Máte
otázku?

Žiadosť o rozvod manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Žiadosť o rozvod manželstva

Dobrý deň, prosím o radu, ako postupovať pri žiadosti o rozvod manželstva. My so svojím manželom už nefungujeme ako rodina - po dobu piatich rokov nežijeme spolu intímne, nezdieľame spoločnú spálňu, často sa hádame a máme rozdielne názory a záujmy. Spoločne financujeme iba náklady na bývanie, energie a nájom bytu. Stravu pre seba a pre našu dcéru financujem sama z mojich finančných prostriedkov. Máme spolu jednu plnoletú dcéru, ktorá ešte študuje a preto potrebuje finančnú pomoc. O rozvode som sa chcela s manželom rozumne dohodnúť, no bez úspechu. Manžel sa nechce rozvádzať, argumentuje tým, že si každý z nás robí, čo chce a chodí kam chce. Už som mala aj priateľa, ale budúcnosť nášho vzťahu je nejasná, keďže môj rozvod nie je vybavený. Prosím o radu, ako postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Žiadosť o rozvod manželstva

Dobrý deň, v zmysle zákona o rodine môže súd manželstvo rozviesť na návrh niektorého z manželov vtedy, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Zo skutočností uvedených vo Vašej otázke je možné skonštatovať, že vzťahy medzi vami sú naozaj narušené a trvalo rozvrátené. Návrh treba podať na súd, v ktorého obvode ste mali (máte) s manželom posledné spoločné bydlisko. V návrhu je potrebné uviesť všetky podstatné skutočnosti, ktoré viedli k rozvratu Vášho vzťahu. Odporučil by som Vám kontaktovať právnika, aby Vám pomohol s prípravou návrhu, nakoľko má skúsenosti s prípravou takýchto návrhov. Na základe dobre spracovaného návrhu je vysoko pravdepodobné, že manželstvo súd rozvedie už na prvom pojednávaní, výnimočne i bez pojednávania. V prípade, že máte záujem o vypracovanie návrhu môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu uvedeného na našej stránke.

Trápi vás "Žiadosť o rozvod manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žiadosť o rozvod manželstva (Rozvod)

Dobrý deň! Rada by som sa opýtala, či existuje určitá lehota na vytýčenie pojednávania od podania návrhu na rozvod. Pýtam sa, pretože som návrh podala 16.10.2015 a pre absenciu spoločného bydliska s manželom bol spis zaslaný zo súdu v Topoľčanoch na súd v mieste bydliska manžela. Tam bol návrh prijatý 31.12.2015 a doteraz neprišla žiadna odpoveď. Domnievam sa, že manžel sa snaží vyhnúť prebratiu spisu zo súdu a to i napriek existencii podmienečného trestu. Skutočne neviem, či ho to môže nejako ohroziť. Manžel sa vrátil z výkonu trestu, no vôbec nepomáha na údržbe dieťaťa a nemá záujem ani o kontakt. Existuje spôsob, ako môžem urýchliť rozvodové konanie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Žiadosť o rozvod manželstva

(odpoveď odoslaná: 02.03.2016)

Dobrý deň, v žiadnom zákone nemá súd upravenú lehotu na vytýčenie termínu pojednávania. Napriek tomu majú súdy v konaniach týkajúcich sa maloletých detí postupovať prednostne. Vo Vašom prípade predpokladám, že sa momentálne snažia odporcovi doručiť Váš návrh na rozvod manželstva na vyjadrenie. Ak je Vám známa skutočnosť, že odporca úmyselne nepreberá poštu, prípadne sa nachádza na inej adrese, než o ktorej má súd vedomosť, môžete im to oznámiť (najlepšie písomne). Vzhľadom na to, že Vám žiadnym spôsobom neprispieva na výživu vášho spoločného dieťaťa, môžete podať na súd návrh na nariadenie predbežného opatrenia. Súd by predbežným opatrením zaviazal odporcu v nevyhnutnej miere prispievať na výživu maloletého. Ak by ani na základe nariadeného predbežného opatrenia neplatil výživné, mohli by ste voči nemu začať exekučné konanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žiadosť o rozvod manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.