POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Jednostranné zvýšenie nájomného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Jednostranné zvýšenie nájomného

Dobrý deň, ráda by som sa spýtala na nasledujúcu vec: V podnájme bývajú dve dospelé osoby a jedno dieťa, onedlho pribudne ďalšie. Prenajímateľ nám chce zvýšiť nájom o 50 € za spotrebu. Viem, že oficiálne je za užívanie bytu nahlásená iba jedna osoba, avšak v zmluve sme uvádzaní obaja. Informácia, pre koľko osôb prenajímateľ byt prenajíma, ale nie je v zmluve uvedená. Mám obavy, že keďže nám vyberá viac peňazí za spotrebu, musí teda nahlásiť aj ďalšiu osobu ako užívateľa bytu. Netuším, či neplánuje brať od nás peniaze za "zvýšenú spotrebu" a následne pri ročnom zúčtovaní nám ešte vymení za nedoplatok. Myslím si, že pokiaľ berie viac za spotrebu, mal by platiť aj vyššiu zálohu za užívanie. Rada by som mu tento nápad navrhla, avšak mám strach, že jednoducho odpovie, že ak sa nám to nepáči, môžeme sa vysťahovať. Ďalej by som sa chcela opýtať, keďže v zmluve figurujeme ako nájomník 1 a nájomník 2, nemal by prenajímateľ automaticky nahlásiť dve osoby za užívanie bytu? Ďakujem za odpovede.

Odpoveď: Jednostranné zvýšenie nájomného

Dobrý deň, nájomná zmluva je dvojstranný právny úkon a na jeho zmenu je potrebný súhlas oboch zmluvných strán. Nie je možné zo strany prenajímateľa jednostranne rozhodnúť o zvyšovaní nájomného. Rovnako je potrebné vedieť, že v nájomnej zmluve musí byť presne uvedené v akej výške sa platí nájomné a v akej výške zálohové platby za energie. V zmysle relevantnej judikatúry je bez tohto delenia nájomná zmluva neplatná. Je povinnosťou vlastníka nehnuteľnosti nahlásiť správcovi, resp. zástupcovi vlastníkov bytov počet osôb obývajúcich nehnuteľnosť, aby sa nestalo, že nehnuteľnosť obýva viac ľudí, ale zálohové platby sa platia za menej osôb (môžu potom vznikať vysoké nedoplatky ako ste sám uviedli). V tomto smere Vám odporúčam s prenajímateľkou sa dohodnúť jednak na úprave nájomnej zmluvy tak, aby v nej bola uvedená presná výška zálohovej platby za energie a výška nájomného. A teda, aby bolo celkové nájomné navýšené iba o časť, o ktorú sa zvýšia zálohové platby za energie. 

Trápi vás "Jednostranné zvýšenie nájomného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Jednostranné zvýšenie nájomného (Občianske právo)

Dobrý deň, Je v poriadku, ak prenajímateľ zvýši nájom o sto eur, aj keď nemáme zmluvu?

Odpoveď: Jednostranné zvýšenie nájomného

(odpoveď odoslaná: 14.01.2023)

Dobrý deň, v súlade s právom Vami uvedená situácia nie je.

Podľa ust. § 686 Obč. zákonníka platí :

"(1) Nájomná zmluva musí obsahovať označenie predmetu a rozsahu užívania, výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu. Mala by tiež obsahovať aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Ak sa nájomná zmluva neuzavrela písomne, vyhotoví sa o jej obsahu zápisnica."     Podľa ust. § 40 ods. 2 Obč. zákonníka súčasne platí, že "písomne uzavretá dohoda sa môže zmeniť alebo zrušiť iba písomne."   Otázkou vo Vami uvedenom prípade je to, na základe čoho potom vôbec uhradzujete nájomné a úhradu za služby spojené s užívaním bytu a ako, či na účet prenajímateľa v banke, poštovou poukážkou alebo v hotovosti bez vydania potvrdenia o úhrade nájmu, keďže zrejme ide o nájom bytu, kedy prenajímateľ príjem z nájmu nezdaňuje a teda neplné si povinnosť voči správcovi dane podľa zákona o dani z príjmov. Vzhľadom na uvedené odporúčam nájom ukončiť a hľadať nové bývanie na základe riadne spísanej nájomnej zmluvy, prípadne požiadať prenajímateľa o predloženie návrhu zmluvy o nájme, ktorý vzhľadom na obsah otázky odporúčam konzultovať s advokátom.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Jednostranné zvýšenie nájomného (Občianske právo)

Dobrý deň, môže nám majiteľ každý rok zvyšovať nájomné? Platíme aj nedoplatky. Ďakujem.

Odpoveď: Jednostranné zvýšenie nájomného

(odpoveď odoslaná: 13.06.2022)

Dobrý deň,
áno môže, ale iba na základe dohody s Vami na základe podpísaných písomných dodatkov. Jednostranne (bez podpísaného dodatku) Vám nemôže nájomné zvyšovať.


