Máte
otázku?

Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu k problematike, ktorá sa týka vyporiadania podielového vlastníctva a bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Pred uzavretím manželstva v roku 2012 sme nadobudli majetok s rovnakým spoluvlastníckym podielom (50:50), konkrétne byt A v hodnote 54 000 €. Keďže byt bol kupovaný od jedného známeho, v zmluve je uvedená len "symbolická" cena 20 000 €, a nie reálna cena, ktorú sme zaň zaplatili. Byt A sme po celý čas prenajímali a nebývali v ňom. Po uzavretí manželstva sme v januári 2014 kúpili byt B v hodnote 65 000 €. Po určitom čase sme sa, bohužiaľ, nepohodli a došlo k rozvodovému konaniu. Momentálne dochádza k vyporiadaniu spoločného majetku nadobudnutého pred a počas manželstva. Radi by sme sa o tom dohodli, no nie vždy je takáto dohoda jednoduchá a občas jedna zo strán začne niečo vymýšľať. Navrhovali sme, že si ponechám byt B, ktorý bol nadobudnutý počas manželstva, a môj exmanžel by si ponechal byt A, ktorý bol nadobudnutý pred uzavretím manželstva. Právnik navrhol riešenie v podobe dohody o započítaní pohľadávok, podľa ktorej by som musela exmanželovi doplatiť sumu vo výške 5 500 €. Mám otázku týkajúcu sa môjho potenciálneho daňového záväzku v oboch prípadoch, alebo či zákon posudzuje tieto situácie spolu a či mi vôbec vzniká daňový záväzok. Druhá situácia, ktorú navrhol môj exmanžel, spočíva v tom, že by kúpna cena v zmluve za byt A bola nastavená na 1 €. Neviem, či tým chce dosiahnuť vyhnutie sa daňovému zaťaženiu. Ďakujem vopred.

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné vedieť, že daňová povinnosť z príjmu fyzickej osoby vlastníkovi nehnuteľnosti vzniká pri prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Vo Vašom prípade, však nedochádza ku klasickému prevodu vlastníckeho práva. Obaja ste vlastníkmi oboch nehnuteľnosti (pri prvom byte podielovým a pri druhom bezpodielovým). V takom prípade, ak dôjde medzi Vami k uzatvoreniu dohody o určitom spôsobe vyporiadania BSM a podielového spoluvlastníctva, nepôjde o prevod vlastníckeho práva. Ide iba o premenu podstaty Vášho majetku (tzn. že nehnuteľný majetok premeníte na peňažný majetok). Váš majetok sa týmto úkonom žiadnym spôsobom nerozširuje, iba dochádza k jeho premene. Z toho dôvodu ani jednému z Vás nevznikne daňová povinnosť v zmysle zákona o dani z príjmu fyzických osôb. Rovnako považujem za dôležité upozorniť na skutočnosť, že aby mohlo dôjsť k zápisu vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností je potrebné pri dohodách o vyporiadaní podielového spoluvlastníctva a BSM dodržať písomnú formu.

Trápi vás "Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázku. Po rozvode sa bezpodielové vlastníctvo bytu stalo podielovým vlastníctvom oboch manželov. Som aj po troch rokoch podielovým vlastníkom bytu? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

(odpoveď odoslaná: 01.02.2022)

Dobrý deň,

pokiaľ Vaše bezpodielové spoluvlastníctvo, ktorého predmetom mal byť aj spomínaný byt, zaniklo rozvodom manželstva, a Vy ste s Vašou bývalou manželkou počas následnej trojročnej lehoty plynúcej od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, Vaše zaniknuté spoločné spoluvlastníctvo nevysporiadali dohodou a počas tejto lehoty nebola ani podaná žaloba na súd na jeho vyporiadanie, platí o spôsobe jeho vyporiadania ust. § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka. V jeho zmysle platí, že pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. Za daných podmienok je byt potom vo Vašom podielovom spoluvlastníctve o veľkosti podielov 1/2 pre každého z bývalých manželov. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM (Spoluvlastníctvo)

Bola som vlastníčkou 1/2 nehnuteľnosti (získanej darom). Podielové spoluvlastníctvo sme sestrou vysporiadali prostredníctvom Zmluvy o zrušení a vysporiadaní podielového spoluvlastníctva a stala som sa vlastníčkou celej nehnuteľnosti.
Moja otázka znie: patrí polovica, ktorú sme vysporiadali so sestrou počas môjho manželstva, do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, alebo iba do môjho výlučného vlastníctva? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

(odpoveď odoslaná: 28.01.2020)

Dobrý deň, 

pokiaľ na úhradu za nadobudnutý podiel, ktorý na Vás prešiel na základe zmluvy o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva, boli použité prostriedky patriace do BSM, potom aj podiel na nehnuteľnosti patrí do BSM.

