Máte
otázku?

Možno napadnúť vydržanie pozemku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

Bývam na dedine a som vdova. Vlastním rodinný dom, ktorý je výlučne v mojom vlastníctve a mám k nemu list vlastníctva. Na pozemok, na ktorom tento dom stojí, však nemám list vlastníctva. Zastavaná plocha - nádvorie, na ktorom stojí môj dom, bola v 60. rokoch minulého storočia vytvorená ako parcela katastrálneho územia, a to ako časť z pôvodnej "E"-parcely. Túto zastavanú parcelu katastrálneho územia užívam, ak započítam celú generáciu, aj s mojim manželom takmer 70 rokov. V minulom roku som zistila, že spomínanú "E"-parcelu bez geometrického plánu cez osvedčenie vydržala osoba, ktorá je vzdialená príbuzná neznámym prvotným vlastníkom zapísaných v pozemkovej knihe od roku 1905. Týmto spôsobom sa dostala aj do parcely katastrálneho územia pod mojim domom. Chcela by som podotknúť, že táto osoba, ktorá si vydržala nielen moju čiastkovú zastavanú parcely katastrálneho územia, ale aj celú pôvodnú "E"-parcelu, túto parcelu nikdy neužívala, nikdy neprejavila vzťah k jej obhospodarovaniu, ako je kosenie trávy, postavenie oplotenia a podobne. Ide o parcelu v intraviláne obce. Môžem napadnúť toto osvedčenie, respektíve aký spôsob zvoliť? Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

Dobrý deň, vzhľadom na skutočnosť, že spomínaná osoba splnila všetky formálne podmienky pre vydanie osvedčenia o vydržaní, dôvodne sa možno domnievať, že splnila zákonné požiadavky pre vydržanie pozemku. Nie je vylúčené, že ste predmetnú nehnuteľnosť ešte pred ňou vydržala Vy resp. Váš právny predchodca (predok). V takom prípade by vlastnícke právo Vašej vzdialenej príbuznej bolo vylúčené. Pokiaľ zastávate tento názor, máte právo domáhať sa určenia vlastníckeho práva súdnou žalobou o určenie vlastníctva k pozemku pod rodinným domom. 

Trápi vás "Možno napadnúť vydržanie pozemku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či existuje premlčacia doba pre vydretie pozemku. Zistili sme, že sused vydržal podiel na našej záhrade v roku 2019, ale dozvedeli sme sa o tom až teraz. Je možné toto vydretie napadnúť na súde, alebo sa aj tu uplatňuje premlčacia doba, podobne ako pri predkupnom práve? Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 09.04.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade nie je možné napadnúť  samotné vydržanie, ale je potrebné podať žalobu o určenie vlastníckeho práva, pričom v zmysle ust. § 137  písm. c/ Civilného sporového poriadku :

"Obsah žaloby

"Žalobou možno požadovať, aby sa rozhodlo najmä o

a) splnení povinnosti,

b) nároku na usporiadanie práv a povinností strán, ak určitý spôsob usporiadania vzťahu medzi stranami vyplýva z osobitného predpisu,

c) určení, či tu právo je alebo nie je, ak je na tom naliehavý právny záujem; naliehavý právny záujem nie je potrebné preukazovať, ak vyplýva z osobitného predpisu, alebo

d) určení právnej skutočnosti, ak to vyplýva z osobitného predpisu."

 

Pokiaľ ide o premlčanie, platí ust. § 100 ods. 2 Občianskeho zákonníka :

 

"Premlčujú sa všetky majetkové práva s výnimkou vlastníckeho práva. Tým nie je dotknuté ustanovenie § 105. Záložné práva sa nepremlčujú skôr, než zabezpečená pohľadávka."

