POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?

Dobrý deň, jeden z našich zamestnancov nenastúpil do práce a ani nemá v úmysle tak urobiť. U nás pracuje už sedem rokov. Môžeme mu vzhľadom na porušenie pracovnej disciplíny poskytnúť okamžité ukončenie pracovného pomeru, keďže sa nedostavil do práce? V našich interných podmienkach máme totiž ustanovené, že nepriemerné dochádzanie bez oznámenia automaticky vedie k ukončeniu pracovnej zmluvy. Ďakujem.

Odpoveď: Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?

Dobrý deň, podľa § 68 ods. 1 pís. b) Zákonníka práce (ZP), zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu. Kvalifikácia závažného porušenia pracovnej disciplíny zavisí od okolností konkrétneho prípadu, pričom sa prihliada na osobu zamestnanca, pracovnú pozíciu, mieru zavinenia, spôsobu porušenia pracovnej disciplíny. Najčastejšie sa porušenie pracovnej disciplíny hodnotí s ohľadom na porušenie základných povinností zamestnanca uvedených v § 81 ZP. Prítomnosť na pracovisku je však úplne základnou povinnosťou zamestnanca a preto jej porušenie je závažným disciplinárnym prehreškom a dôvodom pre okamžité skončenie pracovného pomeru

Trápi vás "Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať: v práci mi dali okamžitú výpoveď a celoživotný zákaz pracovať v tejto fabrike. Porušila som pracovnú disciplínu, keďže som si zobrala domov večeru, ktorú som nezjedla. Tak sa pýtam, ako dlho trvá takýto zákaz, a kedy by som sa mohla vrátiť do práce. Ďakujem a čakám odpoveď.

Odpoveď: Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?

(odpoveď odoslaná: 28.08.2023)

Dobrý deň, úvodom poznamenávame, že s takýmto prípadom a dôvodom okamžitého skončenia pracovného pomeru sme sa ešte nestretli. V zmysle ust. Zákonníka práce toto nie je závažné porušenie pracovnej disciplíny. O doživotnom zákaze pracovať v určitej firme, čo by bolo súčasne uvedené v okamžitom skončení pracovného pomeru sme sa tiež nestretli.

Možnosťou na vašej strane je podanie žaloby na súd o neplatnosť skončenia pracovného pomeru v súlade s ust. § 77 Zákonníka práce :

"Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť. Na predĺženie trvania pracovného pomeru podľa § 64 ods. 2 sa na účely prvej vety neprihliada, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak sa pracovný pomer predlžuje podľa § 64 ods. 2 z dôvodu plynutia ochrannej doby podľa § 64 ods. 1 písm. a), zamestnanec môže neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou uplatniť na súde v lehote dvoch mesiacov odo dňa uplynutia posledného dňa ochrannej doby, najneskôr však do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť, ak by zamestnanec nebol v ochrannej dobe."

 

Žalobu v zmysle uvedeného zákonného ustanovenie je potrebné podať v lehote do 2 mesiacov odo dňa keď sa mal pracovný pomer skončiť. Uvádzame súčasne, že súd nie je viazaný právnym názorom zamestnávateľa na dôvody skončenia pracovného pomeru a právny názor na dôvod skončenia pracovného pomeru si urobí sám.

 

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Moja priateľka dostala okamžité ukončenie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa podľa paragrafu 68, ods. 1, písm. b. Odmietla to podpísať, pretože nespravila nič zle. Zamestnávateľ jej následne odmietol vysvetliť, prečo ju prepustil.

Odpoveď: Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?

(odpoveď odoslaná: 26.08.2020)

Dobrý deň,
ide o skončenie pracovného pomeru z dôvodu závažného porušenia pracovnej disciplíny. Nakoľko neviem, čo bolo dôvodom, môžem Vám poradiť len to, že ak s dôvodom nesúhlasí, môže do 2 mesiacov od doručenia okamkžitého skončenia podať žalobu na neplatnosť skončenia pracovného pomeru. Súd by potom skúmal, či to naozaj bolo zákonné skončenie pracovného pomeru. Ak chce aj náhradu mzdy, musí poslať zamestnávateľovi list, že nesúhlasí so skončením pracovného pomeru a chce, aby ju ďalej zamestnával. V žalobe si potom treba uplatniť aj nárok na náhradu mzdy od momentu, kedy ho takto o prideľovanie práce požiadala.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo je dôvod pre okamžité skončenie pracovného pomeru?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.