Máte
otázku?

Psychické týranie zo strany manžela a rozvod


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

Dobrý deň. Môj manžel ma psychicky týra a rozhodla som sa vyhľadať psychológa už len z toho dôvodu, že toho mám dosť. Minulý rok som bola natoľko zle, že som musela užívať lieky. Boli to ale len slabé lieky, ktoré mi predpísala obvodná lekárka. Mám strach, že súd by v prípade rozvodu priradil našich troch maloletých detí môjmu manželovi. Máme štyriročné, trojročné a dvojmesačné dieťa. Mohla by som mať v ruke papier, ktorý by dokazoval, že moje zlé psychické stavu bolo zapríčinené jeho správaním a že som už zdravá? Alebo dokáže takýto dokument potvrdiť, že potrebujem od manžela odísť a že to bude v poriadku? Môj manžel mi neustále vyhovára, že som psychicky labilná a psychopatka, zlá matka, pričom on sa stará iba sám o seba. Je mi to ľúto aj kvôli deťom. Bojím sa, aby v prípade rozvodu neskončili deti u neho, a preto sa bojím aj podať žiadosť o rozvod.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

Dobrý deň, samotná skutočnosť, že ste brali lieky nie je dôvodom k tomu, aby súd zveril deti jemu. Nebojte sa preto podať návrh na rovzod manželstva, na súde sa ukáže, kto je aký rodič. Deti sú príliž malé na to, aby bol ustanovený znalec, ktorý by mal rozhodnúť, komu budú deti zverené. Ak ste teraz s deťmi doma Vy a staráte sa o ne, potom je málo pravdepodobné, že by súd tak malé deti zveril otcovi. Súd si môže vyžiadať správu od Vášho psychológa (resp. psychiatra) o Vašom zdravotnom stave a spôsobilosti starať sa o deti.

Trápi vás "Psychické týranie zo strany manžela a rozvod" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň. Mám istý problém s mojím susedom, ktorý je partnerom mojej bývalej kolegyne. Odkedy bola moja kolegyňa prepustená z práce, začal ma sused slovne a psychicky útočiť. Každýkrát, keď ma uvidí, uráža ma vulgárne. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako by som mal postupovať v tejto situácii? Mám vyhľadať odbornú pomoc u psychiatra a dá sa situácia takto nejako riešiť?

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 01.08.2019)

Dobrý deň, 

nie sme názoru toho, aby lekárka pomohla riešiť problém.

Sme názoru, že z Vašej strany je potrebné. aby ste zabezpečili svedkov predmetných slovných útokov (manžel, deti, susedia, niekto od správcu bytového domu) a v ich prítomnosti menovaného/-ých požiadať, aby sa svojich slovných a citových prejavov voči Vašej osobe zdržali. V prípade, že by  to nepomohlo a k útokom slovným by dochádzalo na ďalej, opätovne uvádzame,že najlepšie za prítomnosti svedkov) podať oznámenie na obec o spáchaní priestupku podľa § 49 zákona o priestupkoch :

"Priestupky proti občianskemu spolunažívaniu

(1) Priestupku sa dopustí ten, kto

a) inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech,

b) inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví,

c) úmyselne uvedie nesprávny alebo neúplný údaj pred štátnym orgánom, pred orgánom obce alebo pred organizáciou za účelom získania neoprávnenej výhody,

d) úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním,

e) sa dopustí konania podľa písmena a) alebo písmena d) na blízkej osobe alebo osobe, ktorá mu bola zverená do starostlivosti alebo výchovy,

f) od iného násilím sám alebo za pomoci ďalších osôb vymáha majetkové práva alebo práva z nich vyplývajúce, o ktorých sa domnieva, že mu patria bez vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu,

g) napomáha osobnou účasťou násilnému vymáhaniu majetkových práv alebo práv z nich vyplývajúcich, hoci na ich vymáhanie niet vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu.