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom pozemku, ktorý patril mojim predkom. V minulosti bol zrejme možné získať pozemky na základe osvedčenia. Domnievame sa, že náš pozemok vyvlastnil pán, ktorý sa o tieto pozemky nikdy nestaral a nemá nič spoločné s našou rodinou. Písomné dokumenty týkajúce sa týchto dohôd už neexistujú, existujú však stále žijúci svedkovia, ktorí môžu potvrdiť hospodárenie mojich predkov na danom pozemku. Je z legislatívneho hľadiska možné zpochybniť platnosť tohto osvedčenia aj bez akéhokoľvek písomného podkladu, alebo sme o pozemok už definitívne prišli? Tento pán vyvlastňoval na základe osvedčení aj iné pozemky vo veľkom na seba a postupne takmer celú svoju rodinu. Celkom sa divím, že mu to prešlo.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 11.07.2023)

Dobrý deň, v prípade, že máte podozrenie na nezrovnalosti v súvislosti s vlastníckymi právami k pozemku, je možné podať návrh na určenie vlastníckych práv. To môže byť realizované aj bez existujúcich písomných dokladov. Vo všeobecnosti však musíte dokázať, že máte právny záujem na tom, aby sa táto otázka preskúmala. Na Slovensku existujú určité pravidlá ohľadom platnosti a účinnosti osvedčení o vlastníctve a tieto môžu byť základom na preskúmanie platnosti takéhoto osvedčenia. Ak sa napríklad ukáže, že osvedčenie bolo vystavené na základe nesprávnych alebo falšovaných údajov nemôže byť na základe neho nadobudnuté vlastníctvo. Odporúčame skontaktovať advokáta, ktorý sa na to bližšie pozrie a určí postup. 


Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Zdedila som polovicu parcely po zosnulej matke na Slovensku, kde som sa, ako maloletá, narodila a bývala v roku 1961. Druhú polovicu vlastnil otec. Po rokoch som sa pokúsila prepísať aj otcovu časť po jeho smrti. Zistili sme, že na katastri bol pozemok prepísaný na nových majiteľov, a to aj moja a otcova časť. Na katastri mi povedali, že na základe vydržania pozemku mám možnosť získať parcelu späť. Prosím o radu, ako postupovať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2019)

Dobrý deň,

vy ako oprávnený dedič, ste zdedili nehnuteľnosť, kde ste podľa nášho názoru vlastníkom. V tomto prípade je potrebné zistiť, či noví majitelia vedeli o tom, že na pozemkoch sú iní vlastníci ako oni sami. Avšak v dnešnej dobe je možné zistiť vlastníka parcely z katastra nehnuteľností. Na základe tejto skutočnosti si dovolíme tvrdiť, že noví majitelia neboli dobromyseľný a kataster vlastnícke právo vydržaním nemal zapísať. Pre vydržanie platí nasledovné:

Podmienky vydržania vlastníckeho práva upravuje § 134 a nasl. Občianskeho zákonníka. V zmysle tohto ustanovenia platí, že  oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť.

Nemožno pritom nadobudnúť vlastníctvo k veciam, ktoré nemôžu byť predmetom vlastníctva, alebo k veciam, ktoré môžu byť len vo vlastníctve štátu alebo zákonom určených právnických osôb. Zároveň sa do vydržacej doby sa započíta aj doba, po ktorú mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca.

Podstata vydržania

Vydržanie je osobitným spôsobom nadobúdania (najčastejšie) vlastníckeho práva, pričom subjektom vydržania môže byť ako fyzická, tak i právnická osoba. Vlastnícke právo sa nadobúda tým, že držiteľ má nepretržite v oprávnenej držbe predmet spôsobilý na vydržanie (v danom prípade nehnuteľnosti) po zákonom ustanovenú dobu (10 rokov).

Pokiaľ by ste chceli parcely naspäť a neviete ako je možné, že sú na nich noví majitelia, odporúčame Vám domáhať sa určenia vlastníckeho práva súdnou žalobou o určenie vlastníctva k nehnuteľnostiam. Upozorňujeme však na to že súdne konanie je spojené s rôznymi poplatkami alebo nákladmi. Vaše tvrdenia a skutočnosti je potrebné dostatočne podložiť, aby ste svoje vlastníctvo dokázali obhájiť pred súdom. 


