Máte
otázku?

Okamžité skončenie pracovného pomeru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné okamžite ukončiť pracovný pomer počas skúšobnej doby, ak sme len dvaja zamestnanci. Musia si najskôr nájsť moju náhradu?

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Okamžité skončenie pracovného pomeru je jedným zo spôsobov skončenia pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru je upravené v § 68 až 70 Zákonníka práce:

Okamžité skončenie pracovného pomeru

§ 68

(1) Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec

a) bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin,

b) porušil závažne pracovnú disciplínu.

(2) Zamestnávateľ môže podľa odseku 1 okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. O začiatku a plynutí lehoty rovnako platia ustanovenia § 63 ods. 4 a 5.

(3) Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou na materskej dovolenke alebo so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, alebo so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Môže však s nimi s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1) z dôvodov uvedených v odseku 1 skončiť pracovný pomer výpoveďou.

§ 69

(1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,

c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

(2) Mladistvý zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky.

(3) Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

(4) Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

§ 70 Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

Podľa § 72 Zákonníka práce:

 

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe

(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

(2) Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.

Zákonník práce, a to potvrdzuje aj ustálená súdna prax, nevylučuje, aby počas trvania skúšobnej doby bol pracovný pomer skončený aj iným spôsobom skončenia pracovného pomeru, než skončením v skúšobnej dobe. Zamestnávateľ tak s Vami mohol skončiť pracovný pomer počas trvania skúšobnej doby aj okamžitým skončením. Dôležité však je, že zamestnávateľ s Vami môže skončiť pracovný pomer okamžitým skončením len z vyššie uvedených dôvodov (zamestnanec bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, alebo porušil závažne pracovnú disciplínu). 

Ak z oznámenia o skončení pracovného pomeru vyplýva, že úmyslom zamestnávateľa bolo s Vami skončiť pracovný pomer okamžitým spôsobom, avšak nebol naplnený niektorý z vyššie uvedených dôvod, jedná sa podľa všetkého o neplatné skončenie pracovného pomeru. Inak povedané, ak bolo skončenie pracovného pomeru formulované napr. tak že s Vami končí pracovný pomer okamžite, pre napr. závažné porušenie pracovnej disciplíny, potom ide o okamžité skončenie. Toto však nemusí byť ešte nutne platné. Ako som uvádzal, je potrebné skúmať, či došlo k naplneniu niektorého z dôvodov na okamžité skončenie pracovného pomeru.

Ak však zamestnávateľ oznámil, že s Vami končí pracovný pomer v skúšobnej dobe, potom sa jedná o platné skončenie pracovného pomeru, pretože pri skúšobnej dobe sa uvedenie dôvodu nevyžaduje.

Nie je povinnosťou zamestnávateľa nájsť si za Vás najskôr náhradu. Je na rozhodnutí zamestnávateľa, či si nájde alebo nenájde náhradu.

Ak sa domnievate, že s Vami zamestnávateľ skončil pracovný pomer neplatne, môžete sa na súde domáhať určenia neplatnosti skončenia pracovného pomeru podľa § 77  a nasl. Zákonníka práce:

§ 79

(1) Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

(2) Ak celkový čas, za ktorý by sa mala zamestnancovi poskytnúť náhrada mzdy, presahuje 12 mesiacov, môže súd na žiadosť zamestnávateľa jeho povinnosť nahradiť mzdu za čas presahujúci 12 mesiacov primerane znížiť, prípadne náhradu mzdy za čas presahujúci 12 mesiacov zamestnancovi vôbec nepriznať. Náhrada mzdy môže byť priznaná najviac za čas 36 mesiacov.

(3) Ustanovenie odseku 2 sa nevzťahuje na oznamovateľa kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti, ak došlo k skončeniu pracovného pomeru počas poskytovania ochrany podľa osobitného predpisu.

(4) Ak zamestnávateľ skončil pracovný pomer neplatne a zamestnanec netrvá na tom, aby ho zamestnávateľ ďalej zamestnával, platí, ak sa so zamestnávateľom nedohodne písomne inak, že sa jeho pracovný pomer skončil dohodou, ak

a) bola daná neplatná výpoveď, uplynutím výpovednej doby,

b) bol pracovný pomer neplatne skončený okamžite alebo v skúšobnej dobe, dňom, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

(5) V prípadoch ustanovených v odseku 4 písm. b) zamestnanec má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného zárobku podľa § 134 za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Ak chcete u zamestnávateľa aj naďalej pracovať, je potrebné mu oznámiť, že trváte, aby Vás aj naďalej zamestnával.

