Máte
otázku?

Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?

Rozsudkom sudu SR som mal urcene platenie vyzivneho na dceru do 18-teho roku zivota. Ten dovrsila v aprili 2015. Vyzivne platim stale, kedze strednu skolu ukoncila v maji 2016, na vysoku skolu ju neprijali. Teraz je evidovana ako uchadzac o zamestnanie na UPSVaR. Mam stale vyzivovaciu povinnost? Mozem prestat platit vyzivne na zaklade rozsudku alebo musim podat ziadost o zrusenie platenia vyzivneho? Dakujem.

Odpoveď: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?

Dobrý deň, podľa § 62 ods. 1 zákona o rodine, plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. Schopnosť samostatne sa živiť nie je závislá od dosiahnutia plnoletosti dieťaťa ale od všetkých objektívnych a subjektívnych faktorov, ktoré umožňujú Vašej dcére získavať príjem na zabezpečovanie si vlastných životných potrieb. Podľa § 157 Civilného mimosporového poriadku, rozsudok vo veciach výživného plnoletých osôb možno na návrh zmeniť alebo zrušiť, ak sa zmenia pomery. To znamená, že zrušenie vyživovacej povinnosti dosiahnete len súdnym zrušením rozsudku a to až potom, ak vaša dcéra nadobudne schopnosť živiť sa sama.

Trápi vás "Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň,
som rozvedený od roku 2007. Vtedy mal môj syn 4 roky. Od rozvodu pravidelne dodržiavam súdom rozhodnutú výživné. Dnes mi napísala bývala manželka, a požiadala, aby som prestal posielať výživné, keďže náš syn už pracuje. Teraz neviem, ako sa mám zachovať. Myslím si, že ak súd rozhodol o výživnom, mal by aj rozhodnúť o jeho zrušení. Ďakujem. F.

Odpoveď: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 07.03.2023)

Dobrý deň, nie je to tak, ako uvádza Vaša bývalá manželka. Uvádzame tiež, že vzhľadom na okolnosť, že  po dosiahnutí plnoletosti syna výživné treba posielať priamo na bankový účet, ktorého majiteľom je syn, prípadne výživné posielať poštovou poukážkou. Na uvedené nepotrebujete súhlas bývalej manželky ako matky Vášho syna prípadne súdne rozhodnutie.
Pokiaľ ide o zrušenie vyživovacej povinnosti vo vzťahu k synovi, treba kontaktovať Vášho syna a odporúčam spísať dohodu o ukončení platenia výživného z dôvodu, že syn je schopný sám sa živiť a túto dať na schválenie na súd.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj syn, na ktorého platím výživné, už ukončil strednú školu a má zamestnanie s pracovnou zmluvou na dobu neurčitú. Chcel by som vedieť, či musí aj tak súd zrušiť povinnosť platenia výživného. Ďakujem.

Odpoveď: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 01.10.2022)

Dobrý deň,
ak bola Vaša vyživovacia povinnosť stanovená súdom, tak je nutné vyživovaciu povinnosť zrušiť súdom. Preto je potrebné podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti plnoletej osoby. Súdom určené výživné môže zrušiť (a prestať platiť) súd po zistení toho, či je dieťa schopné sa samo živiť. Ak ste so synom v kontakte a viete o tejto záležitosti komunikovať, dá sa to vyriešiť tak, že so synom nebudete musieť ani osobne na pojednávanie.


Podotázka: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Mám otázku. Môj syn je starý 26 rokov a v decembri ukončil vysokoškolské vzdelanie. Je nevyhnutné podať žiadosť o zrušenie vyživovacej povinnosti? Musím ďalej platiť?

Odpoveď: Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 29.01.2020)

Dobrý deň. Pokiaľ bola vyživovacia povinnosť určená v súdnom rozhodnutí, tak na jej zrušenie je nutné opätovné súdne rozhodnutie. Uvedené platí aj vtedy, ak je zrejmé, že už podmienky na platenie výživného pominuli (t.j. ak dieťa nadobudlo objektívnu schopnosť samostatne sa živiť). V opačnom prípade, ak by sa návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti nepodal a jednoducho by sa výživné prestalo platiť, stále by povinnému rodičovi hrozila možnosť podania exekučného návrhu voči nemu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako ukončiť platenie výživného na dieťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.