Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Darovacia zmluva, zrušenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Darovacia zmluva, zrušenie

Dobrý deň, rodičia mi darovali dom. Po roku to chceli vrátiť späť. Súhlasila som a chceli aby som 1/3 darovala aj svojej sestre. Súhlasila som,kôli rodičom, napriek tomu, že vzťah so sestrou nikdy nebol dobrý a bol to majetok mojich rodičov, tak som to vykonala podľa ich želania. Vzťah so sestrou sa však úplne zhoršil a chcela by som aby mi vrátila dar. Rodičom nechodí pomáhať, len o otca sa stará (infúzie, mastičky),práce na dome a v záhrade vykonávame výlučne ja s priateľom. Ako mam prosím Vás postupovať? Je tam nejaká šanca na úspech? Ja by som jej podiel darovala naspäť rodičom. Ďakujem

Odpoveď: Darovacia zmluva, zrušenie

Dobrý deň,

vaša situácia sa týka odvolania daru, čo je právne náročná a zložitá otázka. Podľa platného občianskeho práva je možné žiadať vrátiť dar len za určitých podmienok.

Najprv je potrebné preskúmať, či existujú dôvody na vrátenie daru podľa § 630 Občianskeho zákonníka, ktorý hovorí, že darca môže dar vrátiť, ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Vzhľadom na to, že konanie vašej sestry môže byť posudzované rozdielne, bolo by vhodné poskytnúť viac dôkazov, ktoré by mohli podporiť tvrdenie, že jej správanie hrubo porušuje dobré mravy.

Ďalej je dôležité zvážiť, aby ste mali všetky dôkazy o tom, ako sa vaša sestra správa, napríklad svedectvá vašich rodičov alebo iných blízkych osôb, ktoré môžu potvrdiť jej nevhodné správanie. Tiež je potrebné pozrieť sa na darovaciu zmluvu a podmienky, za ktorých bola uzatvorená, aby sa zistilo, či tam nie sú uvedené nejaké špecifické podmienky týkajúce sa starostlivosti a iné povinnosti. 

Ak sa podarí úspešne vrátiť dar, mohli by ste následne darovať podiel naspäť rodičom, ako plánujete.

Trápi vás "Darovacia zmluva, zrušenie " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia zmluva, zrušenie " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.