Máte
otázku?

Odpredaj nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Odpredaj nehnuteľnosti

Sme dvaja bratia. Jeden z nás má dvojaké občianstvo - rakúske a slovenské. Budeme dediť časť nehnuteľnosti, konkrétne dom. Tento dom obsahuje tri samostatné bytové jednotky. Jedna jednotka je vo vlastníctve občana s dvojakým občianstvom (Rakúska a Slovenska) a druhá jednotka patrí občanovi Slovenskej republiky. Dediť sa má tretia bytová jednotka. Občan s rakúskym občianstvom by chcel predať svoju bytovú jednotku a časť tretej zdedenej bytové jednotky občanovi Slovenskej republiky. Ja, však, o odkúpenie nemám záujem. Zo strany občana s rakúskym občianstvom sú vyhrážky, že predá všetky tri bytové jednotky. Otázka znie: Dovoľuje zákon takéto konanie, keď sú spoluvlastníkmi dvaja občania USA, dvaja vlastníci Slovenskej republiky a občan s dvojakým občianstvom (Slovenska a Rakúska)? Ďakujem.

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

 

 

 

Dobrý deň,
ďakujeme za otázku, ku ktorej uvádzame nasledovný právny názor :
 
Základná právna úprava je obsiahnutá v ust. zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom a ust. Občianského zákonníka ("OZ").

Pre Vás je dôležité vedieť nasledovné :

1./ Podľa zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom dedičské právne pomery sa spravujú právnym poriadkom štátu, ktorého bol poručiteľ príslušníkom v čase smrti.
Právomoc slovenského súdu na prejednanie dedičstva je daná vždy, ak poručiteľ v čase svojej smrti bol slovenským občanom. Ak však ide o majetok, ktorý je v cudzine, slovenský súd prejedná dedičstvo len vtedy, ak sa takýto majetok vydáva slovenským orgánom alebo ak cudzí štát priznáva takýmto rozhodnutiam slovenských justičných orgánov právne následky.

Z uvedeného vyplýva, že z dôvodu, že  Váš brat má dvojité štátne občianstvo nie je prekážkou nadobudnutia nehnuteľnosti.


2./  V zmysle ust. OZ  sa dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa. Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov. Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona. Dedičstvo, ktoré nenadobudne žiadny dedič, pripadne štátu.
Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť.
Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným. Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje.
Odmietnutie dedičstva znamená, že na miesto  tohto dediča nastupujú jeho dedičia. Dedičstva sa môžete aj vzdať. Tento úkon v podstate znamená, že ak dedičstvo nadobudne druhý dedič buď s povinnosťou výplaty Vám  alebo bez náhrady.

Dôležité je vedieť, že dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu. 
Ak je dedičstvo predlžené, môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im dedičstvo prenechajú na úhradu dlhov. Súd túto dohodu schváli, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom.
Vyššie uvedené platí z dôvodu, že dedičstvo nemôže byť na ujmu dediča, prijatím dedičstva nemá dôjsť k zaťaženiu dediča dlhmi poručiteľa.


3./ V otázke uvádzate, že budete dediť s bratom. Notár resp. súd v prípade oznámenia úmrtia zisťuje,  či poručiteľ zanechal závet. Platí, že ak by poručiteľ zanechal závet, dedí sa podľa závetu. Tu však platí  odmedzenie, pokiaľ nedošlo k vydedeniu, že "maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Ďalej podľa OZ platí, že "pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

4./ Veľmi dôležitou časťou dedičského konanie je určenie hodnoty majetku poručiteľa. V súčasnosti sa všeobecná hodnota majetku určuje ako cena, ktorá by sa mala dosiahnuť na trhu v podmienkach voľnej súťaže pri poctivom predaji, keď kupujúci i predávajúci budú konať s náležitou informovanosťou a opatrnosťou a s predpokladom, že cena nie je ovplyvnená neprimeranou pohnútkou.

