Máte
otázku?

Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. S manželom sme ženatí od roku 2011 a máme spolu dieťa staré tri roky. Svadba prebehla v Bratislave, avšak žili sme spolu v Českej republike. Manžel je občan Českej republiky. 15.2.2015 som sa presťahovala späť na Slovensko, kde mám trvalý pobyt, rovnako ako naša dcéra, a odvtedy spolu nežijeme. Môžem podať návrh na rozvod tu na Slovensku?

Odpoveď: Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?

Dobrý deň, pokiaľ ide o rozvod s Čechom (občanom ČR), potom vo Vašom prípade môžete podať návrh na rozvod aj na Slovensku, pretože žijete na území SR viac ako 6 mesiacov pred podaním návrhu na rozvod manželstva. Súd v SR Váš rozvod musí prejednať.

Trápi vás "Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom? (Rozvod)

Dobrý večer. Pred niekoľkými rokmi som mala svadbu v Prahe s manželom, ktorý je Čech, a mám tu aj trvalý pobyt. Teraz však podávam žiadosť o nesporný rozvod. Nemáme deti ani spory o majetok, takže rozvod bude bez problémov. S priateľom, ktorý je tiež Čech, momentálne očakávame dieťa. Hneď po rozvode sa chceme vziať, aby dieťa bolo oficiálne písané ako naše spoločné. Chcem sa opýtať, či musím po rozvode najprv túto skutočnosť hlásiť na ambasáde, alebo si môžem najprv vybaviť svadbu a potom to celé nahlásiť. Ide o to, že to všetko musíme stihnúť za dosť krátky čas. Ďakujem za pomoc a Vašu odpoveď. S pozdravom, ZB.

Odpoveď: Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?

(odpoveď odoslaná: 27.12.2015)

Dobrý deň, odporúčam Vám prečítať si tento článok o uznani rozhodnutia o rozvode v inom členskom štáte 

uznanie rozsudku o rozvode


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom? (Rozvod)

Mám ten istý problém, môj manžel je Grék. Vzali sme sa na Slovensku, kde sa nám narodil syn, ktorý má so mnou slovenské občianstvo a trvalý pobyt na Slovensku. Momentálne žijeme už niekoľko rokov v Grécku. Z dôvodu manželovej nevery sa chcem rozviesť a trvalo sa odstáhovať na Slovensko. Manžel je zásadne proti rozvodu, ako aj zvereniu syna do mojej opatery. Ako mám postupovať? Môžem to riešiť aj na Slovensku? Ďakujem, Alena.

Odpoveď: Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?

(odpoveď odoslaná: 20.10.2015)

Dobrý deň, ak v súčanosti žijete v Grécku (chýba tam podmienka minimálne 6 mesiacov pred rozvodom žiť v SR), preto by Vás súd nemohol rozviesť. Súd na Slovensku by Vás rozviedol iba v prípade, ak by ste nepovedali, že ste žili v Grécku, avšak manžel by to určite vytiahol a žiadal, aby bolo konanie v Grécku. Buď odídete na Slovensko a po uplynutí 6 mesiacov podáte návrh na súd alebo podáte návrh na súd v Grécku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kde mám podať návrh na rozvod ak sa chcem rozviesť s Čechom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.