Máte
otázku?

Styk otca s maloletým


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Styk otca s maloletým

Dobrý deň, môj otec má súdne určené stretávanie každý párny víkend od piatku 15.30 do nedele 18.00, s výnimkou osobitného styku, ktorý sa týka sviatkov a prázdnin. Cez letné prázdniny ho mám od 1.7. do 15.7. a od 19.8. do 31.8. Chcela by som sa spýtať, čo v prípade, ak 1.7. pripadá na sobotu v párnom týždni, keď má dieťa normálne byť s otcom od piatku. Má ho otec prevziať v piatok, alebo až v sobotu 1.7.? Takisto ma zaujíma, či má otec nárok aj na párne víkendy v čase, keď by som mala byť s dieťaťom ja počas prázdnin, teda v tom medziobdobí. Ďakujem.

Odpoveď: Styk otca s maloletým

Dobrý deň,

ak je výroková časť rozhodnutia, ktorým bol stanovený styk otca s dieťaťom presne taká ako uvádzate (obzvlášť ak je v rozhodnutí presne uvedené, že počas letných prázdnin je otec oprávnený stýkať sa s dieťaťom od 1.7. do 15.7. a od 19.8. do 31.8), je jej výklad nasledovný:

- až do 01.07. (začiatku letných prázdnin) platí regulérna úprava riadneho styku - teda ak je 30.06. v piatok práneho týždňa, je otec oprávnený mať styk s dieťaťom už od piatku 30.06. 15:30, následne 01.07. sa začne uplatňovať úprava styku stanovená v čase letných prázdnin, takžde otec je oprávnený stýkať sa s dieťaťom až do 15.07.

- ak je vo výrokovej časti rozhodnutia uvedené, že otec je počas letných prázdnin stýkať sa s dieťaťom v tam uvedených časoch, potom platí, že vo zvyšnom čase letných prázdnin právo styku nemá (a to ani počas párnych týždňov, keďže počas letných prázdnin máte osobitne upravený styk a ustanovenia o inak regulárnom styku počas roka sa v tomto špecifickom období neuplatňujú).

Teda otec má počas letných prázdnin právo styku s dieťaťom výlučne od 01.07. do 15.07. a od 19.08. do 31.08. Počas letných prázdnin teda môže mať matka výlučný styk s dieťaťom (resp. vykonávať osobnú starostlivosť o dieťa zahrnujúcu aj styk) v čase od 16.07. do 18.08.

Do 30.06. a od 01.09. sa opätovne uplatní úprava regulérneho styku. Napr. ak by bol 01.09. sobota párneho víkendu, dieťa bude s otcom až do nedele 18:00 (keďže mimo letných prázdnin je otec oprávnený stýkať sa s maloletým dieťaťom v párnom týždni od piatku 15:30 do nedele 18:00).

 

Trápi vás "Styk otca s maloletým" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Styk otca s maloletým (Rodinné právo)

Dobrý deň. Prosím o pomoc a názor. Som matkou dvoch detí - dcéry, ktorá má 5 rokov, a synčeka, ktorého vek sa krátko počíta v mesiacoch. Dcéranin otec sa však vzal na vedomie svoju nepripravenosť na svoju otcovskú úlohu a zanechal ju. Naopak, otec syna nikdy nežil s nami vo spoločnej domácnosti, ale začal sa pravidelne venovať synovi a navštevovať nás, keď mal syn asi rok. Možnosť styku som mu nikdy neodňala. Napriek tomu podal na súd žiadosť o úpravu styku. Paradoxne, vtedy začal tiež platiť výživné. Súd sme mali 9. septembra a sudkyňa rozhodla, že môže tráviť čas so synom tri dni v týždni - utorky, stredy a štvrtky od 13.00 do 18.00 - v mojej prítomnosti. Navyše, každý párný týždeň si môže vziať syna k sebe na víkend. Mali by sme prísť o 9.00 večer, syn by u neho prespal a o 9.00 ráno by ho zobral naspäť. Žije vzdialený od nás asi 35-40 km. Ako som zaznamenala, cez deň ho nedával spať, resp. nedarilo sa mu to, ani keď mu tu dám možnosť. Podľa správy sociálnych pracovníkov nemá pripravené podmienky pre pobyt maloletého - čo nemôžem posúdiť, pretože ma tam nikdy nechcel pustiť. Zdá sa, že je potrebné spomenúť aj to, že syn je stále často kojený a cesta autom mu robí zle. Prosím o názor. Ďakujem.

Odpoveď: Styk otca s maloletým

(odpoveď odoslaná: 15.09.2020)

Dobrý deň,
vzhľadom na uvedené skutočnosti sa nám súdom stanovený styk zdá byť neprimeraný. Ak je dieťa stále pravidelne kojené, nemalo by byť celý deň bez matky. Rovnako ak otec dieťaťa nemá vytvorené vhodné bytové podmienky pre výchovu dieťaťa, zdá sa byť takéto rozhodnutie súdu nesprávne. Nad rámec toho, ak sa začal o syna zaujímať pred 2-3 mesiacmi, syn si s ním ani nemohol vytvoriť dostatočný vzťah, aby styk počas Vašej neprítomnosti nepôsobil na neho negatívne.

Ak už súd rozhodol a v súčasnosti čakáte na doručenia rozhodnutia v písomnej podobe, odporúčame Vám podať v zákonnej lehote odvolanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Styk otca s maloletým" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.