5./ Dedičské konanie sa môže skončiť ďalej uvedenými spôsobmi (uznesenie vydané notárom)  : 
- potvrdí nadobudnutie dedičstva jedinému dedičovi, 
- potvrdí, že dedičstvo, ktoré nenadobudol žiadny dedič, pripadlo štátu, 
- schváli dohodu dedičov o vyporiadaní dedičstva; veriteľ poručiteľa je účastníkom dohody, ak sa vyporiadava jeho pohľadávka, 
- schváli dohodu o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov, 
- potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov, ak medzi účastníkmi nedôjde k dohode, alebo vykoná vyporiadanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol, 
- neschváli dohodu o vyporiadaní dedičstva a potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov alebo vykoná vyporiadanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol.
Prejednanie dedičstva je tak skončené nadobudnutím právoplatnosti takéhoto uznesenia.


ODPORÚČANIE


1./ Úvodom treba uviesť, že Váš brat Vás nemôže nútiť, aby ste od neho odkúpili podiel na nehnuteľnosti. Z otázky predpokladáme, že sa jedná o podielové spoluvlastníctvo. V tomto prípade, ak by Vás brat chcel svoj podiel previesť na inú osobu, teda nie blízku osobu, potom má ponukovú povinnosť voči Vám.  Tu platí ust. OZ, že "ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

"Blízkou osobou  sa  pritom rozumie príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu."

Ak by ju chcel previesť na tzv. blízku osobu, ponukovú povinnosť voči  Vám nemá, nemá povinnosť Vám ju ponúknuť na predaj pred predajom alebo aj napr. darovaním, blízkej osobe. 

2./ V rámci dedičského konania, ak nedôjde k dedeniu zo závetu v prospech iných osôb ako zákonných dedičov (závet zatiaľ neviete či exeistuje) a Vy budete dedičom po poručiteľovi,  vec môžete v rámci dedič. konania  dohodnúť aj tak, že celá nehnuteľnosť pripadne jednému dedičovi s tým, že nehnuteľnosť sa následne predá a ustupujúcim dedičom bude vyplatený ich podiel v dohodnutej lehote po jej predaji. Odporúčame opatrnosť. V dedičskom konaní sa môžete nechať aj zastúpiť advokátom.

3./ Nakoľko nepoznáme umiestnenie nehnuteľností, jej stav, hodnotu, rovnako ani dopyt po obdobných nehnuteľnostiach ako je Vaša, môžete uvažovať aj o jej prenájme  fyzickým osobám alebo podnikateľom, na ktoré úkony /predaj, prenájom/ Vás môže Váš brat písomne splnomocniť. Splnomocnenie musí byť v písomnej forme  s úradne overeným podpisom. 

 

Všetky tieto úkony - predaj, prenájom - vyžadujú Vašu komunikáciu. 

 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.
 

Trápi vás "Odpredaj nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem predať rodinný dom, z ktorého vlastním polovicu, aj bez osobnej prítomnosti. Pracujem v zahraničí a potrebujem predať tento dom. Ďakujem za Vašu skorú odpoveď. S pozdravom, Eva

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 22.01.2024)

Dobrý deň,
samozrejme, že predať podiel na nehnuteľnosti môžete. Váš podpis na kúpnej zmluve musí byť však úradne overený, obvykle notárom, prípadne podpis môžete nechať overiť na zastupiteľskom úrade SR v štáte vášho pobytu. Vec môžete riešiť aj tak, že sa v predmetnej veci  necháte zastupovať advokátom, ktorého si vyberiete, pričom váš podpis bude musieť byť tiež úradne overený.

Návrh kúpnej zmluvy, ktorá vám bude predložená na podpis, odporúčam nechať skontrolovať vášmu advokátovi. Budete mať tak právnu istotu, že zmluva bude právne perfektná.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, po ôsmich rokoch som zistil, že pozemok, o ktorý sa starám, je obecný. Mám tam aj plot, ktorého hodnota je podľa znaleckého posudku 3500 eur. Teraz to kúpil nejaký človek, a to aj s mojim plotom. Mám nárok na náhradu za plot?

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 11.06.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že keďže vlastníkom oplotenia ste Vy, obec nemohla resp. nemala oprávnenie predmetné oplotenie predať. Otázkou je či Vy ste výstavbu oplotenia ohlásili stavebnému úradu - obci v zmysle ust. stavebného poriadku /ohlásenie drobnej stavby v zmysle ust. § 57 stavebného poriadku/.

