Máte
otázku?

Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí

Dobrý deň, rada by som sa informovala. V roku 2015 som si vzala za manžela Kanaďana a naša svadba prebehla v Kanade. Odvtedy sme spolu nežili, pretože sa nám nepodarilo vybaviť papiere pre jeho pobyt na Slovensku. Bol tu vždy len dočasne, v rámci bezvízového styku a na návštevu. Pre lepšie vybavenie papierov sme dali naše manželstvo zaregistrovať aj na Slovensku a už som obdržala aj slovenský sobášny papier. Vzhľadom na komplikácie a skutočnosť, že môj manžel už neplánuje prísť sem, zaujíma ma možnosť rozvodu. Rada by som vedela, či môžem o rozvod požiadať tu na Slovensku tak, aby prebiehal na tomto území, ideálne bez účasti môjho manžela. Keďže spolu nežijeme, nemáme ani spoločné deti ani majetky, nevidím v tom žiadne prekážky. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí

Dobrý deň, vo Vašom prípade je možné, aby rozvod prebehol aj na území Slovenskej republiky a pokiaľ by ste nechceli, aby sa manžel zúčastnil pojednávania, museli by ste v návrhu uviesť adresu, na ktorej sa manžel nezdržiava. Vtedy súd ustanovuje manželovi opatrovníka. Počítajte však s tým, že takéto konanie potom bude trvať minimálne 9 mesiacov.

Trápi vás "Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň, uzavreli sme manželstvo v USA, obaja sme Slováci a máme slovenský sobášny list zapísaný v osobitnej matrike. Ja som sa vrátila na Slovensko, no môj manžel ostal v USA. Ako môžem na Slovensku podať žiadosť o rozvod, prosím? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 09.04.2024)

Dobrý deň,

v prvom rade si Vás dovolím upozorniť na to, aby ste mohli podať žiadosť o rozvod na Slovensku, je potrebné, aby ste tu bola presťahovaná a žila aspoň 6 mesiacov. V zmysle ustanovenia § 92 Civilného mimosporového poriadku platí, že: „Na konanie o rozvod manželstva je miestne príslušný súd, v ktorého obvode mali manželia posledné spoločné bydlisko, ak v obvode tohto súdu má bydlisko aspoň jeden z nich. Inak je miestne príslušný všeobecný súd toho manžela, ktorý návrh nepodal. Ak takto príslušnosť súdu nemožno určiť, je príslušný všeobecný súd navrhovateľa.“ Ak ste nemali spoločný pobyt na Slovensku, tak potom nastupuje druhá veta, a žiadosť o rozvod by ste mali podať na všeobecný súd Vášho manžela, v mieste kde má trvalý pobyt. Ak tu nemá trvalý pobyt tak potom žiadosť podajte podľa tretej vety,  a to na súde v obvode, ktorého máte Vy trvalý pobyt. Pričom, ako adresu manžela môžete uviesť aj tú, na ktorej žije v zahraničí a dokumenty mu bude súd doručovať do zahraničia. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň, je menej ako rok, čo som sa vydala a už by som sa chcela rozviesť. S manželom žijeme v zahraničí, v Belgicku. Máme spolu dve nádherné malé dievčatá. Našu svadbu sme mali na Slovensku. Po svadbe sa bohužiaľ nijako nezmenil a stale sa prepadá alkoholu. Na Slovensko sa neplánujem vrátiť. V Belgicku sme si kúpili dom na hypotéku, ktorý manžel vlastnoručne rekonštruoval. Samozrejme, aj z mojich peňazí, keďže som pred tehotenstvom zarábala viac než on. Už s ním ale nevládzem žiť. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako mám ďalej postupovať? Predpokladám, že neude ochotný sa rozviesť. Ďakujem vám za vašu odpoveď.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 18.06.2023)

Dobrý deň,

na váš prípad sa bude vzťahovať nariadenie Brusel IIa č. 2201/2003, s tým, že v prípade rozvodu, nakoľko ste obaja slovenskí štátni príslušníci môže mať právomoc rozhodnúť aj slovenský súd. Uvedené upravuje čl. 3 ods. 1 písm. b) nariadenia. Pokiaľ už ale ide o deti, tu platí, že na rozhodovanie je príslušný súd štátu, na ktorého území majú deti obvyklý pobyt. AK žijete v Belgicku, potom budú mať právomoc belgické súdy. slovenský súd nebude mať teda právomoc rozhodovať o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k mal. deťom na čas po rozvode. Na rozhodovanie o rozvode však bude mať právomoc aj belgický súd. Tu iba závisí od vás kde sa rozhodnete podať návrh. Ak začne konať slovenský súd ako prvý, potom budete rozvedení na Slovensku s tým, že sa bude postupovať v prípade rozvodu podľa slovenského práva.

V zmysle nášho právneho poriadku ale platí, že ak sa jeden z manželov pred súdom vysloví (resp. už aj vo vyjadrení k vášmu návrhu na súd, ktorý mu bude zo strany súdu zaslaný na vyjadrenie), že s rozvodom nesúhlasí, potom súd začne skúmať, či nie je možné obnoviť manželské spolužitie. Môže vás teda najprv odkázať na zmierne riešenie cez mediáciu, nakoľko súd je zo zákona povinný viesť manželov k odstráneniu príčin rozvratu vzťahov medzi nimi a usilovať sa o ich zmierenie. Iba za predpokladu, že by mediácia k ničomu neviedla, pristúpi súd k rozvodu manželov. Musíte však súdu preukázať, že vaše vzťahy sú tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že vaše manželstvo už neplní svoju funkciu a svoj účel a že obnovenie manželského spolužitia nemožno očakávať. Pokiaľ by ale mediácia viedla k vášmu zmiereniu, potom súd konanie o rozvod zastaví. 

Ak by ste sa rozhodli podať návrh na rozvod v Belgicku (t. j. v mieste vášho obvyklého pobytu ako manželov) potom sa budú aplikovať belgické zákony. Tieto však my nepoznáme, preto vám nevieme povedať, ako to je upravená tam. 


Podotázka: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na rozvod manželstva uzavretého v Turecku. Manžel je občanom Tureckej republiky, má trvalý pobyt na Slovensku a žijeme tu, hoci už oddelene. Chcem sa opýtať, či je možné rozviesť sa na Slovensku, keďže môj manžel tvrdí, že tento rozvod nebude v Tureckej republike uznávaný.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 06.06.2018)

Dobrý deň, v prípade, že Vaše manželstvo uzavreté v Turecku bolo následne zaevidované na osobitnej matrike MV SR je možné Vaše manželstvo rozviesť aj na Slovensku. V minulosti sme už mali podobný prípad, kedy bol manžel z Turecka a manželka zo Slovenska. Tiež sa rozviedli na Slovensku a rozvod manželstva bolo nutné následne v Turecku uznať. Ide o bežný postup pri rozvodoch manželstva, ak jeden z manželov je z krajiny mimo EÚ a chce dosiahnuť, aby bol vo svojej domovskej krajine považovaný za rozvedeného. Kým Váš manžel nepodá návrh na uznanie rozsudku o rozvode manželstva v Turecku (podľa tureckého práva sa uznávanie rozsudku môže riadiť aj inými zásadami než u nás), budú na neho v Turecku hľadieť ako na ženatého.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod manželstva uzavretý v zahraničí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.