Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Majetok predaný pred rozhodnutím súdu v BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Majetok predaný pred rozhodnutím súdu v BSM

Moja exmanželka predala náš spoločný hnuteľný majetok napriek tomu, že sme v konaní o BSM. Ako mám túto vec riešiť?

Odpoveď: Majetok predaný pred rozhodnutím súdu v BSM

Dobrý deň. 

 

Napriek tomu, že došlo k predaju hnuteľných vecí patriacich do BSM ešte pred vyporiadaním BSM, bude výťažok z predaja patriť do BSM. O tejto skutočnosti je potrebné informovať súd, ktorý následne túto skutočnosť na ďalšom pojednávaní preverí. 

 

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov

 

V zmysle § 143 Občianskeho zákonníka:

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

 

Manželia môžu dohodou rozšíriť alebo zúžiť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Obdobne sa môžu dohodnúť aj o správe spoločného majetku. Manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik bezpodielového spoluvlastníctva ku dňu zániku manželstva. (§143a Občianskeho zákonníka)

 

Vznikom manželstva vzniká aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov ku všetkému, čo môže byť predmetom vlastníctva fyzickej osoby a čo manželia, resp. niektorý z nich, nadobudli za trvania manželstva okrem výnimiek uvedených v ustanovení § 143 a 143a. Vznik, trvanie a zánik bezpodielového spoluvlastníctva sú teda zásadne podmienené vznikom, trvaním a zánikom manželstva.

 

Predmetom bezpodielového spoluvlastníctva sú všetky hmotné veci (hnuteľné i nehnuteľné), ktoré nadobudol niektorý z manželov zákonom dovoleným spôsobom (kúpnou zmluvou, spracovaním, vydržaním a pod.) za trvania manželstva, s výnimkou


a) vecí získaných dedičstvom - nadobúda manžel, ktorý je dedičom, do svojho výlučného individuálneho vlastníctva. Ak dedičstvom nadobudnú vec obaja manželia spoločne (napr. závetom), ide o podielové spoluvlastníctvo, a nie o bezpodielové spoluvlastníctvo.
 
b) vecí získaných darovaním - nadobúda obdarovaný manžel tiež do svojho oddeleného vlastníctva (majetku). Pokiaľ boli obdarovaní obaja manželia spoločne, získavajú vec do podielového spoluvlastníctva.
 
c) vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov  - vec bude patriť do oddeleného (samostatného) majetku toho z manželov, ktorého osobným potrebám alebo výkonu povolania slúži, a to bez ohľadu na to, akú majú hodnotu a ako boli nadobudnuté
 
d) vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

 

Do bezpodielového spoluvlastníctva nepatrí ani majetok, ktorý nadobudol niektorý z manželov pred uzavretím manželstva. Rozhodujúcim bude okamih vzniku vlastníctva v právnom slova zmysle k získanej veci, a nie prostriedky na ňu vynaložené, hoci by išlo o prostriedky (alebo len ich časť) použité zo spoločného majetku.

 

Veci získané výmenou za vec alebo z výťažku z predaja veci, ktorá bola vo vlastníctve jedného z manželov, sú naďalej vo vlastníctve tohto manžela (tzv. transformácia veci).

 

Predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov nie je ani vec, ktorú páchateľ získal za trvania manželstva trestným činom alebo ako odmenu zaň, resp. ju nadobudol za vec získanú týmto spôsobom.

 

Do bezpodielového spoluvlastníctva však nepatrí bolestné a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia niektorého z manželov, pretože ide o plnenie, ktorého účelom je zmierniť bolesť a aspoň čiastočne ju vyvážiť, rovnako ako sťaženie spoločenského uplatnenia, ktoré je viazané len na osobu poškodeného.

 

Do bezpodielového spoluvlastníctva nepatria ani autorské diela vzniknuté za trvania manželstva a tohto spoluvlastníctva. Obsah autorského práva tvoria výhradné osobnostné práva autora a výhradné majetkové práva autora.

 

Zánik BSM a zásady jeho vyporiadania

 

Zánikom manželstva zanikne i bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva.

 

Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150 Občianskeho zákonníka:

 

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

 

Vyporiadanie znamená nielen rozdelenie hnuteľných a nehnuteľných vecí, ktoré patrili do zaniknutého bezpodielového spoluvlastníctva, ale aj vzájomné vyporiadanie všetkých pohľadávok a dlhov vyplývajúcich z tohto spoluvlastníctva.

 

Predmetom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva je všetko, čo do tohto spoluvlastníctva patrilo a existovalo v čase jeho zániku, t.j. spravidla v deň právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva. 

 

Právne účinky vyporiadania nastávajú dňom, keď došlo k dohode o vyporiadaní, prípadne keď nastala právoplatnosť súdneho rozhodnutia o vyporiadaní alebo o schválení zmieru, alebo márnym uplynutím trojročnej lehoty, na základe čoho platí nevyvrátiteľná právna domnienka o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva spôsobom uvedeným v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka.

 

Vyporiadanie BSM

 

Vyporiadanie BSM sa môže vykonať jedným z týchto spôsobom:

 

- dohodou - ak dôjde k uzavretiu takejto dohody, manželia sú povinní vydať si na požiadanie potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. Ak sú predmetom dohody iba hnuteľné veci, právna úprava nepredpisuje určitú formu (preto ju možno uzavrieť písomne, ústne i konkludentne). Ak sú však jej predmetom nehnuteľnosti, dohoda musí mať písomnú formu a účinnosť nadobúda až vkladom do katastra nehnuteľností.

 

- súdnym rozhodnutím - prichádza do úvahy v prípade, keď nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou a neuplatnila sa ani zákonná domnienka ustanovená v § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka.

 

- uplynutím doby - ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník používa. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerané o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

 

Záverom

 

Ak sa vedie súdne konanie ohľadom vyporiadanie BSM, tak v tomto súdnom konaní bude súd skúmať, čo patrí do BSM. Ak hnuteľná vec, ktorú jedne z manželov predal ešte pred vyporiadaním, patrí do BSM a je zahrnutá v návrhu, tak sa vyporiada takým spôsobom, že sa bude do BSM zahŕňať výťažok z kúpnej ceny, za ktorú bola hnuteľná vec predaná. 

 

Trápi vás "Majetok predaný pred rozhodnutím súdu v BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Majetok predaný pred rozhodnutím súdu v BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.