Máte
otázku?

Odkúpenie pozemku pod bytovým domom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

Dobrý deň. Žijeme na dedine v bytovke, ktorá bola postavená pred štyridsiatimi rokmi. Pôvodne bola družstevná, ale roľnícke družstvo, ktoré ju dalo postaviť, zaniklo už pred približne dvadsiatimi rokmi. Byt máme odkúpený a je v našom osobnom vlastníctve. Nedávno nám domovník oznámil, že budeme musieť odkúpiť aj pozemok, na ktorom je bytovka postavená. Približná cena je 7 eur za meter štvorcový, čo vychádza na 700 eur za rodinu. V bytovke bývajú štyri rodiny. Ak pozemok neodkúpime, možno hrozí, že ho odkúpi iná osoba, ktorá nás potom môže zaťažiť vyšším nájomným. Suma, ktorú zaplatíme za odkúpenie pozemku, údajne pôjde štátu. Je tento postup klasický? Respektíve, je takéto konanie správne? Ďakujem. Pekný deň.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

Dobrý deň, k Vašej otázke zastávam nasledovný právny názor:

Zo skutkového stavu opísaného vo Vašej otázke vyplýva, že daná osoba sa snaží využiť právnu nevedomosť vlastníkov jednotlivých bytov v bytovom dome a týmto spôsobom si vynútiť predaj daných pozemkov. Z právneho hľadiska je totiž potrebné konštatovať nasledovné:

Hoci nie ste vlastníkom pozemku pod bytovým domom, zo zákona máte tak k pozemku pod bytovým právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré Vám umožňuje užívať aj tieto pozemky, čomu zodpovedá povinnosť vlastníkovi týchto pozemkov takéto ich užívanie jednotlivými vlastníkmi bytov v bytovom dome strpieť. Toto zákonné vecné bremeno je ustanovené v § 23 ods. 5 zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v účinnom znení, podľa ktorého: ak vlastník domu nie je vlastníkom pozemku, vzniká k pozemku právo zodpovedajúce vecnému bremenu

Teda nie je žiadny dôvod na to, aby ste pozemok pod bytovým domom kupovali, keďže právo užívať ho máte už zo zákona. Uvedené zákonné vecné bremeno pôsobí voči každému vlastníkovi pozemku, nemusíte mať preto obavy z toho, že pozemok odkúpi tretia osoba. Aj tá bude povinná zo zákona strpieť užívanie pozemku Vami ako vlastníkmi jednotlivých bytov v bytovom dome a rovnako bude povinný strpieť stavbu na tomto pozemku - nemôže teda začať žiadne konanie o odstránenie stavby a pod.

Naviac, z konštantnej rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (potvrdenej viacerými rozhodnutiami Ústavného súdu Slovenskej republiky) ako ústavne súladná vyplýva, že vlastník pozemku sa nemôže s úspechom domáhať náhrady za obmedzenie jeho vlastníckeho práva zriadením zákonného vecného bremena, keďže toto jeho právo je od 01.09.1996 premlčané.

Je preto výlučne na Vašom rozhodnutí, či pozemok pod bytovým domom odkúpite alebo nie. V každom prípade ak sa rozhodnete pozemok neodkúpiť, za súčasného právneho stavu nemôže mať toto rozhodnutie pre Vás žiadne negatívne právne následky.

 

Trápi vás "Odkúpenie pozemku pod bytovým domom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či spoločenstvo vlastníkov bytov môže financovať kúpu pozemku pod bytovým domom z fondu opráv. Je pravda, že na toto je potrebný súhlas všetkých vlastníkov bytov, teda súhlas 100 % vlastníkov? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 14.03.2024)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o hospodárenie s prostriedkami z fondu prevádzky, údržby a opráv, na toto sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých vlastníkov bytov anebytových priestorov v bytovom dome. Uvedené ustanovuje ust. § 14b ods. 1 písm. i)  zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov: 

"Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome prijímajú rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak hlasujú o preddavkoch do fondu prevádzky, údržby a opráv a účele použitia prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv, zásadách hospodárenia s týmito prostriedkami vrátane rozsahu oprávnenia disponovať s nimi,"   Súhlas všetkých vlastníkov bytov a NB v bytovom dome by sa vyžadoval pri rozhodovaní o zmluve o  prevode pozemku patriaceho k bytovému domu. Uvedené ustanovuje § 14 b ods. 3 písm. a) citovaného zákona. 
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, momentálne riešime nové zameranie nášho polyfunkčného objektu s bytmi, pretože sa stalo, že mesto schválilo územné rozhodnutie susednej výstavbe nového bytového domu v našej tesnej blízkosti (10 m od okien nášho bytu). Dôvodom bolo zistenie, že časť domu nie je zakreslená v katastri mesta. Pri zameraní sa ukázalo, že náš dom zasahuje v inej časti do pozemku mesta (asi 18 m2), čo znamená, že je postavený na 18 m2 mesta. Kúpili sme si byty v dome od investora, a teda sme nespôsobili zlé osadenie domu ani nesme zodpovední za nesprávne vytýčenie a zavkladovanie domu v katastri. Môže teraz od nás mesto vyžadovať kúpu tých 18 m2 (keďže sa nachádzajú v centre mesta, ceny sú vysoké) a tvrdiť, že inak nepovolí nové zameranie stavby a opravu jeho polohy v katastri? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 20.10.2023)

Dobrý deň, mesto ako vlastník pozemku má pravdu v tom, že v katastri nehnuteľností nemôže byť vykonaný zápis v prospech vlastníkov bytov o tých 18 m2 ak nie je tento pozemok právne vyporiadaný v prospech spoluvlastníkov bytov vášho bytového domu.

Nepoznáme obsah vami podpísanej zmluvy s developerom od ktorého ste byty kupovali, môžeme len predpokladať, že zmluva s developerom obsahuje aj klauzulu, že pozemky pod bytovým domom a priľahlé  pozemky vyporiada vo vlastnej réžii a následne ich prevedie do vášho vlastníctva. Súčasne predpokladáme, že kúpnu cenu za pozemok ste developerovi aj uhradili a preto náklady spojené s vyporiadaním pozemku by mal znášať developer /kúpna zmluva, kúpna cena/.

Na druhej strane podľa ust. § 23 ods. 6 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov platí, že "ak vlastník domu nie je vlastníkom pozemku, vzniká k pozemku právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré sa zapíše do katastra nehnuteľností."

Je preto na Vašom rozhodnutí, či pozemok pod bytovým domom odkúpite alebo nie. V každom prípade ak sa rozhodnete pozemok neodkúpiť, za súčasného právneho stavu nemôže mať toto rozhodnutie pre Vás žiadne negatívne právne následky.

 


Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, bývame v bytovom dome s jedenástimi bytmi a deviatimi garážami. Pozemok pod domom, ani pozemok okolo domu/záhrady, nie sú v našom vlastníctve. Tieto pozemky boli vo vlastníctve Slovenskej republiky. Myslím, že ešte v roku 2012, Ministerstvo hospodárstva SR previedlo vlastníctvo k pozemku pod domom na správcu bytového domu. Správca následne vypracoval zmluvu o bezplatnom prevode, v ktorej bolo potrebné skontrolovať a odsúhlasiť údaje všetkými účastníkmi konania. Sami sme si zavinili, že doteraz sa prevod neuskutočnil. Boli pripomienky, zmenili sa vlastníci bytov a nedotiahlo sa to do úspešného konca. Vyzerá to, že správca má existenčné problémy a môže sa stať, že ich bude mať aj náš bytový dom. Správca nemá záujem o komunikáciu s našim domom, pravdepodobne už nemajú právnika, ktorý by aktualizoval návrh zmluvy. Chceli by sme sa spýtať, či my, vlastníci bytov, môžeme osloviť právnu kanceláriu o vypracovanie novej zmluvy o prevode, alebo je to povinnosť správcu bytového domu? V prípade, že odpoveď je áno, viete nám uviesť výšku poplatku za tento právny úkon? Ďakujem. Pozdravujem, P.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 23.11.2022)

Dobrý deň, aktuálny stav vlastníka pozemku môžete zistiť na stránke katasterportal.sk.

Hoci nie ste vlastníkmi pozemku pod bytovým domom, zo zákona máte tak k pozemku pod bytovým právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré Vám umožňuje užívať aj tieto pozemky, čomu zodpovedá povinnosť vlastníkovi týchto pozemkov takéto ich užívanie jednotlivými vlastníkmi bytov v bytovom dome strpieť, čo vyplýva z ust. § 23 ods. 5 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, podľa ktorého platí, že ak vlastník domu nie je vlastníkom pozemku, vzniká k pozemku právo zodpovedajúce vecnému bremenu

Teda nie je žiadny dôvod na to, aby ste pozemok pod bytovým domom kupovali, keďže právo užívať ho máte už zo zákona. Uvedené zákonné vecné bremeno pôsobí voči každému vlastníkovi pozemku, nemusíte mať preto obavy z toho, že pozemok odkúpi tretia osoba, pričom aj tretia osoba je zo zákona povinná strpieť užívanie pozemku Vami ako vlastníkmi bytov.

