Máte
otázku?

Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či má matka právo obmedzovať styk otca s dieťaťom, ak nie je vydané súdne rozhodnutie o úprave styku. Ako otec chcem navštevovať svoju ročnú dcérku na jej mieste trvalého pobytu. Matka, ako aj jej rodičia, ktorí tam s ňou bývajú, mi však neumožňujú prístup do domu za mojou dcérkou, a to napriek tomu, že zo súdu nevlastnia žiadne rozhodnutie, pretože ešte ani nepodali návrh na úpravu styku. Mohli by ste mi poradiť, ako mám postupovať? Chcel by som svoje dieťa navštevovať až do doby, kedy sa uskutoční súdne konanie. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu

Dobrý deň, ako otec máte úplne rovnaké práva ako má matka. Pokiaľ nebol súdom upravený styk ani zverejnenie dieťaťa, potom Vám matka nemôže brániť v styku s dieťaťom. Pokiaľ Vám však matka bráni v styku s dcérou v tejto situácii a nemáte možnosť sa k dcére dostať, nezostane nič iné ako podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým budete žiadať upraviť styk s dcérou.

Neoprávnene znemožňovanie styku s dieťaťom je dôvodom dokonca na zverenie dieťaťa rodičovi, ktorý by umožnil styk druhému rodičovi.  

Pokiaľ však ide o vstup do bytu v mieste trvalého bydliska dieťaťa, tak na toto nemáte právo, pokiaľ tento byt nie je aj Váš. Súdom sa ani nedá vymôcť tento styk na tomto mieste. V súdnom konaní budete potrebovať dôkazy, ktorými by ste preukázali to, že Vám matka bráni v styku s dcérou. Dôkazmi môžu byť napríklad maily alebo sms komunikácia.

V prípade akýchkoľvek ďalších otázok nám napíšte.

Trápi vás "Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu (Rodinné právo)

Ďakujem za Vašu odpoveď. Áno, jedná sa o miesto trvalého bydliska môjho dieťaťa. Tento dom nie je môj, patrí rodičom mojej partnerky a žili sme tam všetci spoločne. Nemal som však na tomto mieste nahlásený trvalý pobyt. Vyhostili ma a teraz mi bránia v návšteve mojej dcéry, ktorá tam žije. Momentálne ešte nemám svoje bydlisko, ale riešim to, takže momentálne žijem na podnájme. Preto som sa chcel stretávať s mojou dcérkou práve u nich a nie u mňa, keďže tam sú na to vytvorené podmienky. Ale rodičia mojej partnerky to neželajú, lebo ma neznášajú. V tomto prípade teda nemám na to právo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu

(odpoveď odoslaná: 18.12.2016)

Dobrý deň, právo na vstup do ich nehnuteľnosti nemáte, jedine keby Vás tam pustili dobrovoľne. Súdnou cestou sa nemôžete domáhať vstupu do ich nehnuteľnosti. Môžete sa však na súde domáhať určenia styku s maloletým dieťaťom, nakoľko Vám matka bráni v styku. To, že bývate "iba" v podnájme nie je prekážkou na určenie styku s maloletým dieťaťom. Ak nie je ten byt v dezolátnom stave, tak nič nebráni tomu, aby ste aspoň počas dňa mohli stráviť čas s vašou dcérou. Vzhľadom na jej útly vek je však možné, že by súd určil styk v prítomnosti matky. Závisí to na posúdení súdu a tiež na tom, či je dcéra na Vás zvyknutá.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bránenie styku otca s dieťaťom bez nariadenia súdu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.