POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

Dobrý deň, so manželom sme sa zosobášili na Slovensku, ale odíšli sme žiť do Anglicka. Momentálne nebývame spolu a rozhodujeme sa, ako najľahšie a najrýchlejšie vykonať rozvod. 1. Je možné vykonať rozvod aj na diaľku, keďže nie je možné, aby sme sa dostavili na Slovensko v tom istom čase? Dôvod na rozvod je veľmi vážny, preto tam nie je možnosť, aby sme sa k sebe vrátili. 2. Máme jedno dieťa, ktoré však nie je manželovo, porodila som ho ešte pred svadbou. Keďže manžel bol pri pôrode, dieťa má jeho priezvisko. Má manžel nárok na dieťa v tomto prípade?

Odpoveď: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

Dobrý deň, súd môžete požiadať, aby rozhodol o rozvode manželstva aj bez vašej prítomnosti. Ak máte dieťa, ktoré nie je manželove a ani nie je zapísaný na rodnom liste, potom sa na súde nebude prejednávať úprava práva a povinností k tomuto dieťaťu.

Ak by bol manžel zapísaný v rodnom liste, potom súd toto prejedná a rozhodne o tom, komu bude dieťa zverené a aké výživné bude určené. To, či má nárok na dieťa (styk) závisí teda od toho, či je zapísaný v rodnom liste. To, že dieťa má jeho priezvisko nie je v tomto prípade podstatné.

Trápi vás "Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň, obaja s manželom žijeme a pracujeme v Rakúsku, ale chcela by som podať žiadosť o rozvod na Slovensku. V Rakúsku mám trvalý pracovný pomer a nemám možnosť teraz vycestovať. Dá sa podať rozvod online? Máme tri dospelé deti, už nás nič nespája. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 30.06.2020)

Dobrý deň,
rozvod sa nedá úplne vyriešiť online. Návrh samotný síce viete podať elektronicky (ak máte aktivovanú elektronickú schránku, prípadne ho podáte cez advokáta), no aj tak Vás súd predvolá na pojednávanie. Návrh v SR by ste mohli podať, ak ste obaja Slováci. Ak ste Slovenka iba Vy (manžel cudzinec), potom by ste pred podaním návrhu museli bývať v SR aspoň 6 mesiacov.

Ak sa nechcete zúčastniť pojednávania, môžete si zvoliť na zastupovanie advokáta. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či je možné uskutočniť rozvod, ak obaja žijeme v zahraničí, konkrétne vo Veľkej Británii, pričom sobáš sme uzavreli na Slovensku pred približne 15 rokmi. Momentálne každý z nás žije v inej britskej metropole a každý má nového partnera. Spolu máme troch detí vo veku 17, 14 a 12 rokov, ktoré vychovávame prísne. Ja ich navštevujem často. Rád by som sa informoval, či existuje možnosť vybaviť rozvod na diaľku. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 04.10.2018)

Dobrý deň,vzhľadom na okolnosť, že žijete v zahraničí /UK/ , príslušným na  rozvod manželstva je tamojší súd. 

Bližšie podmienky rozvodu nájtdete na tejto stránke : https://e-justice.europa.eu/content_divorce-45-ew-sk.do?init=true#toc_1

Aby rozvod mohol prebehnúť na Slovensku podľa právneho poriadku SR, musel by sa tu jeden z manželov presťahovať a pred rozvodom tu aj žiť minimálne 6 mesiacov. Na uvedenú okolnosť by sa súd opýtal druhého manžela, či je táto okolnosť pravdivá.


Podotázka: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa dozvedela, ako rýchlo by sme sa mohli s manželom rozviesť. Momentálne žijem v Anglicku a on je na Slovensku. Už viac s ním nechcem žiť, navyše mi hrozí. Máme ešte maloletú dcéru, ktorá má 14 rokov a navštevuje školu tu v Anglicku, takže nemôžem ísť na Slovensko na rozvod. Chcem sa informovať o postupe na rozvod z Anglicka. Síce žijeme zvlášť len posledné 3 mesiace, ale posledných zhruba 10 rokov bolo s ním hrozné. Je totiž alkoholik. Čím skôr by som sa s ním chcela rozviesť. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 07.05.2018)

Dobrý deň, 

Rozviesť a môžete aj na Slovensku (to nie je vylúčené). Ale šlo by iba o rozvod, nie o úpravu práv a povinností k deťom (ak deti žijú v Anglicku).

Ak netrváte na tom, aby súd upravoval práva aj povinnosti k deťom spolu s rozvodom, tak Vám s týmto vieme pomôcť bez toho, aby ste museli cestovať na Slovensko. Rozvod môže prebehnúť rýchlejšie, ak by manžel spolupracoval.


Trápi vás "Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, respektíve poradiť, ako je možné podať žiadosť o rozvod. S manželom nežijeme spolu už sedem rokov a nemáme maloleté deti. Náš syn má 22 rokov a dcéra 19. Momentálne pracujem v Škótsku. Vedeli by ste mi poradiť, aký je správny postup? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 31.07.2017)

Dobrý deň. Hoci z Vašej otázky nevyplýva, kde žije a pracuje Váš manžel, táto skutočnosť nemusí byť pre rozvod významná. Predpokladám, že obaja ste občanmi SR a máte záujem aby rozvodové konanie prebiehalo na Slovensku.

V zmysle nariadenia Rady (ES) č. 2201/2003 o právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností, ktorým sa zrušuje nariadenie (ES) č. 1347/2000 by ste vedeli založiť právomoc slovenských súdov výlučne na základe Vašej štátnej príslušnosti. Ak sú totiž obaja manželia príslušníkmi toho istého štátu, právomoc vo veci rozvodu manželstva majú aj súdy tohto štátu.

Pokiaľ ide o samotný rozvod, tak základným hmotnoprávnym predpokladom pre rozvod manželstva je preukázanie toho, že vzťahy medzi manželmi sú tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia (§ 23 ods. 1 zákona o rodine). Vychádzajúc z toho, že ako manželia už nežijete sedem rokov a Vaše deti sú už plnoleté, s rozvodom manželstva by nemal byť problém.


Podotázka: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí (Rozvod)

Vzali sme sa pred 23 rokmi v Grécku na matrike. Ja som Slovenka, on je Grék. Máme spolu dve deti, ktoré majú grécke občianstvo. Pred 6 rokmi sme sa rozišli a odvtedy žijem ja a moje deti v UK. Nie sme rozvedení. Neplatí mi na deti, ale rodinné prídavky poberám ja. Mohla by som požiadať o rozvod v UK? Ako to prebieha tu? Ďakujem Vám.

Odpoveď: Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 20.08.2016)

Dobrý deň,

nakoľko ide o krajiny Európskej únie, použije sa nariadenie Brusel II. Podľa tohto nariadenia môžete podať návrh aj v UK, pretože spĺňate podmienku obvyklého pobytu v danej krajine (1 rok pred podaním návrhu).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod pre účastníkov žijúcich v zahraničí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.