Za tohto právneho stavu vlastník pozemku nateraz musí žiadať vrátiť od obce sumu za úhradu oplotenia, lebo na strane obce vzniklo bezdôvodné obohatenie v zmysle ust.  451 a nasl. Obč. zákonníka.

Vy ako vlastník oplotenia musíte žiadať jeho úhradu od vlastníka pozemku.


Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Ak moja mama predáva dom a nechce ďalej bývať v jednej domácnosti so mnou a bratom, máme nárok na nejaké financie? Karol

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 14.04.2022)

Dobrý deň,
ak je vaša mama výlučným vlastníkom rodinného domu nepotrebuje na jeho predaj súhôas nikoho, ani svojich detí. Uvedené sa týka aj vyplatenej kúpnej ceny pri predaji domu, ktorá suma patrí predávajúceho - vašej mame. Je na  výlučnom rozhodnutí vašej matky, či vám daruje nejaké financie z predaja domu. Ale právne vymáhať peniaze z predaj domu, ktorý je v jej výlučnomvlastníctve, nemôžete.

 


Trápi vás "Odpredaj nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň,
môže otec predať rodičovský dom realitnej kancelárii, keď je jeho vlastníkom, bez toho, aby vysporiadal deti? Ďakujem za vybavenie. Peter

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 17.03.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak je otec výlučným vlastníkom rodinného domu môže so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia, a teda dom predať, darovať. Kupujpcim môže byť aj realitná kancelária, právne to vylúčené nie je. Otec nepotrebuje Váš súhlas ako svojich potomkov k tomu, aby dom mohol predať.
Nevieme či otec býva v tomto konkrétnom dome a čo ho vedie k takémuto rozhodnutiu, ale odporúčame obozretnosť pri uzatvorení zmluvy. Ak by otec v tomto dome aj v súčasnosti býval a nebolo by zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného užívania a bývania v dome, musel by sa z domu vysťahovať. 

Odporúčam konzultáciu u advokáta.

Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mala by som otázku. Pred desiatimi rokmi nám zomrela mama a nás bolo spolu deväť súrodencov. Dedičské konanie sa uskutočnilo bez problémov. V dome zostala jedna sestra, ktorá je slobodná matka. Po šiestich rokoch sa presťahovala do bytu a dom zostal prázdny. Predtým ale nevybavila žiadne formality súvisiace s plynom, vodou ani kúrením. Keďže sme plánovali, že dom v budúcnosti predáme, najstaršia sestra prevzala zodpovednosť za platby za tieto služby. Museli sme konať rýchlo, aby sme predišli odpojeniu týchto prípojok. Teraz predávame dom, ktorý bol šesť rokov neobývaný. Počas tejto doby sestra hradila všetky poplatky, občas sme jej pomohli. Ja osobne som zaplatila všetky náklady súvisiace s úpravou plánov, pretože dom nikdy nebol riadne zameraný. Bol síce zapísaný v katastri, ale skutočnosť sa nezhodovala s existujúcimi plánmi. S najstaršou sestrou teraz uplatňujeme nárok na vyplatenie dlhov, ktoré majú voči nám ostatní spoloční vlastníci nehnuteľnosti. Oni to však odmietajú. Môže tak konať vlastník nehnuteľnosti, ktorý sa šesť rokov nezaujímal ani nestaral o zdedený majetok? Z deviatich súrodencov len piati sa raz ročne starali o údržbu domu a vetrali ho, zostávajúci štyria tam nikdy nevkročili. Teraz, keď sa predáva dom, chcú mať podiel na predajnej cene, ale dlhy nechcú splatiť. Dom má teraz vyššiu hodnotu vďaka tomu, že neboli odpojené plyn, voda a elektrina. Ďakujem, Jana.

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 12.10.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že dom je v podielovom spoluvlastníctve 6 podiel. spoluvlastníkov. Boli vynaložené náklady na energie a dodávku ostatných médií, vrátane starostlivosti o dom, ako aj geom. zameranie nehnuteľnosti niektorými spoluvlastníkmi.

V súčasnosti ste sa v podstate dohodli na predaji nehnuteľnosti, avšak spoluvlastníci nie sú ochotný uhradiť podiel na nákladoch vzniklých úhradou poplatkov za dodávku médií a geom. zameranie nehnuteľnosti.