Citujeme z uznesenia NS SR,sp. zn. : 3Cdo/197/2017 :

" ...Ak teda podľa dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, ktorá bola uzavretá medzi jedným z manželov a treťou osobou, nadobudol spoluvlastnícky podiel tento manžel, stáva sa ním nadobudnutý spoluvlastnícky podiel (bez zreteľa na to, že nadobúdateľ v takejto dohode prejavil vôľu nadobudnúť do vlastníctva celú vec), za ktorý bola podľa ustanovenia § 142 ods. 1 Občianskeho zákonníka vyplatená finančná náhrada, predmetom BSM (pravda, za predpokladu, že táto náhrada bola vyplatená aspoň sčasti z finančných prostriedkov manželov v BSM). To isté platí v prípade, že k zrušeniu a vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva došlo súdnym zmierom uzavretým v zmysle § 99 Občianskeho súdneho poriadku. 23. V danom prípade súdy vychádzali z toho, že spoluvlastnícky podiel 1/2 sporných nehnuteľností nadobudol žalovaný počas trvania manželstva titulom jeho dohody so sestrou, ktorá bola obsiahnutá v súdnom zmieri. V konaní nebolo sporné, že v zmysle tejto dohody vyplatil žalovaný svojej sestre finančnú čiastku, na úhradu ktorej boli použité prostriedky patriace do BSM žalobkyne a žalovaného.

So zreteľom na právne úvahy vyjadrené vyššie v spojitosti s judikátom R 49/1973 najvyšší súd dospel k záveru, podľa ktorého skutočnosť, že žalobkyňa nebola účastníčkou súdneho konania, v priebehu ktorého žalovaný prejavil vôľu nadobudnúť spoluvlastnícky podiel 1/2 sporných nehnuteľností a v nadväznosti na to došlo k uzavretiu predmetného súdneho zmieru, nevylučuje nadobudnutie tohto spoluvlastníckeho podielu do BSM žalobkyne a žalovaného."


Podotázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o radu. Akým spôsobom sa delia nehnuteľnosti, ktoré boli nadobudnuté do vlastníctva pred manželstvom? Môj exmanžel dostal od svojich rodičov byt, ktorý je na jeho meno. To sa stalo v období, kedy sme už spolu boli vo vzťahu, ale ešte sme neboli manželia. Niekoľko rokov pred too, ako sme sa vzali, sme sa rozhodli splatiť hodnotu bytu jeho rodine. Prispievali sme na to rovným dielom a so splátkami sme pokračovali aj počas nášho manželstva. Mám v takom prípade, aj keď nie som uvedená v katastri ako vlastníčka, podielové vlastníctvo na tejto nehnuteľnosti?

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

(odpoveď odoslaná: 29.12.2019)

Dobrý deň, 
v otázke neuvádzate či vo veci úhrady splátok bola spísaná nejaká zmluva o uzatvorení budúcej zmluvy, z ktorej by vyplývala povinnosť manžela po ich úhrade previesť na Vás ako manželku podiel na nehnuteľnosti. Tiež neuvádzate kedy došlo k rozvodu manželstva - kedy nadobudol právoplatnosť rozsudok o rozvode manželstva. 

