POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Šéf sleduje kameru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Šéf sleduje kameru

Šéf sleduje kamery v práci. Monitoruje príchod a odchod zamestnancov a podľa toho upravuje hodiny ich príchodov a odchodov. Kameru má aj na chodbe, kde sa učni prezliekajú. Je to v poriadku? Po tejto chodbe chodia tiež zamestnanci do sprchy. Čo sa dá s tým robiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Monitorovanie zamestnancov na pracovisku predpokladá aj Zákonník práce. Podľa ustanovenia § 13 ods. 4,5 a 7 Zákonníka práce:

(4) Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.

(5) Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania podľa odsekov 1 a 2 a nedodržaním podmienok podľa odsekov 3 a 4; zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania a odstrániť jeho následky.

(7) Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho súkromie na pracovisku alebo v spoločných priestoroch bolo narušené nedodržaním podmienok podľa odseku 4, môže sa obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že pokiaľ sa zamestnávateľ rozhodne zaviesť na pracovisku kontrolný mechanizmus, napr. kamerový systém, musí tento zámer vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov. Ak túto podmienku nedodrží, mohol by byť zo strany inšpektorátu práce sankcionovaný za porušenie ustanovení Zákonník práce.

Okrem toho, kontrolný mechanizmus môže zaviesť len v prípade ak má na to vážne dôvody spočívajúce v povahe prevádzky. Zákon tento pojem nevymedzuje, ale môže ísť napr. o ochranu majetku napr. pred krádežami a pod. Podľa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva zamestnávateľ nesmie využívať kontrolný mechanizmus len na "čisté sledovanie pracovného výkonu zamestnancov".  Takáto kontrola je prípustná len za predpokladu, ak je jediným možným prostriedkom dosiahnutia určitého konkrétneho oprávneného cieľa (napr. proti krádežiam v obchode). Za zásadne prípustné sa považujú príležitostné kontroly zamestnancov na pracovisku, ktoré slúžia overeniu plnenia pracovných povinností zamestnancov. 

Netreba však zabúdať na to, že zamestnanec je povinný dodržiavať povinnosti podľa zákona:

§ 81

Zamestnanec je povinný najmä

a) pracovať zodpovedne a riadne, plniť pokyny nadriadených vydané v súlade s právnymi predpismi; nadriadeným je aj predstavený podľa osobitného predpisu,

b) byť na pracovisku na začiatku pracovného času, využívať pracovný čas na prácu a odchádzať z neho až po skončení pracovného času,

c) dodržiavať právne predpisy a ostatné predpisy vzťahujúce sa na prácu ním vykonávanú, ak bol s nimi riadne oboznámený,

d) v období, v ktorom má podľa osobitného predpisu nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom,

e) hospodáriť riadne s prostriedkami, ktoré mu zveril zamestnávateľ, a chrániť jeho majetok pred poškodením, stratou, zničením a zneužitím a nekonať v rozpore s oprávnenými záujmami zamestnávateľa,

f) zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone zamestnania a ktoré v záujme zamestnávateľa nemožno oznamovať iným osobám; povinnosť mlčanlivosti sa nevzťahuje na oznámenie kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti,

g) písomne oznamovať zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu všetky zmeny, ktoré sa týkajú pracovného pomeru a súvisia s jeho osobou, najmä zmenu jeho mena, priezviska, trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, adresy na doručovanie písomností, zdravotnej poisťovne, a ak sa so súhlasom zamestnanca poukazuje výplata na účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, aj zmenu bankového spojenia.

Ak by svoje povinnosti porušil, zamestnávateľ je oprávnený mu uložiť za takéto správanie sankciu, napr. napomenutie, skončenie pracovného pomeru a pod.

Ochrana súkromia je jedným z najdôležitejších ľudských práv človeka. Aj keď už zamestnávateľ zavedie kamerový systém, nemôže ním neoprávnene a neprimerane zasahovať do práv osoby, najmä do jeho súkromia, narúšať jeho dôstojnosť a pod. Monitorovanie priestorov, kde sa prezliekajú zamestnanci, resp. priestoru ktorý využívajú na prechod do spŕch, si preto dovolím považovať za neoprávnené. 