Naviac, z konštantnej rozhodovacej činnosti NS SR potvrdenej viacerými rozhodnutiami ÚS SR ako ústavne súladná vyplýva, že vlastník pozemku sa nemôže s úspechom domáhať náhrady za obmedzenie jeho vlastníckeho práva zriadením zákonného vecného bremena, keďže toto jeho právo je od 01.09.1996 premlčané.

Je preto výlučne na Vašom rozhodnutí, či pozemok pod bytovým domom odkúpite alebo nie.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta podľa sídla bytového domu, lebo je to pre Vás najjednoduchšie.

 


Trápi vás "Odkúpenie pozemku pod bytovým domom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, súčasný vlastník pozemku pod bytovým domom predáva všetky svoje pozemky. Ponúka nám jeho odkúpenie za 10 € za m2. Bolo nám povedané, že nový vlastník môže požadovať vyššiu sumu alebo aj nájom za pozemok. Parcela má rozlohu 1000 m2, zastavaná plocha je 300 m2. Máme povinnosť odkúpiť celých 1000 m2, alebo môžeme odkúpiť iba pozemok pod bytovým domom, teda 300 m2. S úctou

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 11.07.2022)

Dobrý deň,
je možné odkúpiť aj iba pozemok pod bytovým domom, ak s tým bude vlastník súhlasiť. Treba však myslieť na to, že ak na priľahlých pozemkoch máte záhradky, posedenie... v prípade zmeny vlastníka pozemku, s tým, že sa ním nestanete vy ako vlastníci bytov a nebytových priestorov, môže nastať problém s užívaním týchto pozemkov. Vlastník priľahlých pozemkov si bude môcť tam robiť čo sa mu bude chcieť. Ak tieto pozemky využívate ako vlastníci bytov, bolo by lepšie vlastniť ich, aby ste sa o ne vedeli starať a rozhodovať o ich osude.


Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Som spoluvlastníkom domu (1/4). Dom bol postavený na pozemku, ktorého vlastníkom nebol ani jeden zo spoluvlastníkov. No jeden spoluvlastník odkúpil celý pozemok do svojho vlastníctva od tretej osoby. Je takýto postup voči ostatným spoluvlastníkom možný? Nevzniká náhodou dedením nehnuteľnosti právo na alikvótnu časť pozemku pod domom a priľahlého pozemku pre všetkých spoluvlastníkov, aj keď vlastníkom celého pozemku bola tretia osoba?

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 05.09.2019)

Dobrý deň. Ak Vašej situácii rozumiem správne, tak na cudzom pozemku bola zriadená stavba - dom, ktorý je v podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb. Na dome ste pritom Vy podielovým spoluvlastníkom s podielom o veľkosti 1/4 k celku. Pritom jeden zo spoluvlastníkov domu odkúpil od tretej osoby pozemok, na ktorom je tento dom postavený.

Postup, kedy jeden zo spoluvlastníkov stavby odkúpi od tretej osoby pozemok, na ktorom je táto stavba zriadená, nie je v rozpore so zákonom. V zmysle nášho právneho poriadku sú pozemok a stavba na ňom zriadená dve samostatné veci. V zásade teda nič nebránilo jednému zo spoluvlastníkov kúpiť celý pozemok, na ktorom je postavená predmetná stavba. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Žijem v Bratislave už od roku 1978. Pred 20 rokmi som si odkúpila byt do osobného vlastníctva. Pozemky, na ktorých stojí bytový dom (klasický sedemposchodový panelák), vlastní magistrát hlavného mesta. V súčasnosti máme možnosť tieto pozemky odkúpiť. Cena pri štvorizbovom byte je približne 700 eur. Myslím si, že nie všetci budú mať dostatok finančných prostriedkov na to, aby si tieto pozemky odkúpili, keďže tu žije veľa dôchodcov a podnájomníkov. Tento prevod by mala zabezpečovať firma H-PROBYT, ktorá si od nás žiada kúpno-predajnú zmluvu a kópiu občianskeho preukazu. Keďže sa neviem rozhodnúť, či tento pozemok odkúpiť alebo nie, chcela by som sa vás opýtať: Ak by tento pozemok odkúpili len niektorí nájomníci, alebo by si tieto pozemky kúpila nejaká tretia strana, môže si časom magistrát, alebo tretia osoba uplatniť náhradu alebo nejakú kompenzáciu za užívanie pozemku?