Trápi vás "Okamžité skončenie pracovného pomeru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, som vo firme dva roky a pracujem ako SBS. Chcem tam okamžite skončiť, pretože som si našiel inú prácu. V tejto starej ma však nechcú pustiť hneď, len s dvojmesačnou výpovednou dobou. V novej by ma aj hneď zobrali, ale robia mi problémy v starej firme. Pokiaľ ma neprepustia, nemôžem ísť do novej práce. Čo mám robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 27.06.2024)

Dobrý deň,

Váš zamestnávateľ má nárok na to, aby mal dostatok času si nájsť za Vás náhradu. Na to slúži výpovedná doba, počas ktorej si zamestnávateľ hľadá nového zamestnanca. Alebo ak výpoveď dostáva zamestnanec, tak na to, aby si zamestnanec našiel novú prácu. 

V prípade, že Vás v novej práci tak veľmi chcú, tak si na Vás počkajú, nakoľko Vy by ste si mali vo svojom starom pracovnom pomere a so svojím starým zamestnávateľom všetko vysporiadať a ukončiť. 

Váš nástup do novej práce sa dá oddialiť a posunúť.

Okamžité skončenie pracovného pomeru je možné len za špecifických podmienok podľa Zákonníka práce (ZP). Vy, ako zamestnanec môžete podľa § 69 ods. 1 ZP pracovný pomer okamžite skončiť, ak:
a) podľa lekárskeho posudku nemôžete ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ Vás nepreradil do 15 dní od predloženia posudku na inú vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ nevyplatil mzdu do 15 dní po splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozené Vaše zdravie alebo život.

Ak nie sú splnené podmienky na okamžité skončenie, môžete podať výpoveď s dvojmesačnou výpovednou dobou, ak ste vo firme viac ako jeden rok. Výpoveď musí byť písomná a riadne doručená zamestnávateľovi, inak je neplatná. Ak zamestnávateľ odmieta výpoveď prevziať, môžete ju zaslať poštou, doporučene s dokladom o jej doručení.

Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."

Podľa § 62 ods. 2 Zákonníka práce, "Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Alternatívne sa skúste dohodnúť so zamestnávateľom na ukončení pracovného pomeru dohodou podľa § 60 ZP, ktorá môže byť hneď, ak s tým zamestnávateľ súhlasí.

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Verím, že sa Vám podarí situáciu vyriešiť čo najskôr.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, momentálne som na PN. Počas mojej PN-ky som sa dohodol so šéfkou, že po jej skončení ukončíme môj pracovný pomer formou dohody. Dohodli sme sa len ústne, ale mám na to jedného svedka, ktorý to vie dosvedčiť, pretože bol pri tom. Oznámil som šéfke, že končím PN, aby mi vystavila dohodu o skončení pracovného pomeru. Následne mi však volala a oznámila, že si to rozmyslela a mám nastúpiť do práce. Ja som sa však zariadil podľa toho, že po skončení PN so mnou nepočíta, a našiel som si inú prácu, do ktorej mám nastúpiť po skončení PN. Šéfka sa vyjadrila, že akceptuje len výpoveď s výpovednou lehotou. S tým ja nesúhlasím, nakoľko hneď po skončení PN mám nastúpiť do novej práce. Ako prosím postupovať, keď mám nastúpiť do novej práce, ale aktuálna šéfka si to rozmyslela a odmieta akceptovať dohodu o skončení pracovného pomeru? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 03.06.2024)

Dobrý deň,

s dohodou už nerátajete, podajte čo najskôr výpoveď a skúste oddialiť Váš nástup do nového zamestnania. 
Výpoveď môžete podať bez uvedenia dôvodu podľa § 67 ZP, a ak Váš pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede bude trvať aspoň rok, tak výpovednú dobu budete mať dvojmesačnú. 

