Máte
otázku?

Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

Dobrý deň, potrebujem od vás radu. Bola som zamestnaná takmer celý rok. Počas tohto obdobia som od svojej šéfky nedostávala výplatné pásky. Výplatu som dostávala len na ruku a nič som nepodpisovala, ani výplatné pásky, ani výplaty. Poslala som jej výpoveď a požiadala som ju o výplatné pásky. Tieto mi narychlo spravila a poslala. Avšak, v nich sú zaznamenané dovolenky, napriek tomu, že som za celý rok žiadnu dovolenku nebrala a nemám ani dovolenkové lístky. Myslím, že tieto dovolenky naschvál rozpísala, aby mi ju nemusela preplatiť. Ďalej sú tam uvedené absencie, neplatené voľná, čo som tiež nikdy nemala. Potom tam ešte bolo napísané, že mi ku každej výplate dávala daňový bonus, čo je tiež nepravda. Sama povedala, že mi nebude vyplácať každý mesiac a že mi to dá naraz, no žiadne peniaze som nemala a ona si teraz tento daňový bonus uplatní od štátu. Neviem, ako by sa dalo dokázať, že tieto výplatné pásky sú sfalšované. Potrebujem od nej zápočtový list, aby som sa mohla zaevidovať na úrade práce, ale ten odmieta poslať. Prosím vás, poraďte mi, čo mám robiť.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

Dobrý deň, v zmysle § 130 ods. 5 Zákonníka práce (ZP), je zamestnávateľ pri vyúčtovaní mzdy povinný zamestnancovi vydať písomný doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy, o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o stave účtu konta pracovného času, ak je zavedené konto pracovného času, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Podľa § 75 ods. 2 ZP, pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní. Taktiež Vám v zmysle ustanovenia § 116 ods. 3 ZP patrí náhrada mzdy za nevyčerpanú dovolenku. Ak Váš zamestnávateľ porušil alebo porušuje tieto zákonom uložené povinnosti, máte možnosť dovolať sa uloženia týchto povinností zamestnávateľovi na súde alebo sa obrátiť na inšpekciu práce. Rovnako Vám odporúčam podať žalobu na príslušný súd, ak Vám Váš zamestnávateľ bezdôvodne krátil mzdu alebo náhradu mzdy.

Trápi vás "Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý večer, chcela by som napísať sťažnosť zamestnávateľovi kvôli bossingu, konkrétne nesplniteľným úlohám, presadzovaniu a neodôvodnenému kráteniu odmien. Keď som upozornila riaditeľku personálneho oddelenia emailom s žiadosťou o preverenie diskriminácie, spolu s mojou nadriadenou mi vykonštruovali porušenie pracovnej disciplíny. Tvrdili, že som nadriadenú neinformovala o dôležitej zmene, o ktorej som sa dozvedela na školení. V skutočnosti som však ochorela a bola som na PN, preto som nestihla naštudovať 110 stranový materiál zo školenia. Týmto ma psychicky vyčerpali a som už 6 mesiacov na PN. Chcela by som sa spýtať, či je lepšie, aby takúto sťažnosť pripravil advokát, alebo stačí, ak ju napíšem sama? Chcem, aby moju sťažnosť zamestnávateľ neignoroval, ale nemám nervy ísť s týmto na súd. Môžete mi poradiť, s akou odmenou advokáta by som mala počítať? A je potrebné to riešiť, keď medzitým mojej nadriadenej skončil pracovný pomer, no na svojom mieste zostala personálna riaditeľka a neviem, čo si na mňa vymyslia? Ďakujem za rady, ako sa chrániť.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 09.06.2020)

Dobrý deň,
otázkam mobbingu a bossingu sa venujeme v mnohých našich odpovediach, je len potrebné do vyhľadávacie poľa zadať uvedené termíny.

K Vašej otázke uvádzame nasledovné :

Je na Vašom rozhodnutí, či vo veci budete podávať sťažnosť zamestnávateľovi, prípadne urobíte podanie na súd. Ak by ste sa rozhodli nás kontaktovať, aby sme Vám pomohli so štylizáciou podaní, museli by sme vedieť podrobnosti. Sme názoru, že ak osoba, ktorá sa voči Vám dopúšťala konania bossingu, a táto už nie je v prac. pomere, potom je na zvážení, či vec je ešte potrebné riešiť, alebo prípadne len poukázať zamestnávateľovi na to, aby k takýmto konaniam nedochádzalo. Otázkou je tiež, z akého dôvodu uvedenej osobe skončil prac. pomer.

