Máte
otázku?

Vyplatenie bývalého manžela z domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu

Je možné ho vyplatiť z domu aj bez jeho súhlasu?

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

Dobrý deň, 

 

so zánikom manželstva rozvodom zároveň zaniká zo zákona aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Okamihom zániku je nadobudnutie právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva. Od tohto momentu začína plynúť, pre vyporiadanie BSM, veľmi dôležitá trojročná lehota. Preto je po každom rozvode manželstva a snahe dohodnúť sa na mimosúdnom vyporiadaní BSM dôležité sledovať túto trojročnú lehotu.

 

Ak sa v rámci nej nedohodnete na spôsobe vyporiadania BSM alebo niektorý z bývalých manželov nepodá na miestne príslušný súd žalobu o vyporiadanie BSM uplatní sa nevyvrátiteľná zákonná domnienka vyporiadania BSM. Pri nehnuteľnosti by to znamenalo, že ju budete obaja vlastniť v podielovom spoluvlastníctve, každý v podiele o veľkosti 1/2.

 

Podľa ustanovenia § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka

Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

 

Ak teda vo Vašom prípade ešte neuplynula trojročná lehota na vyporiadanie BSM je možné pristúpiť k právnej analýze možnosti vyplatenia bývalého manžela z nehnuteľnosti. 

 

Občiansky zákonník predvída dva spôsoby vyporiadania BSM po rozvode manželstva, a to dohodou alebo súdnym rozhodnutím.

 

Podľa ustanovenia § 149 ods. 2 a 3 Občianskeho zákonníka

(2) Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali.

(3) Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd.

 

Samozrejme aj k uzatvoreniu dohody o vyporiadaní BSM je potrebné, aby sa stretli dva zhodné prejavy vôle bývalých manželov. Tzn. že je potrebné nájsť kompromis pre uzatvorenie dohody o vyporiadaní BSM. Vzhľadom na formuláciu Vašej otázky však predpokladám, že sa dohoda bude iba veľmi ťažko uzatvárať. V každom prípade je však možné vždy viesť mimosúdne rokovanie so snahou nájsť spoločné riešenie problému.

 

Uzatvorenie mimosúdnej dohody je však pre oboch bývalých manželov najvýhodnejším riešením. Nielen z časového hľadiska, ale aj z finančného. Každé súdne konanie týkajúce sa vyporiadania BSM kde je nehnuteľnosť vyžaduje vykonať najmenej jeden znalecký posudok na trovy strán sporu. Tým, že môže súdne konanie trvať aj niekoľko rokov v prípade právneho zastupovania sa zvyšujú aj trovy právneho zastupovania. Rovnako sa z masy BSM platí súdny poplatok vo výške 3 %.

 

Z toho dôvodu vždy odporúčame klientom, aby sa pokúsili uzatvoriť mimosúdnu dohodu o vyporiadaní BSM. Nakoľko sa jedná aj o nehnuteľnosť, táto dohoda vyžaduje písomnú formu, lebo bude pokladom pre zápis vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.

 

Ak sa na vyporiadaní BSM neviete dohodnúť, nezostane Vám nič iné ako podať na miestne príslušný súd (ten, ktorý Vás rozviedol) návrh na vyporiadanie BSM.

 

Súdne vyporiadanie BSM sa vykoná v súlade s pravidlami uvedenými v ustanovení § 150 Občianskeho zákonníka. V prípade, že by i Váš bývalý manžel prejavil záujem o nehnuteľnosť súd by v prvom rade musel rozhodnúť o tom, komu prikáže túto nehnuteľnosť do výlučného vlastníctva. Pri tomto rozhodovaní súd musí prihliadnuť na potreby maloletých, čo znamená, že môže byť výhodou ak sú maloleté deti zverené do Vašej osobnej starostlivosti.

 

Podľa ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka

Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

 

Súd znaleckým posudkom určí hodnotu nehnuteľnosti, z ktorej sa bude pri vyporiadaní BSM vychádzať. Ak sa súd rozhodne prikázať nehnuteľnosť do Vášho výlučného vlastníctva, zároveň Vás zaviaže na vyplatenie určitého vyrovnacieho podielu. Tento vyrovnací podiel by ste následne museli Vášmu bývalému manželovi vyplatiť. 