(2) Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) možno uložiť pokutu do 33 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. b) až d) a písm. g) pokutu do 99 eur, za priestupok podľa odseku 1 písm. e) pokutu do 200 eur a za priestupok podľa odseku 1 písm. f) pokutu do 331 eur."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň, prajem. Zvažujem podať žiadosť o rozvod v krátkom čase, no potrebujem poradiť. Manžel ma dlhodobo klamal a zrejme klame naďalej, holdoval (vraj už neholduje, ale neverím) tipovaniu a alkoholu tak, že som po dome nachádzala rôzne poschovávané fľaše od tvrdého alkoholu, dokonca ich prelieval aj do plastových fliaš od minerálok a pil na dennej báze. Za mojim chrbtom si zobral úver na tipovanie v banke (kontokorent), prehral zopár tisíc eur, čo som sa dozvedela až po narodení nášho syna (teraz ma 10 mesiacov). Teraz sa 4 mesiace tvári, že nepije a netipuje, no je omnoho viac agresívny a vyvoláva hádky za úplne nezmyselnosti (keď ho človek v dobrom na niečo upozorní, je absolútne neochotný pomôcť s hocičím), včera sa dokonca nekontroloval ani pred mojou rodinou, vrieskal po mne len preto, že mal odniesť tašky do auta a takmer došlo k bitke (lebo ma rodina chcela chrániť a jeho upokojiť). Mám fotografie fliaš, videa, na ktorých potvrdil, že pil (keď bol pod parou), printscreeny už zrušených tipovacích účtov a samozrejme aj dôkazy o tom, že prečerpal aj ďalšiu kreditnú kartu. Vysmieva sa mi, že mu nič nedokážem, že na neho nič nemám, nechcel ísť k odborníkovi a ja chcem zamedziť, aby sa stretával so synom, pretože ak zase prepadne alkoholu, tak sa o neho nepostará ani cez víkend. Aké sú šance, že súd rozhodne v prospech mňa? Nemôže spochybniť, že napríklad fľaše boli naaranžované a podobne? (Neviem, prečo by som to robila, ale radšej sa pýtam. ) Nevie si udržať prácu, už v tretej po sebe s ním nie sú spokojní a vyhráža sa mi, že si syna zoberie na víkend k rodičom do 400 km vzdialeného mesta a je mu jedno, či s tým súhlasím (veď sa nevie o neho ani postarať, nevie poriadne ani to, ako sa syn stravuje). Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 23.04.2019)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Podľa ust. § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka platí /citujeme/ :

"Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že aj keby ste nepodali návrh  na rozvod manželstva, môžete podať návrh na súd na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva z Vami uvedených dôvodov. Fotografie alkoholu podporené výpoveďami svedkov, ako aj kópie dokladov o úvere bez Vášho súhlasu, ktoré fin. prostriedky boli použité na tipovanie, teda neboli použité v prospech rodiny, sú tiež dôkazom.

Odporúčame prípadne po utíšení situácie a rozumnom zdôvodnení prípadne navštíviť advokáta prípadne mediátora, aby sa vec vysvetlila čo bude znamenať rozvod manželstva.


Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Pomoc pri týraní od manžela.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 05.09.2018)

Dobrý deň,

ak Vás manžel týra, či už psychicky, alebo fyzicky, je potrebné ohlásiť túto skutočnosť orgánom činným v trestnom konaní, pretože sa môže jednať o trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby. Ak by hrozilo bezprostredné ohrozenie Vášho života, či zdravia, odporúčam okamžite privolať políciu, ktorá má právo manžela v takýchto prípadoch vykázať zo spoločného obydlia.


Trápi vás "Psychické týranie zo strany manžela a rozvod" a chcete pomôcť?

Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť. Žijeme s manželom a dvoma deťmi, deväť- a jednoročnými. Manžel stále vyvoláva hádky za banality, a keď ho na to poukážem, že je nervózny, čo v poslednom čase naozaj je, zvalí vinu na mňa a potom dochádza k hádkam. Začal mi už aj pred deťmi škaredo nadávať a vyhráža sa mi, že ma z domu vyhodí. Tvrdí, že ak sa s ním rozvediem, zoberie mi deti a neustále ma ponižuje. Bývame v dome so svokrou, ktorá sa hocikedy k tomu pridá a tiež mi nadáva a kričí na mňa. Už nevládzem. Manžel je zamestnaný a ja som na rodičovskej dovolenke. Stále sa starám o deti a pokračujem vo výchove. Starám sa o rodinu. Vždy je navarené a upratané, ale nikdy ma za nič nepochváli a stále podľa neho nie som dostatočne inteligentná. Ja mám pritom vysokoškolské vzdelanie a on stredné. Syn je zmanipulovaný, aby bol proti mne. Žijeme v rodinnom dome, ktorý je vo vlastníctve mojej svokry a manžela. S manželom sme si všetko prerobili a teraz, keď chcem, aby ma vyplatil, a ja si kúpim byt, tvrdí, že nemám nárok na nič, lebo je všetko jeho. Do domu sme investovali aj moje peniaze, ktoré som zdedila po rodičoch. Na dome máme hypotéku. Prosím, poraďte mi, ako by to bolo, keby som podala žiadosť o rozvod. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 09.01.2018)

 

 

Dobrý deň,

ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

Píšete, že rodinný dom je vo vlastníctve manžela v podiele 1/2 a vlastníctve svokry v podiele 1/2 s tým, že do nehnuteľnosti ste investovali aj Vám zdedené peniaze.

Podľa ustálenej judikatúry v prípade rozvodu ak sa nedohodnete inak, vznikne Vám právo na náhradný byt : 

Rozsudok NS SR :sp.zn. 3 Cdo 43/99 :

"Manžel, ktorý užíval byt v rodinnom dome patriacom druhému manželovi, má po rozvode ich manželstva právo na náhradný byt v zmysle § 713 ods. 1 Občianskeho zákonníka v spojení s § 853 Občianskeho zákonníka."

Z odôvodnenia rozsudku citujeme :

"Občiansky zákonník neobsahuje výslovnú úpravu existencie a podmienok nároku na bytovú náhradu pri zániku uvedeného odvodeného právneho dôvodu užívania bytu. Z toho však nemožno vyvodiť, že by priznanie bytovej náhrady v týchto prípadoch vylučoval. Na daný právny vzťah treba aplikovať analogicky v zmysle § 853 OZ tie jeho ustanovenia, ktoré upravujú vzťahy obsahom a účelom najbližšie, t.j. ustanovenia § 713 ods. 1 OZ, ktoré zakotvuje právo na bytovú náhradu aj iným osobám než nájomcom bytu a predstavuje výnimku zo zásady, že právo na bytovú náhradu prináleží nájomcovi. Podľa názoru dovolacieho súdu niet žiadneho dôvodu, pre ktorý by manžel, ktorý užíval byt v rodinnom dome, mal mať horšie postavenie po rozvode manželstva ako manžel, ktorý užíval služobný byt po smrti jeho nájomcu alebo po rozvode manželstva s jeho nájomcom. Bývalý manžel nájomcu služobného bytu je chránený priamo ustanovením § 713 ods. 1 OZ, podľa ktorého nie je povinný sa z bytu vysťahovať, kým mu nie je zabezpečený náhradný byt, ak nestačí podľa osobitného zákona poskytnutie náhradného ubytovania. Analogicky je chránený aj bývalý manžel vlastníka rodinného domu, ktorý tiež nie je povinný vysťahovať sa z bytu v tomto rodinnom dome, kým mu nie je zabezpečená bytová náhrada. Táto analogicky poskytnutá ochrana však nie je neobmedzená. Výkon práva na bytovú náhradu nesmie byť totiž v rozpore s dobrými mravmi v zmysle § 3 ods. 1 OZ, inak môže byť ochrana odopretá."

 

 

 

Rozvod a aj vyporiadanie BSM odporúčame riešiť s advokátom.