V otázke uvádzate, že máte obavy z toho, či voči Vám bude postupované v súlade so ZP, napr. upozornenie na porušenie prac. disciplíny. K tomuto uvádzame, že aj keby Vám písomne zamestnávateľ niečo vytkol a následne by skončil s Vami prac. pomer výpoveďou alebo okamžitým skončením prac. pomeru pre porušenie prac. disciplíny, je možné sa brániť. Podľa ust. § 77 Zákonníka práce platí, že "neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť." T.j. : v lehote do dvoch mesiacov by ste mohli podať žalobu o neplatnosť skončenia prac. pomeru.

Uvádzame súčasne, že konajúci súd nie je viazaný právnym názorom zamestnávateľa a teda jeho kvalifikáciou porušenia prac. disciplíny ako dôvodu na skončenie prac. pomeru; porušenie prac. disciplíny ako dôvod na skončenie prac. pomeru bude na posúdení súdu, súd nie je viazaný právnym názorom zamestnávateľa, právny názor si urobí súd sám.

V prípade záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu podľa inštrukcií uvedených na úvodnej stránke (Dohodnúť konzultáciu).

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Pracujem v rozdelených pracovných zmenách - od 9:00 do 13:00 a potom od 18:00 do 22:00. Na druhý deň ráno opäť začínam o 9:00. Neporušuje môj zamestnávateľ dobu nepretržitého odpočinku, ktorá by mala byť 12 hodín, keď mám len 11? Podotýkam, že nejde o nepretržitú prevádzku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 05.06.2017)

Dobrý deň, v zmysle § 92 ods. 1 Zákonníka práce (ZP) platí, že zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín. V nasledujúcich ustanoveniach ZP síce upravuje dôvody, pre ktoré uvedenú dobu odpočinku zamestnávateľ nemusí dodržať, avšak tieto majú charakter dočasnej naliehavosti. Ak preto neexistujú tieto dôvody, zamestnávateľ je povinný dodržať 12 hodinový minimálny rozsah denného odpočinku medzi dvoma zmenami vždy v rámci 24 hodín, inak sa dopúšťa porušenia pracovnoprávnych predpisov.


Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý deň, Potrebujem pomoc v súvislosti s mojim poistením. Ide o vzťahy medzi servisom, autopožičovňou, mojím zamestnávateľom, mnou a poisťovňou. Poškodil som vozidlo z autopožičovne, ktoré platil môj zamestnávateľ. Autopožičovňa vystavila faktúru a zaslala ju mojmu zamestnávateľovi. Zaplatil som škodu prostredníctvom škodovej komisie a požiadal som poisťovňu o náhradu, pretože mal som poistenie voči zamestnávateľovi. Poisťovňa však od mňa požaduje doklad o oprave vozidla, ktorý je medzi autopožičovňou a servisom. Samozrejme nemám ani prístup k takému dokladu. Autopožičovňa mi odmieta dať taký doklad, pretože nemá žiaden vzťah s poisťovňou. Ironiou je, že ani neviem, koho by som mal žalovať. Týmto Vás prosím o radu. S pozdravom.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 03.06.2017)

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné postupovať podľa poistnej zmluvy, ktorú máte uzatvorenú s poisťovňou.

Vy ste nemali dôvod platiť faktúru, keď bola vystavená na zamestnávateľa.

Vy zodpovedáte zamestnávateľovi iba podľa predpisov pracovného práva. Tam je náhrada škody limitovaná.

Pokiaľ to však už riešite, požiadajte svojho zamestnávateľa, aby vám tieto doklady vydal. Zamestnávateľ ich musí mať dispozícii. Prečo ste nežiadali zamestnávateľa o tieto doklady?

 


Trápi vás "Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý deň, náš zamestnávateľ plánuje v septembri sťahovanie do nových priestorov, pričom náplň pracovnej činnosti sa nezmení. Má zamestnávateľ právo už teraz požadovať odo mňa informáciu, či budem s presunom na nové pracovisko súhlasiť? Ak áno, mohli by ste mi prosím uviesť, na základe akého zákona má toto právo? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 27.04.2017)

Dobrý deň. 

