POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Očakávam dieťa s priateľom, ale rozíšli sme sa. Chcem, aby dieťa malo moje priezvisko, zároveň by som však chcela, aby bol uvedený v rodnom liste ako otec. Môže on s týmto nesúhlasiť? A aké by boli dôsledky, keby sa rozhodol túto záležitosť riešiť na súde?

Odpoveď: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke

Dobrý deň,

právna úprava mena a priezviska dieťaťa je obsiahnutá primárne v § 40 zákona č. 36/2005 Z. z. v účinnom znení (Zákon o rodine). 

Ak rodičia dieťaťa nemajú spoločné priezvisko a nie sú manželmi, mali by sa rodičia spoločne dohodnúť na jeho mene aj priezvisku. Slovenská rodinnoprávna úprava je totiž založená na tom, že obidvaja rodičia majú k dieťaťu rovnaké rodičovské práva ako aj povinnosti, a to v rovnakom rozsahu. Zákon o rodine z uvedeného dôvodu neumožňuje, aby v prípade, ak sa rodičia nedohodnú na priezvisku dieťaťa, priezvisko určila napr. len matka alebo len otec. Ak sa dohodnú rodičia dieťaťa na jeho priezvisku, sú povinní podľa § 40 ods. 2 Zákona o rodine túto vzájomnú dohodu oznámiť matričnému úradu, a to do troch dní od narodenia dieťaťa.

Ak sa rodičia dieťaťa nedohodnú na jeho priezvisku, podľa § 40 ods. 3 Zákona o rodine v takomto prípade o priezvisku dieťaťa rozhoduje súd. Výsledok tohto konania nemožno predpovedať, z aplikačnej praxe sú známe prípady, keď súd určil dieťaťu priezvisko matky ako aj prípady, keď súd určil dieťaťu priezvisko otca. Rozhodnutie súdu závisí vždy od viacerých okolností daného prípadu, pričom súd sa pri rozhodovaní riadi najlepším záujmom dieťaťa.

Trápi vás "Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke (Rodinné právo)

Dobrý deň, otec nie je zapísaný v rodnom liste mojej dcéry a ona má moje priezvisko. Chcem, aby bol zapísaný, ale to sa stane len v prípade, že dcérine priezvisko sa zmení na jeho. Mám právo ponechať dcére súčasné priezvisko, alebo sa pri zápise otca skutočne musí zmeniť? Ďakujem.

Odpoveď: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke

(odpoveď odoslaná: 27.07.2023)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade bude vec dohody rodičov dieťaťa aké priezvisko bude mať vaša dcéra. Odporúčam preto súhlasiť so zmenou priezviska a následne máte možnosť toto priezvisko buď opätovne zmeniť na základe dohody s otcom dieťaťa alebo podať návrh na súd, aby vyslovil svojim rozhodnutím súhlas na zmenu priezviska dieťaťa /dôvody sú napr. nestarostlivosť, neplatenie výživného nezáujem,  problémy dieťaťa napr. v školskom zariadení, škole, u lekára, kde nevie ona sama vysvetliť prečo má iné priezvisko ako jej matka a dieťa samotné chce mať rovnaké priezvisko ako jej matka a pod./.

Nepíšete v otázke koľko rokov má vaša dcéra, ale po dosiahnutí plnoletosti si môže svoje priezvisko na základe osobitne podanej žiadosti na príslušný okresný úrad zmeniť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na možnosti určenia priezviska v mojej situácii. Som rozvedená a ponechala som si meno po bývalom manželovi. Aktuálne očakávam dieťa, avšak otca neplánujem zapisovať do rodného listu. Nechcem, aby dieťa dostalo priezvisko po bývalom manželovi. Je možné dať dieťaťu moje priezvisko z doby, kedy som bola slobodná?

Odpoveď: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke

(odpoveď odoslaná: 24.11.2022)

Dobrý deň,

v zmysle zákona o mene a priezvisku platí, že ak  otec dieťaťa nie je známy v čase jeho narodenia, dieťa nadobúda priezvisko matky, ktoré má matka v čase jeho narodenia. Súčasne platí, že do času, kým nie je určené otcovstvo, dieťa nadobúda priezvisko, ktoré má matka v čase jeho narodenia. 

Vzhľadom na uvedené, ak ste si po rozvode nevzali naspäť svoje rodné priezvisko, potom nemôžete dieťaťu určiť iné priezvisko. V takomto prípade by potom prichádzalo do úvahy požiadať následne po narodení dieťaťa okresný úrad o povolenie zmeny priezviska vášho maloletého dieťaťa z dôvodov hodných osobitného zreteľa, a síce, že maloleté dieťa nie je dieťaťom muža, ktorého priezvisko nosí a navrhujete, aby mu bolo povolené nosiť vaše rodné priezvisko. Žiadosť musí byť teda písomná, pričom ak okresný úrad zmenu povolí, matrika vykoná vášmu dieťaťu zápis nového priezviska. 

Druhou možnosťou je, aby ste si zmenili priezvisko na to za slobodna skôr ako sa dieťa narodí. V takomto prípade dieťa nadobudne po pôrode automaticky vaše rodné priezvisko. 


Podotázka: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke (Rodinné právo)

Dobrý deň, zaujímalo by ma, ako to bude s priezviskom dieťaťa, keď s priateľom nie sme manželia. Priateľ prizná otcovstvo ešte pred narodením dieťaťa, ale chceme sa dohodnúť, že dieťa bude mať priezvisko po mne. Aké budú dôsledky, pokiaľ sa v budúcnosti rozhodneme zosobášiť? Bude dieťa mať priezvisko, na ktorom sme sa dohodli pri svadbe, teda priateľovo priezvisko? Alebo bude dieťaťu zostať moje priezvisko a bude to treba riešiť nejakým osobitne zložitým spôsobom?

Odpoveď: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke

(odpoveď odoslaná: 08.01.2021)

Dobrý deň,
áno, ak uzavriete manželstvo, dieťa bude mať naďalej určené priezvisko. Zákon o mene a priezvisku však predpokladá situácie, kedy rodičia dodatočne (po pôrode) uzavrú manželstvo. Zákon pripúšťa zmenu priezviska dieťaťa, a to bez toho, aby o tom rozhodol správny orgán. Postačuje ak po uzavretí manželstva predložíte na matrike sobášny list, rodný list dieťaťa a požiadate o vykonanie zmeny v jeho priezvisku.


Trápi vás "Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke" a chcete pomôcť?

Podotázka: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke (Rodinné právo)

Čo ak sa ani potom nedohodneme, ktorému smeru sa súd viac prikloní?

Odpoveď: Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke

(odpoveď odoslaná: 03.10.2016)

Dobrý deň,

ak by ste sa s otcom dieťaťa nedohodli na priezvisku a o tejto otázke by rozhodoval súd, pri určovaní by sa priklonil k priezvisku toho rodiča, ktorého priezvisko bude viac v záujme maloletého dieťaťa.

Súd totiž pri rozhodovaní o všetkom, čo sa týka dieťaťa, vždy rozhoduje predovšetkým podľa toho, čo je v najlepšom záujme dieťaťa. Najlepší záujem dieťaťa je preto rozhodujúcim kritériom a východiskom aj pri určovaní priezviska dieťaťa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Priezvisko dieťaťa narodeného mimo manželstva po matke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.