Máte
otázku?

Úprava styku otca s dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Úprava styku otca s dieťaťom

Dobrý deň, som rozvedená už dva roky, dcéra je zverená do mojej osobnej starostlivosti a môj exmanžel má právo sa s dcérou stretávať bez časového obmedzenia. Na začiatku to fungovalo, ale asi pred rokom si začal brávať dcéru na týždeň, teda striedali sme sa po týždni. Od tej doby sa správanie dcéry voči mne veľmi zmenilo. Neposlúcha ma, neváži si ma, pretože sa jej v náznakoch objavilo, že ja som mu ublížila, že ju nemám rada, že sa o ňu nestrarám a že som zlá matka. Vždy, keď príde od exmanžela, počujem len, že som klamárka, som tá zlá a on je dobrý. Úplne ju zmanipuloval proti mne. Neviem, čo mám robiť. Je možné požiadať o úpravu styku, aby sa s ňou mohol stretávať iba každý druhý víkend? Alebo mi poraďte, ako by som mala postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Úprava styku otca s dieťaťom

Dobrý deň, 

samozrejme určite môžete podať návrh na úpravu výkonu práv a povinností k dieťaťu, tak aby bolo zverené do Vašej osobnej starostlivosti a zároveň bol upravený styk. Je nemysliteľné, aby otec takýmto spôsobom ovplyvňoval Vašu dcéru a tým narúšal jej zdravý vývin, ako aj vzťah k Vám.

Trápi vás "Úprava styku otca s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úprava styku otca s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám problém s matkou môjho dieťaťa, ktorá mi bráni v stretnutiach s našou dcérou. Chcem ju vziať k svojim rodičom na niekoľko hodín. Naša dcéra má 10 mesiacov a nie je kojená. Zatiaľ nie súdnym rozhodnutím určené podmienky stretávania sa s maloletou. Na súde je už podaný návrh na úpravu, ale rozhodnutie ešte stále čakáme. Rád by som si dcéru bral niekoľkokrát do týždňa na niekoľko hodín, a to bez prítomnosti jej matky. Matka dieťaťa sa mi vyhráža, že zavolá políciu, ak prídem za dcérou a budem ju chcieť vziať. Chcel by som vedieť, ako v tejto situácii postupovať, pretože mi sociálna pracovníčka potvrdila, že mám tiež právo tráviť s dcérou čas rovnako ako matka.

Odpoveď: Úprava styku otca s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 20.09.2023)

Dobrý deň,
v takomto prípade Vám odporúčam podať návrh na súd, aby upravil rodičovské práva a povinnosti záväzným spôsobom. Návrh podajte na súd v obvode, ktorého má dieťa bydlisko. Vzhľadom nato, že dcéra nemá zatiaľ ani jeden rok, tak je málo pravdepodobné, že by bola nariadená súdom striedavá starostlivosť, avšak do úvahy by mohla pripadať úprava styku, napríklad, že by ste sa s dcérou mohli stretávať počas týždňa v určených okamihoch, napríklad na pár hodín niektoré dni. Takto určený styk by už matka rešpektovať musela. Ak by ste s vypracovaním návrhu potrebovali pomôcť, tak sa môžete obrátiť na advokáta, aby Vás vo veci zastúpil. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Úprava styku otca s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám súdom stanovený styk s maloletým dieťaťom s otcom a je to nasledovne: denná, nočná, jeden deň voľna, vyzdvihnutie maloletého každý druhý až tretí voľný deň a to od 9:00 do 15:00h. (ak tomu správne rozumiem, bývalý sa má dostaviť na deviatu hodinu a vrátiť maloletého o 15. hodine). Som z toho zmätená, pretože sudkyňa jasne povedala, že s ním má byť 6 hodín (týka sa 8-mesačného bábätka), bývalý ale tvrdí, že on po deviatej hodine môže prísť hocikedy pre malého a ja mám kvôli nemu sedieť na ihlách, pretože podľa mňa rozsudok znel inak. S maloletým dieťaťom strávi, napriek tomuto súdnemu rozhodnutiu, len 2 až 3 hodiny, čo považujem za málo, keďže on trval na tom, že ho chce vidieť tak často, ako je len možné. Avšak, keď si ho nevie vyzdvihnúť v tieto dni, výhovorky, ktoré uvádza, nie sú veľmi vážne. Tým pádom o syna nejaví až taký záujem, ako tvrdil na súde. Nechodí po maloletého na čas, ako to bolo súdom stanovené. Je možné žiadať o úpravu styku, aby sa to znížilo? Na raz týždenne? Aký je možný postup? Ďakujem za informáciu. Nikola

Odpoveď: Úprava styku otca s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 10.02.2022)

Dobrý deň, oboznámili sme sa s Vami položenou otázkou. Súd rozhodol o úprave styku s maloletým a určil ottcovi maloletého styk v urečených dňoch v určenm časovom rozpätí.

Úvodom poznamenávame, že Vy ako matka maloletého nemôžete otca dieťaťa donútiť, aby si uplatňoval svoje právo v zmysle súdneho rozhodnutia. Iné by to bolo v prípade, ak Vy ako matka maloltého by ste mu bránili v styku s maloletým. Potom by sa otec dieťaťa mohol domáhať výkonu súdneho rozhodnutia.

