Máte
otázku?

Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)

Dobrý deň, pred rozvodom sme predali nehnuteľnosť ako bezpodielové spoluvlastníctvo. Medzitým nás však súd rozviedol. K prepisu nehnuteľnosti na katastrálnom úrade ešte nedošlo. Môže táto situácia ovplyvniť prepis nehnuteľnosti na kupujúceho, keďže sa zmenil druh vlastníctva predávajúcich? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)

Dobrý deň, pokiaľ ide o predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM), v prvom rade je potrebné uviesť, že rozvod manželstva nemá vplyv na vôľu, ktorú ste s manželkou prejavili ešte pred samotným rozvodom. Z uvedeného dôvodu máme za to, že príslušný katastrálny orgán môže naďalej rozhodovať o návrhu na vklad vlastníckeho práva, ktorého podkladom bola kúpna zmluva, ktorú ste uzavreli ešte pred rozvodom (ako manželia). Rovnako si treba uvedomiť skutočnosť, že zákonným následkom zániku manželstva je aj zánik bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len „BSM“). To však ešte neznamená, že predmety, ktoré sú v BSM sa automaticky vyporiadavajú (a teda menia štruktúru vlastníckych vzťahov). Občiansky zákonník preto v tejto súvislosti odlišuje dve právne skutočnosti, a to zánik BSM a jeho vyporiadanie. Z uvedeného vyplýva, že aj po rozvode manželstva naďalej existuje masa BSM (vo Vašom prípade je jej súčasťou aj prevádzaný byt). Inak povedané, veci nadobudnuté počas manželstva zostávajú v BSM aj po rozvode, a to až do času, kým nedôjde k vyporiadaniu BSM (rozhodnutím súdu, dohodou alebo zákonnou domnienkou upravenou v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka).

Trápi vás "Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM) (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, od roku 2013 sme s manželom boli bezpodielovými spoluvlastníkmi záhrady. Po rozvode v roku 2022 mi manžel previedol svoj majetkový podiel. Teraz chcem záhradu predať a rád by som sa informoval, či budem musieť platiť daň z predaja, ako aj Sociálnej poisťovni. Ak je to tak, existuje možnosť, ako sa tomuto zdaneniu vyhnúť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)

(odpoveď odoslaná: 05.09.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ničomu sa nemusíte vyhýbať, lebo ste nehnuteľnosť záhradu nadobudli do BSM v roku 2013, teda ste jej vlastníkom viac ako 5 rokov.

Platí v uvedenom prípade ust. § 9 ods. 3 zákona o dani z príjmov /citujeme/, podľa ktorého zák. ustanovenia paltí, že od dane z príjmu sú oslobodené okrem iných aj :

"Ak ide o predaj nehnuteľností uvedených v odseku 1 písm. a), alebo písm. b) po zániku a vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov,60) do lehoty uvedenej v odseku 1 písm. a), alebo písm. b) sa započítava doba, počas ktorej bola takáto nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

 

Po predaji nehnuteľnosti nezabudnite podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti podľa zákona o miestnych daniach, ktorých správcom je obec/mesto.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM) (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, či je po rozvode možné predať nehnuteľnosť (dom), bez nutnosti platiť 19% daň z predaja nehnuteľnosti a 14% odvody do zdravotnej poisťovne. Snímou je, že danú nehnuteľnosť vlastním len tri roky. Ďakujem. S pozdravom, Peter

Odpoveď: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)

(odpoveď odoslaná: 04.12.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí, že rozvodom manželstva došlo síce k zániku BSM, ale toto ešte stále existuje až do jeho buď vyporiadania dohodou, podaním návrhu na súd na vyporiadanie v lehote do 3 rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva alebo BSM uvedenými spôsobmi nevyporiadate a po uplynutí 3 rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva bude nehnuteľnosť zo zákona v podielovom spoluvlastníctve bývalých manželov, čo vyplýva z ust. § 149 ods. 4 Obč. zákonníka.

Zákon nezakazuje, aby ste nehnuteľnosť nemohli predať po rozvode manželstva. Daň z príjmu bude závisieť od rozdielu medzi výdavkami /prekázateľne zaplatená kúpna cena/ a príjmom z predaja nehnuteľnosti. Do výdavkov v prípade podania daň. priznanie môžete zahrnúť aj poplatok za znalecký posudok na ohodnotenie nehnuteľnosti, odmenu advokáta, správny poplatok za návrh na vklad.

Keďže nehnuteľnosť nevlastníte viac ako 5 rokov, daňové priznanie musíte podať.

Na spísanie zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta.


Podotázka: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM) (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je po vyporiadaní BSM (súdnym rozhodnutím) a následnom rozvode pri predaji nehnuteľnosti potrebné priložiť uvedené rozhodnutie k návrhu na vklad na katastrálny úrad. Vopred ďakujem. S pozdravom, Ľubica.

Odpoveď: Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)

(odpoveď odoslaná: 20.10.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ bolo BSM vyporiadané súdom, súd bol povinný katastru oznámiť, ako rozhodol, a tieto skutočnosti kataster zapíše na list vlastníctva záznamom. Inak povedané zmeny, ktoré nastali vplyvom vyporiadania BSM by už mali byť v katastri evidované na základe oznámenia súdu. Samozrejme za predpokladu, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť. Ak nehnuteľnosť následne prevádzate, nie je potrebné katastru dokladovať predmetné rozhodnutie. Odporúčam Vám ale overiť si stav listu vlastníctva na stránke https://www.katasterportal.sk/kapor/vyhladavanieVlastnikFormInit.do 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj nehnuteľnosti po zániku manželstva (BSM)" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.