Máte
otázku?

Predaj bytu v BSM pred rozvodom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

Dobrý deň. Je právne v poriadku predložiť žiadosť o rozvod, ak ešte pred jej podaním predáme byt, ktorý je v našom majetku, a rozdelíme si výťažok 50/50? A čo ak si navzájom potvrdíme tým, že sme sa vysporiadali s majetkom a že nehnutelnosť bola predaná? Keď v prípade, že manžel minie svoje peniaze ešte pred pojednávaním o rozvode, a ja naopak, ušetrím výťažok z predaja bytu na účte pre budúcu kúpu bytu po rozvode a po zrušení spoločného majetku manželov (BSM), bude súd pri výpočte výživného zohľadňovať to, že ja na účte stále držím peniaze z predaja, zatiaľ čo manžel ich už nemá? Môže súd určiť nižšie výživné len na základe skutočnosti, že som tieto peniaze nevyužila? Alebo je možné presunúť ich po predaji na iný účet, ktorý nebude na môj názov? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

Dobrý deň

podľa § 143 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.” 

Iba zánikom manželstva zanikne aj BSM. Nehnuteľnosť predať môžete, avšak peniaze ktoré nadobudnete sú stále v BSM. Manželia sa môžu dohodnúť na zúžení BSM, ale táto dohoda vyžaduje formu notárskej zápisnice.

Je možné, aby ste po zániku manželstva uzatvorili dohodu o vyporiadaní BSM, kde zahrniete aj peniaze z predaja nehnuteľnosti. 

 

Pri určení výšky výživného je možné aby súd schválil dohodu. Podľa § 62 ods. 1, 2 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: “1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť. 2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.” 

 

Trápi vás "Predaj bytu v BSM pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, počas nášho manželstva sme v roku 2013 na základe kúpnej zmluvy zakúpili byt. Rada by som darovala alebo prepísala svoju polovicu bytu na manželovu sestru. Máme zriadené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM). Prosím o radu, či je takýto postup vôbec možný a či môj manžel musí s takýmto krokom súhlasiť. Veľmi pekne ďakujem!

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 09.04.2024)

Dobrý deň, na základe informácií poskytnutých v zákone máte možnosť sama darovať alebo previesť svoj majetok len v prípade, že ide o majetok získaný pred manželstvom alebo v prípade, že ide o majetok získaný z výlučných finančných prostriedkov jedného z manželov, napríklad z daru určeného len pre jedného manžela. Vo Vašom prípade, ak byt patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, teda bol získaný počas manželstva za spoločné prostriedky, nie je možné previesť vlastníctvo svojej polovice bytu na manželovu sestru. Darovanie alebo prevod časti majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva medzi manželmi, alebo od manžela k tretej osobe, je možný len s výslovným súhlasom oboch manželov, nestratíte tým ale svoj podiel na zostávajúcej časti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, moja otázka znie takto: Dňa 9. marca 2021 sme sa s manželom rozviedli. Nehádali sme sa na majetku. V bezpodielovom spoluvlastníctve máme dom, o ktorom tvrdí, že ho predá bez môjho vedomia a že žiadne peniaze nedostanem. Chcela by som vedieť, či môže naozaj urobiť takéto niečo bez môjho súhlasu. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 13.04.2021)

Dobrý deň,

dom, ktorý ste nadobudli do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, manžel nemôže sám predať, pretože nejde o jeho výlučný majetok. Ku dňu právoplatnosti rozvodu manželstva zaniklo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, ktoré sa musí vyporiadať a to buď dohodou manželov, alebo na návrh niektorého z manželov ho vyporiada súd. Dohodnúť sa môžete aj počas súdneho konania. Treba však myslieť na to, že Občiansky zákonník určuje trojročnú lehotu, v rámci ktorej má byť návrh na súd podaný, v opačnom prípade by sa uplatnil § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka, s tým, že pokiaľ by išlo o hnuteľné veci, vyporiadali by sa podľa stavu, v akom každý z nich veci z BSM užíva pre svoju potrebu a o ostatných hnuteľných a nehnuteľných veciach by platilo, že sú v podielovom spoluvlastníctve pričom podiely oboch manželov by boli rovnaké.

Od rozvodu zatiaľ uplynul krátky čas, preto vidím stále priestor na to, aby sa k dohode dospelo. Musia však chcieť obe strany. V každom prípade si trojročnú lehotu ustriehnite, ak budete vidieť, že sa s manželom nebude dať dohodnúť, určite podajte žalobu na vyporiadanie BSM. 

Ak by však dom bol napísaný len na jeho meno, tak Vám odporúčam to hneď riešiť, aby ste ho zablokovali v prevode.


Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa rozdelenia majetku pri rozvode. Pred manželstvom som vlastnila peniaze z predaja svojho bytu (1,65 mil. SKK), ako aj peniaze od rodičov (300 tis. SKK). S týmito finančnými prostriedkami som kúpila ďalší byt v roku 2006 v hodnote 2,3 mil. SKK. Rozdiel 350 tis. SKK som doplatila úverom z Poštovej sporiteľne. Byt, ktorý som kúpila, bol zaregistrovaný na moje meno, ale hneď sme v ňom začali bývať spolu s priateľom. Úver sme splácali z jedného účtu, na ktorý išli príjmy oboch, avšak bol vedený na moje meno. V roku 2008 sme sa zosobášili a spolu sme byt zrekonštruovali. V roku 2016 som byt predala za 113 000 eur. Aktuálne sa rozvádzame. Moja otázka znie: Kto má nárok na aký podiel z tejto transakcie? Mám nárok na celú sumu 113 000 eur, alebo len na počiatočný vklad pred manželstvom? Respektíve, má môj manžel nárok na nejakú časť peňazí z predaja tohto bytu? Ďakujem, Veronika.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 10.12.2019)

Dobrý deň,  

v prípade, že dôjde k rozvodu, je treba vyporiadať BSM a to dohodou, súdnym rozhodnutím alebo uplynutím času. Návrh na súd  vyporiadanie BSM  môžete podať v lehote do 3 rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva.

Súd pri vyporiadaní vychádza z ust. § 150 Obč. zákonníka :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Z Vami položenej otázky vyplýva, že byt je vo Vašom výlučnom vlastníctve a nepatrí do BSM a k splácaniu časti kúpnej ceny došlo počas trvania manželstva splácaním úveru.

Predmetom vyporiadania BSM po jeho zániku nebude suma 113 000 €, za ktorú sumu ste byt predali v roku 2016, keďže túto sumu ani už nemusíte mať, ale suma splátok a úrokov na splácanie úveru v PSS, ktorý ste splácali spoločne počas trvania manželstva spolu s manželom. Teda Váš manžel bude mať nárok v zmysle uvedeného ustanovenia § 150 Obč. zákonníka nárok, aby ste mu uhradili jednu polovicu uhradených všetkých splátok počas trvania BSM, keďže on v podstate investoval do cudzej nehnuteľnosti, ktorá nepatrí do BSM.

Otázkou je hlavne to, čo  bude predmetom vyporiadania BSM, ktoré je preto najlepšie vyporiadať dohodou.

V prípade aktuálnosti resp. problémov nás kontaktujte.


Trápi vás "Predaj bytu v BSM pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, moja manželka počas nášho manželstva predala byt, ktorý nadobudla ešte predtým, ako sme sa vzali. Ako jej manžel, mám nárok na nejaký podiel z predaja tohto bytu? Chcem k tomu doplniť, že som jej pomáhal pokrývať náklady na byt. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 15.03.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. § 143 Občianskeho zákonníka platí :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Z uvedeného vyplýva, že byt nadobudnutý pred uzatvorením manželstva nepatrí do BSM, rovnako ani príjem z jeho predaja nepatrí do BSM.

Pokiaľ by za utržené peniaze z predaja bytu by ste kúpili niečo teraz počas trvania manželstva a na úhradu kúpnej ceny už tejto novej veci boli hoci len čiastočne použité prostriedky patriace do BSM, takto kúpená vec už bude patriť v celosti do BSM. 

Pokiaľ sa jedná o úhradu vrátenie fin. prostriedkov, ktoré ste Vy hradili zo svojich výlučných finančných prostriedkov, v prípade rozvodu bude Vaša manželka povinná uhradiť to, čo sa zo spoločného majetku /teda aj Vášho príjmu/, uhradilo na jej majetok - teda nákaldy spojené s predemtným bytom. Podľa ust. § 150 Obč. zákonníka platí :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

 

 

 


Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať ohľadne dohody o rezervácii nehnuteľnosti. Spolu s manželkou sme kúpili byt, ktorý chceme predať a presťahovať sa do domu. Podpísal som uvedenú dohodu, v ktorej máme bezpodielové spoluvlastníctvo. Avšak, keďže manželka nemohla prísť na podpis v daný deň, dohoda bola napísaná iba na mňa. Je v nej uvedené, že v prípade, ak nepodpíšem kúpnu zmluvu, zaplatíme sankciu 1500 eur. Chcem sa opýtať, či je táto dohoda platná bez jej údajov a bez jej podpisu a taktiež, či musíme zaplatiť sankciu 1500 eur, ak sa rozhodneme z obchodu odstúpiť. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 10.12.2018)

Dobrý deň, 
textu  otázky rozumieme tak, že ste sa rozhodli predať byt prostredníctvom realitnej kancelárie a za týmto účelom ste podpísali sprostredkovateľskú zmluvu, z ktorej vyplýva, že v prípade, že nepodpíšete kúpnu zmluvu na predaj Vášho bytu, ktorý predaj sprostredkuje realitná kancelária, budete musieť zaplatiť zmluvnú pokutu 1500 €. Zmluvu ste podpísali iba Vy ako manžel.