 

Zhrnutie

Jediným spôsobom ako dosiahnuť vyplatenie bývalého manžela z BSM, resp. z nehnuteľnosti, proti jeho vôli je súdnou cestou. I po rozhodnutí súdu prvej inštancie môže v prípade nesúhlasu strana sporu podať na krajský súd odvolanie, avšak v prípade potvrdenia rozhodnutia súdu prvej inštancie je týmto rozsudkom viazaný. Tzn. že by musel od Vás prijať plnenie a nemohol by ho odmietnuť s odôvodnením, že on s tým nesúhlasí.

Trápi vás "Vyplatenie bývalého manžela z domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Som invalidný dôchodca a rozviedli sme sa s manželkou z jej dôvodov. Už je to 1,5 roka a ona mi teraz vyhráža, že ma vysťahuje z domu, a chce rozdeliť dom aj s ostatnými vecami. Som po troch vážnych operáciách a stratil som schopnosť pracovať; nemôžem získať úver. Ako mám postupovať ďalej? Obávam sa, že skončím ako bezdomovec.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 14.12.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dom  je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ktoré zaniklo dňom právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva. Uvádzate, že ste sa rozviedli pred cca 1,5 rokom a BSM nie je vyporiadané.

Ak je náš predpoklad správny a teda, že dom je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, bývalá manželka vás z domu nemôže vyhodiť a ani vysťahovať. Toto by bolo možné len na základe súdneho rozhodnutia a následného exekučného konania ak by nedošlo k dobrovoľnému odsťahovaniu, avšak vzhľadom na okolnosť, že dom ako majetok patriaci do BSM to právne nie je možné, lebo ide nateraz aj o vaše vlastníctvo.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta na vyporiadanie BSM formou dohody. V prípade, že by došlo k dohode a manželka by zostala vlastníkom domu, potom v zmysle ustálenej judikatúry by vám musela nájsť náhradné bývanie /napr. možnosť uzatvoriť nájomnú zmluvu, teda nie kúpiť byt do vášho vlastníctva/ a samozrejme vyplatiť váš podiel na byte titulom vyporiadania BSM.

Riešením vo veci je aj predaj domu a súčasen finančné vyporiadanie BSM.

Ak by ste sa nedohodli na vyporiadaní BSM, potom riešením je len podanie návrhu na súd o vyporiadanie BSM, ktorý návrh musí byť podaný v lehote do 3 rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. S manželom vlastníme trojizbový byt a v prípade rozvodu by som ho rada vyplatila z neho. Viete mi prosím poradiť, ako postupovať? Na byte ešte ostáva dlh vo výške 60 000 eur z hypotéky. Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 02.10.2023)

Dobrý deň, pokiaľ sa s manželom rozvediete, právoplatnosťou rozsudku o rozvode zanikne vaše bezdpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM). Týmto momentom môžete uzavrieť dohodu o vyporiadaní BSM. V tejto sa môžete dohodnúť na vyporiadní všetkého spoločného majetku. Pokiaľ ide o byt, v dohode si môžete upraviť, že byt si ponechávate aj s úverom vy, za čo mu vyplatíte vyrovnací podiel.

Výplatu vyrovnacieho podielu odporúčame vykonať buď prostredníctvom notárskej úschovy alebo bankovej vinkulácie, čím si zabezpečíte, že peniaze nebudú na účet manžela prevedené skôr než sa vy stanete výlučnou vlastníčkou bytu, nakoľko vlastnícke právo sa nadobúda až vkladom do katastra nehnuteľností, ktorý kataster vykoná na podklade rozhodnutia o povolení vkladu. 

Dohodu o vyporiadaní BSM vám vie spísať ktorýkoľvek advokát. 


Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, aký je postup pri vyplatení bývalého manžela z domu. Dohodli sme sa na sume, ktorú mu vyplatím a neviem, čo ďalej. Mám ísť k notárovi? On všetko napíše a overí podpisy? A potom sa vlastníctvo domu zapisuje na katastri, aby bol už definitívne môj? Aký je presný postup? Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 25.04.2022)

Dobrý deň,
v tomto prípade je potrebné (čo najskôr, kým si to nerozmyslí) podpísať dohodu o vyporiadaní BSM. V nej bude uvedené, že sa výlučným vlastníkom spoločnej nehnuteľnosti stanete Vy a zároveň, že jemu vyplatíte dohodnutú sumu v určenej lehote. Podpisy musia byť úradne overené.

Následne slúži takáto dohoda na zápis zmeny vlastníckeho práva v katastri nehnuteľností. So všetkým Vám vie pomôcť aj notár.


