Máte
otázku?

Žiadosť o rozvod po dohode rodičov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Žiadosť o rozvod po dohode rodičov

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako správne podať žiadosť o rozvod manželstva, z ktorého vzišlo jedno maloleté dieťa vo veku 17 mesiacov. Dieťa chcem mať v mojej starostlivosti. Požadujem výživné na dieťa, a rovnako pre mňa, vo výške 500 eur, keďže z môjho rodičovského príspevku, ktorý je 200 eur, a drobných príjmov si nevieme vyžiť. Žiadosť o rozvod plánujem podať z dôvodu nevery, keďže ma manžel, pracujúci v Nemecku, podvádza minimálne pol roka. Rada by som vedela, ako správne podať žiadosť po dohode, ak by sme sa samozrejme dohodli za týchto podmienok. Vopred ďakujem. S pozdravom,

Odpoveď: Žiadosť o rozvod po dohode rodičov

Dobrý deň, žiadosť o rozvod manželstva po dohode rodičov je ideálne riešenie ak máte dieťa. Musíte však obaja súhlasiť s podmienkami dohody. Dohoda sa bude týkať dieťaťa (výživného, styku, zverenia, zastupovania dieťaťa). V rámci rozvodu sa nerieší výžné na manželku alebo výživné na rozvedeného manžela. Ak by ste sa chceli dohodnúť aj na to, že manžel bude prispievať aj na Vás, túto dohodu si musíte nechať schváliť v inom súdnom konaní.

Najskôr sa porozprávajte s manželom, či bude s dododou súhlasiť, ak áno, pomôžeme Vám s dohodou a návrhom na rozvod. Návrh budete vo Vašom prípade podávať v mieste svojho bydliska (ak manžel žije v zahraničí).

Trápi vás "Žiadosť o rozvod po dohode rodičov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žiadosť o rozvod po dohode rodičov (Rozvod)

Dobrý deň, moja dcéra sa po 17 rokoch manželstva rozhodla pre rozvod. Z manželstva vzišli dve deti. Spoločne sa dohodli, že sa chcú rozviesť a že každý z nich by chcel mať do opatery jedno dieťa. Dôkladne som študovala otázku možnosti rozvodu na základe dohody medzi manželmi na Vašej stránke a našla som u vás dve odpovede. V jednej sa píše, že zákon nepozná inštitút rozvodu na základe dohody medzi manželmi a je potrebné, aby žiadosť o rozvod podal jeden z manželov. No našla som aj odpoveď, kde je uvedené, že takáto dohoda je možná. Zmenilo sa niečo v rámci tejto možnosti? Alebo stále platí, že žiadosť o rozvod podáva jeden z manželov? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Žiadosť o rozvod po dohode rodičov

(odpoveď odoslaná: 11.02.2021)

Dobrý deň,
rozvod dohodou na Slovensku nie je možný. Samozrejme fakticky sa na tom manželia dohodnú, ale z právneho hľadiska manželstvo môže rozviesť iba súd na základe návrhu jedného z manželov. Druhý manžel môže ústne na pojednávaní alebo písomne pred pojednávaním vyjadriť s týmto návrhom súhlas.

Jednoducho sa dá povedať, že hoci sa manželia dohodnú na rozvode, rozviesť ich môže iba súd. Aby súd začal konať, musí jeden z manželov podať návrh na rozvod.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žiadosť o rozvod po dohode rodičov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.