Trápi vás "Možno napadnúť vydržanie pozemku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám problém s pozemkom pri dome, z ktorého vlastním 7/8. Zvyšnú 1/8 vlastní osoba, ktorá ju nadobudla dedičstvom po svojej matke v roku 2001. Matka však podiel získala vydržaním, čo bolo neoprávnené v dobe ROEPu v roku 1998. Ani nepoužívala pozemok, ani nemala právny nárok na neho po svojich predkoch. Po upozornení na chybu toto uznala, no nestihla ju už napraviť. Došlo k zámene osôb na základe totožnosti mien. Pôvodný vlastník emigroval do zahraničia v roku 1920. Súčasná vlastníčka odmieta uznať tento omyl a je ochotná odpredať svoj podiel len za trhovú hodnotu. Môj otec, ktorý pozemok reálne užíval celý svoj život (1929-2017), mi v roku 2003 predal svoj podiel - 7/8. Je možné opraviť túto situáciu právnou cestou (zrušenie rozhodnutia, žaloba, vydržanie) tak, aby som vlastnila pozemok v celosti? Ja osobne tu žijem od roku 1965. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 03.12.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme odpoveď :
Z otázky nám vychádza, že Váš otec, ktorý zomrel  v roku 2017, od ktorého ste odkúpili jeho podiel  7/8 v roku 2003 a zrejme Váš otec celý život pozemok aj užíval, teda aj dotknutú 1/8.

Vydržanie ako také nie je možné napadnúť na súde žalobou. 

Sme názoru, že máte dve možnosti ako postupovať :
1./ Podať návrh na prísl. katastrálny odbor o § 59 o oprave chýb v katastrálnom operáte. 
"Konanie o oprave chyby je konanie, v ktorom okresný úrad opravuje chybné údaje katastra, ktoré vznikli jeho vlastnou činnosťou alebo činnosťou iných štátnych orgánov, notárov alebo iných osôb na základe chybných podkladov okresného úradu. Oprava chyby sa vykoná zápisom do katastra na základe rozhodnutia o oprave chyby alebo protokolu o oprave chyby. 

2./ Ak by oprava nebola vykonaná  budete musieť podať žalobu na súd u určenie vlastníckeho práva  a bude potrebné preukázať naliehavý právny záujem.

Odporúčame kontaktovať advokáta.
 


Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, od roku 1990 som bol spoluvlastníkom pozemku v pomere 7/12. Zvyšných 5 podielov na listine vlastníctva patrilo mojim zosnulým strýkom a tetám. Keďže som sa nedokázal dopátrať, kto sú ich dediči, rozhodol som sa tých, ktorí sa po viac než 25 rokoch objavili na listine vlastníctva, osloviť a ponúknuť im odkúpenie ich podielov. Toto sa aj udialo. Napriek tomu ešte ostali traja, z ktorých dvaja zomreli bez dedičov a jeden, ktorý bol už tiež mŕtvy, ale jeho dedičov som nepoznal. Údajne kvôli ochrane osobných údajov som sa k nim nedopracoval. Aby som mohol nakladať s pozemkom, hlavne s časťou, ktorú som vysporiadal, rozhodol som sa pozemok vydržať, čo sa mi aj podarilo za pomoci svedkov, ktorí svedčili o mojom nároku na notárskom úrade. Teraz sa ale ozval jeden pán s absolútne iným menom než môj strýko. Tvrdí, že je dedičom pozemku a vyhráža sa trestným oznámením proti tým, ktorí svedčili u notára. Takisto chce súdnou cestou žiadať o vrátenie jeho jednej dvanástiny. Chcel by som vedieť, akú šancu má uspieť v súdnom spore alebo v prípade podania trestného oznámenia. Ďakujem. J. G.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 16.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Osobe, ktorá sa Vám ozvala ako podielový spoluvlastník pôvodného pozemku, nemôžete zabrániť v tom, aby podala trestné oznámenie na svedkov, ktorý podali čestné vyhlásenia v konaní o vydanie osvedčenia o vydržaní.

