomôcky,
d) peňažný príspevok na úpravu pomôcky,
e) peňažný príspevok na opravu pomôcky,
f) peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia,
g) peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla,
h) peňažný príspevok na úpravu osobného motorového vozidla,
i) peňažný príspevok na prepravu,
j) peňažný príspevok na úpravu bytu,
k) peňažný príspevok na úpravu rodinného domu,
l) peňažný príspevok na úpravu garáže,
m) peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov,
n) peňažný príspevok na opatrovanie. 

Záverom

Ak si Vaši rodičia dobrovoľne neplnia svoju vyživovaciu povinnosť voči Vám, máte právo obrátiť sa na príslušný súd, ktorý v rozhodnutí určí výšku vyživovacej povinnosti Vašich rodičov.

Na ktorý peňažný príspevok máte nárok je potrebné sa informovať na príslušnom Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý Vám na uplatnenie si konkrétneho príspevku predloží aj žiadosť o príspevok, v ktorej budete mať uvedené aj doklady, ktoré budete musieť k žiadosti predložiť.

Trápi vás "Zťp vyhodenie s domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zťp vyhodenie s domu (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o našej situácii. S manželom bývame v podnájme. Sama poberám polovičný invalidný dôchodok a mám štatút ZŤP. Môj zdravotný stav mi neumožňuje zamestnať sa. Manžel nedávno menil zamestnanie, čo bol proces trvajúci tri mesiace, počas ktorých sme mali problémy s platbou nájmu. Od januára manžel opäť pracuje, avšak stále máme dlh za nájomníctvo vo výške troch mesačných platieb. O našej situácii sme informovali vlastníka bytu a ten nám povedal, aby sme platili koľko môžeme, preto sme platili približne 200 eur mesečne namiesto povinných 390 eur. Týmto spôsobom sa náš dlh vyšplhal do výšky 1 200 eur. Chcela by som sa preto opýtať, či môže vlastník vypovedať nájomnú zmluvu aj osobe so štatútom ZŤP a poberateľovi invalidného dôchodku?

Odpoveď: Zťp vyhodenie s domu

(odpoveď odoslaná: 11.03.2022)

Dobrý deň,
áno. Občiansky zákonník jeho práva dať výpoveď z nájomnej zmluvy neobmedzuje iba na zdravých nájomcov. Išlo by o neprimeranú ochranu nájomcu ZŤP, ak by prenajímateľ nemohol vypovedať nájomnú zmluvu. Platí však, že ak je nájomca v hmotnej núdzi, stanovuje sa tzv. ochranná doba 6 mesiacov podľa ustanovenia § 710 ods. 4 Občianskeho zákonníka. Ak by ste do uplynutia tejto ochrannej doby (ak ste boli v hmotnej núdzi) zaplatili dlžné nájomné, dôvod výpovede z nájomnej zmluvy zanikne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zťp vyhodenie s domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.