Máte
otázku?

Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?

Dobrý deň, nachádzam sa v podobnej situácii. Potrebujem rozdeliť rodinný dom s prístavbou na dve samostatné bytové jednotky, pričom prístavba predstavuje prvú a pôvodný dom druhú jednotku. Obe časti majú samostatné vchody. Prístavba je prepojená s pôvodným domom sieťami, avšak má vlastné meradlá (elektromer, plynomer). Je možné toto rozdelenie uskutočniť aj v prípade, ak bytové jednotky nemajú samostatné prípojky? Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

1./ Reálne rozdelenie budovy je možné vtedy, ak jej rozdelením vzniknú samostatné budovy, t.j. samostatné veci podľa § 118 ods.1 Občianskeho zákonníka. Bytom podľa ust. zákona o vlastníctve bytov sa rozumie miestnosť alebo súbor miestností, ktoré sú rozhodnutím stavebného úradu trvalo určené na bývanie a môžu na tento účel slúžiť ako samostatné bytové jednotky.

2./ Podľa ust. stavebného poriadku "stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich sa môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu. Žiadosť o stavebné povolenie sa podáva pre samostatnú stavbu alebo jej zmenu.  stavebný úrad preskúma najmä, dokumentácia spĺňa požiadavky týkajúce sa verejných záujmov, predovšetkým ochrany životného prostredia, ochrany zdravia a života ľudí, a či zodpovedá všeobecným technickým požiadavkám na výstavbu ustanoveným týmto zákonom a osobitnými predpismi. Stav. úrad posúdi, či  rozdelenie stavby bude vyhovovať stav. predpisom, požiadavkám na hygienu, požiarnobezpečnostné predpisy a ostatné predpisy aj z hľadiska ust. vyhl. č.  532/2002 Z. z .

3./  Otázka spoločnej prípojky  na vodu /zrejme myslíte vodu/  je skôr technickou otázkou a otázkou vzťahov medzi Vami ako budúcimi vlastníkmi samostatných byt. jednotiek, čo by mohlo priniesť v budúcnosti obtiaže pokiaľ sa jedná o platby a úhrady vyúčtovania za vodu. Odporúčame túto časť otázky riešiť s vodárenskou  spoločnosťou priamo resp. vopred. Samostatné meranie  spotreby el. energie a plynu sú v poriadku.

4./  K návrhu na vklad budete je potrebné predložiť rozhodnutie stavebného úradu o technickej vykonateľnosti reálneho delenia stavby, a listinu o určení súpisného čísla k novovytvoreným prevádzkovým stavbám. Súčasne zabezpečte vyhotovenie geom. plánu na rozdelenie nehnuteľnosti, kde by ste vyriešili  aj otázku rozdelenia celého pozemku, a ktorý budete potrebovať k žiadosti o pridelenie súpisného čísla.

 

Trápi vás "Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval, aké všetky kroky je potrebné urobiť z technickej a právnej stránky, pokiaľ by sme chceli rozdeliť rodinný dom na dve bytové jednotky. Dom je postavený tak, že má spoločné schodisko a vstupy do priestorov jednotlivých poschodí sú zabezpečené dverami. To znamená, že vchody do jednotlivých bytových jednotiek by sa nachádzali v interiéri priamo zo schodiska a schodisko by bolo spoločné. Jedná sa o klasický dvojpodlažný dom. Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2020)

Dobrý deň,
vo veci je potrebné zabezpečiť znalecký posudok o technickej vykonateľnosti rozdelenia stavby na dve samostatné bytové jednotky. Zoznam znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR (www.justice.sk).

Podľa výsledku posúdenia znalcom budete musieť nechať vypracovať potrebnú projektovú dokumentáciu a požiadať prísl. stavebný úrad o stavebné povolenie podľa § 55 a nasl. stav. poriadku. Stav. úrad posúdi či rozdelenie stavby na dve byt. jednotky zodpovedá prísl. bezpečnostným, stavebným a hygien predpisom.

Po zrealizovaní zmien a vydaní kolaudačného rozhodnutia, pridelení samostatného popis. čísla stavieb požiadate kataster o vykonanie prísl. zmien v KN.

Vo veci odporúčame súčasne vyporiadať aj zmeny ohľadom pozemku - jeho rozdelenie podľa napr. veľkosti podielov na RD.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu v súvislosti s vysporiadaním majetku mojej matky, ktorá vlastní 9/10 domu. Plánujeme si vziať hypotéku, úver či pôžičku z banky, aby sme mohli nadstaviť podkrovie. Môžete mi prosím poradiť, ako postupovať v prípade, ak nie sú ostatní vlastníci ochotní komunikovať a my by sme chceli začať žiť ako rodina? Veľmi pekne vopred ďakujem za odpoveď. Martina.

Odpoveď: Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?

(odpoveď odoslaná: 12.03.2020)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 139 a nasl. Obč. zákonníka platí :

"(1) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne.

(2) O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd.

(3) Ak ide o dôležitú zmenu spoločnej veci, môžu prehlasovaní spoluvlastníci žiadať, aby o zmene rozhodol súd.

§ 140 : Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov.

§ 141 :

(1) Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.

(2) Každý zo spoluvlastníkov je povinný vydať ostatným na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali, ak nemala už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní písomnú formu.

§ 142 :

(1) Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.

(2) Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku.

(3) Pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznúce na nehnuteľnosti."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že aj pokiaľ je Vaša mama spoluvlastníkom 9/10 RD, na prístavbu resp. nadstavbu RD je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Najlepším riešením v tejto veci by bolo, keby Vaša mama ako spoluvlastník 9/10 odkúpila podiel 1/10 a následne by ste sa dohodli na súhlase s nadstavbou DR. 

Ak by spoluvlastník 1/10 nesúhlasil s predajom jeho podielu, Vaša mama bude musieť podať návrh na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, čo môže byť pomerne dlhý  a nákladný súdny proces. Najlepším riešením je teda dohoda  spoluvlastníkov o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva.

Otázkou predovšetkým je to, či nadstavba RD z hľadiska stavebného a technického ej možná, čo budete musieť vedieť preukázať v stav konaní  príslušnými projektami, hlavne statickým posudkom.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie RD na samostatné byt. jednotky ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.