Trápi vás "Vyplatenie bývalého manžela z domu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či sa pri rozvode manželstva dajú v jednom pojednávaní vysporiadať aj nehnuteľnosti, alebo či je potrebné podať návrh na každú samostatne. Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 22.04.2022)

Dobrý deň, rozviesť manželstvo a vyporiadať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) na jednom pojednávaní nie je možné. Je tomu tak z toho dôvodu, že bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zaniká až právoplatným rozsudkom o rozvode manželstva. Nakoľko až týmto okamihom zaniká manželstvo. Preto je nevyhnutné najprv podať návrh na rozvod manželstva a počkať do právoplatného skončenia konania o rozvode. Rozsudok o rozvode nadobúda právoplatnosť až po uplynutí 15 dní od doručenia rozsudku každému z manželov. V opačnom prípade, ak by sa manželia vzdali práva podať odvolanie priamo na pojednávaní o rozvode, na ktorom súd vyhlásil rozsudok, rozsudok sa stane právoplatným doručením obom účastníkom konania. Právoplatným sa tak stane neskorším dňom prevzatia rozsudku oboma účastníkmi. Právoplatnosť si viete zistiť v info-centre príslušného súdu. Následne po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku o rozvode môžete riešiť vyporiadanie BSM. Najlepšie je, ak sa manželia na vyporiadaní ich spoločného majetku dohodnú (písomnou dohodou s overenými podpismi). To z toho dôvodu, že konanie o vyporiadanie BSM je finančne veľmi náročné. Aj samotné súdy na prvom pojednávaní vedú sporové strany (manželov) k tomu, aby sa vyporiadali mimosúdne. Dohodu o vyporiadaní BSM Vám vie spísať ktorýkoľvek advokát. Samozrejme, ak to nie je možné, môžete podať na súd žalobu o vyporiadanie BSM, dôsledkom čoho na podklade takejto žaloby začne vo veci nové súdne konanie. Nemusíte teda BSM-ko riešiť súdne, ak sa viete dohodnúť. Ak je predmetom vysporiadania nehnuteľnosť, musí ísť taká dohoda do katastra nehnuteľností, pretože vlastnícke právo prejde až povolením vkladu na katastri.

 


Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, momentálne sme s manželom v rozvodovom konaní. Manžel sa z bytu odsťahoval. Byt sme kúpili na hypotéku ako manželia v roku 2006. Po určitom čase sme si hypotéku navýšili aj kvôli rekonštrukcii bytu. Celková výška hypotéky je 44 000 eur, zostatková čiastka je približne 35 000 eur. Celý čas platím ja hypotéku a poplatky za byt, on k tomu neprispieva. Avšak nárokuje si polovicu trhovej ceny bytu po odrátaní zvyšnej hypotéky. Je tento postup správny, avšak na byt neprispieval ani nedoposiaľ neprispieva?

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 22.02.2021)

Dobrý deň,
ani tento postup je správny. Nakoľko ste žili v spoločnej domácnosti a predpokladám, že ste platili všetky výdavky zo svojho príjmu (ktorý je spoločným príjmom), má sa za to, že ste platili spoločné zo spoločného. Preto aj keď iba jeden z manželov platil tieto výdavky, nie je možné zohľadniť tieto platby pri vyporiadaní započítať ich na Váš podiel.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Som rozvedená so svojím bývalým manželom už sedem rokov. Máme spolu dve deti vo veku 19 a 12 rokov. Náš byt je stále zaťažený hypotékou vo výške 55 000 €. My dvaja sme vlastníkmi bytu a obaja sa nachádzame na hypotekárnom úvere. Trhová cena bytu je momentálne približne 120 000 €. Môj bývalý manžel po rozvode nepožiadal o vysporiadanie jeho podielu. Teraz však požaduje vyplatenie jeho podielu vo výške 60 000 €. Žiada teda podiel z trhovej ceny nehnuteľnosti. Po celý čas od rozvodu som v byte ja s deťmi, on platí hypotéku aj nájom v rámci alimentov na deti, ktoré má súdom určené. Rada by som sa opýtala, z akej ceny má bývalý manžel nárok na vyplatenie jeho podielu? Je to z aktuálnej trhovej ceny bytu alebo zo sumy, za akú sme byt spoločne nadobudli? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 27.12.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že rozsudok o rozvode manželstva nadobudol právoplatnosť pred 7 rokmi a byt ste nadobudli počas trvania manželstva, teda patril do BSM. Po rozvode nedošlo k vyporiadaniu BSM a teda ani bytu či už dohodou, a ani nebol podaný návrh na súd o vyporiadanie BSM.