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 10.01.2019)

Dobrý deň, 
Vami položená otázka pozostáva z dvoch okruhov problematiky :
1./ Kúpnopredajná zmkuva a obč. preukaz : Sme názoru, že návrh kúpnopredajnej zmluvy by Vám mal predložiť predávajúci, nakoľko on disponuje všetkými údajmi potrebnými pre jej vyhotovenie, vrátane uvedenia podielu na pozemku ohľadom jednotlivých vlastníkov bytov vo Vašom bytovom dome. Vy takýmito údajmi nedisponujete. 

2./ Otázku odkúpenia pozemku pod bytovým domom a priľahlého pozemku sme v našej poradni už riešili niekoľko krát.
Aj ak nie ste vlastníkom pozemku pod bytovým domom, zo zákona máte k pozemku pod bytovým právo zodpovedajúce vecnému bremenu, ktoré Vám umožňuje užívať aj tieto pozemky, čomu zodpovedá povinnosť vlastníkovi týchto pozemkov takéto ich užívanie jednotlivými vlastníkmi bytov v bytovom dome strpieť. Toto zákonné vecné bremeno je ustanovené v § 23 ods. 5 zákona o vlastníctve bytov.

Teda pozemok pod bytovým domom nemusíte kúpiť, keďže právo užívať ho máte už zo zákona. Uvedené zákonné vecné bremeno pôsobí voči každému vlastníkovi pozemku, nemusíte mať preto obavy z toho, že pozemok odkúpi tretia osoba. 
Na druhej strane odkúpením podielu na pozemku je byt ľahšie resp. jednoduchšie predajný, keďže pri následnom predaji bytu cenu bytu s podielom na pozemku určujete Vy ako ich vlastník.
Nemá oporu v zákone tá situácia, aby pozemok pod bytovým domom a priľahlý pozemok bol prevedený do vlastníctva tretej osobe.

Podľa § 13 zákona o vlastníctve bytov platí :
"(1) S vlastníctvom bytu a nebytového priestoru v dome je nerozlučne spojené spoluvlastníctvo spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a spoluvlastníctvo alebo iné spoločné práva k pozemku. 
(2) Spoluvlastníci spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a pozemku sa nemôžu dožadovať zrušenia spoluvlastníctva podľa Občianskeho zákonníka; tým nie je dotknuté právo prevodu priľahlého pozemku a príslušenstva alebo ich častí podľa § 14b ods. 3. /t.j. :
Súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome sa vyžaduje pri rozhodovaní o prevode vlastníctva nebytového priestoru, priľahlého pozemku, príslušenstva alebo ich častí, ktoré sú v podielovom spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytového priestoru v dome."

Otázka úhrady ceny za podiel na pozemku v splátkach je otázkou na vlastníka pozemku - Magistrát hl. mesta SR Bratislavy, nie na firmu, ktorá prevody zabezpečuje.

 

 


Trápi vás "Odkúpenie pozemku pod bytovým domom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Na hodnotiaci portál som sa nedostal, takže hodnotenie prebieha aspoň touto cestou. Som milo prekvapený rýchlosťou odpovedí na moje otázky. Ďakujem. Takto si predstavujem komunikáciu s kvalitnou spoločnosťou. S pozdravom, PH.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 27.06.2018)

Dobrý deň,

ďakujeme za reakciu a Vaše ohodnotenie.

V prípade potreby nás môžte kontaktovať opätovne.

 

 


Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Odkúpil som kotolňu, ktorá je samostatnou budovou, avšak susediaca uhlieň sa nachádza pod bytovým domom a jej rozloha je približne 20 m2. Do tejto uhoľne vedie len jediný vstup a to zo strany kotolne. V súdnoznaleckom posudku je uvedené, že k kotolni patrí aj časť nebytových priestorov bytového domu, ktorý je s kotolňou spojený. V týchto priestoroch sú umiestnené prevádzkové, sociálne a hygienické priestory. Tieto priestory však nie sú predmetom ohodnotenia, nakoľko stavebne patria k bytovému domu. Súdny znalec dostal objednávku na ohodnotenie len kotolne, preto uviedol túto vetu. Správca domu, pred tým ako som kotolňu odkúpil, prenajímal kotolňu a spomínanú uhoľňu ako celok. Ďakujem Vám za odpoveď. S pozdravom, P.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú nasledovnú odpoveď :

1./ V otázke uvádzate, že ste odkúpili kotolňu od vlastníka nehnuteľnosti, ktorá, vychádzajúc z textu otázky, bola v prenájme, a predmetom prenájmu bolo pôvodne aj tzv príslušenstvo kotolne /WC, soc. priestory/. Preto ste možno predpokladali, že všetky priestory budú aj predmetom prevodu vlastníckeho práva. 