Pokiaľ ide o monitorovanie príchodu a odchodu zamestnancov a upravovanie času dochádzky, je diskutabilné, či zamestnávateľ prekračuje svoje právomoci a vyriešenie otázky toho, či tým porušuje Zákonník práce, resp. neoprávnene zasahuje do súkromia zamestnanca by spočívalo na úvahe súdu. Je však na zamyslenie, či je zavedenie kamerového systému kvôli sledovaniu aj tejto skutočnosti "vážnou okolnosťou spočívajúcou v povahe prevádzky". 

Nemenej podstatnou skutočnosťou je aj to, že takéto monitorovanie (prezliekanie a prechod do spŕch) by mohlo byť za určitých okolnosti považované za zneužívanie práva, resp. konanie v rozpore s dobrými mravmi, ktoré Zákonník práce zakazuje.

 

Možné riešenie

Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť, aby vykonal nápravu, upustil od takého konania a odstránil jeho následky. Ak by sa zamestnanec obával postihu za podanie sťažnosti, dovolím si poukázať na ustanovenie § 13 ods. 4 Zákonníka práce, podľa ktorého Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti. 

 

Okrem toho má zamestnanec možnosť domáhať sa svojej ochrany na súde. Podaniu žaloby na súd nemusí predchádzať podanie sťažnosti aj keď je to vhodné, nakoľko práve sťažnosť bude postačujúca na vyriešenie situácie. V žalobe môže zamestnanec požadovať, rovnako ako pri sťažnosti, aby zamestnávateľ upustil od neoprávneného zásahu do súkromia, aby odstránil nezákonný stav, prípadne aby nahradil škodu, ak nejaká zamestnancovi vznikla. Podľa názorov súdnej praxe, v takomto súdnom konaní platí obrátené dôkazné bremeno, t.j. zamestnávateľ ako žalovaný by musel preukázať, že dodržal povinnosti, ktoré mu ukladá zákon a že do práva na súkromie zamestnancov nezasiahol. Výsledok súdneho konania však nemožno, vzhľadom na špecifickosť problematiky, s istotou predpokladať.

 

Trápi vás "Šéf sleduje kameru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem ako informátor a zistili sme, že nás zamestnávateľ sleduje prostredníctvom kamery. Je to zákonné? Ďakujem.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 01.04.2024)

Dobrý deň,
monitorovanie kamerou zamestnávateľom na pracovisku je zákonné, ak je bez nahrávania zvuku a s predchádzajúcim upozornením zamestnancov. 

Podľa §  13 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, náš zamestnávateľ nám umiestnil kameru na čelné sklo autobusu, ktorá nás monitoruje počas celej pracovnej doby. Kamera je od nás vzdialená len 1 meter. Je takéto umiestnenie kamery v súlade s pravidlami? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 19.08.2023)

Dobrý deň,
v prípade ak ste vodičom daného autobusu, tak je to v súlade so zákonom, ak Vás na to zamestnávateľ vopred upozornil. Ide o kontrolný mechanizmus za účelom ochrany života a zdravia Vášho a pasažierov autobusu. Ako vodič autobusu môžete prostredníctvom kamery sledovať, či bezpečne pasažieri ukončili proces nastupovania a vystupovania z autobusu a tiež je možnosť sledovať ľudí dobiehajúcich na autobus. 

Podľa § 13 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania."

Zamestnávateľ, ktorý prevádzkuje dopravný prostriedok (autobus) vo verejnej doprave má objektívnu zodpovednosť. Preto je jeho postup v tomto relevantný. 

Podľa § 427 Občianskeho zákonníka, "Fyzické a právnické osoby vykonávajúce dopravu zodpovedajú za škodu vyvolanú osobitnou povahou tejto prevádzky. "

Podľa § 428 Občianskeho zákonníka, "Svojej zodpovednosti sa nemôže prevádzateľ zbaviť, ak bola škoda spôsobená okolnosťami, ktoré majú pôvod v prevádzke. Inak sa zodpovednosti zbaví, len ak preukáže, že sa škode nemohlo zabrániť ani pri vynaložení všetkého úsilia, ktoré možno požadovať."


Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa na niečo opýtať. Ako mám sledovať niekoho, kto sa mi páči? Som zúfalý, neviem, ako ju získať.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 25.05.2023)

Dobrý deň,
sledovanie inej osoby by za istých okolností mohlo byť trestným činom podľa ust. § 360a Trestného zákona:

(1) Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že a) s vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe, b) vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje, c) ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli, d) zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo e) ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.   Takýto postup preto nie je správny a ani zákonný, samozrejme za podmienky, že na to prídu. Podmienkou trestnosti je, že to u tej osoby vzbudí obavy ako je uvedené vyššie. Dávajte si pozor. 
Trápi vás "Šéf sleduje kameru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v domove pre seniorov, kde je celá budova vybavená kamerovým systémom. Pani riaditeľka a vrchná sestra majú počas celého dňa pred sebou monitor a sledujú našu každodennú prácu. Často sa tiež stáva, že pani riaditeľka si prezerá záznamy z našej denného a nočného pracovného úseku. Rád by som sa opýtal, či je povolené aby sme my, zamestnanci, boli takto neustále sledovaní. Ďakujem.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 17.06.2022)

Dobrý deň,
podľa § 13 ods. 4 Zákonníka práce:

Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.

Vo Vašom prípade by som napísal hromadný list a požiadal o to, aby prestali a pokiaľ to neurobia, že sa obrátite na súd so žalobou, alebo na úrad pre ochranu osobných údajov. Osobné údaje je možné spracúvať len v nevyhnutnom rozsahu. Tieto kamery nemôžu slúžiť na nonstop kontrolu. 


Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň. Pred mesiacom som nastúpila do práce ako predavačka oblečenia, kde je inštalovaný kamerový systém. Teraz dal majiteľ nainštalovať aj webkameru. Musíme si nahlásiť odchod aj príchod do práce, služobné prestávky, obed, iné povinnosti a dokonca aj návštevu toalety. Tento posledný bod mi nedá pokoj. Mám pocit, že toto je už zasahovanie do môjho intimného súkromia. Mám otázku, či má na to majiteľ právo? Bude mi niekto celý deň sledovať tvár? Ešte k tomu pracujem 12 hodín denne. Ostatné požiadavky by som ešte vedela pochopiť. Vopred ďakujem za odpoveď.
 

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 04.03.2020)

Dobrý deň, otázke kamerového systému na pracovisku sa venujeme v mnohých našich odpovediach, ktoré Vám môžu pomôcť.

Povinnosť evidovať odchod a príchod z WC považujeme za neodôvodnený zásah do súkromia zamestnanca, keďže ide o fyziologickú potrebu, ktorá nemá nič spoločné s výkonom práce a plnením pracovných povinností podľa ZP. Naviac kamerový systém v spol. priestoroch WC nie je zákonný. Poukazujeme na ust. § 13 ods. 4 ZP :

"Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania."

Vašou možnosťou je oznámiť a požiadať zamestnávateľa, aby od povinnosti zamestnanca evidovať sa pri odchode a príchode z WC upustil, keďže to nemá oporu v zákone. Ak k náprave nedôjde odporúčame uvedené konanie zamestnávateľa zaznamenávania odchodu a príchodu z WC nahlásiť prísl. inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa, keďže sme názoru, že zo strany zamestnávateľa ide o "nadprácu" z jeho strany. V prípade, že k náprave ohľadom kamerového systému na WC nedôjde, vec budete musieť riešiť cestou súdu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem ako zamestnávateľ použiť IP kamery na monitorovanie exteriéru a interiéru, ktoré majú schopnosť zaznamenávať tak video, ako aj audio záznam. Alebo musia byť IP kamery na pracovisku určené čisto na zaznamenávanie video záznamu? Ďakujem.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 07.01.2020)

Dobrý deň,

uvedenú problematiku monitorovania zamestnancov na pracovisku riešime v našich osobitných článkoch. 