V zmysle Zákonníka práce musí byť súčasťou pracovnej zmluvy uvedenie aj miesta výkonu práce. V súlade s § 54 Zákonníka práce je možné dohodnutý obsah pracovnej zmluvy meniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. 

Zmena miesta výkonu práce je zmenou pracovnej zmluvy a preto má právo zamestnávateľ od Vás žiadať, či budete s takouto zmenou pracovnej zmluvy súhlasiť.


Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý deň, materská dovolenka mojej partnerky sa blíži ku koncu a zistili sme, že medzitým firma zmenila majiteľa aj sídlo. Snažili sme sa kontaktovať nového majiteľa prostredníctvom listu, avšak neodpovedal. Na sociálnom úrade nám odporučili kontaktovať inšpektorát práce. Po telefonickom rozhovore v inšpektoráte nám bolo odporučené poslať našu žiadosť písomne s upozornením, že jej vybavenie môže trvať dlhšie. Chcel by som sa poradiť, ako by sme mali postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 14.06.2016)

Dobrý deň. Môžete sa riadiť odporúčaniami príslušných štátnych orgánov a písomne kontaktovať inšpektorát práce. Medzičasom sa pokúste zistiť ďalšie informácie o zamestnávateľovi (či stále vykonáva podnikateľskú činnosť, či má iných zamestnancov a pod.). Naďalej sa môžete pokúšať kontaktovať zamestnávateľa písomne, prostredníctvom doporučenej zásielky. Zamestnávateľovi môžete doručiť zásielku aj tak, že mu ju odovzdáte osobne na pracovisku (takéto doručenie si nechajte potvrdiť podpisom o prevzatí). 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem ako učiteľka a zároveň aj riaditeľka materskej školy s praxou 29 rokov na tom istom pracovisku. Mojím zamestnávateľom je Obecný úrad. Nikdy som nemala žiadne problémy v práci, svoju prácu mám veľmi rada, no som živiteľka rodiny a prácu nutne potrebujem, o čom moj zamestnávateľ dobre vie a zneužíva to vo svoj prospech. Už niekoľko krát mi bolo povedané, či chcem mať prácu a preto mi určil jeho "pracovné pravidlá". To znamená, že musím pracovať od 7.00 do 16.00 hod. bez náhrady odmien za presčasy, vykonávať aj prácu upratovačky, kedže máme málo detí. Musím byť na pracovisku do 16.00 aj v prípade, ak zo zdravotných dôvodov neprišlo do mš žiadne dieťa. Môj plat sa nezvyšuje ani podľa zákonom určených platových tabuliek z Ministerstva školstva. Už 9 rokov nedostávam žiadne výplatné pásky, mzda je vyplácaná osobne do vlastných rúk, pričom podpisujem iba výplatnú listinu. Nebol mi počas tejto doby daný žiaden platový výmer, pretože môj plat je už 9 rokov bezo zmien. Nedostávam príplatok za triednictvo, sociálny fond celých deväť rokov, nedostalo sa mi za túto dobu ani jedno ročné zúčtovanie do rúk a protizákonné nároky môjho zamestnávateľa sa stupňujú, kedže som sa odvážila po takejto dlhej dobe vyjadriť svoju nespokojnosť. Pán starosta sa zhostil mojej funkcie a o všetkom rozhoduje v materskej škole on. Prosím o radu, ako mám postupovať, aby sa mi dostalo to, čo mi prináleží zo zákona a či je možné finančné odškodnenie za celé toto obdobie so spätnou platnosťou, ak by sa zriadovateľ rozhodol zrušiť materskú školu, pretože týmto argumentom sa mi neustále vyhráža, alebo sa rozhodnem sama ukončiť tento už neúnosný pracovný pomer, pretože som dochádzajúca pracovníčka. Budem rada, ak mi poradíte v riešení mojich pracovných problémoch, za čo Vám vopred dakujem. 