Teoreticky by sa mohlo by sa jednať o spáchanie trestného činu podľa ust. §§ 221 a 375 Trestného zákona - trestný čin podvodu a trestný čin poškodzovania cudzích práv. Teda jedná sa o trestnoprávnu zodpovednosť týchto osôb, ktoré podali čestné vyhlásenie. V trestnom konaní sa nerieši otázka vlastníckeho práva.

Mohol by prípadne podať aj žalobu na súd ale nie ohľadom neplatnosti osvedčenia o vydržaní, ale pre určenie vlastníckeho práva, že nehnuteľnosť patrí do dedičstva.  

Vaša úspešnosť v prípadnom súdnom konaní bude závisieť od toho, či svedkovia podali čestné vyhlásenia v súlade so zákonom a skutkovým stavom. 

V prípade, že by bola podaná žaloba, môžete nás kontaktovať na hlavný email podľa postupu na úvodnej stránke našej advokátskej kancelárie.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2008 som od poľnohospodárskeho družstva kúpil kravín, avšak bez súvysiaciho pozemku. Postupne som získaval pozemky (parcelu E) od asi 12 vlastníkov o celkovej rozlohe 20 árov, ktoré som predefinoval do kategórie C ako dvor a stavbu. Nezískal som však 22 m2 pod budovou. Roh budovy presahuje na iný pozemok s výmerou 1800 m2, ktorý má 6 spoluvlastníkov. Získanie 22 m2 od 6 vlastníkov je komplikované. Pred dvoma rokmi sa mi však podarilo kúpiť 1/32 podiel, čo predstavuje približne 172 m2, od jedného zo spoluvlastníkov. Toto sa však ostatným spoluvlastníkom nepáči a vyhrážajú sa ústavným súdom. Chcel by som sa spýtať, či existuje možnosť získať tých 22 m2 vydržaním, keďže ich užívam už 10 rokov a oni tam nikdy neboli. Za odpoveď ďakujem veľmi pekne. S pozdravom, K.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 16.09.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Z otázky vyplýva, že máte vedomosť o tom, že pozemok nebol predmetom kúpnopredajnej zmluvy z roku 2008, kedy ste od poľnohospodárskeho družstva odkupovali budovu kravína.

Vzhľadom na uvedené, že aj keď pozemok užívate, nespĺňate podmienky vydržania, keďže oprávneným držiteľom môže byť len ten, kto je so zreteľom na všetky okolnosti dobromyseľný v tom, že mu pozemok patrí. 

Pokiaľ ste odkúpili podiel 1/32 vo výmere 172 m2 a nebolo dodržané predkupné právo ostatných podielových spoluvlastníkov, je pravdou že sa voči Vám môže domáhať predaja nehnuteľnosti s tým, že ak sa nedohodnete, môže svoje právo uplatniť cestou súdu alebo svoje právo neuplatní a predkupné právo voči Vám mu zostáva.

Nevieme aká je konkrétna situácia v teréne a zasahovanie Vašej budovy do susedného pozemku, ale riešením je, aj keď možno trochu absurdným, stavebná úprava Vašej budovy.

