POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozdelenie a odpredaj polovice bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Rozdelenie a odpredaj polovice bytu

Dobrý deň, mám záujem predať polovicu 5-izbového bytu, ktorý vlastním spoločne so sestrou. Ona na predkupné právo vôbec nereagovala. Moju polovicu nechce odkúpiť a tiež nechce predať svoju polovicu. Ako mám postupovať v tomto prípade, keď chcem za svoju polovicu peniaze? Je možné predať aj svoj podiel 49 m2 samostatne? Ak áno, kto takéto odkúpenie vykonáva?

Odpoveď: Rozdelenie a odpredaj polovice bytu

Dobrý deň, v prípade ak Vaša sestra nevyužila svoje predkupné právo, môžete voľne disponovať so svojím spoluvlastníckym podielom a predať ho, avšak nie za nevýhodnejších podmienok oproti tým, za akých ste svoj podiel ponúkli svojej sestre. Ak ste sa so sestrou nedohodli na zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva, máte právo podať na súd návrh na zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva. Keďže byt je v zásade nedeliteľná vec, súd môže prikázať byt Vašej sestre s povinnosťou poskytnúť Vám primeranú náhradu za váš podiel. Aby súd mohol prikázať byt len Vašej sestre a uložiť jej povinnosť poskytnúť Vám náhradu, vyžaduje sa jej súhlas. Ak by Vaša sestra s takýmto postupom na súde nesúhlasila, súd by nariadil predaj bytu a výťažok by rozdelil podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov.

 

Predaj bytu súdom (dražbou) však samozrejme nebude za trhovú cenu, ako keby ste ho predávali cez realitnú kanceláriu.

 

Konkrétnych 49 m2 predať nemôžete, pretože spoluvlastníctvo je ideálne.

Trápi vás "Rozdelenie a odpredaj polovice bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozdelenie a odpredaj polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň,
s bratom sme zdedili byt v Bratislave - Ružinov a chcel by som predať svoju polovicu. Myslím si, že môj brat by o tomto bol informovaný a pravdepodobne by súhlasil. Avšak, je tam ešte jeden problém - náš starý otec má na tomto byte doživotné právo. Môžem aj napriek tomuto predať svoju časť? Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie a odpredaj polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 03.05.2021)

Dobrý deň,

vychádzam z predpokladu, že vecné bremeno v podobe práva doživotného bývania Vášho starého otca máte zavkladované v katastri nehnuteľnosti. Situáciu môžete riešiť predovšetkým dohodou medzi Vami, Vašim bratom a Vašim starým otcom. Dohodou sa viete dohodnúť na zrušení vecného bremena. Dohodu však musíte predložiť do katastra nehnuteľnosti, pretože zánik vecného bremena nastane až vkladom. Ak by ste sa dohodnúť nevedeli, môžete podať návrh na súd na zrušenie vecného bremena, prípadne byt s vecným bremenom sa pokúsite predať. Je zrejmé, že v tomto prípade bude obtiažne nájsť kupcu, avšak ani to nie je vylúčené. Treba však rátať s tým, že kúpna cena bude v tomto prípade nižšia. Vecné bremeno spočívajúce v práve Vášho starého otca by prešlo na nadobúdateľa nehnuteľnosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozdelenie a odpredaj polovice bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o informáciu. S mojou sestrou vlastníme byt, z ktorého každá vlastní polovicu. Tento byt nám darovala naša babička. S mojou sestrou sme sa dohodli na cene, za ktorú by som od nej odkúpila jej časť. Tá by následne bola prepísaná na môjho manžela. Mohli by ste mi prosím poradiť, aký typ zmluvy by sme mohli v tomto prípade použiť? Bolo by možné poslať mi vzor takejto zmluvy, v ktorej jedna vlastníčka predáva svoju polovicu tretej osobe a ostatná vlastníčka (t.j., ja), tam ostáva ako stále vlastník svojej polovice? Veľmi pekne ďakujem za Vašu radu.

Odpoveď: Rozdelenie a odpredaj polovice bytu

(odpoveď odoslaná: 17.05.2018)

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné uviesť, že ak bude Vaša sestra predávať svoj spoluvlastnícky podiel tretej osobe, je potrebné si dať pozor na Vaše predkupné právo. Hoci s predajom súhlasíte, je vhodné, aby bol celý proces súladný so zákonom a Vaše predkupné právo nebolo porušené. Následne postačuje medzi Vašou sestrou a Vaším manželom spísať kúpnu zmluvu, v ktorej Vaša sestra prevedie svoj spoluvlastnícky podiel o veľkosti 1/2 na Vášho manžela. Vzhľadom na to, že ide o byt, zmluva musí obsahovať všetky podstatné náležitosti podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Na túto skutočnosť často ľudia zabúdajú a následne vzniká problém na katastri nehnuteľnosti, ktorý im bez podstatných zákonných náležitostí nezavkladuje zmenu vlastníckeho práva. Po spísaní a zavkladovaní kúpnej zmluvy do katastra nehnuteľností Vy zostanete naďalej vlastníkom spoluvlastníckeho podielu o veľkosti 1/2. V prípade Vášho záujmu o vypracovanie kúpnej zmluvy alebo poskytnutie bližšieho poradenstva nás môžete kontaktovať prostredníctvom e-mailu uvedeného na našej webovej stránke.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie a odpredaj polovice bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.