Keďže v otázke neuvádzate komu ste uhradzovali splátky, možnosti sú nasledovné :

1./ Ak nebola spísaná žiadna zmluva, z ktorej by vyplývala Vaša povinnosť uhradzovať splátky napr. na základe zmluvy o uzatvorení budúcej zmluvy, vykonávaním úhrady splátok ste v podstate splácali nehnuteľnosť vo výlučnom vlastníctva manžela. Keďže v otázke neuvádzate kedy došlo k rozvodu manželstva  a či bezpodielové spoluvlastníctvo (BSM) bolo vyporiadané, platí ust. § 149 a nasl. Obč. zákonníka :
"§ 149 : (1) Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150. /pozn. viď ďalej/
(2) Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali.
(3) Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd.
(4) Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.
(5) Ak sa po vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov rozhodnutím súdu alebo dohodou objaví majetok, ktorý nebol zahrnutý v rámci vyporiadania, platí preň domnienka uvedená v odseku 4."
§ 149a : Pokiaľ sa dohody medzi manželmi podľa ustanovení § 143 a 149 týkajú nehnuteľností, musia mať písomnú formu a nadobúdajú účinnosť vkladom do katastra.
§ 150 : Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

T.j. : Ak od rozvodu neuplynuli 3 roky, je potrebné podať návrh na súd o vyporiadanie BSM a v rámci konania si budete môcť uplatňovať úhradu splátok na výlučný majetok manžela.


2./ Ak splátky boli uhradzované pôvodnému vlastníkovi nehnuteľnosti bez akéhokoľvek zmluvného základu, t.j. : rodičom manžela ako darcom, potom na strane prijímateľa splátok došlo k bezdôvodnému obohateniu keďže sme názoru, že nebol právny dôvod, aby ste im uhradzovali cenu nehnuteľnosti, ktorú darovali svojmu synovi.
Predpokladáme, že s darcami ako pôvodnými vlastníkmi nehnuteľnosti nemáte spísanú žiadnu zmluvu, a preto do úvahy prichádza len žaloba vydanie bezdôvodného obohatenia.

 

Ako sme uviedli vyššie, z dôvodu, že otázka neobsahuje údaj o tom, komu boli splácané splátky (bývalý manžel ako obdarovaný alebo pôvodný vlastník nehnuteľnosti ako darca), ako ani ich právny základ, odporúčame kontaktovať advokáta, keďže ak splátky boli splácané pôvodnému vlastníkovi nehnuteľnosti - darcovi - ide na strane darcov o bezdôvodné obohatenie, kde platí premlčacia doba 2 max. 3 roky podľa ust. § 107 Obč. zákonníka.

V prípade záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer, mám otázku: Ako môžem vysporiadať majetok po rozvode v prípade, keď podielové vlastníctvo je 50-50? Nehnuteľnosť bola zakúpená pred uzavretím manželstva za symbolickú sumu 1 €. Pri kúpe bola jej hodnota 48 000 € a s mojou pomocou bol pred uzavretím manželstva na jej obnovu vybavený úver vo výške 30 000 €. Po rozvode v dome býva môj exmanžel a moja exsvokra má zmluvu o doživotnom užívaní nehnuteľnosti. Ja som sa z domu vysťahovala s deťmi.

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

(odpoveď odoslaná: 03.12.2018)

Dobrý deň, v rámci každého vyporiadania podielového spoluvlastníctva sa pri nehnuteľnostiach vychádza z aktuálnej trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Preto nie je rozhodujúce za koľko ste dom nadobudli do svojho vlastníctva (pri prevode za 1,- € si dovoľujeme poukázať na to, že tento právny úkon môže byť posúdený ako neplatný, nakoľko išlo zrejme o disimulovaný úkon). V rámci vyporiadania podielového spoluvlastníctva je nutné v súčasnosti zistiť trhovú hodnotu nehnuteľnosti a prípadný zostatok spoločného úveru. Pri úvere tiež nie je rozhodujúce koho pomocou bol tento úver nadobudnutý, ale kto je voči banke ako veriteľovi evidovaný ako dlžník. Bežne sa postupuje tak, že hodnota nehnuteľnosti sa vydelí 2 a zároveň sa vydelí aj zostatok úveru. Po odpočítaní polovice zostatku úveru od polovice hodnoty nehnuteľnosti zistíte, na akú sumu máte nárok pri vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Je možné pritom zohľadniť aj spôsob platenia splátok... Vyporiadanie sa vždy vykoná v širšom zmysle, je tam možné započítať aj ďalšie vzájomné nároky vyplývajúce z podielového spoluvlastníctva.


Podotázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM (Spoluvlastníctvo)

S manželom sme už asi pol roka odlúčení. Manžel momentálne žije v podnájme a plánuje si kúpiť byt, avšak nechce sa rozviesť. Preto ma žiada, aby sme pred notárom spísali zmluvu o zúžení BSM, keďže má v pláne požiadať o hypotekárny úver na tento byt. Moja otázka je, čo sa stane v prípade, ak sa manželovi niečo pritrafí a naše maloleté dieťa zdedí jeho dlhy. Neviem, či by som mala trvať najprv na rozvode, alebo nemusím mať strach a ani ja, ani moja maloletá dcéra (10 rokov) nebudeme nútení niesť zodpovednosť za jeho dlhy. Ďakujem za rýchlu odpoveď.

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

(odpoveď odoslaná: 26.11.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Podľa ust. Občianskeho zákonníka platí :

"§ 143a :
(1)  Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku. 
(2) Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva. 
(3) Dohoda podľa odsekov 1 a 2 vyžaduje formu notárskej zápisnice. Manželia sa môžu voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa. 

§ 147 :
(1) Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. 
(2) To neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa ustanovení § 143a, pokiaľ táto pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. 

§ 149a : Pokiaľ sa dohody medzi manželmi podľa ustanovení § 143 a 149 týkajú nehnuteľností, musia mať písomnú formu a nadobúdajú účinnosť vkladom do katastra."
 

2./Na základe predmetnej dohody o zúžení BSM manžel nadobudne byt do svojho výlučného vlastníctva  a Vy ako jeho manželka nebudete niesť ani zodpovednosť za to, že prípadne by nesplácal úver. Dohodu o zúžení BSM bude však z jeho strany potrebné predostrieť banke, to je podsttané.
Pokiaľ sa dohoda o zúžení BSM týka nehnuteľností, nezabudnite túto dohodu o zúžení BSM zavkladovať do katastra v súlade  s ust. § 149a/ Obč. zákonníka.
3./ V prípade, že by manžel nesplácal úver, nebudete niesť zodpovednosť za nesplácanie dlhu voči banke, banka však o dohode musí vedieť preukázateľne, teda manžel musí o uvedenej dohode informovať banku.

4./ Pre prípad, že by manžel v čase splácania úveru zomrel, v dedičskom konaní budete môcť dedičstvo odmietnuť. 

Len poznamenávame, že nakoľko tento nový byt zakúpený Vašim manželom nebude spadať do BSM, dedičom budete spolu s dcérou v podiele 1/2 k celku. V prípade, že na nehnuteľnosti by viazol dlh a nechceli by ste ho splácať, budete môcť dedičstvo odmietnuť, ale dedičstvo možno odmietnúť len ako celok - teda aktíva aj pasíva dedičstva.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, veľmi pekne Vám ďakujem za odbornú radu, ktorá mi veľmi pomohla. Určite napíšem pozitívnu referenciu na Vašu kanceláriu. Po preštudovaní mojich dokumentov som dúfala, že by sme nemuseli platiť daň pri vyporiadaní. Neviete mi to však najprv potvrdiť, pretože ešte nie sme vlastníkmi nehnuteľnosti už 5 rokov. Taktiež podľa prevodu vlastníckeho podielu by cena za polovicu bytu bola vyššia ako cena uvedená v pôvodnej kúpnej zmluve. Chcela by som sa ešte opýtať na Váš názor. Myslíte, že by malo nejaký význam žiadať od môjho bývalého manžela stanovenie symbolickej kúpnej ceny za byt v hodnote 1€? Ešte raz Vám ďakujem a prajem príjemný slnečný deň. S pozdravom.

Odpoveď: Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM

(odpoveď odoslaná: 04.07.2016)

Dobry den, ak spojite zmluvu o vysporiadani BSM so zmluvou o vysporiadani podieloveho spoluvlastnictva a dohodnete sa na tom, ze Vam doplatite manzelovi 5500 eur, potom sa Vy nemate preco riesit dan z prijmu alebo zdravotne odvody pri prevode.

Do zmluvy nie je potrebne dopisovat ceny nehnutelnosti. 

Inak predaj za 1 euro je povazovany za darovanie. Vyhnite sa uvadzaniu sum do zmluvy.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyporiadanie podieloveho vlastnictva a BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.