Máte
otázku?

Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom rozvodu bezdetného manželstva a následného vysporiadania majetku. S manželom sme ženatí 8 rokov (od októbra tohoto roku), pričom sa vyjadril, že takto žiť nechce, pretože má pocit, že sme skôr kamaráti než manželia a už ku mne necíti lásku. Pred naším manželstvom uzavrel hypotéku na byt (kvôli jeho vyššiemu príjmu), ale o približne 2 roky bude celá splatená. Môžeme povedať, že väčšinu sme zaplatili ako manželia (aj keď išlo z jeho účtu a jeho výplaty). Netuším, čo mám robiť, som nešťastná. Vzhľadom na môj vek a príjem už nedostanem ani hypotéku. Ďakujem.

Odpoveď: Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva

Dobrý deň, ak si manžel platili svoju hypotéku počas manželstva (teda hypotéku, ktorá vznikla ešte pred sobášom) a peniaze odchádzali z BSM (kam patrí aj príjem manžela počas manželstva), potom máte právo požadovať od manžela 1/2 všetkých splátok, ktoré boli uhradené. Tento nárok vyplýva z § 150 Občianskeho zákonníka.

Trápi vás "Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva (Rozvod)

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Mám niekoľko doplňujúcich otázok a ak je to možné, prosím, odpovedzte mi na ne. Týkajú sa hypotéky, konkrétne či sa do nej započítava polovica splátok úrokov a istiny, ktoré sme zaplatili počas manželstva. S manželom máme každý svoj bežný účet v inej banke, na ktorých máme určité finančné prostriedky. Počítajú sa tieto do BSM? Rada by som sa tiež informovala o výživnom na manželku, keďže predpokladám, že sa k hypotéke pravdepodobne nedostanem vzhľadom na môj príjem (v hrubom 1040 €) a vek. Manželova situácia je iná, pretože má vyšší príjem ako ja (v hrubom cca 2200 €). Ak sa s manželom nedohodneme pred rozvodom na vysporiadaní majetku, predpokladám, že súdna cesta bude veľmi dlhá. Verím však, že ak už musí nastúpiť rozvod, môže prebehnúť dôstojne a v obojstrannom rešpekte. Ďakujem.

Odpoveď: Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva

(odpoveď odoslaná: 04.05.2016)

Dobrý deň, v rámci vyporiadania BSM (po jeho zániku) vznikne v zmysle ustanovenia § 150 OZ  Vášmu manželovi povinnosť nahradiť 1/2 všetkých splátok zaplatených na jeho hypotéku (bez ohľadu na to, či sa to započítavalo na úroky alebo istinu) do masy BSM (pojem nahradiť v tomto smere nepredstavuje konkrétne konanie, že musí zaplatiť presne polovicu splátok. Suma sa iba použije pri vypočítavaní jednotlivých podielov manželov v rámci vyporiadania). Tzn. že sa za trvania Vášho manželstva spočítajú všetky splátky, a z tejto sumy bude mať povinnosť nahradiť sumu vo výške 1/2 zaplatených splátok. Všetky príjmy (ktoré máte buď na účte alebo v hotovosti doma) sa počítajú do BSM, kým ste ich nadobudli počas trvania manželstva. Ak sa na Vašom účte nachádza určitá čiastka, ktorú ste vlastnili už aj pred uzavretím manželstva, toto patrí výlučne Vám a do BSM sa nezahŕňa. To, že ste peniaze vlastnili už pred uzavretím manželstva musíte ale preukázať (napr. výpisom z účtu spred manželstva). Tzv. príspevok na výživu rozvedeného manžela upravuje ustanovenie § 72 a 73 zákona o rodine. Ide o špecifický druh výživného, ktorý sa priznáva rozvedenému manželovi v prípade, že nie je schopný sa sám živiť. Príspevok sa priznáva iba na primeranú výživu (rozsah tejto vyživovacej povinnosti je užší než pri ostatných vyživovacích povinnostiach). 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platenie hypotéky spred sobáša počas manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.