Zmluva s realitnou kanceláriou podlieha okrem iných aj ustanoveniam zákona o ochrane spotrebiteľa a ust. Občianskeho zákonníka.
Podľa ust. § 53 Obč. zákonníka platí /citujeme/ :
 "(1) Spotrebiteľské zmluvy nesmú obsahovať ustanovenia, ktoré spôsobujú značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa (ďalej len „neprijateľná podmienka“). To neplatí, ak ide o zmluvné podmienky, ktoré sa týkajú hlavného predmetu plnenia a primeranosti ceny, ak tieto zmluvné podmienky sú vyjadrené určito, jasne a zrozumiteľne alebo ak boli neprijateľné podmienky individuálne dojednané. 
(2) Za individuálne dojednané zmluvné ustanovenia sa nepovažujú také, s ktorými mal spotrebiteľ možnosť oboznámiť sa pred podpisom zmluvy, ak nemohol ovplyvniť ich obsah. 
(3) Ak dodávateľ nepreukáže opak, zmluvné ustanovenia dohodnuté medzi dodávateľom a spotrebiteľom sa nepovažujú za individuálne dojednané. 
(4)  Za neprijateľné podmienky uvedené v spotrebiteľskej zmluve sa považujú najmä ustanovenia, ktoré /okrem iných aj/, ktoré
k) požadujú od spotrebiteľa, ktorý nesplnil svoj záväzok, aby zaplatil neprimerane vysokú sumu ako sankciu spojenú s nesplnením jeho záväzku,  atď.

(5) Neprijateľné podmienky upravené v spotrebiteľských zmluvách sú neplatné."

Pokiaľ by z textu Vašej zmluvy vyplývala tá okolnosť a povinnosť, že pokiaľ nepodpíšete zmluvu, ktorou by ste predali Váš byt tomu, koho nájde RK, potom by ste túto KPZ museli podpísať aj keby sa mal byt predať za 1 €. 
Táto podmienka je nie že neprijateĺná, ale zo zákona neplatná, keďže KPZ vznikne len za podmienky dohody zmluvných strán o predmete prevodu a cene.
Nepoznáme text Vašej zmluvy s RK, nepíšete kedy a kde bola Vami podpísaná, či priamo v priestoroch RK alebo mimo jej priestorov, pričom dohodu s RK nepodpísala Vaša manželka. 

Poznamenávame, že podľa ust. § 145 Občianskeho zákonníka platí, že "bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný."

Z uvedeného dôvodu, keďže manželka nie je účastníkom zmluvy, je právne záväzok z tejto zmluvy právne nevymožiteľný, o čom má vedomosť aj RK, keďže byt je v bezpodielovom spoluvlastníctve.

Nebudeme Vás zaťažovať otázkami platnosti právnych úkonov, ale odporúčame Vám odstúpiť od zmluvy s realitnou kanceláriou písomnou formou v písomnej forme.

Keďže predpokladáme, že zmluva s RK  bola uzatvorená podľa ust. § 774 a nasl. Obč. zákonníka, maximálne čo budete musieť zaplatiť  sú náklady realitnej kancelárie, všetko však závisí od textu zmluvy a jej výkladu v súlade s ust. Obč. zákonníka.

V prípade, že by Vám boli vyúčtované nejaké náklady zo strany RK,napr. pokuty, úrokov a podobne, môžete nás kontaktovať, aby sme Vám poradili. Potrebovali by sme však vidieť samotnú zmluvu s RK.

Bez porady s advokátom nič neuhradzujte.
 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Bývame v byte, ktorý vlastní môj strýko, a sme tu v podnájme. Radi by sme tento byt odkúpili, avšak vzhľadom na to, že strýko sa práve rozvádza so svojou manželkou, momentálne to nie je možné. Môžeme byt odkúpiť až po skončení rozvodového konania a majetkového rozdelenia? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 19.11.2018)

Dobrý deň,

prebiehajúce súdne konanie o rozvod manželstva nie je ten dôvod, aby nemohlo dôjsť k predaju majetku  - bytu v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov pokiaľ s tým vlastníci súhlasia. 


Trápi vás "Predaj bytu v BSM pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predaj bytu v BSM pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: Dom, ktorý sme si postavili počas manželstva, je napísaný na manžela. Môže manžel tento dom predať pred rozvodom bez môjho súhlasu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predaj bytu v BSM pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 25.11.2016)

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že dom ste postavili počas trvania manželstva, mal by patriť do BSM bez ohľadu na to, že je v katastri evidovaný len na Vášho manžela. Pri prípadnom predaji tohto domu ide teda o dispozíciu spoločným majetkom, ktorá sa však vymyká z rámca bežných záležitostí. Na predaj tohto domu by preto mal mať aj Váš súhlas. V opačnom prípade totiž bude kúpna zmluva na tento dom relatívne neplatným právnym úkonom (§ 145 ods. 1 v spojení s § 40 a Občianskeho zákonníka).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj bytu v BSM pred rozvodom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.