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Ak máte vo Vašej pracovnej zmluve uvedené, že ak nedodržíte výpovednú dobu (teda, že skončíte skôr), tak zamestnávateľ môže od Vás požadovať peňažnú náhradu vo výške zodpovedajúcej platu za dva mesiace výpovednej doby. Ak však vo Vašej pracovnej zmluve túto klauzulu nemáte uvedenú, tak v tom prípade, máte možnosť skončiť skôr, pred skončením výpovednej doby a nastúpiť do nového zamestnania.

Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."


Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, momentálne som na pracovnej neschopnosti. K 31. máju plánujem podať okamžitú výpoveď, pretože môj zamestnávateľ porušil pracovnú zmluvu nevyplatením miezd za dva mesiace a vyjadril sa, že tak bude pokračovať aj do budúcnosti. Ani po podaní výpovede budem naďalej na pracovnej neschopnosti. Aké povinnosti ma čakajú? Musím sa po podaní výpovede okamžite prihlásiť na Úrade práce? Môžem požiadať o vyplatenie chýbajúcich miezd z Garančného fondu aj v prípade, že táto firma ešte nie je v konkurze? Ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 20.05.2024)

Dobrý deň,
ak Vám zmestnávateľ nevyplatil Vašu mzdu ani do 15 dní po jej splatnosti, tak môžete okamžite skončiť Váš pracovný pomer. Okamžité skončenie pracovného pomeru je potrebné urobiť písomne a toto skončenie je účinné okamžite, doručením tohto písomného skončenia zamestnávateľovi. Zároveň, je potrebné dodržať lehotu jedného mesiaca, odkedy ste sa dozvedeli o dôvode skončenia. 

Na úrad práce je potrebné sa hlásiť až po skončení PN a o dávku garančného poistenia si môžete požiadať po skončení pracovného pomeru. 

Podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."

Podľa § 69 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel."

Podľa § 70 Zákonníka práce, "Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť."


Trápi vás "Okamžité skončenie pracovného pomeru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, v pondelok plánujem doručiť zamestnávateľovi oznámenie o okamžitom ukončení pracovného pomeru bez udania dôvodu, keďže som ešte v skúšobnej dobe. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ktorý paragraf mám uviesť v tlačive pre toto oznámenie zamestnávateľovi? Ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 17.05.2024)

Dobrý deň, ak ste ešte v skúšobnej dobe, tak pracovný pomer sa nekončí okamžitým skončením (to je jeden z druhov skončenia pracovného pomeru), ale oznámením o ukončením pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Zákonník práce ustanovuje, že môžete skončiť pracovný pomer so zamestnávateľom počas skúšobnej soby písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Zamestnávateľovi je preto potrebné doručiť písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Konkrétne tlačivo neexistuje. Oznámenie nazvite ako "Oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe v zmysle ust. § 72 Zákonníka práce". Ak zamestnávateľ bude so skončením súhlasiť, môžete sa sním dohodnúť aj na tom, že do práce neprídete už na druhý deň po oznámení. 


Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, aké možnosti máme ako zamestnávateľ v prípade, že naša zamestnankyňa, ktorá u nás pracuje tri roky, nenastúpila do práce. Neodpovedá na telefóny ani na správy a dokonca ani nevrátila kľúče od prevádzky. Po konflikte na pracovisku svojej kolegyni oznámila, že odchádza a že končí, po čom odišla skôr z práce. Nasledujúci deň už do práce nenastúpila vôbec a výpoveď nám nedoručila. Ako môžeme postupovať? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 14.05.2024)

Dobrý deň,
dajte si čo najskôr vymeniť zámok od prevádzky. Zamestnankyni napíšte písomnú výzvu, aby vrátila kľúce od prevádzky.

Nečakajte na výpoveď tejto zamestnankyni, lebo v prípade, že by ona podala výpoveď, musela by ešte celé dva mesiace výpovednej doby u Vás pracovať. Ak zamestnankyňa nereaguje na telefonáty ani na správy, tak je málo pravdepodobné, že by výpovednú dobu dodržala. 

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Rovno jej druhou písomnosťou doručte "okamžité skončenie pracovného pomeru" pre závažné porušenie pracovnej disciplíny podľa § 68 ods. 1 písm b) Zákonníka práce.

