Máte
otázku?

Nájom pozemku pod stavbou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Nájom pozemku pod stavbou

Dobrý večer, rád by som vás poprosil o radu v nasledujúcej veci: Kúpil som do osobného vlastníctva garáž v garážovom dome, ktorý stojí na pozemku ŽSR. Predchádzajúci majiteľ nahlásil na ŽSR zmenu majiteľa a ŽSR ma oslovali s návrhom novej nájomnej zmluvy na časť pozemku pod mojou garážou. Navrhované nájomné je ale niekoľkonásobne vyššie, ako u pôvodného majiteľa garáže a ja s jeho výškou nesúhlasím. ŽSR argumentujú internými predpismi a komerčnými cenami. Čo si myslíte, mám šancu dosiahnuť nižšie nájomné? Ako by som mal postupovať? Vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Nájom pozemku pod stavbou

Dobrý deň, ak máte platne uzatvorenú nájomnú zmluvu (je platná, neuplynul čas), potom platí táto nájomná zmluva. ŽSR nadobudnutím vlastníctva k nehnuteľnosti vstúpilo do práv pôvodného vlastníka. Takže Vám nemôžu jednostranne zvyšovať nájomné. 

Ak by ste však už nemali platnú zmluvu alebo ju vypovedali, potom Vám ŽSR môže ponúknuť novú nájomnú zmluvu. Ak ju neuzatvoríte, potom nemôžete byť zaviazaný povinnosťou platiť toto nájomné, ktoré Vám ponúkajú. ŽSR môže potom žiadať iba bežné nájomné v danej lokalite, ktoré však tiež nemusí byť také nízke, ako Vám ho dával predchádzajúci prenajímateľ.

Trápi vás "Nájom pozemku pod stavbou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nájom pozemku pod stavbou (Občianske právo)

Dobrý deň, zdedili sme pozemok, na ktorom stojí bytový dom. Ponúkli sme vlastníkom bytov v tomto dome možnosť odkúpenia pozemku pod stavbou. Túto možnosť využili niektorí, avšak nie všetci. Rád by som sa opýtal, či existuje nejaká povinnosť pre vlastníkov bytov, ktorí si neodkúpili pozemok, platiť zaň nájom? Ak áno, existuje nejaká tabuľka, ktorá určuje veľkosť tohto nájmu na meter štvorcový? Ďakujem.

Odpoveď: Nájom pozemku pod stavbou

(odpoveď odoslaná: 09.03.2020)

Dobrý deň,

Vami uvedenej problematike sa venujeme v mnohých našich odpovediach, kde problematiku odkúpenia pozemkov po bytovým domom rozoberáme.
V zmysle ust. § 23 ods. 5 zákona o vlastníctve bytov a nebyt. priestorov vlastník bytu má zo zákona zriadené vecné bremeno spočívajúce v práve užívania pozemku pod bytovým domom a na priľahlom pozemku.
Aj keď došlo k zmene vlastníka pozemku dedením, táto skutočnosť nemení nič na oprávnení vlastníka bytu podiel na pozemku neodkúpiť. Nemôžete žiadať nájom z užívania predmetného pozemku, keďže účinnosťou zákona o vlastníctve bytov č. 182/1993 Z.z. dňom 1.9.1993  vzniklo vlastníkovi pozemku žiadať náhradu za obmedzenie vlastníckeho práva, ktorá lehota uplynula dňom 1.9.1996.

Riešením Vami uvedenej situácie je napríklad zníženie ceny pozemku resp. vysvetliť vlastníkovi bytu, že môže dôjsť aj k zmene zákona a judikatúry, ako aj vysvetlenie vlastníkovi bytu, že odkúpenie pozemku je v podstate investíciou do budúcnosti ako pre neho, tak aj pre jeho právnych nástupcov.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nájom pozemku pod stavbou (Občianske právo)

Dobrý deň. Moja mama na Slovensku zdedila pozemok, na ktorom stojí budova mesta. Môže požiadať o nájomné za uplynulé obdobie? A za aký časový úsek? Ďakujem.

Odpoveď: Nájom pozemku pod stavbou

(odpoveď odoslaná: 21.03.2019)

Dobrý deň, nájomnú zmluvu nie je možné uzatvoriť spätne, a to aj z toho dôvodu, že Vaša mama sa stala vlastníčkou pozemku až v súčasnosti. Ak však vlastník stavby užíval pozemok pod stavbou bez akejkoľvek zmluvy aj v minulosti, kým bol vlastníkom nehnuteľnosti jej právny predchodca, môže Vaša mama požadovať od tejto osoby spätne dva roky tzv. bezdôvodné obohatenie na užívanie nehnuteľnosti. Tým, že vlastník stavby bez právneho titulu užíval pozemok, na úkor vlastníka pozemku sa bezdôvodne obohatil. Bezdôvodné obohatenie sa premlčuje v dvojročnej subjektívnej lehote, preto môže Vaša mama od neho požadovať vydanie bezdôvodného obohatenia za uplynulé dva roky. Ak by chcela za dlhšie obdobie vymáhať súdnou cestou, pri námietke premlčania žalovaného by súd musel žalobu v premlčanej časti zamietnuť.


Podotázka: Nájom pozemku pod stavbou (Občianske právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, či môžem odmietnuť platiť nájomné ŽSR za pozemok pod garážou. Dôvodom je, že prístupová cesta je neupravená – plná jamiek. Keď prší, je tam blato. Keď som chcela vyjsť, musela som ostrihať kríky a burinu a vyčistiť cestu od fliaš a bordelu, ktorý tam zanechávajú bezdomovci. Sústavne tam chodia a robia neporiadok. Nevie mi niekto vysvetliť, prečo to nie je ohradené ako majetok ŽSR a prečo nie je vstup zakázaný? Ako je toto riešené v zákone? Ďakujem za odpoveď. Oľga.

Odpoveď: Nájom pozemku pod stavbou

(odpoveď odoslaná: 06.07.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Pokiaľ z nájomnej zmluvy vyplýva, že predmetom nájmu je len pozemok pod garážou a aj keď aj priľahlý pozemok je vo vlastníctve ŽSR, nie ste oprávnená prestať platiť nájom za pozemok pod garážou.

2./ Vo veci odporúčame kontaktovať vlastníka pozemku a upozorniť ho na stav pozemku, a informovať aj obec. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nájom pozemku pod stavbou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.