Máte
otázku?

Podozrenie z trestného činu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Podozrenie z trestného činu

Dobrý deň, mám problém so susedom. Už trikrát mi zbúral ohradu a cez vytvorenú medzeru prechádza z jeho pozemku na náš. Dopustil sa tiež krádeže. Ukradol mi pascu na kuny, ktorú som mala umiestnenú pred vchodovými dverami, a tiež mi ukradol napílené orechové drevo. Zo všetkých týchto krádeží mám kamerový záznam, keďže celý pozemok je chránený kamerovým systémom. Aj napriek tomu si neviem rady a neviem, čo mám robiť. Okrem kontaktovania polície, kde som už bola minimálne desaťkrát s dôkazmi, ma nikto nevedel pomôcť. Ďakujem.

Odpoveď: Podozrenie z trestného činu

Dobrý deň. Z Vašej otázky vyplýva dôvodné podozrenie z trestnej činnosti Vášho suseda. Nie je mi preto zrejmé, z akého dôvodu Vám polícia (ako orgán činný v trestnom konaní) nepomohla.

Pokiaľ totiž existuje dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu (vo Vašom prípade najmä trestného činu krádeže, prípadne trestného činu poškodzovania cudzej veci), potom je na mieste podanie trestného oznámenia. Pritom pokiaľ trestné oznámenie spĺňa podmienky ustanovené v § 62 Trestného poriadku, orgány činné v trestnom konaní sú povinné takéto podanie vybaviť.

Trápi vás "Podozrenie z trestného činu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podozrenie z trestného činu (Trestné právo)

Ako mám postupovať, ak chcem na polícii podať oznámenie o trestnom čine nevyplatenia mzdy?

Odpoveď: Podozrenie z trestného činu

(odpoveď odoslaná: 09.10.2019)

Dobrý deň. Trestné oznámenie je možné podať viacerými spôsobmi. Ak chcete podať oznámenie na polícii ústne do zápisnice, je to jedna z možností. V zásade tak môžete urobiť na ktoromkoľvek oddelení.

Dôležité je však Vaše podanie formulovať tak, aby ste sa sám nevystavili riziku trestného stíhania pre krivé obvinenie (ak by sa trestný čin nevyplatenia mzdy a odstupného nepreukázal). Je preto potrebné formulovať Vaše oznámenie tak, že ide o podozrenie zo spáchania trestného činu. Používajte frázy ako "mám dôvodné podozrenie, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu" alebo "navrhujem, aby orgány činné v trestnom konaní prešetrili konanie dotknutej osoby v tom smere, či nenapĺňa znaky trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného".

K podaniu trestného oznámenia je potrebné opísať skutkové okolnosti, z ktorých vyvodzujete Vašej podozrenie a tiež predložiť dôkazy, z ktorých vychádzate (najmä pracovnú zmluvu, výplatné pásy, ak sú a pod.).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podozrenie z trestného činu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.