Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Nehnuteľnost


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Nehnuteľnost

Dobrý deň, dobrý večer, chcem sa spýtať: keď máme vo vlastníctve dvaja členovia jednej rodiny rodinný dom, avšak môj brat má exekúcie, môže v tomto prípade exekútor získať záložné právo na dom? A teda mám sa obávať o stratu svojej polovice? Je možné v tomto prípade oddeliť spoluvlastníctvo nehnuteľnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Nehnuteľnost

Dobrý deň,

v prípade, že Váš brat má exekúcie, exekútor môže zriadiť záložné právo na jeho spoluvlastnícky podiel na rodinnom dome, ktorý vlastníte spolu. Ak je Váš brat povinný v exekúcii, záložné právo môže byť zriadené len na jeho podiel. Ide o tzv. ideálne spoluvlastníctvo, kde každý vlastní svoj podiel, s ktorým môže voľne disponovať, vrátane jeho zaťaženia exekúciou.

Váš spoluvlastnícky podiel by nemal byť exekúciou priamo postihnutý. Avšak, v prípade nedoplatkov a následnej dražby môže dôjsť k zmene vlastníctva celého domu, čo môže nepriamo ovplyvniť Vašu situáciu ako spoluvlastníka.

Máte možnosť požadovať zrušenie spoluvlastníctva buď dohodou s bratom, alebo súdnou cestou. Pri súdnom vysporiadaní môže súd rozhodnúť o reálnom rozdelení nehnuteľnosti, prikázaní nehnuteľnosti jednému alebo viacerým spoluvlastníkom za náhradu, alebo nariadení predaja nehnuteľnosti a rozdelení výťažku podľa podielov.

Každý spoluvlastník ma predkupné právo, ktoré by bolo možné využiť v prípade predaja nehnuteľnosti exekútorom. Toto sa rieši potom priamo s exekútorom. 

Trápi vás "Nehnuteľnost" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nehnuteľnost

Dobrý deň, chcem sa spýtať s ex partnerom máme 3-izbový byt. Keďže mi zobral kľúče a nechce ma pustiť do bytu, aké by bolo najlepšie riešenie? Ďakujem.

Odpoveď: Nehnuteľnost

(odpoveď odoslaná: 20.08.2024)

Dobrý deň,

ak s bývalým partnerom vlastníte byt spoločne, ste rovnocenným spoluvlastníkom, čo znamená, že máte právo na jeho užívanie rovnako ako on. Odopretie prístupu do bytu je neoprávneným zásahom do vášho vlastníckeho práva. Odporúčam začať pokusom o mimosúdne riešenie, napríklad prostredníctvom advokáta, ktorý môže zaslať výzvu na vydanie kľúčov a poskytnutie prístupu do bytu.

Pokiaľ mimosúdne riešenie nebude úspešné, môžete sa obrátiť na súd a podať žalobu. Súdu musíte preukázať, že ste spoluvlastníkom nehnuteľnosti a že váš ex-partner zadržiava kľúče bez právneho dôvodu.

Pre rýchlejší zásah môžete tiež požiadať o súdne nariadenie predbežného opatrenia, ktoré by vášmu partnerovi dočasne zakázalo zadržiavať vás od užívania nehnuteľnosti.

Odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý vám môže pomôcť s prípravou potrebných právnych krokov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nehnuteľnost

Dobrý deň, po smrti mojej dcéry som zdedila pozemky v okrese Lučenec. Na jednej časti pozemku je postavená výrobná hala od roku 2008 (dozvedela som sa z výpisu LV). Kontaktovala som majiteľa firmy, ktorý mi ponúkol smiešnu sumu na odkúpenie 213,18 metrov štvorcových - 214 EUR. Prosím o odpoveď, na čo mám právo a ako celú záležitosť riešiť, nakoľko bývam v ČR. Výpis z katastra Lučenec som ešte nevyžiadala, ale vyhľadala cez internet na stránke cica.vug.sk. Vo výpise z katastra je zapísané na moje meno, že je to zastavaná plocha a nádvorie. Za odpoveď vám ďakujem.

Odpoveď: Nehnuteľnost

(odpoveď odoslaná: 16.08.2024)

Dobrý deň, pani Čopeková,

v prvom rade mi dovoľte vyjadriť úprimnú sústrasť nad stratou Vašej dcéry. Pokiaľ ide o Vašu situáciu s dedičstvom a nehnuteľnosťou, začneme s poskytnutím právneho rámca, ako by ste mohli postupovať.

Po potvrdení dedičského práva na pozemky v okrese Lučenec, máte vlastnické právo k tejto nehnuteľnosti. Vlastník má právo svoj majetok držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky, a nakladať s ním.

Keďže na Vašom pozemku je postavená výrobná hala, musíme predpokladať, že táto stavba bola zriadená s určitým právnym stavom, ktorý môže byť:

1. Legitimita stavby: Ak firma postavila halu bez Vášho súhlasu alebo právo stavby, môžete požadovať jej odstránenie alebo sa dohodnúť na kompenzácii. V rámci Občianskeho zákonníka, máte právo na plnú náhradu za užívanie Vášho pozemku, pričom cenu môžete stanoviť na základe trhových cien za prenájom alebo predaj podobných pozemkov vo Vašej lokalite.

2. Získanie informácií: Odporúčam najprv overiť výpis z katastra nehnuteľností, či sú na túto nehnuteľnosť zapísané nejaké vecné bremená alebo iné práva tretích strán. Ďalej je potrebné získať stavebné povolenie a prípadné kolaudačné rozhodnutie súvisiace s výrobnou halou. Tieto informácie môžete získať na miestnom stavebnom úrade v Lučenci.

3. Riešenie situácie: Pokiaľ hala bola postavená bez právneho základu, máte právo rozhodnúť sa, či budete požadovať odstránenie stavby alebo kompenzáciu za jej užívanie. Predmetná ponuka na odkúpenie 214 m² za 214 EUR sa zdá byť veľmi nízka a neodráža trhové podmienky. Odporúčam získať znalecký posudok na cenu pozemku a prípadne kontaktovať právneho zástupcu, aby ste mohli presne vyhodnotiť hodnotu majetku a navrhnúť spravodlivú cenu.

4. Kontrola právnych a faktických otázok: Pokiaľ stavba bola realizovaná v súlade s právnymi predpismi, rieši sa to cez ustanovenia občianskeho zákonníka. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nehnuteľnost" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.