Ak tento stav spôsob úpravy styku maloletého s otcom nie je pre vás oboch vyhovujúci v takom rozsahu ako uvádzate v otázke, ako je uvedené v súdnom rozhodnutí, vec je možné rieišťi.  Riešenie je jednoduché. Možnosťou na Vašej strane ako rodičov maloletého je spísanie dohody o úprave styku s maloletým podľa Vašich vzájomne vyhovujúcich podmienok v prospech maloletého a to tak, aby v budúcnosti nedochádzalo k nezrovnalostiam pri realizácii styku s maloletým. Následne podáte návrh na súd na zmenu rozhodnutia a pripojíte predmetnú dohodu, ktorú samozrejme podpíšete obaja.

Vo veci sa môžete obrátiť aj an našu adovkátsku kanceláriu, aby sme Vám pomohli aj so súdnym konaním. Súdne konanie je oslobodené od platenia súdneho poplatkul.


Podotázka: Úprava styku otca s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, súd rozhodol, že otec má preberať dieťa pred bytom matky, ktorý sa nachádza v Nových Zámkoch, 25 km od môjho bydliska. Matka však chce dieťa odovzdávať z Vyčapov Opatoviec, ktoré je odo mňa vzdialené 60 km. Tam chodí na návštevu k svojim rodičom s našou dcérou. Chcel by som sa opýtať, podľa rozhodnutia súdu, mám dcéru prevziať tam, kde je v daný moment matka s dcérou, alebo tam, kde býva? Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Úprava styku otca s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 29.05.2020)

Dobrý deň,

 

hoci nepoznám presné znenie výroku Vášho rozhodnutia ohľadom úpravy styku s dieťaťom, spravidla býva vo výroku formulácia približne v nasledovnom znení: "otec si vyzdvihne dieťa v mieste bydliska matky". Ak je vo výroku takáto alebo obdobná formulácia, som toho názoru, že by sa dieťa malo prevziať v Nových Zámkoch. Taktiež vo výroku býva určená povinnosť matky, aby dieťa na styk riadne pripravila a odovzdala ho otcovi. Z takejto povinnosti potom možno vyvodiť, že matka je povinná dieťa odovzdávať tak, ako to určuje súdne rozhodnutie a nie ja iných miestach. Vyzdvihnutie dieťaťa v tak vzdialenom mieste je jednak komplikácia pre Vás, ale aj časové obmedzenie styku s Vašim dieťaťom, kedy namiesto plnohodnotne stráveného času musíte zbytočne dlho cestovať.


Podotázka: Úprava styku otca s dieťaťom (Rodinné právo)



Dobry deň súdne rozhodnutie je presné v znení ,,otec preberá dieťa z pred bytu matky''


Odpoveď: Úprava styku otca s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 29.05.2020)

Dobrý deň, je to nepresná formulácia súdu. Určite však nie je možné toto vykladať tak, ze si matka bude určovať, kde dieťa odovzdá. Vykladal by som to tak, ze dieťa musí odovzdať v Nových Zámkoch. Ak to nebude robiť, porušuje súdne rozhodnutie. Ak by to chcela zmeniť, musí podať návrh na súd a žiadať, aby súd rozhodol, že dieťa môže odovzdať inak. Do právoplatného rozhodnutia súdu o zmene spôsobu odovzdávania dieťaťa musí odovzdávať dieťa v Nových Zámkoch. 


Trápi vás "Úprava styku otca s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Úprava styku otca s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, ďakujem Vám za odpoveď. Rada by som sa ešte opýtala, čo to znamená, ak má môj exmanžel neobmedzený styk s našou dcérou. On si totižto vysvetlil, že môže tráviť čas s dcérou kedykoľvek si to zmyslí a ja mu v tom nemôžem brániť. Porušila by som zákon, keby som mu našu dcéru dávala len cez víkendy a nie na celý týždeň? S ním si totiž nerozumieme a komunikácia je preto nemožná. Tiež by som sa chcela opýtať, či mi môže zabrániť v tom, aby som sa s dcérou odsťahovala k mojim rodičom. Nechcem totiž zostávať v meste, čiastočne aj kvôli nemu. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Úprava styku otca s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 18.05.2017)

Dobrý deň,

podľa § 36 ZR Rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami.6) Ustanovenia § 24§ 25 a 26 sa použijú primerane. Otec dieťaťa Vás nemôže nútiť dať mu dcéru, avšak Vy mu nemôžete brániť v styku s dieťaťom, nakoľko je to jeho právo. Na styku by ste sa mali dohodnúť, no ak dohoda nie je možná, bude lepšie upraviť starostlivosť o dieťa a styk prostredníctvom súdu.

Čo sa týka súhlasu s odsťahovaním, pokiaľ sa budete sťahovať len v rámci SR, nepotrebujete na to súhlas otca dieťaťa. Ak sa odsťahujete, je potrebné mu oznámiť, že sa zmenila adresa pobytu dieťaťa, pretože otec má právo na informácie o dieťati.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úprava styku otca s dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.