Ak už máte aj kupujúceho na nehnuteľnosť, potom riešením zo strany spoluvlastníkov podieľajúcich sa na úhrade vyššie spomenutých nákladov je, aby ste kúpnu zmluvu nepodpísali resp. jej podpísanie podmienili tým, že z kúpnej ceny budú vo Váš prospech započítané vyššie spomínané náklady. Toto by bolo riešené v samotnej kúpnej zmluve. Ak by toto nepomohlo, potom riešením je len podanie žaloby na súd ohľadom spomínaných nákladov, avšak len za obdobie 3 rokov spätne, teda nie za celé obdobie 6 rokov.

Ohľadom ostatných 3 rokov uvádzame, že v tomto smere by podiel. spoluvlastníci vzniesli námietku premlčania, keďže premlčacia doba je 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka. Predpokladáme, že predmetné náklady rozpočítané medzi 6 podiel. spoluvlastníkov za posledné 3 roky nepredstavujú vysokú sumu v pomere ku kúpnej cene /zisk z predaja/ a preto predpokladáme, že toto by mohlo byť riešením : buď sa predá nehnuteľnosť so započítaním nákladov jednotlivých podiel. spoluvlastníkov za posledné 3 roky alebo nehnuteľnosť sa teraz nepredá a náklady spojené s údržbou nehnuteľnosti budete musieť vymáhať súdnou cestou.
Vo veci odporúčame kontaktovať advokáta.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj brat, ťažký alkoholik, žije s našou 90-ročnou mamou v dome, ktorý vlastním ja a moja sestra. Neprispieva na domácnosť, všetky peniaze prepije a mama všetko za neho platí. Moja sestra a ja chceme dom predať, pričom mama by išla bývať ku mne. Mama však stále váha, aj keď by chcela zostať v dome, aj keď by sa rada zbavila tyranského syna. Nadávky a vyhrážky sa opakujú na dennom poriadku. Sestre a mne sa nedarí nájsť s ním spoločnú reč, je takmer neprístupný a neschopný viesť normálny rozhovor. Ako ho donútiť na liečenie alebo ako ďalej postupovať v tejto ťažkej situácii? Už sme viackrát navštívili políciu, kde nám poradili, aby sme mu zrušili trvalý pobyt. Obávame sa, že nám všetkým trom ublíži. Veľmi by som Vám chcela poďakovať za akúkoľvek radu. S pozdravom I.

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 15.08.2021)

Dobrý deň,
k Vami položenej otázke uvádzame, že prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Trvalý pobyt bratovi zrušiť môžete a nepotrebujete na to jeho súhlas. Následne miestom trvalého pobytu brata bude prísl. obec na území ktorej sa nehnuteľnosť nachádza.

Ak ste Vy spolu so sestrou vlastníčkami nehnuteľnosti, súhlas brata na predaj nehnuteľnosti nepotrebujete. Otázkou je, či budúci kupujúci kúpi nehnuteľnosť, v ktorej býva aj brat, keďže ide o jeho obydlie a Vy ako vlastníčky domu ho z nehnuteľnosti nemôžete vysťahovať resp. nehnuteľnosť vypratať na vlastné náklady. Toto je možné len na základe súdneho rozhodnutia a prípadne následného exekučného konania ak sa brat nevysťahuje dobrovoľne.

Riešením je teda predať nehnuteľnosť, s tým, že kupujúci bude s uvedeným stavom uzrozumený, čo bude aj uvedené v kúpnej zmluve. Bude tak na budúcom kupujúcom, aby túto otázku bývania brata v dome si vysporiadal sám. Uvedená okolnosť bývania brata v dome zrejme bude mať vplyv na výšku predajnej ceny, ktorá bude nižšia.

Možnosťou je tiež bratovi oznámiť, že dom plánujete predať, aby si našiel svoje vlastné bývanie v dohodnutom termíne.