Uvádzame, že ochrana súkromia je jedným z najdôležitejších ľudských práv človeka, ktorá v našom právnom poriadku okrem iných vyplýva zo základného zákona štátu - Ústavy SR :

"Čl. 16

(1) Nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia je zaručená. Obmedzená môže byť len v prípadoch ustanovených zákonom.

Čl. 19 :

(1) Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena.

(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

(3) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe."

Aj keď už zamestnávateľ zavedie kamerový systém, nemôže ním neoprávnene a neprimerane zasahovať do práv osoby, najmä do jeho súkromia, narúšať jeho dôstojnosť a pod. Monitorovanie priestorov, kde sa prezliekajú zamestnanci, resp. priestoru ktorý využívajú na prechod do spŕch, si preto dovolím považovať za neoprávnené. 
Zo zákonných ustanovení Zákonníka práce vyplýva, že zamestnávateľ nie je oprávnený nahrávať rozhovory zamestnancov pri zaznamenávaní  resp. monitorovaní pracoviska, len videozáznam.


Trápi vás "Šéf sleduje kameru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Počas pracovnej doby som bol fajčiť vonku na sklade, ktorý je monitorovaný kamerovým systémom. Môj vedúci mi oznámil, že videl kamerový záznam a chce mi znížiť prémie. Môže tento záznam využiť v tomto konaní? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 08.03.2019)

Dobrý deň,

ak Vás zamestnávateľ informoval o tom, že daný priestor je monitorovaný a v akom rozsahu a rovnako ak ste boli informovaný, prípadne máte v pracovnom poriadku ustanovenie, ktoré považuje takéto konanie zamestnanca za porušenie pracovnej disciplíny, potom podľa môjho názoru zamestnávateľ má právo Vám siahnuť na prémie. Iné by bolo, ak by ste išli fajčiť počas prestávky. Ak by kamerový záznam nebol zavedený v súlade so Zákonníkom práce, potom by teoreticky bolo možné Vaše monitorovanie považovať za zásah do súkromia a nezákonný dôkaz.


Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Ako zamestnanci v podniku sme sa dozvedeli, že náš zamestnávateľ nás nielen monitoruje kamerami, ale údajne má k dispozícii aj zvukové záznamy z týchto kamier. Navyše sme nepodpisovali žiadne súhlasy týkajúce sa systému kamier. Rád by som sa informoval, či toto nie je v rozpore so zákonom a ak áno, ako je možné takú situáciu riešiť? Ďakujem.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 04.09.2018)

Dobrý deň,

takéto situácie upravuje ustanovenie § 13 ods. 4 Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.

 

Pre zavedením kontrolného mechanizmu, teda aj kamerového systému musia byť splnené určité podmienky. Jednak musí byť použitie kontrolného mechanizmu odôvodnené povahou činnosti, ktorú zamestnávateľ vykonáva (napr. predaj tovaru v obchode), zamestnanci predtým musia byť upozornení a musia byť informovaní o rozsahu, spôsobe a dobe trvania takejto kontroly. 

Ak tieto podmienky nie sú splnené, potom podľa všetkého zamestnávateľ porušuje Zákonník práce. Je na neho možné podať podnet na inšpektorát práce a rovnako sa je možné domáhať ochrany práva aj na súde. Podľa § 13 ods. 7 Zákonníka práce 

Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho súkromie na pracovisku alebo v spoločných priestoroch bolo narušené nedodržaním podmienok podľa odseku 4, môže sa obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany.


Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň! Pracujem ako pokladníčka v obchodnom reťazci. Majiteľ dal nainštalovať nad pokladnami štyri kamery, pomocou ktorých sleduje prevádzku. Má na to určenú osobu, ktorá nám, pokladníčkam, zasiela upozornenia na porušenie pracovnej disciplíny, ak použijeme svoj osobný telefón na pracovisku v prípade, že nemáme zákazníkov. Nepredchádza tomu žiadne upozornenie, že budeme kontrolované, a dokonca nám doslova číta, čo na telefóne robíme. Upozornili sme na to majiteľa, že nás nezákonne monitoruje, ale nepodniká žiadne kroky. Ako môžeme ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 22.08.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku zasielame nasledovnú odpoveď :

1./ Samotný Zákonník práce predpokladá monitorovanie zamestnancov na pracovisku okrem iných v ust. § 13 /citujeme/ :

"(4) Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania. 