Podotázka: Jednostranné zvýšenie nájomného (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím Vás veľmi pekne. Bývam 18 rok v byte, ktorý bol byt zdevastovaný, bez poriadnych okien a dverí, bez kúrenia a IS mimo obce, mesta, nie je tu obchod, ani nič. Majiteľ byty skúpil za úplne smiešnych tisíc eur-neinvestoval do nich ani cent-svoj byt som si dala naporiadok a zrekonštruovala na vl. Náklady, taktiež zaviesť IS dostupné na tomto odľahlom mieste, celé roky nás vydieral, menil nájomné, menil kúpnu cenu bytu a podobne-do bytu neinvestoval ani cent. Nakoniec sme sa dohodli, podpísali zmluvu s určitou sumou na 20 rokov-ako hypotéka-táto suma ma obsahovať splátku za byt plus nájomné-nespomína sa inflácia ani nič, a už tobôž nie zvyšovanie, či zmena splátky-všetko na byte si platím ja-okrem dane z nehnuteľnosti v sume cca 13 eur ročne, tu platí majiteľ. Od januára 2022 mi vraj zvyšuje nájomné o 12 % podľa nejakého štatistického úradu a vyrátal to z celej sumy, čo mu platím-čo je úplne neúnosne už. A hlavne, nemá absolútne žiadne výdavky ohľadom bytu, proste len hrabe peniaze a ak mu nevyjdete v ústrety-vyhráža sa vysťahovaním a podobne-keď sa braním, že tu neinvestoval, že nemá žiadnu starosť, ani finačnú-že ja zveladujem a nedevastujem-vraj, kto mi kázal. Pán robil dlhšiu dobu na okr. súde vyššieho súdneho úradníka. Som z neho už fakt zúfalá. Ďakujem. I.

Odpoveď: Jednostranné zvýšenie nájomného

(odpoveď odoslaná: 20.01.2022)

Dobrý deň, nepoznáme obsah Vašej nájomnej zmluvy. Z otázky predpokladáme, že nájomná zmluva je uzatvorená podľa ust. Obč. zákonníka na dobu neurčitú a teraz ste sa dohodli na odkúpení nehnuteľnosti - bytu so splátkami na 20 rokov, pričom prenajímateľ teraz požaduje zvášenie nájmu o 12 %.
Otázkou je teda ako máte v prípade zmeny cien dohodnuté nájomné.  Obvykle prenajímatelia do nájomných zmlúv dávajú ustanovenia prebraté z ust. § 4 zákona o krátkodobom nájme bytu /citujeme/ :

"Nájomné a úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva
(1) Zmluvné strany si dohodnú aj výšku platieb, rozsah, spôsob výpočtu úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu a príslušenstva, spôsob ich platenia, ako aj prípady, v ktorých je prenajímateľ oprávnený jednostranne zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva. Dôvodom zmeny môže byť zmena cien dodávaných služieb spojených s užívaním bytu alebo očakávaná priemerná ročná miera inflácie v nadchádzajúcom kalendárnom roku a prenajímateľ je oprávnený zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva vždy najviac o nárast cien alebo inflácie."
 
Ak vaša zmluva o nájme neobsahuje nič o zmene nájmu na základe určitých kritérií, potom k zmene nájmu môže dôjsť len na základe dohody zmluvných strán, čo vyplýva z ust. § 40 Obč. zákonníka.

Ďalej podstatné vo Vašom prípade je to, ako máte v zmluve dohodnuté nájomné, ktoré musí byť dojednané samostatnou sumou v € a samostatne úhradu za služby spojené s bývaním /voda, elektrina, plyn/ tiež samostatnou zmluvou v eurách, čo vyplýva z ust. § 686 Obč. zákonníka :

"(1) Nájomná zmluva musí obsahovať označenie predmetu a rozsahu užívania, výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu. Mala by tiež obsahovať aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Ak sa nájomná zmluva neuzavrela písomne, vyhotoví sa o jej obsahu zápisnica."
 
Ďalšou otázkou  vo Vašom prípade je posúdenie samotnej zmluvy o nájme, a teda či je táto platná.
 
Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta na posúdenie dokladov.

 


Trápi vás "Jednostranné zvýšenie nájomného" a chcete pomôcť?

Podotázka: Jednostranné zvýšenie nájomného (Občianske právo)

Dobrý deň, som študentkou a bývam v 4 izbovom byte, avšak platím mesačne za 1 izbu 180e. Minulý mesiac mi spolubývajúca (sme 4 v jednom byte : ja, spolubývajúci, spolubývajúca so synom), ktorá jediná má zmluvu s majiteľom povedala, že mi musí zvýšiť nájomné nakoľko je nedoplatok za vodu. Dôvodom môjho zvýšenia je pravidelná návšteva môjho priateľa, ktorý je zďaleka a tak aj logicky u mňa prespáva a vďaka jeho príchodu je nedoplatok vďaka ktorému ja mám zvýšené nájomné o 60 e. Chápem, že bežný človek by povedal, že 240 e je malo, no ja fakt každý boží deň som v práci a nechápem ako je možné že práve mne zvýšila nájomné, keď som skoro každý druhý deň v práci. Za mesiac december som bola doma (od raná do večera) 12 dní, z toho zvyšok som bola stále v práci (od rána do večera. Periem raz za mesiac. A jediné čo aktívne využívam je toaleta a sprcha. Zatiaľ čo moja spolubývajúca je každý deň doma a aktívne využíva všetky možnosti bytu. O zvýšení nájmu som dostala len ústnu informáciu a moja zvýšená mesačná platba nie je podložená žiadnou zmluvou iba mojimi súkromnými zápismi, ktoré sú podpísané spolubývajucou. Ani som nevidela nedoplatok. Viem, že je to zrejme moja chyba.
Naozaj neviem aký je teraz správny krok. Pretože nikto mi nevie pomôcť. Skúste mi prosím dať kormidlo aby som vedela sa dostať z tejto situácie. Či sa mám dohodnúť alebo radšej odísť. Veľmi pekne Vám ďakujem za spätnú väzbu.