Vzhľadom na okolnosť, že do rozvodu už uplynuli viac ako 3 roky, v zmysle ust. § 149 ods. 4 Obč. zákonníka platí, že byt je v podielovom spoluvlastníctve Vás ako bývalých manželov v podiele 1/2 k celku. Za tohto právneho stavu ani už nemôže dôjsť k vyporiadaniu BSM dohodou, lebo došlo k vyporiadaniu bytu patriaceho do BSM uplynutím času - 3 rokov od rozvodu.

Za tohto právneho stavu môže dôjsť, ak sa nedohodnete na základe písomnej dohody, len k zrušeniu a vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva cestou súdu v súlade s ust. § 142 Obč. zákonníka :

"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

Pri vyporiadaní cestou súdu bude súd vychádzať z trhovej hodnoty nehnuteľnosti v čase vyporiadania, teda nie z hodnoty, za ktorú ste byt nadobudli.

Vzhľadom na zaťaženosť súdov, ako aj súčasný stav /COVID/, odporúčame zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva dohodou. Vyporiadať byt môžete aj na základe dohody, ktorú Vám spíše advokát. Budete tak mať právnu istotu, že zmluva je právne perfektná. Poznamenávame, že dohoda o zrušení a vyporiadaní bytu nie je právne záväzná pre banku, preto pre vyporiadanie bytu bude potrebné postupovať v súčinnosti s bankou.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Vyplatenie bývalého manžela z domu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, s bývalým manželom sme mali rozdelené spoločné bývanie súdnou cestou, kde som bola povinná zaplatiť určitú sumu. Keďže som momentálne na materskej dovolenke, nemám finančné prostriedky na uhradenie tejto sumy. Zostáva mi teda jediné riešenie - osobný bankrot. Ráda by som sa spýtala, aké sú podmienky na to, aby som mohla podať žiadosť o osobný bankrot po uplynutí 180 dní. Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 19.11.2019)

Dobrý deň,

podmienka 180 dní znamená, že ste povinná bývalému manželovi uhradiť sumu určenú rozsudkom súdu v lehote do 180 odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku.
Pokiaľ dlžnú sumu neuhradíte v lehote, bývalý manžel v lehote do 10 rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bolo vyporiadané BSM, môže podať návrh na  vykonanie exekúcie u súdneho exekútora.

Z uvedeného vyplýva, že nateraz nemôžete podať návrh na súd o osobný bankrot, lebo nespĺňate podmienku, aby bolo voči Vám vedené exekučné konanie  alebo obdobné vykonávacie konanie (§ 166 ods. 3 zákona o konkurze  a reštrukturaliácii).


Podotázka: Vyplatenie bývalého manžela z domu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím, ak má jeden z manželov záujem o vyplatenie bytu (deti sú už dospelé), je určená súdom lehota, do kedy treba byt vyplatiť? Predsa, zhromaždenie sumy 20-25 tisíc trvá určitý čas (riešenie hypotéky, prípadne predaj iného bytu atď.). Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie bývalého manžela z domu

(odpoveď odoslaná: 05.07.2018)

Dobrý deň,

vo Vašej otázke neuvádzate, či manželia sú aj spoluvlastníkmi nehnuteľnosti, alebo je vlastníkom len jeden z nich. Ak ide o bezpodielové spoluvlastníctvo a ide o zánik manželstva, po jeho zániku možno BSM vyporiadať, a to buď dohodou a ak sa manželia nedohodnú tak súdnou cestou. Podobný postup je pri podielovom spoluvlastníctve, teda podielové spoluvlastníctvo je možné zrušiť a vyporiadať, a to rovnako dohodou a ak sa nedohodnú tak podaním žaloby. Ak ide o situáciu, kedy je výlučným vlastníkom len jeden z manželov, druhý nemá nárok na vyplatenie z nehnuteľnosti, ibaže by preukázal, že napr. vynaložil náklady na zariadenie a chod domácnosti a podobne. V takom prípade je potrebné brať do úvahy aj premlčanie.

Pokiaľ ide o lehotu, súdne konanie by v prípade podania žaloby na vyporiadanie BSM, prípadne na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva trvalo istý čas. Zákonná lehota na rozhodnutie takéhoto sporu neexistuje. Súd by však mal podľa zákona rozhodnúť čo najskôr ale zároveň tak, aby to bolo spravodlivé.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie bývalého manžela z domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.