Máte
otázku?

Ústne splnomocnenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Ústne splnomocnenie

Dobrý deň, rád by som sa informoval, či je možné niekoho ústne splnomocniť, hlavne pri hlasovaniach v bytovom dome. Existuje vôbec ústné splnomocnenie a ak áno, za akých podmienok je akceptovateľné? Ďakujem.

Odpoveď: Ústne splnomocnenie

Dobrý deň, ústne splnomocnenie je akceptovateľné v prípadoch, kedy zákon nevyžaduje priamo písomné splnomocnenie alebo ak úkon, ktorý sa má vykonať je možné vykonať aj ústne. Pri ústnej udelenom splnomocnení je ťažké preukazovať, či splnomocnenie existuje alebo nie, a preto v prípadoch, aj keď by nebolo potrebné písomné splnomocnenie, osoba, ktorej je adresovaný právny úkon, neakceptuje ústne splnomocnenie.

Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome môže v listinnej podobe, s úradne overeným podpisom, splnomocniť inú osobu, aby ho pri hlasovaní zastupovala. Súčasťou splnomocnenia musí byť aj príkaz, ako má splnomocnenec hlasovať pri konkrétnych otázkach, ak nejde o splnomocnenie na konanie v celom rozsahu práv a povinností vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome. Splnomocnená osoba sa originálom splnomocnenia preukazuje na začiatku schôdze vlastníkov rade alebo zástupcovi vlastníkov alebo na požiadanie aj vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome. Kandidáti na volené funkcie v spoločenstve a na funkciu zástupcu vlastníkov nemôžu byť splnomocnení iným vlastníkom bytu alebo nebytového priestoru v dome, ak ide o hlasovanie o ich voľbe. Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže splnomocniť na zastupovanie správcu.

 

Trápi vás "Ústne splnomocnenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ústne splnomocnenie (Rodinné právo)

Dobrý večer, skôr by som sa chcela opýtať, či mohol vlastník bytu ústne splnomocniť svoju matku na podpísanie dokumentov na schôdzi vlastníkov bytov, kde sa jednalo o výber dodávateľa prác. Takýto postup bol akceptovaný ako dôkaz v rámci policajného vyšetrovania. Podľa mňa to nemôže byť platné, keďže sa to odohralo bez svedkov a informáciu o ústnom splnomocnení poskytla len osoba, ktorá to údajne vykonala. Môže polícia takýto dôkaz uznať na základe výpovede svedka? Ďakujem.

Odpoveď: Ústne splnomocnenie

(odpoveď odoslaná: 21.04.2017)

Dobrý deň, pozrite si konkrétne paragraf 14 ods. 6 zákona c.182/1993 Z.z. Ten upravuje povinnosť písomného splnomocnenias úradne overeným podpisom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ústne splnomocnenie (Rodinné právo)

Dobrý deň, je ústne splnomocnenie dostatočné pri hlasovaní v bytovom dome? Kde nájdem zákon, ktorý hovorí o tom, kedy je akceptované ústne splnomocnenie a kedy musí byť vydané písomné splnomocnenie? Ďakujem.

Odpoveď: Ústne splnomocnenie

(odpoveď odoslaná: 21.04.2017)

Dobrý deň, ústne splnomocnenie pri hlasovaní nie je možné. Je to upravené priamo v zákone č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ústne splnomocnenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.