Máte
otázku?

Zmena miesta výkonu práce


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Zmena miesta výkonu práce

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o pomoc pri odpovedi na otázku ohľadne zmeny miesta výkonu práce. Pracujem v jednom zariadení už mnoho rokov. Od januára 2024 sa má naše zariadenie spojiť s iným, a preto "hrozí" nám zmena miesta výkonu práce. Moja otázka znie: môže ma zamestnávateľ natrvalo preradiť na iné miesto bez môjho súhlasu? Rozumiem, že v prípade dovoleniek, PN-iek a iných okolností môžem dočasne zastupovať, s čím samozrejme nemám problém. Ide mi len o to, či ma môže natrvalo premiestniť z mesta X do mesta Y? Ďakujem.

Odpoveď: Zmena miesta výkonu práce

Dobrý deň,
bez Vášho súhlasu, Vás nemôže zamestnávateľ premiestniť na iné miesto výkonu práce.

Vy vždy musíte súhlasiť so všetkými pracovnými podmienkami, vrátane miesta výkonu práce. Ak Vám nové miesto výkonu práce nevyhovuje, a nepodpíšete túto zmenu (dodatok k pracovnej zmluve alebo novú pracovnú zmluvu), tak Vám dá zamestnávateľ výpoveď s nárokom na odstupné.

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 2. Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce."

Vyššie citované ustanovenia sú dôvodom, ktorý by mal byť uvedený vo Vašej výpovedi. Keďže ide o dôvod existujúci na strane zamestnávateľa, máte nárok na odstupné. Výška odstupného sa odvíja od počtu Vašich odpracovaných rokov u daného zamestnávateľa. 

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume 

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

Trápi vás "Zmena miesta výkonu práce" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena miesta výkonu práce" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.