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 04.02.2016)

Dobrý deň, nedodržiavanie podmienok pracovnej zmluvy a celkovo pracovnoprávnych predpisov pri zneužívaní osobných tiesnivých pomerov zamestnanca ja v prvom rade zavrhnutiahodným konaním. Niektoré porušenia zo strany Vášho zamestnávateľa zakladajú žalovateľné nároky, ktorých sa môžete domáhať na príslušnom súde. Ďalšie protiprávne konanie je postihnuteľné postupom podľa zákona č. 125/2006 Z.z. o inšpekcii práce, a to najmä pre porušenie mzdových a pracovných podmienok Vás ako zamestnanca. Na základe Vášho podnetu a po preskúmaní dodržiavania pracovnoprávnych predpisov, je dôvodné predpokladať uloženie sankcie, ktorú tento zákon umožňuje udeliť, a to až do výšky 100 000,- €. Zároveň Vám do pozornosti dávam znenie skutkovej podstaty trestného činu Nátlaku podľa § 192 ods. 1 a 2 Trestného zákona. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto iného núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, zneužívajúc jeho hmotnú núdzu alebo naliehavú nemajetkovú potrebu, alebo tieseň vyvolanú jeho nepriaznivými osobnými pomermi tak, že odopiera zamestnancovi v pracovnom alebo inom obdobnom pracovnom vzťahu právo na zaistenie bezpečnosti zdravia pri práci, na dovolenku na zotavenie alebo na poskytnutie zákonom zaručených osobitných pracovných podmienok ženám a mladistvým zamestnancom.


Trápi vás "Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Pracujem ako zamestnanec v agrodružstve a som odmeňovaný v časovej mzde. Každý deň vypisujem výkaz práce, ktorý mi vydá vedúci úseku. Ten po vykonaní práce vyplním, uvádzam v ňom druh práce a odpracovaný čas. Výkaz potom odovzdávam na podpis agronómovi. Už niekoľkokrát sa mi stalo, že na opise, ktorý sa mi vrátil späť, bol opravený čas ukončenia práce. Napríklad, uviedol som ukončenie práce o 17:00, no bol to opravené na 16:35 a zaplatené som mal len do 16:30. Údaj 16:35 pochádza z vrátnice zo záznamu dispečera. Udáva to čas, kedy odstavím stroj, nie čas, kedy opúšťam pracovisko. Mohli by ste mi a mojim kolegom poradiť, ako sa brániť? Naše námietky zatiaľ neboli akceptované. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 28.09.2015)

Dobrý deň, podstatnou je podľa môjho názoru otázka, čo vykonávate v čase od momentu, keď odstavíte pracovný stroj do momentu, kedy opúšťate pracovisko, s ohľadom na dohodnutý druh práce v pracovnej zmluve a ďalších pracovnoprávnych podmienok. Časová mzda je závislá od dĺžky odpracovaného času. Pracovným časom je časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozícii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou, s pracovnoprávnymi, prípadne aj inými predpismi. Pokiaľ v rozhodujúcom čase Vaša činnosť spadá pod uvedenú definíciu, patrí Vám za ňu odmena. Vaše nároky z neoprávnene krátenej mzdy ste preto oprávnený uplatniť na príslušnom súde.


Podotázka: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti? (Pracovné právo)

Dobrý deň! Chcela by som Vás požiadať o radu, ako máme s kolegyňami postupovať, ak v našom pracovnom tíme dochádza k mobbingu, keďže v zákonníku práce sme odpoveď nenašli. Dlhodobo a systematicky sme vystavené ľubovoľnosti našej kolegyne, bohužiaľ, ťažko sa to dokazuje. Z času na čas máme už aj žalúdočné ťažkosti pred príchodom na pracovisko. Aké dokazy nám môžu pomôcť? Čo máme robiť? Ďakujeme vopred za odpoveď. Príjemný víkend! Andrea.

Odpoveď: Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?

(odpoveď odoslaná: 17.05.2014)

Dobrý deň, pokiaľ ide o mobbing v zamestnaní, mate pravo sa obrátiť nielen na políciu ale aj na súd a žiadať, aby sa upustilo od takéhoto konania. V trestnom zakone existuje skutkova podstata trestného činu poškodzovania cudzích práv. Zásah do vašich práv však má byť v značnej miere, aby mohlo byť použité ustanovenie trestného zákona. Minimálne sa však táto osoba môže dopustiť priestupku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť ak zamestnávateľ porušuje svoje povinnosti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.