Máte
otázku?

Je možná podmienka na podmienku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Je možná podmienka na podmienku?

Dobrý deň, potrebujem súrne poradiť ohľadom trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Bol som obvinený 1.5.2017. Počas tohto obdobia som ešte mal trvajúcu podmienku za jazdu pod vplyvom alkoholu na dobu 16 mesiacov, ktorá mi končí v júli 2017. Je možné mi udeliť podmienku na podmienku? Hrozia mi tri roky odňatia slobody. Isté by som chcel vedieť, či sa dá týranie prehodnotiť na nebezpečné vyhrážanie, kde je trestná sadzba nižšia. Je možné zaviesť kauciu a ak áno, v akej výške sa zvyčajne pohybuje? Je tiež možné získať späť zaplatenú kauciu?

Odpoveď: Je možná podmienka na podmienku?

Dobrý deň, pri podmienečnom odklade výkonu trestu odňatia slobody súd určuje skúšobnú dobu na jeden rok až päť rokov. Zároveň platí, že ak odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život a riadne vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby. Výnimočne môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať podmienečné odsúdenie v platnosti, hoci odsúdený konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu, a súčasne môže napr. aj primerane predĺžiť skúšobnú dobu. Ide však o výnimočné prípady. Ak budete teda právoplatným rozhodnutím súdu odsúdený za trestný čin spáchaný v skúšobnej dobe, spravidla sa má za to, že ste nesplnili podmienku riadneho života v skúšobnej dobe, čoho následkom je nariadenie nepodmienečného trestu odňatia slobody. Vzhľadom na to, že nepoznám konkrétne skutkové okolnosti Vášho prípadu, nedokážem sa vyjadriť k právnej kvalifikácii skutku a jeho prípadnej zmeny resp. k možnosti uloženia niektorého z druhu trestov. 

Trápi vás "Je možná podmienka na podmienku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možná podmienka na podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, moj partner má podmienečný trest a nedávno bol napadnutý. On tiež sa zapojil do konfliktu.

Odpoveď: Je možná podmienka na podmienku?

(odpoveď odoslaná: 19.09.2022)

Dobrý deň,

počas podmienečného odkladu trestu by mal odsúdený viesť riadny život, teda najmä nepáchať protiprávne konanie. Neviem, čo presne sa stalo, ale pokiaľ by napadnutie z jeho strany bolo vyhodnotené ako nutná obrana, tak by to nemuselo mať negatívny dopad na premenu podmienky. Avšak o tom rozhodne až konajúci súd, keď posúdi všetky okolnosti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je možná podmienka na podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať: môj priateľ mal podmienku na dva roky, ktorú porušil. Momentálne je vo väzbe za nebezpečné vyhrážanie a obmedzenie osobnej slobody. Je možné, že sa dostane na polovicu trestu doma? Aký trest mu hrozí? Nepodarilo sa mi nájsť o tom informácie.

Odpoveď: Je možná podmienka na podmienku?

(odpoveď odoslaná: 16.07.2020)

Dobrý deň,
nakoľko spáchal trestný čin v čase plynutia skúšobnej doby iného podmienečne uloženého trestu odňatia slobody, súd mu nemôže opätovne podmienečne uložiť výkon trestu odňatia slobody. Tzn. že ak ho odsúdia na trest odňatia slobody, bude to nepodmienečne. Rovnako však súd môže uložiť v tomto prípade aj iný trest, než trest odňatia slobody (napríklad peňažný trest alebo trest domáceho väzenia).

Nad rámec toho si Vám dovoľujem uviesť, že ak spáchal trestný čin počas skúšobnej doby iného podmienečne odloženého trestu odňatia slobody, súd bude rozhodovať aj o tom, že sa v skúšobnej dobe neosvedčil a zrejme mu nariadi aj výkon podmienečne odloženého trestu.

Po uplynutí 1/2 všetkých trestov (ak bude spĺňať podmienky) bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody.


Podotázka: Je možná podmienka na podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň. Dostal som podmienku za jazdu pod vplyvom alkoholu a čaká ma ešte jeden súd za výživné. Aké možnosti môžem očakávať? Existuje možnosť súhrnej podmienky, alebo nejaká iná alternatíva?

Odpoveď: Je možná podmienka na podmienku?

(odpoveď odoslaná: 31.03.2017)

Dobrý deň. Neuviedli ste, či ste trestný čin nezaplatenia výživného spáchali potom ako Vám bol uložený podmienečný trest za jazdu pod vplyvom alkoholu, t.j. v podmienke, alebo ste tento skutok spáchali ešte predtým, ako Vám bol uložený podmienečný trest. V prípade, ak ste spáchali skutok v podmienke, nesplnili ste zákonné podmienky, t.j. neviedli ste riadny život a súd môže nariadiť nepodmienečný trest odňatia slobody. V prípade, ak ste skutok spáchali pred tým, ako ste dostali podmienečný trest, súd zruší toto rozhodnutie a uloží Vám súhrnný trest za oba skutky spoločne. 


Trápi vás "Je možná podmienka na podmienku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je možná podmienka na podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nasledujúcej veci. Ak bol človek odsúdený súdom a dostal podmienečný trest, ktorý momentálne prebieha, chcem sa opýtať: Ak podá na súd iná osoba žalobu na tohto človeka, ktorý bol už odsúdený súdom a momentálne mu prebieha podmienečka, s požiadavkou vymáhania dlhu z roku 2014, bude to mať pre neho nasledovné dôsledky: Pokladá sa to ako konanie protizákonného činu počas podmienečnej doby a bude za to odsúdený? Teda, bude mu súd uložiť ďalší trest za tento čin? Ďakujem.

Odpoveď: Je možná podmienka na podmienku?

(odpoveď odoslaná: 08.01.2017)

Dobrý deň, súdne konanie o vymáhanie pohľadávky nemá vplyv na trestné konanie a podmienku. Preto nedôjde k premeneniu podmienky.

Ak by však bolo podané trestné oznámenie a bolo by začaté trestné stíhanie, potom by bolo dôležité, kedy bol skutok spáchaný, či pred odsúdením alebo alebo po ňom.

 


Podotázka: Je možná podmienka na podmienku? (Trestné právo)

Moja otázka: Mal som podmienku od 18.9.2014 do 18.9.2015 a nedostal som žiaden dokument, ktorý by potvrdil jej ukončenie. Rok uplynul a nikto mi nič nepovedal. Môžete mi to prosím vysvetliť tak, aby som to dokázal pochopiť? Najlepšie jednoducho a ľudsky, nie pomocou paragrafov alebo zložitých termínov.

Odpoveď: Je možná podmienka na podmienku?

(odpoveď odoslaná: 17.09.2016)

Dobrý deň, nebudem Vám teda písať paragrafy. 

Podstata je taká, že keď uplynul rok od skončenia podmienky, potom sa má za to, že ste sa osvedčili. Obyčajne súdy samé nekonajú a nevydávajú uznesenie o tom, že ste sa osvedčili v podmienke. Preto by bolo vhodné, ak by ste požiadali súd o rozhodnutie o osvedčení sa, pretože inak budete mať záznam vo výpise z registra trestov stále, aj keď ste sa osvedčili.

Je to jednoduchá žiadosť na súd. Pre klientov to spracujeme, ak o to požiadajú našu advokátsku kanceláriu, ale nie je to nič komplikované, čo by ste nezvládli aj sám.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možná podmienka na podmienku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.