(7) Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho súkromie na pracovisku alebo v spoločných priestoroch bolo narušené nedodržaním podmienok podľa odseku 4, môže sa obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany."


2./ Mnohé odborné práce a štúdie v uvedenej oblasti, ako aj Úrad na ochranu osobných údajov odporúčajú postupy ako predmetné kamerové systémy budovať. Jednoznačné je, že zamestnávateľ musí od Vás mať súhlas so spracúvaním osobných údajov, o inštalácii kamer. systému ste mali byť vopred informovaný, ako aj prerokovať kontrolný mechanizmus so zástupcami zamestnancov /test proporcionality : t.j.  musí preukázať, že oprávnený záujem zamestnávateľa (ochrana jeho majetku) neprevažuje nad ochranou základných práv a slobôd dotknutých osôb, teda Vás ako zamestnancov a ochranou Vášho súkromia. Ak už odchádza k tomu, že na základe predmetného kamer. systému vyvodzuje voči Vám zodpovednosť za telefonovanie, nie je to v súlade so zákonom. 

3./ V otázke uvádzate, že ste už zamestnávateľovi oznámili, že kamer. systém využíva v rozpore so zákonom. Nevieme či ste tak urobili písomne. Uvádzate, že sa jedná o obchodný reťazec, je teda pravdepodobné, že u Vás pôsobí odborová organizácia ako zástupcovia zamestnancov, na ktorú sa môžete obrátiť /viď vyššie § 13 ods. 4 ZP/.  V tetjo súvislosti sa teda môžete na túto obrátiť ako na zástupcu zamestnancov.

Možnosťou je tiež podať návrh prípadne podnet na Úrad na ochranu osobných údajov. Vzory podaní nájdete na stránke Úradu na ochranu osobných údajov /https://dataprotection.gov.sk/uoou/sk/main-content/formulare-vzory-dokumenty/.

 

Budeme radi ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.

 

 

 


Trápi vás "Šéf sleduje kameru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Šéf sleduje kameru (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. V práci máme kamery na dvore areálu. Majster údržby si pravidelne sťahuje záznamy z kamier na svoj USB kľúč. Má na to právo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Šéf sleduje kameru

(odpoveď odoslaná: 01.04.2018)

Dobrý deň,

otázka monitorovania zamestnancov je častou problematikou v našej advokátskej kancelárii.

Zákonník práce v ust. § 13 predpokladá monitorovanie zamestnancov na pracovisku  (citujeme) : 

"ods. (4) Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.
ods. (5) Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania podľa odsekov 1 a 2 a nedodržaním podmienok podľa odsekov 3 a 4; zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania a odstrániť jeho následky.
ods. (7) Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho súkromie na pracovisku alebo v spoločných priestoroch bolo narušené nedodržaním podmienok podľa odseku 4, môže sa obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany."


Vážne dôvody uvedené v ods. 4 cit. § 14 ZP nedefinuje.  Jedná sa však o prípady ochrany majetku zamestnávateľa  pred krádežami, vstupom neoprávnených osôb do objektu a pod. 

Ako zamestnanec máte právo podať zamestnávateľovi sťažnosť, aby vykonal nápravu, upustil od takého konania a odstránil jeho následky.

Ak by ste sa obávali postihu zo strany zamestnávateľa, podľa ust. § 13 ods. 4 ZP platí :

"Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti. "

 

Okrem toho má ako zamestnanec máte možnosť domáhať sa svojej ochrany na súde.

 

Odporúčame vo veci kontaktovať zamestnávateľa,  zistiť skutočný resp. skutkový stav veci, kto je vlastne oprávnený s kamerovým systémom pracovať a disponovať s jeho údajmi, a či touto osobou je aj majster údržby.

 

 

©


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Šéf sleduje kameru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.