POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo by som mala robiť, a či je možné vôbec niečo urobiť, keď na mňa niekto neustále vyvíja nátlak. Táto osoba sa mi neustále vyhráža ublížením na zdraví a uráža ma bez akejkoľvek príčiny. Spomínané správanie je dôsledkom toho, že môj priateľ je jeho brat, na ktorom túto osobu trápi závisť. Táto závisť pramení z faktu, že on sám nikdy nemal normálny vzťah. Napriek tomu, že sa snažím mu vyhýbať a nijako mu neubližujem, táto osoba si ma stále všíma, slovne ma útočí a vyhráža sa, že môjho priateľa aj mňa zabije. Tvrdí, že nám za to uškodí, že som nakazená a že ma prepošle. Táto osoba má navíc sklon k drogovému správaniu, vždy sa so sebou pohybuje s drogami a uviedol, že nás prinúti užívať pervitín, ktorý nekompromisne vloží aj do mojej kávy. Skutočne neviem, ako toto riešiť. Som pacientkou psychiatra, ošetrujem sa na depresie a úzkosti a táto situácia ma vystrašila. Nemám však žiadne materiálne dôkazy. Prosím Vás, potrebovala by som poradiť, ako by som mala riešiť túto situáciu. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?

Dobrý deň, vo Vašom prípade Vám odporúčam podať na najbližšom oddelení PZ SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu nebezpečné vyhrážanie. V zmysle trestného zákona je trestný čin nebezpečného vyhrážania spáchaný, keď sa páchateľ vyhráža takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu. Vzhľadom na Váš zdravotný stav a osobu páchateľa mám za to, že vo Vašom prípade jeho vyhrážanie dôvodnú obavu naozaj vzbudzuje. Polícii však bude potrebné jeho nebezpečné vyhrážanie preukázať. Najjednoduchším spôsobom preukázania takéhoto nebezpečného vyhrážania je e-mailová komunikácia, SMS správy, prípadne iné "hmatateľné" dôkazy o jeho vyhrážaní. Ak týmito nedisponujete, druhou možnosťou preukázania nebezpečného vyhrážania sú svedkovia a ich výsluch. Svedkovia, ktorí boli priamo pri tom ako sa Vám vyhráža ublížením na zdraví... Ak sa Vám vyhráža iba v súkromí, medzi štyrmi očami alebo prostredníctvom telefónu bude jeho konanie veľmi ťažko preukázateľné. Napriek tomu Vám odporúčam podať na neho trestné oznámenie. Veľakrát v takýchto prípadoch pomôže už aj samotné prejednanie skutku, po ktorom sa páchatelia uvedomia, že to čo robia nie je správne.

Trápi vás "Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám problém s jedným pánom ohľadne veštenia. Navrhol mi niekoľko procedúr a stanovil sumu 300 eur. Keďže mi to prišlo priveľa, požiadala som ho o možnosť zaplatiť v dvoch splátkach. Súhlasil. Poslala som mu prvú platbu 150 eur a on mi na oplátku poslal niečo, čo nazýval technikou. Tá tzv. technika obsahovala zaklínadlá, preklinadlá a podobné veci spojené so satanizmom. Keďže som kresťanka, odmietla som využiť jeho techniky a ukončila som s ním spoluprácu. Nežiadala som o vrátenie 150 eur. Po mesiaci sa mi znova ozval s tým, že na tom ďalej pracoval aj bez môjho súhlasu a pýtal sa, kedy mu zaplatím druhú splátku vo výške 150 eur, na ktorej sme sa dohodli. Odpovedala som mu, že som s ním spoluprácu ukončila a že prvých 150 eur mu vrátiť nebudem, pretože nič pre mňa neurobil. Teraz mi vyhráža, že ak nedoplatím, urobí zaklínadlo na mňa a celú moju rodinu a že mám do pondelka čas zaplatiť. Ak tak neurobím, v pondelok chystá kroky proti mne. A teraz neviem, čo mám robiť. Neviem, ako sa ho zbaviť alebo ako postupovať, keď sa mi vyhráža a vydiera ma. Vedeli by ste mi, prosím, poradiť? Ďakujem.

Odpoveď: Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 23.01.2020)

Dobrý deň prajem,

konanie ktoré ste popísali je podľa môjho názoru prinajmenšom nekorektné. V tomto vzťahu ste spotrebiteľ, ak ste zmluvu uzavreli na diaľku, predpokladám, že Vás nepoučil o Vašom práve na odstúpenie od zmluvy, máte právo od zmluvy odstúpiť. Ak ste to urobili, v takom prípade môžete žiadať daných 150 € späť a nemusíte nič doplácať. To, že "techniku" vykonal, len tvrdí, no ničím to nepreukázal. Druhá možnosť je podať na dotyčného trestné oznámenie za podozrenie z trestného činu Nátlaku. Podľa § 192 ods. 1 Trestného zákona: 

(1) Kto iného núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, zneužívajúc jeho hmotnú núdzu alebo naliehavú nemajetkovú potrebu, alebo tieseň vyvolanú jeho nepriaznivými osobnými pomermi, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

Odporúčam zvážiť podanie trestného oznámenia na dotyčného a prípadne aj podnetu na Slovenskú obchodnú inšpekciu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo mám robiť alebo či sa s tým dá niečo robiť. Mám susedku, ktorej vadím - ja a môj pes tým, že šteká vonku na verejnosti. Vždy, keď ideme okolo nej, začne vyskakovať. A keď jej ešte slušne začnem niečo vysvetľovať - že je to pes a že je na štekanie -, že nočný kľud ešte nie je, tak začne vyskakovať, či chcem "jednu dostať" a tak. Nestalo sa to raz ani dva krát a ja už neviem, čo mám s tým robiť.

Odpoveď: Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 13.08.2018)

Dobrý deň,

pokiaľ nedošlo k reálnemu ohrozeniu, či k vzniku dôvodnej obavy o život alebo zdravie, je málo pravdepodobné, že by orgány činné v trestnom konaní posúdili toto konanie ako trestný čin. Do úvahy by však mohol za istých okolností prichádzať priestupok proti občianskemu spolunažívaniu podľa § 49 ods. 1 písm. d) zákon o priestupkoch, podľa ktorého sa priestupku dopustí ten, kto úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním.

Ak jej konanie bude pokračovať odporúčam podať podnet na okresný úrad, na prejednanie podozrenia z priestupku. Ak by došlo k bezprostrednému ohrozeniu, odporúčam privolať políciu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Stále sa vyhráža ublížením na zdraví. Čo mám robiť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.