Trápi vás "Odpredaj nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Náš otec zomrel a budeme ho dedičmi spolu s našou mamou. Ide nám o byt, ktorý by po dedičskom konaní mama chcela vymeniť za menší, bližší k nám, teda k deťom. V prípade, že by sme dedili podľa zákona, nemohli by sme predať svoje podiely skôr ako o 5 rokov po nadobudnutí, inak by sme museli platiť daň. Ak by sme sa ako deti však zriekli svojich podielov v prospech mamy, vzťahovala by sa aj na ňu daňová povinnosť? Uvádzam, že má v byte trvalý pobyt viac ako 30 rokov. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 01.08.2019)

Dobrý deň,  vo Vašom prípade ide o dedenie v priamom rade.

Podľa ust. zákona o dani z príjmov platí, čo je aj Váš prípad, že príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov). 

T.j. : Rozhodujúci nie je trvalý pobyt, ale doba vlastnenia nehnuteľnosti poručiteľom - Vašim otcom.

Ak doba vlastnenia nehnuteľnosti poručiteľom - otcom - bola viac ako 5 rokov, potom príjem z predaja nehnuteľnosti bude oslobodený od dane, takýto príjem sa v daňovom priznaní neuvádza a z tohto titulu sa daňové priznanie nepodáva.

Dôvod, pre ktorý by mala resp. mohla zdediť celý byt Vaša mama je len ten, že pri následnom predaji bytu budete mať menšie náklady spojené s overením podpisov všetkých predávajúcich.

Je vecou Vašej dohody ako sa v dedičskom konaní rozhodnete a dohodnete.

Podľa ust. § 482 a nasl. Obč. zákonníka platí : 

"§ 482

(1) Ak je viac dedičov, vyporiadajú sa na súde medzi sebou o dedičstve dohodou.

(2) Ak dohoda neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli.

§ 483 : 

Ak nedôjde k dohode, súd potvrdí nadobudnutie dedičstva tým, ktorých dedičské právo bolo preukázané."


Podotázka: Odpredaj nehnuteľnosti (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Po otcovi sme spolu so súrodencami zdedili trojizbový byt v Modre, každý z nás v podiele 1/3. Ja a môj brat sme sestre ponúkli náš podiel na odkúpenie za cenu určenú v dedičskom konaní, pretože sa odmietla podpísať odpredaj bytu inému človeku. Ani ja, ani môj brat nemáme o tento byt záujem, avšak naša sestra so nami prestala komunikovať. Je v takomto prípade nutné prepustiť toto do súdneho sporu? Je mi veľmi ľúto sledovať, ako byt chátra! Veľmi pekne vám vopred ďakujem za radu. S pozdravom.

Odpoveď: Odpredaj nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 27.06.2016)

Dobrý deň, Občiansky zákonník pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva dáva prednosť dohode spoluvlastníkov predmetnej nehnuteľnosti. Vzhľadom na to, že vo Vašom prípade nie je možné sa s Vašou sestrou dohodnúť na odkúpení vašich spoluvlastníckych podielov, nezostáva Vám nič iné ako podať na súd žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Súdy v týchto konaniach nie sú viazané žalobným návrhom v časti týkajúcej sa spôsobu vyporiadania podielového spoluvlastníctva. Tzn. že aj keď súdu navrhnete, aby Vaša sestra za určitú sumu odkúpila podiely vás dvoch, súd môže rozhodnúť inak. Súdy musia zo zákona v prvom rade skúmať, či je nehnuteľnosť reálne deliteľná. Ak zistia, že nehnuteľnosť reálne deliteľná nie je (pri bytoch je reálna deľba veľmi výnimočná) tak súd skúma, či je niektorý z podielových spoluvlastníkov ochotný za určitú náhradu nadobudnúť do svojho výlučného vlastníctva ostatné podiely. Ak by Vaše podiely nechcela nadobudnúť do svojho výlučného vlastníctva, súd rozhodne o predaji nehnuteľnosti a výťažok z predaja rozdelí medzi spoluvlastníkov podľa ich výšky podielov. Je potrebné uviesť, že účastníkmi takýchto konaní musia byť všetci podieloví spoluvlastníci. Tzn. že aj tretí súrodenec musí v konaní vystupovať ako žalobca alebo žalovaný. Súdne konania týkajúce sa zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva bývajú zdĺhavé, najmä z dôvodu, že je potrebné vykonať znalecké dokazovanie na preukázanie hodnoty nehnuteľnosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odpredaj nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.