Máte
otázku?

Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny

Dobrý deň, Na začiatku týždňa mi šéf oznámil, že so mnou chce ukončiť pracovný pomer. Bolo to po dvojmesačnej pracovnej neschopnosti. Chcel to urobiť formou dohody, samozrejme, bez odstupného. Keďže tam pracujem už 7 rokov, mám právo na odstupné. Jako dôvod ukončenia pracovného pomeru chcel uviesť problémy s komunikáciou. Avšak o tri dni neskôr som mu doniesla oznámenie od lekára, že nemôžem vykonávať doterajšiu prácu a taktiež aj žiadosť o preloženie na inú pozíciu. Počas týchto troch dní mi zakázal prichádzať do práce, avšak neposkytol mi to písomne. Nemám žiadny dôkaz, že som mu odovzdala lekársku správu a žiadosť. Nasledujúci deň mi oznámil, že prácu skončím už nasledujúci deň. Ten istý deň som mu poslala doporučene túto správu a žiadosť, avšak predpokladám, že mu to nestihneme dodať do nasledujúceho dňa. Pravdepodobne plánuje podať mi výpoveď za hrubé porušenie povinností, nakoľko som nebola v práci, kam mi však zakázal prísť. Ak mi podá takúto výpoveď, mám právo to nejako riešiť alebo sa na to niekde odvolať? Ďakujem.

Odpoveď: Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny

Dobrý deň. 

Zamestnávateľ Vám môže dať výpoveď alebo s Vami skončiť pracovný pomer okamžite len z dôvodov uvedených v Zákonníku práce. 

V zmysle § 77 Zákonníka práce neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

V zmysle § 79 Zákonníka práce ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

Na základe vyššie uvedených ustanovení Zákonníka práce je potrebné po doručení výpovede hneď oznámiť zamestnávateľovi, že trváte na tom, aby Vás naďalej zamestnával a že výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru považujete za neplatné. Následne je potrebné podať žalobu na súd v lehote 2 mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

Odporúčam vo Vašom prípade obrátiť sa na advokáta, ktorý urobí všetky potrebné kroky na uplatnenie Vašich práv. 

Trápi vás "Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny (Pracovné právo)

Dobrý deň, môžem dať okamžitú výpoveď za hrubé porušenie pracovnej disciplíny, keď mi zamestnanec rozvracia kolektív, čo v konečnom dôsledku viedlo k odchodu dvoch zamestnancov? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny

(odpoveď odoslaná: 04.12.2020)

Dobrý deň,

pojem pracovnej disciplíny Zákonník práce nedefinuje. Všeobecne možno uviesť aplikujúc ust. Zákonníka práce, že ide Pracovná disciplína ako pojem nie je v Zákonníku práce presne definovaný. V podstate ide o dodržiavanie všetkých povinností, ktoré vyplývajú zamestnancovi z pracovného pomeru. Pokiaľ zamestnanec poruší niektorú zo svojich povinností, ide o porušenie pracovnej disciplíny.
Obsah pojmu pracovná disciplína je tvorený:
- všetkými pracovnými povinnosťami zamestnanca
- právnymi normami, ktoré upravujú jeho pracovnú disciplínu (vrátane vnútorných predpisov)
- dodržiavaním všetkých povinností zamestnanca.
Zamestnanec je povinný dodržiavať pracovnú disciplínu, riadne si plniť svoje povinnosti a neprekračovať svoje oprávnenia, pričom upozorňovanie na nedostatky nie je porušením pracovnej disciplíny (§ 13 ZP).

Podľa ust. § 68 ZP platí :

"(1) Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec
a) bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin,
b) porušil závažne pracovnú disciplínu.
(2) Zamestnávateľ môže podľa odseku 1 okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. O začiatku a plynutí lehoty rovnako platia ustanovenia § 63 ods. 4 a 5."

Ak by ste so zamestnancom okamžite skončili prac. pomer, zamestnanec môže napadnúť na súde neplatnosť skončenia prac. pomeru v lehote do dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť (§ 77 ZP).

Uvádzame súčasne, že ak by zamestnanec podal žalobu na súd, súd nie je viazaný vymedzením porušenia prac. disciplíny, ako ho definoval zamestnávateľ v listine o okamžitom skončení prac. pomeru, súd si urobí vlastný právny názor na vec a vo veci rozhodne.

Odporúčame vo veci, keďže nepoznáme okolnosti prípadu, upozorniť zamestnanca na porušenie prac. disciplíny s uvedením konkrétneho porušenia a dať mu lehotu na nápravu, s tým upozornením, že ak k náprave nedôjde, môže byť okamžite skončený pracovný pomer alebo daná výpoveď z prac. pomeru podľa § 63 ods. 1 písm. e/ ZP : Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
..e/ sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ukončenie pracovného pomeru porušenie disciplíny" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.