Podľa § 68 ods. 1 písm b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu."   Podľa § 81 písm. e) Zákonníka práce, "Zamestnanec je povinný najmä hospodáriť riadne s prostriedkami, ktoré mu zveril zamestnávateľ, a chrániť jeho majetok pred poškodením, stratou, zničením a zneužitím a nekonať v rozpore s oprávnenými záujmami zamestnávateľa."   Náklady na výmenu zámku od prevádzky a na výrobu nových kľúčov, bud môžete zamestnankyni ztrhnúť z jej poslednej mzdy alebo ju vyzvať na ich úhradu samostatnou výzvou, čo zároveň uvediete aj do písomného okamžitého skončenia pracovného pomeru. 

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na situáciu, keď dôjde k okamžitému skončeniu pracovného pomeru kvôli nevyplateniu mzdy zo strany zamestnávateľa. Ak bola splatnosť mzdy stanovená na 15. apríla 2024 a zamestnávateľ ju nevyplatil ani do 15 dní po tomto termíne, teda do 30. apríla 2024, ktorý dátum sa považuje za ten, kedy som sa oficiálne dozvedel o dôvode umožňujúcom okamžité skončenie pracovného pomeru? Do akého najneskôršieho dátumu môžem podať okamžitú výpoveď? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 10.05.2024)

Dobrý deň,
ak je jednou z podmienok naplnenia dôvodu okamžitého skončenia pracovného pomeru aj uplynutie 15 dní po splatnosti mzdy, tak o dôvode ste sa dozvedel 30. apríla.  

A teda od prvého mája do konca mája Vám plynie lehota na to, aby ste doručili zamestnávateľovi písomné okamžité skončenie pracovného pomeru podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

Najskôr ste mohli kľudne už od prvého mája doručiť zamestnávateľovi písomné okamžité skončenie. 

Podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."

Podľa § 69 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel."

Podľa § 69 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov."


Trápi vás "Okamžité skončenie pracovného pomeru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako správne napísať výpoveď, ktorú dáva zamestnanec z dôvodu nevyplatenia mzdy (neschopnosť zamestnávateľa platiť). Ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 27.04.2024)

Dobrý deň,
ak Vám zamestnávateľ nevyplatil Vašu poslednú mzdu ani do 15 dní po jej splatnosti, tak máte dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

Môžete rak urobiť do jedného mesiaca a zároveň máte nárok na náhradu Vašich dvoch platov. 

Písomné okamžité skončenie napíšete tak, že z dôvodu nevyplatenia mzdy, končíte pracovný pomer okamžite podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, s nárokom na náhradu mzdy za dva platy podľa § 69 ods. 4 Zákonníka práce. 

Zároveň, môžete namiesto okamžitého skončenia podať výpoveď bez uvedenia dôvodu podľa § 67 Zákonníka práce. Výpoveď by bola s textom, že podávate výpoveď z pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu alebo pre nevyplatenie mzdy podľa § 67 ZP.

Avšak pri výpovede, by ste museli dodržať dvojmesačnú výpovednú dobu, počas ktorej by ste museli pracovať, ale nemuselo by Vám byť opäť zaplatené, takže by ste pracovali zadarmo. 

Vyššie uvedené nároky sú zákonné, čo však môže byť ovplyvnené platobnou nechospnosťou zamestnávateľa a tým, koľko má zamestnávateľ zamestnancov. 

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 69 ods 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."

Podľa § 69 ods 3 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel."

Podľa § 69 ods 4 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov."


Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či v prípade, že mi zamestnávateľ nevyplatil mzdu za mesiac február a neudialo sa tak do 30. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, teda do 30. marca 2024, mám právo podať okamžitú výpoveď, ktorú by som chcela napísať k dnešnému dňu. Nerozumiem však ustanoveniu paragrafu 69 ods. 4 Zákonníka práce, kde sa uvádza, že mám nárok na náhradu mzdy vo výške môjho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Znamená to, že musím ešte dva mesiace pracovať v danej firme? Ďakujem za radu. S pozdravom, M.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 02.04.2024)

Dobrý deň, nie je to tak ako uvádzate v otázke.

Ak podáte zamestnávateľovi okamžité skončenie pracovného pomeru, t.j. nie okamžitú výpoveď - Zákonník práce takýto pojem nepozná/,  v súlade s ust. § 69 a nasl. Zákonníka práce, pracovný pomer sa končí doručením vášho oznámenia o okamžitom skončení prcovného pomeru zamestnávateľovi.