 

 


Trápi vás "Možno napadnúť vydržanie pozemku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň. Môj problém spočíva v tom, že môj dedo chce darovať pozemky svojim vnúčatam. Pri prepise jednotlivých pozemkov sme zistili, že jeden z nich už nie je v jeho vlastníctve. Žiaľ, už nemá od neho list vlastníctva. Na tomto liste vlastníctva sa zrazu objavil jeden pán, ktorý ani nepochádza z tej oblasti. Dokonca má pozemok vo vlastníctve 1/1, hoci predtým bol pozemok v spoluvlastníctve. Titul nadobudnutia potvrdzuje osvedčenie, ktoré mu podpísal starosta. Moja otázka znie: Je možné, aby som sa sama dopátrala k tomu, ktorí vlastníci boli zapísaní na liste vlastníctva predtým? Môže mi s tým pomôcť priamo kataster? Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 27.07.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku zasielame nasledovnú odpoveď :


I./ Vo veci evidencie súčasného aj predchádzajúceho stavu konkrétneho pozemku je potrebné obrátiť sa na katastrálny odbor Okresného úradu a požiadať o vydanie kópie originálu listu vlastníctva, kde bude vyznačený súčasný aj predchádzajúci vlastníci nehnuteľnosti.

 

II./ Titul nadobudnutia osvedčenie : Samotný titul nadobudnutia terajším vlastníkom na základe vydržania budete musieť napadnúť žalobou na súde a to žalobou o určenie vlastníckeho práva a preukázať naliehavý právny záujem v zmysle ust. § 137 Civil. sporového poriadku.


Zrejme zo strany notára resp. účastníka konania o vydržaní došlo k pochybeniu resp. nepravdivému uvedeniu rozhodujúcich skutočností potrebných pre vydržanie.


Podľa § 63 zákona o notároch a notárskej činnosti osvedčenie vyhlásenia o vydržaní musí okrem všeobecných náležitostí notárskej zápisnice obsahovať 
a) vyhlásenie účastníka, že splnil podmienky vydržania podľa osobitného predpisu, najmä okolnosti odôvodňujúce začatie oprávnenej držby, trvanie a nepretržitosť držby. K vyhláseniu účastník dokladá 
1. vyjadrenia osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu, alebo ich právnych nástupcov, ak sú tieto osoby známe, že nemajú k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady; pravosť podpisu osôb na vyjadrení musí byť úradne osvedčená, /naša pozn. : tento doklad zrejme doložený nebol/
2. vyjadrenie obce, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza, že vznikom vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu nie sú dotknuté jej oprávnené záujmy, 
3. vyjadrenie právnickej osoby, ktorá je príslušná na správu nehnuteľností podľa osobitného predpisu alebo má právo nakladať s nehnuteľnosťami podľa osobitného predpisu, že nemá k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady, ak ide o nehnuteľnosti mimo zastavaného územia obce, 
b) označenie dôkazov, ktoré boli notárovi predložené na potvrdenie osvedčovaných skutočností, 
c) uvedenie dňa, ktorým účastník nadobudol vydržaním vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu. 

Platí, že ak sa obec nevyjadrí do troch mesiacov od doručenia žiadosti o vyjadrenie, má sa zato, že záujmy obce nie sú dotknuté. 

 

 

Žalovaným v konaní bude terajší vlastník evidovaný na liste vlastníctva. Môžete sa pokúsiť aj o zmierčie riešenie sporu podľa okolností Vášho prípadu s terajším vlastníkom zapísaným na liste vlastníctva.

Odporúčame obrátiť sa na advokáta za účelom podania žaloby.

©


Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, sme spoluvlastníkmi pozemku. Iní spoluvlastníci predali svoje podiely osobe, ktorá nie je spoluvlastníkom. Nevieme, či týmto krokom neboli porušené naše záujmy, keďže sme neboli oslovení ako spoluvlastníci na odkúpenie a predaj bol ponúknutý tretímu subjektu, ktorý nie je spoluvlastníkom. Nevieme, či sme ako spoluvlastníci nemali predkupné právo a či nie je táto zmluva napadnuteľná. Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 12.06.2018)

Dobrý deň. Občiansky zákonník v ustanovení § 140 konštruuje zákonné predkupné právo pre spoluvlastníkov. Podľa tejto normy platí, že: "Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Vychádzajúc zo zadanej otázky sa možno domnievať, že predkupné právo porušené bolo. Pre relevantné posúdenie tejto otázky je však potrebné posúdiť aj to, či prevod spoluvlastníckych podielov nebol vykonaný na nadobúdateľa, ktorý je blízkou osobou (blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu). Ak by totiž išlo o blízku osobu, v takom prípade je uplatnenie predkupného práva vylúčené.

