Máte
otázku?

Rozdelenie RD na dve bytové jednotky ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Rozdelenie RD na dve bytové jednotky ?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné v darovacej zmluve dvojposchodového domu vymedziť vlastníctvo jednotlivých podlaží. To znamená, že jedno podlažie by vlastnil jeden súrodenec a druhé by vlastnil druhý. Ostatné priestory, ako sú pivnice a hospodárske budovy, plus pozemok by boli v spoločnom vlastníctve a užívaní. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozdelenie RD na dve bytové jednotky ?

 

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Reálne rozdelenie RD  je možné vtedy, ak jej rozdelením vzniknú samostatné budovy, t.j. samostatné veci podľa § 118 ods.1 Občianskeho zákonníka. Bytom podľa ust. zákona o vlastníctve bytov sa rozumie miestnosť alebo súbor miestností, ktoré sú rozhodnutím stavebného úradu trvalo určené na bývanie a môžu na tento účel slúžiť ako samostatné bytové jednotky.

2./ K návrhu na vklad  je potrebné predložiť rozhodnutie stavebného úradu o technickej vykonateľnosti reálneho delenia stavby. Stav. úrad posúdi, či rozdelenie stavby bude vyhovovať stav. predpisom, požiadavkám na hygienu, požiarnobezpečnostné predpisy a ostatné predpisy aj z hľadiska ust. vyhl. č. 532/2002 Z. z .  K návrhu na vklad  sa dokladá aj listina o určení súpisného čísla k novovytvoreným prevádzkovým stavbám. Súčasne zabezpečte vyhotovenie geom. plánu na rozdelenie nehnuteľnosti, kde by ste vyriešili aj otázku rozdelenia celého pozemku, a ktorý budete potrebovať k žiadosti o pridelenie súpisného čísla. Pokiaľ sa jedná o prízemie resp. pivnice, tu pochybujeme o samostatnej jednotke, nakoľko sa jedná len o  príslušenstvo v zmysle ust. §  121 Obč. zákonníka /Príslušenstvom bytu sú vedľajšie miestnosti a priestory určené na to, aby sa s bytom užívali./.

3./ Pred spísaním dar. zmluvy preto odporúčame najprv vyriešiť tieto techn. otázky a dohodnúť sa v darovacej zmluve tak,  aby v budúcnosti nedošlo k pochybnostiam, resp. aby výklad samotnej zmluvy bol jednoznačný.

Trápi vás "Rozdelenie RD na dve bytové jednotky ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie RD na dve bytové jednotky ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.