Máte
otázku?

Môže súd prihliadať aj na príjem priateľky?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Môže súd prihliadať aj na príjem priateľky?

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či je možné, že ak žena podá návrh na zvýšenie výživného, súd berie do úvahy príjem mužovej priateľky, aj keď je muž zapísaný na úrade práce a platí 250 EUR. Je vôbec možné, aby sa súd domáhal od mužovej priateľky výpis z daňového priznania? Má s tým jeho priateľka vôbec niečo do činenia? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže súd prihliadať aj na príjem priateľky?

Dobrý deň, ďakujeme za položenie otázky a zasielame Vám nasledovné stanovisko:

 

Vyživovacia povinnosť rodičov k deťom

Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je podľa ust. Zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine (ďalej len „Zákon o rodine“) ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

 

V súlade s ust. § 62 ods. 2 Zákona o rodine platí, že obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

 

Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný podľa ust. § 62 ods. 3 Zákona o rodine plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.

 

Nakoľko vo Vašej otázke neuvádzate vek dieťaťa, pre úplnosť dopĺňame, že nezaopatreným dieťaťom sa podľa ust. § 3 ods. 1 písm. a) a b) zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa rozumie dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, alebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

 

Výživné má v zmysle ust. § 62 ods. 5 Zákona o rodine prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

 

Podľa ust. § 75 ods. 1 Zákona o rodine platí, že pri určení výživného prihliadne súd na odôvodnené potreby oprávneného, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného.

 

Na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného prihliadne súd aj vtedy, ak sa povinný vzdá bez dôležitého dôvodu výhodnejšieho zamestnania, zárobku, majetkového prospechu; rovnako prihliadne aj na neprimerané majetkové riziká, ktoré povinný na seba berie.

 

Ust. § 78 ods. 1 Zákona o rodine stanovuje, že dohody a súdne rozhodnutia o výživnom možno zmeniť, ak sa zmenia pomery. Okrem výživného pre maloleté dieťa je zmena alebo zrušenie výživného možné len na návrh.

 

Obdobne ako v hmotnoprávnej úprave Zákona o rodine, aj procesnosprávna úprava zákona č. 161/2015 Z. z. Civilného mimosporovho poriadku (ďalej len „CMP“), konkrétne ust. § 121 CMP stanovuje, že rozsudky o úprave výkonu rodičovských práv a povinností a výžive maloletých a o priznaní, obmedzení alebo o pozbavení rodičovských práv a povinností alebo o pozastavení ich výkonu možno zmeniť alebo zrušiť aj bez návrhu, ak sa zmenia pomery.

 

Príjem priateľky povinného rodiča pre účely konania o výživnom

Čo sa týka Vašej otázky, či súd môže brať do úvahy príjem Vašej súčasnej priateľky, si dovoľujeme uviesť nasledujúce stanovisko.

 

Príjem Vašej priateľky môže súd brať do úvahy v súvislosti s tým, že vďaka jej príjmu sa zlepšili Vaše pomery pričom životná úroveň rodičov je smerodajná pre určenie výšky výživného.

 

Ako sme uviedli vyššie, Zákon o rodine ustanovuje, že dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

 

Životnú úroveň rodičov určujú mnohé faktory, medzi ktoré patrí napr. aj to, že otec žije v spoločnej domácnosti s partnerkou, ktorá má vyšší príjem v dôsledku čoho je jeho životná úroveň vyššia aj napriek tomu, že je vedený v evidencii nezamestnaných a nepoberá žiaden príjem.
 

Uvedieme príklad. Váš príjem je síce rovnaky ako predtým, no napr. ste sa presťahovali ku Vašej priateľke a odpadli Vám tak náklady spojené s bývaním, čím disponujete s vyššou hotovosťou.

 

Rovnako prispieva aj na Vašu stravu, prípadne Vám občas kúpi oblečenie, trávite spoločné dovolenky. Z uvedeného by sa dalo predpokladať, že Vaše reálne náklady na život sú nižšie a zároveň sú tu iné skutočnosti, (dovolenky, životné podmienky, osobné motorové vozidlo), na základe ktorých sa Vaša životná úroveň zvýšila.

 

Súd pri rozhodovaní o zvýšení sumy výživného vezme do úvahy všetky okolnosti a po starostlivom uvážení rozhodne, či existuje reálny základ na zvýšenie výživného.

 

Čo sa týka oprávnenia súdu žiadať výpis daní od Vašej súčasnej priateľky, vzhľadom na skutočnosť, že nedisponujeme bližšími informáciami o pebiehajúcom konaní, ani o Vašej súčasnej životnej situácii, o rodinných pomeroch medzi Vami a Vaším dieťaťom, ani o prípadnom zhoršenom zdravotnom stave Vášho dieťaťa, nedovoľujeme si vstupovať do rozhodnutia súdu, na základe akých podkladov rozhodne o zvýšení resp. nezvýšení výživného.

 

Konania vo veciach starostlivosti súdu o maloletých

V súlade s ust. § 111 písm. c) CMP súd v konaní vo veciach starostlivosti o maloletých rozhoduje mimo iného aj o výživnom pre maloleté deti.

 

Na konanie vo veciach starostlivosti súdu o maloletých je v zmysle ust. § 112 ods. 1 CMP miestne príslušný súd, v ktorého obvode má maloletý v čase začatia konania bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom.

 

Ak sa to neprieči účelu konania, súd je povinný v súlade s ust. § 116 CMP informovať o prebiehajúcom konaní maloletého, ktorý je s prihliadnutím na rozumovú a vôľovú vyspelosť schopný pochopiť jeho význam, a objasniť mu dôsledky súdneho rozhodnutia vo veci.

 

Ak treba, aby za maloletého konal opatrovník, súd na návrh ustanoví v zmysle ust. § 117 CMP za opatrovníka najmä blízku osobu maloletého, u ktorej je predpoklad, že bude konať v záujme maloletého, ak s ustanovením súhlasí. Inak ustanoví za opatrovníka orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

 

Nezamestnanosť a vplyv na výšku výživného

Súd bude skúmať najmä Vašu životnú situáciu, prečo ste na evidovaný na Úrade práce, z akého dôvodu, akú dobu ste nezamestnaný. Či si hľadáte prácu, či príjímate ponuky ponúknuté Úradom práce atď. V súdnej praxi je dosť bežné, že v prípade, ak je aj otec maloletého dieťaťa nezamestnaný najmä dlhodobo nezamestnaný, súd určí výživné aj vo výške presahujúcej napríklad 100 EUR, nakoľko má zato, že ide o človeka, ktorý má možnosť sa zamestnať. Samozrejme súd prihliada na vek otca, na jeho zdravotný stav, na jeho záujem, prípadne nezáujem o prácu, na možnosti ponuky práce v okolí a mnoho iných argumentov.

 

Kedže nepoznáme Vašu životnú situáciu, nie je možné Vám presne odpovedať, či Vám bude zo strany súdu určené výživné vo výške 250 EUR mesačne aj napriek tomu, že ste nezamestnaný. Preto Vám odporúčame navštíviť advokáta, ktorý po posúdení Vašej situácie Vám presnejšie odpovie. Ak nemáte prostriedky na advokáta, máte právo obrátiť sa na Centrum právnej pomoci, ktoré Vám môže určiť advokáta, ktorý Vás bude zastupovať bezplatne. 

 

 

Trápi vás "Môže súd prihliadať aj na príjem priateľky?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže súd prihliadať aj na príjem priateľky?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.