Odpoveď: Jednostranné zvýšenie nájomného

(odpoveď odoslaná: 10.01.2021)

Dobrý deň, predovšetkým treba uviesť, že pokiaľ Vám spolubývajúca žiadala uhradiť nedoplatok za vodu, nie ste povinná ho uhradiť, keďže ona nie je vlastníkom bytu a ani prenajímateľom. Spolubývajúcej nič neuhradzujte, nemá na to oprávnenie ani nárok.
V otázke uvádzate, že nemáte žiadnu zmluvu o nájme bytu, resp. jeho časti, spísanú s prenajímateľom. Predpokladáme, že sumu 180 € uhradzujete aspoň na bankový účet prenajímateľa; ide o to, aby ste mali doklad o úhrade.
Odporúčame skôr kontaktovať prenajímateľa za účelom spísania riadnej zmluvy o nájme časti bytu alebo si hľadať nový byt.

V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Jednostranné zvýšenie nájomného (Občianske právo)

Dobrý deň, dovoľte mi sa Vás opýtať, či zo zákona existuje nejaká možnosť, že nájomca môže jednostranne zvýšiť nájomné, ak má zmluvu na dobu neurčitú. Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Jednostranné zvýšenie nájomného

(odpoveď odoslaná: 14.07.2020)

Dobrý deň,

v otázke neuvádzate, ktorý zákon bol aplikovaný pri spísaní zmluvy o nájme bytu.

Ak bola zmluva spísaná podľa zákona o krátkodobom nájme bytu, potom platí ust. § 4 cit. zákona :
"Nájomné a úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva
(1) Zmluvné strany si dohodnú aj výšku platieb, rozsah, spôsob výpočtu úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu a príslušenstva, spôsob ich platenia, ako aj prípady, v ktorých je prenajímateľ oprávnený jednostranne zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva. Dôvodom zmeny môže byť zmena cien dodávaných služieb spojených s užívaním bytu alebo očakávaná priemerná ročná miera inflácie v nadchádzajúcom kalendárnom roku a prenajímateľ je oprávnený zmeniť výšku nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a jeho príslušenstva vždy najviac o nárast cien alebo inflácie."

Dôvod zmeny výšky platieb je v prípade zmluvy podľa zákona o krátkodobom nájme bytu zmena cien u dodávateľov jednotlivých médií, a očakávaná ročná miera inflácie v nadchádzajúcom roku.

 

Ak zmluva o nájme bytu bola uzatvorená podľa Obč. zákonníka, potom platí § 696 Obč. zákonníka :

" (1) Spôsob výpočtu nájomného, úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu, spôsob ich platenia, ako aj prípady, v ktorých je prenajímateľ oprávnený jednostranne zvýšiť nájomné, úhradu za plnenia poskytované s užívaním bytu, a zmeniť ďalšie podmienky nájomnej zmluvy, ustanovuje osobitný právny predpis.
(2) Úhrada za plnenia poskytované s užívaním bytu alebo preddavok na ne sa platí s nájomným, ak sa účastníci nedohodnú alebo právny predpis neustanovuje inak."

Vykonávací predpis bol síce vydaný, ale vzťahuje sa len na bytu vydané podľa osob. predpisov /zák. č. 260/2011 Z.z./.

Podstatné teda je to, ako máte v prípade uzatvorenia zmluvy o nájme bytu podľa ust. Obč. zákonníka dohodnutý spôsob určenia nájomného a platieb za služby spojené s užívaním bytu dohodnuté v zmluve o nájme, resp. zálohové platby na určitý počet osôb, teda v prípade zvýšenia osôb v byte je dôvodom na zvýšenie záloh. spôsob platieb. Ak dôvod uvedený v zmluve nie je, potom k zvýšeniu nájmu môže dôjsť len na základe dohody.

Otázkou je či nedošlo k zmene počtu osôb bývajúcich v byte, kde súčasne odkazujeme na ust. § 11 ods. 9 zákona o vlastníctve bytov a nebyt. priestorov :
"Vlastník bytu je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu správcovi alebo spoločenstvu zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. Ak vlastník byt neužíva, je povinný oznámiť správcovi alebo spoločenstvu svoju adresu a každú jej zmenu."


V prípade potreby nám pošlite na prekontrolovanie zmluvu o nájme.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Jednostranné zvýšenie nájomného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.