Máte
otázku?

Svojvoľné znižovanie platu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Svojvoľné znižovanie platu

Na jednom poľnohospodárskom družstve som bola prijatá do pracovného pomeru ako vedúca živočíšnej výroby. Po pol roku od môjho nástupu boli prijatí ďalší dvaja zamestnanci na pozíciu zootechnikov. Môj nástupný plat bol 450 €. Keď prišli noví zamestnanci, môj plat bol zvýšený na 500 €. Po určitých nedorozumeniach týkajúcich sa živočíšnej výroby ma degradovali na pozíciu smenového zootechnika, bez akéhokoľvek písomného oznámenia, a môj plat bol znížený na 420 €. Asi po pol roku mi opäť znížili plat bez udania dôvodov, a za posledný polrok mi plat znížili ešte dvakrát. Má na to vôbec právo? Pracovnú disciplínu som v žiadnom prípade neporušila a mesačne odpracujem približne 180 hodín vrátane sobôt, nediel a sviatkov. Mám ukončenú strednú poľnohospodársku školu. Prijatí zamestnanci majú: jeden má základnú školu a druhý textilnú učňovku. Môj súčasný plat je 330 € na ruku.

Odpoveď: Svojvoľné znižovanie platu

Dobrý deň,

mzda a forma odmeňovania musí byť uvedená v pracovnej zmluve so zamestnancom v kolektívnej zmluve s odborovým orgánom. Zmena dojednanej mzdy je považovaná za dohodu o zmene pracovných podmienok. Podľa ustanovenia § 54 Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. To znamená že Zákonník práce nepripúšťa jednostranné zníženie mzdy.

Zamestnávateľ, u ktorého pôsobia zástupcovia zamestnancov môže po písomnej dohode s nimi však znížiť zamestnancovi  mzdu z dôvodu ekonomických problémov na jeho strane na základe § 142 ods. (4) Zákonníka práce. V tomto prípade však patrí zamestnancovi najmenej 60% jeho zárobku.

Ak zamestnanec a zamestnávateľ nedospejú k dohode o zmene pracovných podmienok, uvedené nezakladá zamestnávateľovi nárok na skončenie pracovného pomeru so zamestnancom.

Taktiež je potrebné preskúmať, či zamestnávateľ nekoná v rozpore so zákonom č. 663/2007 Z. z. o minimálnej mzde. Minimálna mzda pre rok 2016 je 405,00 €, ide však o sumu určenú v hrubom. To, koľko v dostanete v čstom po dopočítaní dane závisí aj od počtu detí a taktiež faktu, či podpíšete nezdaniteľnú časť základu dane.

 

Podľa § 3 ods. (1) „Ak mzda zamestnanca za vykonanú prácu nedosiahne v kalendárnom mesiaci sumu minimálnej mzdy, aj keď zamestnanec odpracoval plný pracovný čas v mesiaci ustanovený zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi doplatok, ktorý predstavuje rozdiel medzi sumou minimálnej mzdy ustanovenou na príslušný kalendárny rok a dosiahnutou mzdou.“ Ak zamestnávateľ koná v rozpore s uvedenými ustanoveniami, obráťte sa s podnetom na preskúmanie jeho konania na inšpektorát práce.

Trápi vás "Svojvoľné znižovanie platu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Svojvoľné znižovanie platu (Pracovné právo)

Dobrý deň, Pracujem v neuvedenej firme na trvalý pracovný pomer a chcel by som sa opýtať, či môže zamestnávateľ znížiť základnú mzdu o 300 euro (na tarifnú mzdu) bez môjho vedomia, a to kvôli celozávodovej dovolenke a situácii s COVID-19, ktorá bola pred pol rokom. Ďakujem.

Odpoveď: Svojvoľné znižovanie platu

(odpoveď odoslaná: 11.09.2020)

Dobrý deň,
mzdu ako náležitosť zmluvy nemôže zamestnávateľ svojvoľne meniť výšku mzdy. Ak ju máte dohodnutú v zmluve a odpracovali ste čo ste mali a zároveň nejde o prípad, kedy by mohol podľa zákona robiť zrážky zo mzdy, tak máte nárok na vyplatenie mzdy. Ak Vám ju nevyplatí, je potrebné podať žalobu na súd. Ak ste mali dovolenku alebo išlo o opatrenia okolo COVID, mali by ste mať nárok na náhradu mzdy v určitej výške. Na to by sme museli poznať podrobnosti a vidieť doklady.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Svojvoľné znižovanie platu (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v nespecifikovanej firme na základe dohody o pracovnej činnosti. Môj plat je vypočítaný z minimálnej mzdy. Zamestnávateľ mi oznámil zníženie mzdy o 20%, s čím som nesúhlasil. Na základe tohto nesúhlasu mi okamžite ukončil dohodu o pracovnej činnosti, hoci v dohode je ustanovená 15-dňová výpovedná lehota. Má na to právo? Ďakujem.

Odpoveď: Svojvoľné znižovanie platu

(odpoveď odoslaná: 06.04.2020)

Dobrý deň, dohodu o pracovnej činnosti je možné okamžite ukončiť iba v prípadoch, kedy je možné okamžite ukončiť pracovný pomer založený pracovnou zmluvou, t.j. podľa ustanovenia § 68 Zákonníka práce. Tzn. že okamžite mohol skončiť s Vami pracovný pomer iba z dôvodu, že ste boli odsúdený za úmyselný trestný čin alebo ste porušili závažne pracovnú disciplínu. Ak ani jeden z týchto dôvodov nebol daný, ide o neplatné skončenie pracovného pomeru.


Podotázka: Svojvoľné znižovanie platu (Pracovné právo)

Dobrý deň, Pracujem v nemenovanej firme ako rozvozca náhradných dielov. Vzhľadom na súčasnú situáciu s koronavírusom sa náš majiteľ rozhodol poslať dodatok k zmluve za marec, podľa ktorého budem mať marcovú výplatu len 75% z dohodnutej sumy v zmluve. Následne, za apríl budem mať len 50% z dohodnutého platu. Môže náš majiteľ takéto rozhodnutie prijať bez toho, aby sa v tejto situácii nezastrájal výpoveďou? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Svojvoľné znižovanie platu

(odpoveď odoslaná: 01.04.2020)

Dobrý deň prajem,

výška mzdy je podstatná náležitosť pracovnej zmluvy. Ak sa mení, musia sa na tom strany dohodnúť. Ak nesúhlasíte nemusíte podpisovať dané zníženie a stále budete mať nárok na plnú mzdu podľa pracovnej zmluvy. Môžete sa ale dohodnúť napr. aj na dočasnom znížení, ale odporúčam to mať písomne. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Svojvoľné znižovanie platu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.