2./ V súčasnosti ste teda vlastníkom len kotolne bez predmetných priestorov- príslušenstva, ktoré bolo predmetom nájmu predtým.

3./ Pokiaľ príslušenstvo kotolne tvorí spoločné časti domu a teda vlastníci bytov sú podielovými spoluvlastníkmi aj týchto priestorov, bolo by obtiažne meniť všetky zmluvy  s vlastníkmi bytov a máme za to, že predmetné priestory nie je možné odčleniť ako samostatné priestory, ktoré by mohli byť predmetom prevodu. Na druhej strane vlastníci bytov predmetné priestory - príslušenstvo kotolne ani nemajú ako využiť vzhľadom na umiestnenie kotolne, ktorá je už vo Vašom vlastníctve.

4./ Na základe uvedeného odporúčame kontaktovať správcu bytového domu prípadne advokáta za účelom posúdenia dokladov, teda Vašej žiadosti o odkúpenie priestorov a posúdenie samotnej kúpnopredajnej zmluvy, či od tejto nie je možné odstúpiť pokiaľ by ste na uvedenom mali záujem, resp. odkúpiť aj ostatné priestory podľa ust. § 19 zákona o vlastníctve bytov. Všetko závisí od posúdenia dokladov vo veci.

Citujeme ust. § 19 zákona o vlastníctve bytov : 

"Vlastníctvo spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a príslušenstva

(1) Spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu a príslušenstvo sú v spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak sa nedohodnú vlastníci inak. S prevodom alebo prechodom vlastníctva bytu a nebytového priestoru v dome prechádza aj spoluvlastníctvo spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva, ako aj spoluvlastnícke alebo iné spoločné práva k pozemku, prípadne ďalšie práva a povinnosti spojené s vlastníctvom bytu a nebytového priestoru."

 

Alternatívou je aj dojednať zmluvu o nájme príslušenstva kotolne, aby ste tieto mohli celé užívať zrejme na nebytové účely.

 

Budeme radi ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.

©
 


Podotázka: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom (Spoluvlastníctvo)

Vlastníci nie sú podielovými spoluvlastníkmi uvedenej uhoľne, nemajú to na liste vlastníctva. Uvedený priestor nie je nikde vyznačený. Bytový dom bol postavený s kotolňou v roku 1968. Je v správe BD Prešov. Kotolňa má 78 m2, uhoľňa 20 m2. BD ešte pred mojou kúpou ju prenajímala ako celok v rozlohe 98 m2 ako svoj majetok. Preto sa domnievam, ako vlastník uvedeného priestoru, na minimálne prednostné právo na odkúpenie. Podľa mňa kotolňa a uhoľňa tvoria jeden celok. Ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom, P.

Odpoveď: Odkúpenie pozemku pod bytovým domom

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň,

ako sme uviedli v odpovedi, odporúčame kontaktovať bytové družstvo a vec prejednať, prípadne priamo podať žiadosť o odkúpenie aj ostatných priestorov, ktoré boli pôvodne v prenájme.

My nepoznáme usporiadanie priestorov priamo v bytovom dome, resp. jeho bezprostrednom susedstve. Vo Váš prospech je to, že zrejme priestory, ktoré by ste chceli odkúpiť, nemajú význam z toho hľadiska, že ak by ich mala užívať iná ďalšia osoba nemala by do týchto prístup, nakoľko sú súčasťou pôvodnej celej kotolne  a do týchto priestorov je prístup len z kotolne. Prípadne odporúčame pozrieť projektovú dokumentáciu bytového domu, ktorá  by mohla byť podkladom a dôkazom pôvodného účelového určenia týchto priestorov, a teda že patria ku kotoli.

Ale to je len náš názor, nakoľko nepoznáme usporiadanie priestorov. Len chceme podporiť to, aby ste mali argumenty na odkúpenie priestorov a vedeli presvedčiť bytové družstvo, teda musíte mať logické argumenty.

Zistite prípadne, ak je v blízkosti tohto bytového domu rovnaký bytový dom ako to tam majú vyriešené.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odkúpenie pozemku pod bytovým domom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.