V súlade s ust. § 69 ods. 4 Zákonníka práce, podľa ktorého platí, že "zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov", je určitou formou satisfakcie vás ako zamestnanca proti zamesntávateľovi, že vám mzdu nevyplatil v zmysle pracovnej zmluvy a Zákonníka práce.

Nezabudnite na ust. § 70 Zákonníka práce pri okamžitom skončení pracovného pomeru :

"Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť."


Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, na začiatku nového roka som podpísala zmluvu na predĺženie pracovného pomeru o ďalší rok. Avšak môj zamestnávateľ nás začal preťažovať prácou, ktorá nepatrí do našich pracovných pozícií. Občas počas jednej zmeny vykonávam úlohy až troch rôznych pozícií, pričom môj plat zostáva nezmenený. Okrem toho som zistila, že od nového roka nie som riadne prihlásená do zdravotnej poisťovne, hoci moja výplatná páska uvádza, že odvody a poistné sú za mňa hradené. Keď som sa obrátila na poisťovňu, dozvedela som sa, že už druhý mesiac ma figurujú ako samoplatiteľku, pretože ma zamestnávateľ ešte neprihlásil. Som tiež slobodná matka a keďže pracujem v pozícii čašníčky, často zostávam v práci do neskorého večera, a moje dieťa z materskej škôlky musia vyzdvihnúť moji rodičia. Rada by som sa opýtala, či majú tieto okolnosti vplyv na možnosť podania okamžitej výpovede. Ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 25.02.2024)

Dobrý deň,
prideľovanie inej práce ako máte uvedenú v pracovnej zmluve, ako aj neprihlásenie do poisťovne, nie sú dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Proti uvedenému postupu je potrebné sa ohradiť a dožadovať u zamestnávateľa sa nápravy. 

Okamžite skončiť pracovný pomer môže zamestnanec len z dôvodov podľa § 69 Zákonníka práce, a to len v lehote 1 mesiaca, odkedy sa dozvedel o dôvode na okamžité skončenie.

Namiesto okamžitého skončenia pracovného pomeru, môžete podať výpoveď bez uvedenia dôvodu podľa § 67 ZP, s čím je spojené plynutie výpovednej doby, ktorá by bola vo Vašom prípade 2 mesačná. Výpovedná doba vždy začína plynúť od 1. dňa v mesiaci a končí posledným dňom príslušného mesiaca.

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."

Podľa § 69 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,  b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,  c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie."
Trápi vás "Okamžité skončenie pracovného pomeru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Okamžité skončenie pracovného pomeru (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem na smeny, ale môj zamestnávateľ mi nedodržiava sadzbu pracovného času. Tým pádom sa dostávam do "mínusových hodín" a od mňa sa očakáva, že budem zabezpečovať fiktívne priepustky. Mohlo by toto porušenie pracovných podmienok predstavovať dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru z mojej strany? Ďakujem.

Odpoveď: Okamžité skončenie pracovného pomeru

(odpoveď odoslaná: 05.01.2024)

Dobrý deň, nie, nemôže. 
Okamžite skončiť pracovný pomer môže zamestnanec len z dôvodov uvedených v § 69 ods. 1 Zákonníka práce, ktorými sú nevyplatenie mzdy, nepreradenie na inú prácu pre zdravotné dôvody u zamestnanca alebo ak je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie zamestnanca. 

Podľa § 69 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,  b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,  c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie."   Môžete však podať výpoveď bez uvedenia dôvodu podľa § 67 ZP. S výpoveďou je spojené plynutie výpovednej doby. Výpovedná doba je 2 mesiace, ak ste u zamestnávateľa pracovali viac ako jeden rok. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná. Výpovedná doba vždy začína plynúť od 1. dňa v mesiaci a končí posledným dňom príslušného mesiaca. Ak by ste výpoveď doručili v januári, tak od 1. februára by Vám začala plynúť výpovedná doba a skončila by koncom marca. Teda posledný marcový deň by sa oficiálne skončil Váš pracovný pomer. Ak však nemáte vo Vašej pracovnej zmluve uvedené, že v prípade nedodržania výpovednej doby, je od Vás zamestnávateľ oprávnený požadovať peňažnú náhradu, tak ju nemusíte dodržať, poprípade počas jej plynutia môžete ísť napríklad na PN alebo si čerpať dovolenku.    Podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."   Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."   Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."   Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Okamžité skončenie pracovného pomeru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.