Naopak, ak by o blízku osobu nešlo, zmluva o prevode by bola relatívne neplatným právnym úkonom a bolo by možné dovolať sa jej neplatnosti. Rovnako by bolo možné analogicky využiť aj ustanovenie § 603 ods. 3 Občianskeho zákonníka, ktoré hovorí: "Ak sa predkupné právo porušilo, môže sa oprávnený buď od nadobúdateľa domáhať, aby mu vec ponúkol na predaj, alebo mu zostane predkupné právo zachované."


Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám záujem kúpiť pozemok o rozlohe približne 4 árov, ktorý nemá založený list vlastníctva. Pozemok je zarastený a je vidieť, že ho desaťročia nikto nepoužíva. Nachádza sa na okraji dediny. Prosím, poraďte mi, ako postupovať ďalej, pokiaľ ani katastrálny úrad nepozná vlastníkov. Ďakujem. S úctou.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 03.07.2017)

Dobrý deň. V zásade vždy, keď kataster nehnuteľností nepozná vlastníkov určitých pozemkov, tzn., ak ide o neznámych, resp. nezistených vlastníkov, s takýmito pozemkami nakladá Slovenský pozemkový fond. Previesť vlastnícke právo k takýmto pozemkom však môže len v zákonom vymedzených prípadoch (§ 19 ods. 3 zákona č. 180/1995 Z.z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v platnom znení):

a) účel, na ktorý možno pozemok vyvlastniť podľa osobitného predpisu,

b) rozhodnutie o zriadení priemyselného parku podľa osobitného predpisu,

c) usporiadanie vlastníctva k pozemkom zastavaným stavbami do 24. júna 1991 na účely poľnohospodárskej výroby,

d) usporiadanie vlastníctva k pozemkom zastavaným stavbami vo vlastníctve štátu slúžiacim ozbrojeným silám Slovenskej republiky,

e) usporiadanie vlastníctva k pozemkom zastavaným stavbami vybudovanými vo verejnom záujme,

f) usporiadanie vlastníctva k pozemkom zastavaným inými stavbami, ako sú uvedené v písmenách c) až e), a zabezpečenie nevyhnutného prístupu k nim,

g) usporiadanie vlastníctva k pozemkom zastavaným stavbami vo vlastníctve obcí alebo vyšších územných celkov, ktoré prešli do ich vlastníctva podľa osobitných predpisov, kúpnou zmluvou alebo zámennou zmluvou.


Trápi vás "Možno napadnúť vydržanie pozemku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno napadnúť vydržanie pozemku? (Občianske právo)

Naša mama zomrela a som predvolaná na notársky úrad. Pýtajú sa po podkladoch, ktoré sa týkajú pozemkov. Bude postačovať, ak si vytlačím výpis z katastrálneho portálu prostredníctvom vyhľadávania podľa vlastníka za posledné 4 roky? Bol vykonaný Rovný odhad existujúcej pohodlnosti (ROEP), takže tam by malo byť všetko. Ďakujem.

Odpoveď: Možno napadnúť vydržanie pozemku?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ notársky úrad nešpecifikoval, aké presné podklady žiada predložiť, mal by postačiť aj internetový výpis z katastra nehnuteľností.

Údaje uvedené v katastri nehnuteľností sú totiž podľa § 70 hodnoverné a väčšina z nich aj záväzné, pokiaľ sa nepreukáže opak. Preto, ak to vyplýva z katastra nehnuteľností, nie je bez výskytu ďalších skutočností (ktoré ak nastali, mal by ich notár zdôvodniť) dôvod na predkladanie nejakých iných dokladov preukazujúcich právo Vašej matky k daným pozemkom.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno napadnúť vydržanie pozemku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.