 

 

 


Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň, mám niekoľko otázok týkajúcich sa situácie, v ktorej sa momentálne nachádzam. Môj manžel podal v máji 2017 žiadosť o rozvod, pričom ako dôvod uviedol pracovnú vyťaženosť. Dve týždne po našej svadbe, ktorá sa konala v októbri 2016, si našiel milenku a označil ma za psychicky narušenú. V čase, keď som bola v siedmom mesiaci tehotenstva, ma vyhodil z bytu ťahaním za ruky. Keďže som sa obávala, že nás chce tehotné vyhodiť, zavolala som políciu. Na policajnej stanici sme spísali správu, ktorú sme označili ako fyzický útok, ale len ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Od toho času tam už nebývam, pretože ma urážal, označoval za narušenú a hovoril, že mám zdochnúť aj s dieťaťom. Teraz si nárokujem motorku, ktorá je na mňa zaregistrovaná a on mi vyhráža, že sa obrátil na právnika a nechal mi urobiť psychiatrický posudok, ktorým chce dokázať, že mi môže zobrať dieťa. Poslal mi provokatívnu fotografiu so svojou milenkou. Aj toto považujem za psychické týranie. Rada by som vedela, ako tieto informácie môžem využiť na súde, aby mu bol úplne zakázaný prístup k nášmu päťmesačnému synovi, o ktorého nejaví záujem. Navštevuje ho len raz za dva týždne. Môžem proti nemu uplatniť priestupok a fyzický útok, aby mu súd zakázal styk s maloletým dieťaťom? Je agresívny a ohrozuje svojím správaním aj nášho syna, keď mi pred ním nadáva a ponižuje ma. Mám mnohé dôkazy o jeho náladových výkyvoch a vyhrážkach vo správach od neho. Som zneistená a potrebujem radu pred blížiacim sa súdnym konaním v septembri, pretože mám obavy o to, čo mi môže nariadiť. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 13.08.2017)

Dobrý deň, pokiaľ chcete, aby mu súd zakázal styk s dieťaťom, dá sa to docieliť. Na základe dôkazov, ktoré máte a ktoré ste uviedli vo svojej otázke môžete žiadať súd, aby vykonal znalecké dokazovanie na otca, s tým, že sa posúdi psychický stav otca a jeho vplyv na vzťah s dieťaťom. Pokiaľ znalec povie, že otec je hrozbou pre dieťa, tak mu súd zakáže styk s dieťaťom. Pripravte sa ale na to, že to nebude jednoduché. 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň, ďakujem Vám za odpoveď. Rada by som sa ešte dozvedela, ako vyriešiť problém s výživným na deti. Je otec povinný dávať dcére peniaze na deti alebo existuje iný spôsob, ako to riešiť? Moja dcéra mi oznámila, že jej manžel žiadal od nej podpísať nejaký dokument, čo odmietla. Následne jej oznámil, že spísal papiere s matkou a že sú majiteľmi nehnuteľnosti len oni dvaja; moja dcéra nie. Na katastri však stále figuruje ako spoluvlastníčka. Je možné, aby bez jej vedomia prepísali nehnuteľnosť na iné mená? Môj názor je, že nie, pretože by to bolo protiprávne.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 08.03.2017)

Bez jej súhlasu ju nedokáže zbaviť spoluvlastníctva na dome. Ona bude spoluvlastníčkou dovtedy, pokiaľ sa nevysporiadajú.

Pokiaľ ide o výživné, tak na výživné ma nárok a ak jej neplatí dobrovoľne, môže sa obrátiť na súd.


Trápi vás "Psychické týranie zo strany manžela a rozvod" a chcete pomôcť?

Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň. Chcela by som vedieť ako postupovať, dcéra je v rozvodovom konaní, má dve maloleté deti vo veku 13 a 10 rokov, bývajú v rodinnom dome kde vlastníkmi nehnuteľnosti je dcérina svokra v 1/2 - ici a zať z dcérou v 1/2 - ici v BSM. Zať holduje alkoholu pravidelne navštevuje pohostinstvo, samozrejme prichádza domov pod vplyvom alkoholu, vyvoláva úmyselne konflikty, vyhráža sa dcére, že všetko je jeho, nič jej nedá, že jej vezme deti, ponižuje ju i jeho rodina sa do toho stará, vinia samozrejme moju dcéru za to, že podala o rozvod, ona ako manželka ma poslúchať manžela a podobne hlúposti. Celá zaťova rodina ma hlavne starosť o to, aby dom zostal jemu a dcéra nedostala nič, aby deti dostal zať do výchovy s čím sa samozrejme nedá súhlasiť nakoľko zať je alkoholik i keď jeho rodina tvrdí, že to tak nie je. Keď nie sú deti doma, dcéra prespáva u nás lebo sa zaťka bojí, aby sa jej niečo nestalo. Samozrejme jej to vyčíta, že sa fláka a podobne. Ja ako matka mám o dcéru strach, chcela by som vedieť ako postupovať v tejto situácii. Z môjho pohľadu je to psychické týranie nehovoriac už o fyzickom týraní lebo aj to sa už stalo, že dostala bitku, keď prišiel z pohostinstva domov bol veľmi agresívny. Už vyše roka nežijú intímne ako manželia. Je možné, aby zať dostal do výchovy deti? Môže ju zať vyhodiť z domu? Na výživu deti jej neprispieva od novembra, keď mu to dcéra povedala jeho odpoveď bola, že si má vypýtať peniaze, keď tak urobila dal jej 20 eur. Požiadala ho, aby jej mesačne dával 300, - eur na deti jeho odpoveď bola, že je to veľa. Dcéra si musí popri robote chodiť privyrábať aj inam, aby mohla dať deťom čo potrebujú. Celá jeho rodina však s tým má problém, že miesto toho, aby sa venovala deťom berie služby navyše. Prosím, chcela by som v tejto veci radu ako postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 07.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ je zať taký ako píšete, potom deti nedostane do svojej starostlivosti. Tiež ju nemôže vyhodiť z domu, ona má právo v dome bývať, ak by sa mala vysťahovat, má právo na náhradné bývanie, ktoré je musí zabezpečiť on.

Neznamená to, že jej ho musí aj platiť, ale podľa súčasnej právnej úpravy by mal nájsť adekvátne bývanie.

Pokiaľ je takéto bývanie nenájde, potom sa ona nemusí vysťahovať.

Vo svojej otázke píšete, že dcéra je spoluvlastníčkou vo výške jednej polovice spolu so svojim manželom.

To znamená, že bude mať nárok na to, aby ju manžel po rozvode vyplatil.

Podporte svoju dcéru teraz aspoň psychicky, pretože to často ženy v rozvodovom konaní potrebujú, najmä ak majú deti.

Ťažké bude aj majetkové vysporiadanie, nedovoľte však, aby ju psychicky donútil vzdať sa svojho nároku z majetkového vysporiadania.


Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či je dobré mať k dispozícii psychologický posudok o tom, že som bola psychicky týraná, keď sme spolu žili ako druh a družka v jednej domácnosti. O mesiac máme prvé súdne pojednávanie a otec nášho malého syna, ktorý má len 2 roky, žiada schválenie striedavej starostlivosti alebo aspoň aby dieťa trávilo každý víkend u neho. Otec malého užíva Xanax a v minulosti sa už stalo, že sa syn otrávil a skončili sme na pohotovosti. Neviem, ako ďalej postupovať. Nerada by som, keby sa dieťa dostalo do tohto sporu. Má obavy, že by to mohlo mať veľký dopad na jeho psychický vývoj, pretože je ešte veľmi malý. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 28.12.2016)

Dobrý deň, ak disponujete znaleckým alebo iným lekárskym posudkom, správou o tom, že Vás partner psychicky týral keď ste spolu odporúčam Vám predložiť takýto dôkaz súdu. Ak by ste však takýto dôkaz chceli zabezpečiť až teraz po uplynutí dlhšieho času, súd by vzhľadom na časový odstup nemusel vziať do úvahy. Rovnako, čo sa týka správania sa Vášho partnera a užívania liekov, bude potrebné poukázať na to v rámci súdneho konania a tiež vyžiadať prostredníctvom súdu správu od jeho lekára o jeho zdravotnom stave. Ak už predtým v minulosti ohrozil zdravie maloletého dieťaťa bolo by veľmi nezodpovedné aj z pohľadu súdu zveriť dieťa do jeho starostlivosti. Predpokladám, že o spomínanom incidente máte lekársku správu o ošetrení maloletého dieťaťa, ktorú tiež predložte súdu. Súdy v konaniach týkajúcich sa maloletých detí musia postupovať tak, aby bol zohľadnený ich najlepší záujem a tým určite nie je starostlivosť nezodpovedného rodiča.


Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som vedieť, ako mám pokračovať. Som na konci svojich síl. Môj manžel má radšej alkohol a automaty, než mňa, chorú dcéru a 10-ročnú vnučku. Od mája tohto roku nevie zachovať rozvahu. Neposkytuje mi finančné prostriedky, neplatí nájom, elektrinu, plyn a podobne. Kdekoľvek môže, zanecháva dlhy. Alkohol má na dennom poriadku. Naše televízor je v záložni, máme 4 exekútorov na krku, proste dlhy a ešte raz dlhy. V auguste som si vzala dcéru, vnučku a odišla od neho, pretože život s ním je zúfalstvo. Prosím, poraďte, čo mám robiť. Uvažujem aj o rozvode a predaji bytu. Ďakujem. Anna.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 19.11.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ je Vaše manželstvo hlboko a trvalo rozvrátené, tak že neplní svoj spoločenský účel a nie je nádej na jeho obnovu, spĺňate zákonné požiadavky pre rozvod manželstva. V tejto situácii bude zrejme najlepším riešením podať návrh na rozvod. Pokiaľ ide o byt, ak tento patrí do Vášho spoločného majetku, môžete byt predať len so súhlasom manžela. Spoločný majetok sa vyporiadava po zániku manželstva. Ide o osobitný postup, kde sa buď dohodnete na rozdelení majetku, alebo za Vás rozhodne súd.


Trápi vás "Psychické týranie zo strany manžela a rozvod" a chcete pomôcť?

Podotázka: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod (Rozvod)

Chcem sa opýtať. Bývame v spoločnej domácnosti so svokrovcami. Svokor je nesmierne majetnícky a podľa všetkého, čo som prečítal, všetko naznačuje na psychické týranie. Každý deň je na programe hádka, všetko musí byť len podľa neho. To, čo povie, všetci musia posluchnúť. Na mňa si neprišiel, ale vidím, ako sa pred mojimi očami ničí moja priateľka, ktorú psychicky deptá. Svokru chcel niekoľkokrát už udrieť, ale zabránil som mu v tom. Chcem ho anonymne nahlásiť, ale neviem, kde. Aby to nebolo ešte horšie, máme dve malé deti a momentálne nemáme kam ísť. Denné vyhrážky, že nás vyhodí na ulicu, a slovné napádanie sú bežné. Potreboval by som poradiť, ako mám postupovať v takejto veci. Čo sa týka financií, neprišpeje na domácnosť vôbec a chcel by všetko.

Odpoveď: Psychické týranie zo strany manžela a rozvod

(odpoveď odoslaná: 19.11.2016)

Dobrý deň, takéto domáce násilie, resp. psychické týranie môžete anonymne nahlásiť na najbližšom orgáne PZ SR, ktoré má zo zákona povinnosť preveriť všetky oznámenia, i tie anonymné. Po podaní oznámenia začnú vo veci konať a vypočujú osobu, ktorá sa mala dopustiť takéhoto činu a tiež poškodených uvedených v predmetnom anonymnom oznámení. Ak však tento problém vo Vašej rodine je len za štyrmi stenami a nevie o týchto problémoch nikto iný Vášmu svokrovi napriek anonymnému oznámeniu bude zrejmé, kto toto oznámenie spravil a táto situácia sa môže aj zhoršiť. Rovnako ak je jeho správanie voči Vašej svokre agresívne, mohla by Vaša svokra požiadať súd o obmedzenie alebo vylúčenie Vášho svokra z užívania spoločnej nehnuteľnosti v zmysle príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Psychické týranie zo strany manžela a rozvod" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.