Máte
otázku?

Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Nitra

Otázka: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia

Aká je čakacia doba na rozhodnutie o zrušení a vypořiadení podielového spoluvlastníctva? Ďakujem!

Odpoveď: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia

Dobrý deň. Pri súdnych konaniach spravidla súdny nemajú zákonom určené, dokedy majú rozhodnúť (nie je teda určená maximálna dĺžka súdneho konania). Až keď súd na ústnom pojednávaní vyhlási rozsudok, tento by mal spracovať do písomnej podoby a odoslať sporovým stranám do 30 dní. Túto lehotu však môže predseda súdu predĺžiť (napr. vtedy, ak je zákonný sudca enormne pracovne vyťažený).

Trápi vás "Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nasledujúcej veci. Môj prípad bol súdený 26. 11. 2021 a hneď na pojednávaní som sa odvolal na krajský súd. Avšak doteraz tento súd nerozhodol. Koľko času má na rozhodnutie alebo predvolanie? Rád by som sa opýtal, či je to procesná chyba, vzhľadom na to, že už je koniec tretieho mesiaca a stále sa nedeje nič. Ďakujem.

Odpoveď: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 25.02.2022)

Dobrý deň,
v závislosti od toho, na ktorom krajskom súde je Vaša vec, môže rozhodovanie trvať od niekoľkých mesiacov až po rok, rok a pol. Na dĺžku doby rozhodovania má vplyv najmä pracovná vyťaženosť krajského súdu, ale rovnako aj skutková a právna zložitosť Vášho prípadu. 3 mesiace na krajskom súde vo všeobecnosti nie je možné považovať za také konanie krajského súdu, že by išlo o zbytočné prieťahy v konaní.

Krajský súd nemá zákonom stanovené lehoty na rozhodovanie.

Odporúčam Vám informovať sa na infocentre krajského súdu, či vo Vašej veci je už nariadený termín verejného vyhlásenia rozsudku, prípadne či vedia uviesť, že odkedy je spis na krajskom súde.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Chcem sa opýtať, ak sa podalo odvolanie v trestnej veci na krajský súd v Trenčíne a spis je už u sudcu 26 dní, či existuje nejaká lehota, do ktorej musia rozhodnúť alebo určiť termín pojednávania.

Odpoveď: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 08.10.2021)

Dobrý deň,
nie. Súdy majú iba na veľmi málo vecí určenú lehotu, pričom práve rozhodovanie na odvolacom súde nie je limitované. Samozrejme ak sa jedná napríklad o väzobnú vec, mal by postupovať prioritne. Všetky ostatné veci riešia postupne.

Skúste sa informovať na infocentre krajského súdu v akom stave je táto vec. Či má spis sudca spravodajca, prípadne či tam ešte nie je nariadený termín verejného zasadnutia.


Podotázka: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, mám súdny spor, ktorý bol v podstate rozhodnutý už v roku 2000. Po 18 rokoch, konkrétne na pojednávaní 20. 3. 2018, bol vynesený rozsudok v časti týkajúcej sa pokuty a príslušenstva. Sudkyňa však už tretíkrát požiadala o predĺženie lehoty na vyhotovenie písomného rozsudku. Napriek mnohým sťažnostiam adresovaným predsedaovi Okresného súdu Trnava na prieťahy v konaní, vyhovel jej požiadavke už tretíkrát. Rád by som sa dozvedel, ako mám postupovať, aby som po 18 rokoch vôbec dostal písomný rozsudok. Mám podať sťažnosť, písomný podnet na ústavný súd alebo prípadne žalobu ohľadom finančnej ujmy? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 26.05.2018)

Dobrý deň, pokiaľ súdne konanie trvá viac ako 6 rokov ide o prieťahy bez ohľadu na to čo spôsobilo predĺženie súdneho konania (okrem dôvodov na strane sťažovateľa).

Určite Vám odporúčam podať sťažnosť na Ústavný súd. Ak máte záujem, môžeme vám s tým pomôcť. Od štátu máte právo požadovať nemajetkovú ujmu za takéto prieťahy. Napíšte mi email priamo na moju e-mailovú adresu a poradím vám čo ďalej.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Lehota na vydanie súdneho rozhodnutia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.